Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megszűnt a bevásárló sáv
  2020-06-18 19:29:04, csütörtök
 
   
  Hivatalosan is vége a veszélyhelyzetnek, megszűnt a bevásárlási idősáv is
Gulyás Gergely a Kormányinfón megerősítette: csütörtöktől már nincs érvényben az idősek számára kijelölt vásárlási idősáv.
Kedden megszavazta a parlament a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvénytervezetet. Az előbbivel az Országgyűlés arra szólítja fel a kormányt, hogy a kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetet szüntesse meg. A másik szerint a veszélyhelyzet visszavonásával hatályát veszti a felhatalmazási törvénynek is gúnyolt, rendkívüli jogrendet hozó koronavírus-törvény is. Ugyanakkor az úgynevezett átmeneti szabályok között a kormány egy új, félig rendkívüli jogrendet is megteremtett: ez az úgynevezett egészségügyi válsághelyzet.
Az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezet be a kormány. A készültséget 3 havonta felülvizsgálják, a rendelkezés alapvetően december 18-án veszti hatályát.
Szerda délután Áder János köztársasági elnök aláírta a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvényt, és el is rendelte ezek kihirdetését. Szerda este, a Magyar Közlöny friss számában pedig megjelentek a rendeletek is. Csütörtöktől többé-kevésbé visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba. A járványügyi készültségről szóló törvény kihirdetésével a kormánynak lehetősége lesz egészségügyi válsághelyzet elrendelésére, ami úgynevezett járványügyi készültségnek minősül.
A veszélyhelyzet idején meghozott rendeletek ugyan a veszélyhelyzetről szóló rendelet hatályban maradásáig voltak érvényesek, bizonyos védelmi intézkedések továbbra is megmaradnak. Bár arra már Müller Cecília országos tisztifőorvos is célzott korábban, hogy az időseknek fenntartott vásárlási sáv és a tömegközlekedési eszközökön előírt maszkviselés esetében is ,,várható változás", a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben nincs szó a vásárlási sávról, a maszkviselés pedig marad: a tömegközlekedési eszközön és az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (maszk, sál, kendő) továbbra is viselni kell. Ahogy a vendéglátóhelyek zárt tereiben a vendéglátósoknak is kötelező marad.
Az MTI értelmezése szerint ugyanakkor az idősek vásárlási idősávja megszűnik, hiszen ennek további szabályairól nem esik szó a Magyar Közlönyben, az új szabályok között már nincsenek megszabott időkorlátok a bolti vásárlásokra nézve. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón végül megerősítette: valóban megszűntek a bevásárlási idősávok. Ennek értelmében ezentúl 9 és 12 óra között már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak majd az élelmiszerüzletetekben, drogériákban, piacokon és gyógyszertárakban.
A veszélyhelyzet visszavonása után egyébként az operatív törzs és a kórház parancsnoki rendszer is fennmarad, ugyanis hivatalosan is készülünk a járvány második hullámára. A kormány így az országos tisztifőorvos javaslatára - miniszteri előterjesztés után - egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, ha nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
az emberek életét, testi épségét vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.
Index.hu 2020.06.18

*
- 2020. június 18. Véget ér a rendkívüli jogrend, és megszűnik a 65 év felettiek vásárlási idősávja is. Az ezt megalapozó rendelet éjszaka már megjelent a Magyar Közlönyben. Összeszedtük, hogy jelenleg milyen gyakorlat tapasztalható ezen a téren. Van, aki azt állítja, a vásárlók már eldöntötték a kérdést. Megjelentek a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet megszűnéséről és a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályok (ezeket itt tanulmányozhatja) . Ez azonban még csak az első fázis, a kormánynak külön rendeleteket is kell alkotni. Egy jókora csokor már ezekből is megjelent az éjszaka. Ilyen módon törölhetik egyébként el az idősek külön vásárlási sávját, amit az utóbbi időben rengeteg kritika ért.
Körülbelül egy hónappal ezelőtt már erőteljes lobbizás indult a kereskedők részéről az idősebbeknek fenntartott vásárlási idősáv módosítására. Akkor az merült fel, hogy háromról két órára csökkentsék a 65 év felettiek vásárlására biztosított 9-12 óra közötti időt, szombaton pedig minden ilyen megkülönböztetés szűnjön meg. Azzal érveltek, hogy reggel (nyitástól 9 óráig) nagyon megnőtt az élelmiszerüzletek forgalma, és nem egy helyen sorállás alakul ki az arányos, biztonságosan elosztott bejutás érdekében. A bolti forgalom az ezt követő háromórás speciális szakaszban - amikor egyébként továbbra is jelentős lenne az értékesítés, főként a hét vége felé - látványosan csökken. Délben viszont ismét megindult fölfelé a látogatottság.
A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke. Juhász László az InfoRádiónak elmondta, lehetne enyhíteni, szűkíteni vagy akár meg is lehet szüntetni az időseknek szóló külön vásárlási idősávot. Feleslegesnek, sőt kontraproduktívnak tartotta az intézkedés fenntartását a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba a Magyar Nemzetnek azt fejtegette: mivel a munkavállalók nem járhatnak el hivatalos szervként, egyre nagyobb rajtuk a nyomás mind a tulajok, mind a vásárlók részéről.
A 65 évesnél idősebbek vásárlási időtartamára vonatkozó szabály megsértése miatt a rendőrök az operatív törzs tájékoztatása szerint eddig 85 embert figyelmeztettek, 73-ra helyszíni bírságot szabtak ki, 111-et feljelentettek.
A Blokkk.com szerint a vásárlók már eldöntötték ezt a dilemmát. Mint a kereskedelemmel foglalkozó portál megírta: főleg a 65 év felettiek próbálkoznak egyre többen a nekik szabott idősávon kívül is vásárolgatni. Nem is olyan nehéz a dolguk, hiszen maszkot is kell viselni, így könnyebb az ,,álcázás". A bejegyzés szerint akár őket, akár az idősek idősávjába surranó fiatalabbakat a kihágások mennyisége miatt is nagyon nehéz rajta csípni.
A magyarok kétharmada (67 százaléka) egyetért azzal az ötlettel, hogy a koronavírus-járvány miatt a 65 év felettieknek fenntartott 9-12 órás vásárlási idősávot 2 órásra szűkítsék - derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. Még a 60 év felettiek körében is igen magas, 62 százalékos lett ennek az ötletnek a támogatottsága.
A piaci gyakorlatban megtalálhatunk már mindent
Már 10 napja teljesen megszűnt a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv a XV. kerületi piacokon. Nyitvatartási időben bárki bármikor látogathatja a Bosnyák téri vagy a Hunyadi téri piacot is. Ugyanez a helyzet az újpesti vásárcsarnokban. A Sashalmi piac már áprilisban legalább szombaton 2 órásra (10-től 12-ig tartó időszakra) szűkítette az időseknek fenntartott sávot. A Lehel piacon a 65 év felettiek hétköznap 07:30-tól 09-ig, hétvégén 06-09-ig mehetnek vásárolni. Több vásárló is jelezte azonban, hogy ezzel a szabállyal már senki sem foglalkozik.
Kiskunfélegyházán az önkormányzat úgy értelmezte a rendeleteket, hogy kötelező kijelölni idősávot az idősebbeknek, ezért itt a piacot 11-12 óra között csak a 65 év felettiek látogathatják. Van település (nem is egy), ahol azt gondolják a helyi vezetők, hogy nem térhetnek el a ,,központi" utasítástól. Dunaharasztin csak 6-8 óráig tartózkodhatnak a piac területén a 65 év felettiek. Hatvanban a Csányi úti piacon a 65 év felettiek a 7 órás nyitástól 8:30-ig vásárolhatnak.
- Orosházán az MTI korábbi beszámolója szerint a vásárcsarnok mindkét ajtaját újból megnyitják, az ajtókban a biztonsági őrök ellenőrzik, hogy 9 és 11 óra között csak az idősek lépjenek be. Hódmezővásárhelyen a piacon (ennek meghatározása helyhatósági jogosítvány) a 65 év felettiek már májusban 12-től 14 óráig, a fiatalabbak 14 és 18 óra között vásárolhattak. Salgótarjánban a 65 év felettiek 8 és 10 óra között látogathatták a piacot, amiről vásárlói visszajelzések és a kereskedői kérések alapján döntött a polgármester.
- Zala megyében, a nagykanizsai élelmiszerpiacon már megszűnt a ,,látogatási idősáv", vagyis mindenki korlátozás nélkül keresheti fel a piacot. Szegeden, a Mars téri piacon a 65 év felettiek 10 és 12 óra között vásárolhatnak. Szombathelyen a 65 év alattiak létszám korlátozás nélkül vásárolhatnak a piacon, az idősek viszont a számukra fenntartott idősávban, 8 és 10 óra között, továbbra is csak százan tartózkodhatnak egyidejűleg a vásárcsarnok épületében. Egerben a 65. évnél idősebbek csak reggel 7 és 9 óra között látogathatják a piacot.
Forrás Én pénzem.hu oldal 2020.06.18
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: megkülönböztetés, tanulmányozhatja, veszélyhelyzetet, tömegközlekedési, élelmiszerpiacon, vendéglátóhelyek, vendéglátósoknak, visszavonásáról, felülvizsgálják, kormányrendelet, tartózkodhatnak, visszavonásával, figyelmeztettek, vásárcsarnokban, válsághelyzetet, közegészségügyi, kereskedelemmel, veszélyhelyzet, támogatottsága, visszajelzések, szükséghelyzet, elrendelésével, megtalálhatunk, felhatalmazási, salgótarjánban, kihirdetésével, feljelentettek, szombathelyen, látogatottság, megerősítette, válsághelyzet, egyesületének, elrendelésére, fiatalabbakat, nyitvatartási, feleslegesnek, bevásárlási idősáv, idősek számára, veszélyhelyzet visszavonásáról, átmeneti időszak, másik szerint, veszélyhelyzet visszavonásával, felhatalmazási törvénynek, úgynevezett átmeneti, úgynevezett egészségügyi, éjjel megjelent, rendelkezés alapvetően, rendes kerékvágásba, járványügyi készültségről, kormánynak lehetősége, veszélyhelyzet idején, veszélyhelyzetről szóló, Gulyás Gergely, Áder János, Magyar Közlöny, Müller Cecília, Magyar Közlönyben, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget, Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának, Juhász László, Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének, Bubenkó Csaba, Magyar Nemzetnek, Pulzus Kutató, Forrás Én,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Pethes Mária : Ki vagy, mi vag...  Mentás & lime-os Brasil koktél...  Gyémántgyűrű  Facebookon kaptam  Ősz hajjal  Facebookon kaptam  Július 23. - Augusztus 22. Oro...  Facebookon kaptam  Csányi mézes 3 db tojás 15 dkg...  Facebookon kaptam  Te vagy a testvérem  Kislány kutyusokkal  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Itt vagyok ismét  Facebookon kaptam  "Hányszor, de hányszor halljuk...  Névnapjukon szeretettel köszön...  Frissen  Az élet akkor jó, ha ...  Mi ketten  Egy férfi odament az apjához é...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Festmény: Murillo: Szent Anna ...  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Mi ketten  Az öregség  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az élet akkor jó, ha ...  Fényt és meleget sugároznak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Múltidéző - Szamárfogatú posta...  Kislány kutyusokkal  Facebookon kaptam  Füstkvarc  Festmény: Murillo: Szent Anna ...  Aranyosi Ervin: Legyünk csak v...  Gyerekjáték  Magas vérnyomásra- gyógy- és f...  Áldott Vasárnapot kívánok mind...  Mi ketten  Dallos Sándor tollából : a fér...  Ha felállunk és elindulunk  Mi ketten  Nincs értelme  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Milyen volt...  Az öregség  Mi a szerete  Július 23. - Augusztus 22. Oro...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Milyen volt...  Szép napot  Sosem tett értünk semmit a ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét - békés álmokat kív...  Nekünk a sors azért engedte me...  Stefan George: Júliusi bánat  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Szomszéd  Mi ketten  Facebookon kaptam  Levendula illatos szép napot!  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Arcizomlázadás  idézet filmből  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Parlament......  Facebookon kaptam  Szeretettel  És a végén, csak azt hagyd  Szeretettel  Az ember élete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szempillantás  Facebookon kaptam  Néger  Kislány kutyusokkal  Füstkvarc  Felbosszantottak  Verskedvelő vagy? Pihenj meg n...  Előkert  Néha 
Bejegyzés Címkék
bevásárlási idősáv, idősek számára, veszélyhelyzet visszavonásáról, átmeneti időszak, másik szerint, veszélyhelyzet visszavonásával, felhatalmazási törvénynek, úgynevezett átmeneti, úgynevezett egészségügyi, éjjel megjelent, rendelkezés alapvetően, rendes kerékvágásba, járványügyi készültségről, kormánynak lehetősége, veszélyhelyzet idején, veszélyhelyzetről szóló, időseknek fenntartott, tömegközlekedési eszközökön, szerda éjjel, vásárlási sávról, maszkviselés pedig, tömegközlekedési eszközön, üzletben történő, orrot eltakaró, vendéglátóhelyek zárt, idősek vásárlási, bolti vásárlásokra, csütörtöki Kormányinfón, bevásárlási idősávok, veszélyhelyzet visszavonása, operatív törzs, kórház parancsnoki, járvány második, országos tisztifőorvos, emberek életét, egészségügyi ellátást, rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet megszűnéséről, veszélyhelyzet megszűnésével, első fázis, kormánynak külön, jókora csokor, idősek külön, utóbbi időben, hónappal ezelőtt, kereskedők részéről, idősebbeknek fenntartott, élelmiszerüzletek forgalma, helyen sorállás, bolti forgalom, időseknek szóló, intézkedés fenntartását, nyomás mind, vásárlók részéről, kereskedelemmel foglalkozó, nekik szabott, bejegyzés szerint, idősek idősávjába, kihágások mennyisége, magyarok kétharmada, piaci gyakorlatban, újpesti vásárcsarnokban, piacot 11-12, helyi vezetők, piac területén, vásárcsarnok mindkét, biztonsági őrök, idősek lépjenek, kereskedői kérések, nagykanizsai élelmiszerpiacon, idősek viszont, számukra fenntartott, vásárcsarnok épületében, megkülönböztetés, tanulmányozhatja, veszélyhelyzetet, tömegközlekedési, élelmiszerpiacon, vendéglátóhelyek, vendéglátósoknak, visszavonásáról, felülvizsgálják, kormányrendelet, tartózkodhatnak, visszavonásával, figyelmeztettek, vásárcsarnokban, válsághelyzetet, közegészségügyi, kereskedelemmel, veszélyhelyzet, támogatottsága, visszajelzések, szükséghelyzet, elrendelésével, , ,
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 470
  • e Hét: 9254
  • e Hónap: 51055
  • e Év: 513764
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.