Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erdő Péter bíboros áldotta meg a Jézus Szíve Jezsuita ......
  2020-06-20 13:14:49, szombat
 
   
  Budapest Jézus Szíve Jezsuita Templom
Erdő Péter bíboros áldotta meg a Jézus Szíve Jezsuita Templom új harangjait
...... .................. ........... ..........


Az első világháborúban odaveszetteket pótló Szent Ignác-harang és egy új harangjáték messze hangzó és időtálló hírvivői a pesti jezsuita templom idén befejeződő megújulásának. A harangokat Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg a templom június 19-i búcsúünnepén, Jézus Szíve napján bemutatott szentmisén, melynek keretében katekumeneket keresztelt, és kiszolgáltatta nekik a bérmálás szentségét is.
A pesti Jézus Szíve-templom négy eredeti harangja 1890-ben készült, 1916-ban azonban hármat hadicélokra elvittek. A háború után csak egyet pótoltak, több mint száz éve tehát két harang szól a Mária utcából. A nagyobbik, 400 kilogrammos öntvény Szűz Mária fájdalmának állít emléket, a 200 kilós Szent József-harang pedig a munka méltóságát hirdeti. (A legkisebb, egykori lélekharang 110, a nagyharang 700 kilogrammos volt.)
,,Szertartásaink a harangok hívó szava, ünnepélyes kongása, a gyászolókat vigasztaló lélekharangok csengése, de a déli harangszó nélkül is érvényesek lennének. A harangok azonban a mindennapjainkhoz tartoznak, és hangjukkal emberi erőfeszítéseink mellé társulnak, hogy életünk Isten dicsőségéről szóljon. Egyúttal azt hirdetik, hogy a Mindenható nemcsak templomaink szentélyében van jelen, hanem velünk akar lenni a köztereken, a szántóföldeken, amikor útra kelünk, reggel, délben, este, ünnepkor és gyászunkban" - vallja Horváth Árpád SJ templomigazgató.
Az új harangokat Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg a templom búcsúünnepén, Jézus Szíve napján, június 19-én a 18 órakor kezdődő szentmise keretében. A főpásztor gyakori vendég a Mária utcában - utoljára bő egy éve a Jezsuita Nyolcas nevű vasárnap esti misén volt itt -; amint most felidézte, gyermekkora óta sokat járt a Jézus Szívében, így mindig örömmel jön ebbe a templomba. A jelenlegi alkalom azért is különleges volt, mert a főegyházmegye épp pénteken törölte el az eddigi egészségbiztonsági intézkedéseket, így a főpásztor a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet kihirdetése óta először itt mutatott be olyan szertartást, amelyen korlátozás nélkül részt vehetett venni.
Amint pedig szentbeszédében utalt rá, a Jézus Szíve-tisztelet leggyakoribb kifejeződése az elsőpénteki szentgyónás és szentáldozás. ,,Mégis, a Jézus Szíve-tiszteletnek sokkal mélyebb gyökerei vannak az Egyház hitében - fogalmazott Erdő Péter. - Az Ószövetség a szív fogalmával az egész embert, az ember egész személyes működését jelölte. Így a szívet nem csupán az érzelmek, hanem például a gondolkodás székhelyének is tekintették. Az Újszövetségben már személyesen Jézus Szívéről olvasunk: »Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű« - mondja az Üdvözítő" - utalt a bíboros a templom főhajójának boltívén is olvasható mondatra.
,,Amikor pedig Krisztus kereszthalálának történetében azt találjuk, hogy a katona lándzsája átverte Jézus oldalát és sebhelyéből vér és víz folyt, erről Szent János apostol olyan ünnepélyesen tesz tanúságot, hogy biztosak lehetünk benne: ő ebben a jelenetben hitünk egyik legnagyobb, központi igazságát látta. János evangéliuma alapján a legrégibb keresztény szerzők is a keresztség és az Eucharisztia jelképét látták ebben a vízben és ebben a vérben" - folytatta szentbeszédét a főpásztor
Nem véletlen - pontosabban a körülmények sajátos alakulásának következménye -, hogy a Jézus Szíve-templom búcsúja adott alkalmat tíz felnőtt katekumen megkeresztelésére és bérmálására. Eredetileg idén húsvétkor részesültek volna a szentségekben, a szertartást azonban a járvány miatt el kellett halasztani.
És ha már így alakult, szerencsés lehetőségként kínálkozott a mostani ünnep.
Sőt a bíboros emlékeztetett: harangszentelés és keresztelés a népi kultúrában is összekapcsolódnak, amennyiben ősi hagyomány, hogy egy harang keresztanyát, illetve keresztapát is kap.
Amiként pedig ők vigyázzák a nemes öntvény sorsát, úgy a katekumenek keresztszülei arra hivatottak, hogy a keresztény beavatás szentségében részesülők mellett álljanak további életükben - emlékeztetett a bíboros.
...... .........


Tágabb összefüggésekről szólva szólva Erdő Péter így folytatta: ,,Jézus Szíve tisztelete ma is aktuális számunkra. Ha körülnézünk a világban, sokszor szorongva látjuk, hogy nem a józan ész és a szeretet irányítja az életünket, sőt az egész emberi közösség is mintha történelmi, társadalmi csapdába került volna. Riadtan keressük, de mindmáig nem találjuk a módját, hogyan tudjuk a világban társadalmilag elérni azt, hogy ne úgy működjön a gazdaság, a tudomány, hogy ennek következtében elpusztul a környezetünk és az emberiség élete földünkön egyre nehezebbé, talán lehetetlenné válik."
A bíboros szerint ilyen körülmények között a jezsuita templom névadója új értelmet nyer. ,,Jézus Szíve azt jelképezi számunkra, hogy a világ nem értelmetlen és az ember nincs egyedül: Jézus személyében maga Isten szeret bennünket, gondoskodik rólunk, és létünket is fenyegető botladozásainkat mégiscsak átöleli jóságával. [...] Bízunk abban, hogy a végső időkben, pontosabban az idők végén, Isten szeretete az emberiség iránt nyilvánvalóvá válik. Új eget és új földet várunk, ahol nem kell már tükörben és homályosan szemlélni a minket megalkotó és létben tartó isteni szeretetet, hanem nyilvánvaló lesz számunkra, hogy mindent személyesen a minket szerető Istennek köszönhetünk. Ezt az állapotot nevezik Isten boldogító színe látásának."

,,Családi indíttatásra jutottam el a hitre. A hívást akkor éreztem erősen, amikor tíz éve a tágabb rokonságban veszteségeket szenvedtünk el; ekkor megtapasztaltam, hogy a gyász, a fájdalom mennyire természetes forrása az Isten felé fordulásnak. De ebből fakad a bizonyosság is, hogy eltávozott szeretteink úton vannak valahová. Már akkor fordulat állt be az életemben, mégis, mostanáig tartott, hogy az akkori élmény a megkeresztelkedésben nyerjen beteljesedést. Szüleim meg voltak ugyan keresztelve, de nem gyakorolták a hitet - az élő kereszténységet a férjem családja révén ismertem meg. Elvben más alkalommal lett volna a keresztelőm, de akkor a lányom nem tudott volna részt venni rajta; kértem Árpád atyát, keressünk olyan időpontot, amikor itt lehet, mert ez nagyon fontos volt számomra. A mai szertartás alatt pedig akkor érzékenyültem el, amikor azt láttam, hogy a lányom is szentáldozáshoz járul, velem együtt." (Orsolya)

,,Bellovics Gábor atya nagyon szépen megszervezte a mai alkalmat. Különösen nagy élmény volt, hogy a keresztség, a bérmálkozás és az elsőáldozás szentségében egyszerre részesülhettem; így valahogy nagyon jól meg tudtam ragadni mindegyiknek a lényegét. Szüleim eredendően nem voltak hívők; anyukám ugyanakkor járt baptista imaházba, így eredetileg én is az vagyok. Menyasszonyom katolikus, most lesz az esküvőnk, ezért amúgy is esedékes volt tisztázni a felekezeti hovatartozásomat. Már régóta gondolkodtam azon, hogy katolikus szeretnék lenni. Egy-két hitbeli kérdés indított erre, illetve nagyon tetszik a szentmise beszédes jelképrendszere, és hogy mindennek megvan a maga rendje. Közben pedig a szertartáson nem a konkrét cselekvés a lényeg, hanem a mögötte lévő lelki tartalom." (Ábel)

Horváth Árpád templomigazgató 2018 telén fogalmazta meg először, hogy - az akkoriban már előkészítés alatt álló templom- és orgonafelújítás megkoronázásaként - szeretné pótolni a több mint száz éve hiányzó harangokat. (A külső tetőhéjazat, a szentély és a templombelső 2019 nyarán, az orgona az elmúlt télen készült el.) A terveket a Józsefvárosi Önkormányzat karolta fel, és 11 millió forint támogatást biztosított a pótlásra; emellett a templom oromzata mögé egy tíz részből álló harangjáték került. A szerkezet délelőtt 10 és este nyolc között (a szieszta idejét kivéve) minden órában megszólal. A járókelők magyar egyházi énekek mellett Jacques Berthier XX. századi francia jezsuita zeneszerző Loyolai Szent Ignác mondására (Omnia Ad Maiorem Dei Gloriam - Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére) komponált dallamát hallhatják.
A rendalapító előtt tiszteleg a 110 kilós kis harang is, melyen a jezsuita címer alatt ugyanez a jelmondat olvasható latinul és magyarul. A hátoldal vésete pedig így szól: ,,Öntötte az Úrnak 2020. évében a Józsefvárosi Önkormányzat jóvoltából Gombos Miklós aranykoszorús mester és fia, Ferenc az Első világháborúban hadicélokra elvitt lélekharang pótlására." A Szent Ignác-harang június végéig a templom főhajójában lesz kiállítva, nyitvatartási időben szabadon megtekinthető, végleges helyére ez után kerül majd.
...... ........... ........... ............ ........... ..............
Forrás: Szőnyi Szilárd/Jezsuita.hu
Fotó: Orbán Gellért
Magyar Kurír 2020.06.19
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: kereszthalálának, összefüggésekről, hovatartozásomat, botladozásainkat, kereszténységet, orgonafelújítás, templomigazgató, szentáldozáshoz, erőfeszítéseink, jelképrendszere, szentbeszédében, megtapasztaltam, harangszentelés, kiszolgáltatta, világháborúban, intézkedéseket, odaveszetteket, szántóföldeken, részesülhettem, újszövetségben, szertartásaink, nyilvánvalóvá, következtében, következménye, lélekharangok, katekumeneket, aranykoszorús, szentségekben, társadalmilag, keresztszülei, főegyházmegye, szentbeszédét, érzékenyültem, nyitvatartási, beteljesedést, emlékeztetett, első világháborúban, pesti jezsuita, harangokat Erdő, templom június, bérmálás szentségét, pesti Jézus, háború után, munka méltóságát, harangok hívó, gyászolókat vigasztaló, déli harangszó, harangok azonban, mindennapjainkhoz tartoznak, templom búcsúünnepén, főpásztor gyakori, jelenlegi alkalom, Erdő Péter, Jézus Szíve Jezsuita, Budapest Jézus Szíve Jezsuita Templom, Jézus Szíve Jezsuita Templom, Szent Ignác-harang, Jézus Szíve, Jézus Szíve-templom, Szűz Mária, Szent József-harang, Horváth Árpád SJ, Jezsuita Nyolcas, Jézus Szívében, Jézus Szíve-tisztelet, Jézus Szíve-tiszteletnek, Jézus Szívéről, Szent János, Bellovics Gábor, Horváth Árpád, Józsefvárosi Önkormányzat, Jacques Berthier XX, Loyolai Szent Ignác, Omnia Ad Maiorem Dei Gloriam, Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére, Gombos Miklós, Szőnyi Szilárd, Orbán Gellért, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Csökkenti az étvágyat és a kol...  Kék turmalinkristály  Gyárfás Endre - Gesztenyéző  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Verlaine versével kívánok...  Sárga rigó  Lumma  Facebookon kaptam  Plitvicei tavak  Volt egyszer egy tanár  Sárga rigó  Egy nap majd rájössz,hogy amit...  Jó éjszakát!  Federico Faber - Mosolyod  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc: Gyönyörű dráma  Facebookon kaptam  Őzek ( az egyik albinó )  Kétszínű emberek - Idézetek  Facebookon kaptam  Oly régóta szerettem volna elm...  Feltámadt Jézusomnak szolgálok  Lilebíbic  Nem átjáróház  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Előrehaladás a keresztyén élet...  Facebookon kaptam  Torokfájás ellen  Facebookon kaptam  ,- de szebbé teheti  Igazat mondani  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ha egy ember eltávolodik a ter...  Ó , Mária áldott rózsafüzére ,  Békés - szép estét kívánok !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ahogy az évszakok változnak  Kisróka  Érintés  Facebookon kaptam  Találd meg a szépségét!  Nem átjáróház  Facebookon kaptam Krisztinától  Csak pár szóval...  Erdő mélyén  Facebookon kaptam  Maradj velem .  Nyunyóka  Paul Verlaine versével kívánok...  Az eskü és a hazugság  Az igazság látszata és lényege  A képzelet szárnyán  Fütyülő réce  A hazugság lényege  Amíg nincs semmid  Erdei házikó  Életem morzsái  Sajnálom  Ahogy az évszakok változnak  Kék turmalinkristály  Ellentmondás a gondolat és a k...  Nem átjáróház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Dudás-per  Gondolkoztál már azon, hogy mi...  Minden szónak a helyén kell le...  Csak pár szóval...  Találd meg a szépségét!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem átjáróház  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Erdei házikó  Szóbeli bántalmazás  Szomorúan szállnak alá . . .  Ha nehezedre esik másoktól tám...  A képzelet szárnyán  Nem kell távol keresgélni  Nyunyóka  Szép mai napot !........  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Zafír gyűrű  Béke ül a tájra .  Facebookon kaptam  A játszma  Magány  Reggeli imádság  Facebookon kaptam  Lilebíbic  Ahogy az évszakok változnak  Ott leszek.......  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
első világháborúban, pesti jezsuita, harangokat Erdő, templom június, bérmálás szentségét, pesti Jézus, háború után, munka méltóságát, harangok hívó, gyászolókat vigasztaló, déli harangszó, harangok azonban, mindennapjainkhoz tartoznak, templom búcsúünnepén, főpásztor gyakori, jelenlegi alkalom, elsőpénteki szentgyónás, szív fogalmával, egész embert, ember egész, gondolkodás székhelyének, templom főhajójának, katona lándzsája, jelenetben hitünk, legrégibb keresztény, körülmények sajátos, szertartást azonban, járvány miatt, mostani ünnep, bíboros emlékeztetett, népi kultúrában, harang keresztanyát, nemes öntvény, katekumenek keresztszülei, keresztény beavatás, szeretet irányítja, egész emberi, világban társadalmilag, emberiség élete, bíboros szerint, jezsuita templom, ember nincs, végső időkben, idők végén, emberiség iránt, minket megalkotó, minket szerető, állapotot nevezik, hívást akkor, tágabb rokonságban, fájdalom mennyire, akkori élmény, hitet &#8211, férjem családja, elsőáldozás szentségében, felekezeti hovatartozásomat, szentmise beszédes, maga rendje, konkrét cselekvés, mögötte lévő, több mint, külső tetőhéjazat, templombelső 2019, elmúlt télen, templom oromzata, szerkezet délelőtt, szieszta idejét, járókelők magyar, rendalapító előtt, jezsuita címer, jelmondat olvasható, hátoldal vésete, templom főhajójában, kereszthalálának, összefüggésekről, hovatartozásomat, botladozásainkat, kereszténységet, orgonafelújítás, templomigazgató, szentáldozáshoz, erőfeszítéseink, jelképrendszere, szentbeszédében, megtapasztaltam, harangszentelés, kiszolgáltatta, világháborúban, intézkedéseket, odaveszetteket, szántóföldeken, részesülhettem, újszövetségben, szertartásaink, nyilvánvalóvá, következtében, következménye, lélekharangok, katekumeneket, , ,
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 41
  • e Hét: 1663
  • e Hónap: 39652
  • e Év: 595881
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.