Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mohos Gábor Szent László-búcsús szentmiséje Istenhegye
  2020-06-21 14:20:33, vasárnap
 
   
  A szeretet áldozattal, de örömmel is jár - Mohos Gábor Szent László-búcsús szentmiséje Istenhegyen.- Budapesten
Magyarország kormánya támogatásával katolikus óvoda épül. Szintén kormányzati segítséggel elkészült a nagyrészt a plébániai közösség adományaiból létesült kültéri keresztút Budapest-Istenhegyen. Június 20-án, szombat délután az istenhegyi Szent László-templom előtt koncelebrált szabadtéri, Szent László-búcsús szentmisét mutatott be Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke.
A bűnbánati liturgiában a püspök megáldotta a keresztutat.
Az evangélium a főparancsról szóló versszakasz volt, Máté evangéliumából (22,34-40). Jézus az Ószövetséget idézi: ,,Szered a Te Uradat, Istenedet, teljes szíveddel, teljes lelkeddel, egész értelmeddel." Igaz ez ránk? - tette fel a kérdést Mohos Gábor püspök. - Minden képességünkkel szeretjük Istent? Hiszen ez a legeslegelső parancs, ami minden mást megelőz. Jézus azt mondja, ez a mi hitünk sarokköve. A világ körülöttünk nagyon sokszínű. Ma itt, Európában nemcsak a kereszténység, hanem sok minden más alakítja, formálja a társadalmat, az értékrendet, a gondolkodásmódot - fejtegette a szónok. - Mégis, vannak olyan dolgok, amiket a társadalom értéknek tart és megbecsül. Idetartozik az, amikor valaki alázattal és kitartóan, hatalmas energiával dolgozik valami értékes dolgon.
A püspök megemlékezett a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról, a 47 éves korában elhunyt Benedek Tiborról: azért övezi őt akkora megbecsülés országszerte, mert keményen dolgozott kitartóan, alázattal, és ezáltal ért el kimagasló teljesítményt, képviselve a magyar nemzetet. Ha így megbecsüljük, és méltán, a nagy teljesítményeket, akkor vajon hívőként nem az a dolgunk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a hitünkben, a keresztény életünkben legyünk kimagaslóak?
Jézus nem kevesebbet mond az ő tanítványainak - és mi keresztényként mindannyian az ő tanítványai vagyunk -, hogy legyetek olyan tökéletesek, mint a ti mennyei Atyátok. A főparancs valójában ezt jelenti. Minden erőnkkel arra törekedjünk, hogy amit Isten mutat nekünk Jézuson keresztül, a szeretetnek a tökéletes fokát napról napra próbáljuk meg kimunkálni magunkban. Ez csak úgy lehetséges, ha az ember ezen mindennap keményen, kitartóan dolgozik - mondta Mohos Gábor püspök. - Ez nem azt jelenti, hogy mi bárkinél különbek lennénk, hanem ez az emberélet hivatása. Szent László király, e plébániaközösség védőszentje ezért kimagasló személyiség. Nem csupán fizikailag volt hatalmas - fejjel kimagaslott mindenki közül -, hanem lelkileg is. A lelki nagyság az, ami igazán megmarad az utókor emlékezetében.
Az a kitartó küzdelem, amivel Szent László az egész országot továbbvitte a Szent István-i örökségben. Szent István lerakta az alapokat, de László nélkül nem biztos, hogy ezek az alapok megmaradtak volna. Rengeteget tett azért, hogy az ország fejlődjön, kivirágozzon, és ebben rengeteg alázatos, kitartó munka volt.
A szeretet valami ilyesmit jelent - szögezte le a szónok, és kitért a második főparancsra: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat." A szeretetről sokszor azt gondoljuk, hogy érzelem, ami vagy fellobban bennem, vagy nem; lehet, hogy valaki szimpatikus nekem, a másik ember viszont nem. A szeretet azonban bibliai értelemben nem pusztán érzés, hanem elsősorban törekvés, küzdelem azért, hogy a felebarátommal jót tegyek, megbecsüljem, azt tegyem vele, aminek örülnék, ha velem is tennének az emberek. Jót teszek másokkal, ezt jelenti a szeretet, és ez az, ami igazán közösségformáló, megmutatja számunkra, hogy mennyire egymásra vagyunk utalva. A közösség segít minket abban is, hogy egyenként kibontakoztassuk azokat az adottságainkat, amelyek bennünk rejlenek. Szent Lászlónak az volt a hivatása, hogy az egész országot vezesse. Nekünk is, valamennyiünknek megvan a magunk hivatása, családon belül vagy a munkánkban, és ennek a kibontakoztatásával járulhatunk hozzá a saját közösségünk fejlődéséhez. Ez a szeretetben tud kiteljesedni, amit Jézus elénk állít, mint végcélt. Ő ezzel példát mutatott nekünk. Ha végigjárjuk itt, a templomkertben a keresztutat, láthatjuk, hogy mekkora áldozatot hozott értünk.
A szeretet mindig áldozat. Áldozathozatallal, de örömmel is jár. A szeretetben van lemondás, de öröm, kölcsönös bizalom is. Akik szeretik egymást, tudják, hogy számíthatnak egymásra. A lemondásnál sokkal többet kap vissza az ember, ha szeretettel fordul családjához, környezetéhez. A szeretet kibontakozásában segít minket a Szentlélek, aki lángnyelvek formájában jelent meg az apostoloknak pünkösdkor, és lángra lobbantotta a szívüket a szeretetre.
Imádkozzunk, hogy újuljon meg bennünk is a Szentléleknek ez a kegyelme, Szent László közbenjárására. Imádkozzunk, hogy ez a közösség tudjon növekedni, gazdagodni; növekedjen a családokban, akiknek, a születendő kisgyermekek részére készül az itteni óvoda, hogy együtt, közösségben, keresztény értékekben növekedve tudjuk erősíteni ezt az egyházközséget, a kerületet és az egész magyar nemzetet - fejezte be szentbeszédét Mohos Gábor atya.
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke a szentmisén a bérmálás szentségében részesített egy kerekesszékes kislányt.
A szertartás végén Kocsis István, a Szent László-templom plébánosa megajándékozta azokat, akik adományaikkal hozzájárultak a keresztút felállításához. A keresztút építészeti tervezője, Taraczky Dániel - aki egyben az óvoda tervezője is - kiemelte, hogy a plébános atya sziklaszilárd hite nélkül a keresztút nem készülhetett volna el, az óvoda nem épülhetne meg.
A főváros legmagasabban fekvő templomkertjében tartott szentmise után került sor az épülő katolikus óvoda bokrétaünnepségére, melyen Mohos Gábor püspök megáldotta az épülő óvodát.
A szertartáson jelen volt Soltész Miklós, egyházügyekért felelős államtitkár, akinek Kocsis István köszönetet mondott a kormányzati segítségért. Az államtitkár beszédében kiemelte: országszerte 130 óvoda épül vagy újul meg a katolikus óvodaépítési program keretében.

A meghitt hangulatú ünnepség szeretetvendégséggel ért véget.

*
- A Budapest-istenhegyi Szent László-plébánia közössége összefogással, önerőből valósította meg évtizedes álmát: a templomhoz vezető úton kálvária létesítését.
A keresztút stációit B. Kopp Judit (1943-1995) szobrászművész bronz domborművei díszítik; az építészeti terv Taraczky Dániel munkája. B. Kopp Judit már súlyos betegen, halála előtt készítette el a domborműveket, és hagyta családjára. Amikor a család értesült róla, hogy kálváriát szándékozik létesíteni a plébánia, kézenfekvő volt, hogy felajánlják a domborműveket.
Budapesten már alig található épített keresztút, így még olyanok is adakoztak, akik nem a plébánia területén laknak.
...... ........


A koronavírus-járvány miatt kellett a nagypéntekre tervezett hivatalos megáldást elhalasztani. A cserkészek nagypénteki keresztútját, melyet hagyományosan a parkban járnak, on-line tartották meg a kálvárián, bevágva a cserkészek külön felvett elmélkedéseit. Ezt a plébánia Facebook-oldalán közvetítették, így sokan látták. Azóta is sokan jönnek kíváncsiskodók, imádkozók.
Az óvoda története 2010-re nyúlik vissza, amikor egy szerzetesnővér a plébániára hagyta a házát, azzal a kikötéssel, hogy ott katolikus óvoda létesüljön. A szomszédok tiltakoztak az óvoda létesítése ellen, ezért az a határozat született, hogy el kell adni, és a templom mellett kell felépíteni. A terv el is készült, de értékén eladni a házat évekig nem sikerült. Mire lett vevő, az építési szabályzat megváltozott. A kiszemelt terület nem volt alkalmas, ezért az Egyház és az önkormányzat egyetértésével a plébánia kertjébe kellett megtervezni az óvodát.
A három csoportszobás óvoda 800 milliós állami támogatásából, az óvodafejlesztési program keretében épül. A felelős tervező: Taraczky Dániel okleveles építészmérnök (Art1st Design Stúdió).
Az óvodának elkülönített bejárata lesz, a plébánia napi működését nem fogja akadályozni, és a védett fákra, a környezet védelmére figyelve készül. Az építkezés 2019 szeptemberében kezdődött, és a tervek szerint 2020 novemberére teljesen felépül.

Fotó: Merényi Zita
Bodnár Dániel/Magyar Kurír 2020.06.21
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: teljesítményeket, kibontakozásában, plébániaközösség, valamennyiünknek, óvodafejlesztési, gondolkodásmódot, templomkertjében, kibontakoztassuk, közösségformáló, egyetértésével, keresztényként, felállításához, egyházközséget, tanítványainak, megajándékozta, templomkertben, evangéliumából, képességünkkel, szerzetesnővér, adottságainkat, szeptemberében, szobrászművész, vízilabdázóról, egyházügyekért, közbenjárására, felebarátommal, kíváncsiskodók, szentbeszédét, teljesítményt, főegyházmegye, kerekesszékes, domborműveket, csoportszobás, megemlékezett, emlékezetében, szentléleknek, szeretet áldozattal, plébániai közösség, istenhegyi Szent, bűnbánati liturgiában, püspök megáldotta, főparancsról szóló, kérdést Mohos, legeslegelső parancs, világ körülöttünk, gondolkodásmódot –, társadalom értéknek, püspök megemlékezett, háromszoros olimpiai, magyar nemzetet, nagy teljesítményeket, keresztény életünkben, Mohos Gábor Szent László-búcsús, Szent László-templom, Szent László-búcsús, Mohos Gábor, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, Benedek Tiborról, Szent László, Szent István-i, Szent István, Szent Lászlónak, Kocsis István, Taraczky Dániel, Soltész Miklós, Budapest-istenhegyi Szent László-plébánia, Kopp Judit, Art1st Design Stúdió, Merényi Zita, Bodnár Dániel, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Mindenkinek van egy hétköznapi...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mocsári Hibiszkusz  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretettel Kedves Látogatóimn...  Facebookon kaptam  Szeretettel Kedves Látogatóimn...  Tojás  Fehérítés  Vigyázat, akár árnyékban, vízb...  Mielőtt meggyógyítasz valakit....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ENGEDD EL, AMI MÁR NEM SZOLGÁL...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Távol vagy tőlem . . .  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hallgatni kel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emberként Isten előtt  Facebookon kaptam  Jégkrémek  Kányádi Sándor: Szóváltás  Aranyosi Ervin: Értelmet keres...  Nyári este  Korhatár nélkül  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Embernek lenni nehéz  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindenkinek szép napot kívánok...  Szép estét  Paul Verlaine: Oh, lelkem, men...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt  Az a régi világ Minket a gazda...  Juhász Gyula: Coronatio Annána...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ha a szív vérzik  Károlyi Amy: Az érdemes  Az ember emberként Isten előtt  Füstkvarc  Levendula mező  Néha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zene számomra, maga az élet  Szivárvány a trónus körül  Jégkrémek  Idézet  Távol vagy tőlem . . .  Nyári kép  Gyémántgyűrű  Facebookon kaptam  Pályaválasztás  Kellemes kávézást  Nyári kép  Szülinapra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zene számomra, maga az élet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Cica gombolyaggal  Kerék Imre: Fa  Juhász Gyula: Coronatio Annána...  Levendula mező  Facebookon kaptam  Távol vagy tőlem . . .  Paul Verlaine: Oh, lelkem, men...  A legtöbb embernél  Facebookon kaptam  Fehérítés  Facebookon kaptam  Ha felállunk és elindulunk  ENGEDD EL, AMI MÁR NEM SZOLGÁL...  Arany János: Hagyaték 
Bejegyzés Címkék
szeretet áldozattal, plébániai közösség, istenhegyi Szent, bűnbánati liturgiában, püspök megáldotta, főparancsról szóló, kérdést Mohos, legeslegelső parancs, világ körülöttünk, gondolkodásmódot &#8211, társadalom értéknek, püspök megemlékezett, háromszoros olimpiai, magyar nemzetet, nagy teljesítményeket, keresztény életünkben, főparancs valójában, tökéletes fokát, ember ezen, emberélet hivatása, lelki nagyság, utókor emlékezetében, egész országot, alapok megmaradtak, ország fejlődjön, szeretet valami, második főparancsra, szeretetről sokszor, másik ember, szeretet azonban, közösség segít, magunk hivatása, saját közösségünk, szeretet mindig, lemondásnál sokkal, szeretet kibontakozásában, apostoloknak pünkösdkor, közösség tudjon, születendő kisgyermekek, itteni óvoda, egész magyar, bérmálás szentségében, kerekesszékes kislányt, szertartás végén, keresztút felállításához, keresztút építészeti, óvoda tervezője, plébános atya, főváros legmagasabban, épülő katolikus, épülő óvodát, szertartáson jelen, kormányzati segítségért, államtitkár beszédében, katolikus óvodaépítési, meghitt hangulatú, templomhoz vezető, keresztút stációit, építészeti terv, család értesült, plébánia területén, nagypéntekre tervezett, cserkészek nagypénteki, parkban járnak, cserkészek külön, plébánia Facebook-oldalán, óvoda története, plébániára hagyta, szomszédok tiltakoztak, óvoda létesítése, templom mellett, házat évekig, építési szabályzat, kiszemelt terület, önkormányzat egyetértésével, plébánia kertjébe, három csoportszobás, óvodafejlesztési program, felelős tervező, óvodának elkülönített, plébánia napi, védett fákra, környezet védelmére, építkezés 2019, tervek szerint, teljesítményeket, kibontakozásában, plébániaközösség, valamennyiünknek, óvodafejlesztési, gondolkodásmódot, templomkertjében, kibontakoztassuk, közösségformáló, egyetértésével, keresztényként, felállításához, egyházközséget, tanítványainak, megajándékozta, templomkertben, , ,
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 398
  • e Hét: 13105
  • e Hónap: 54906
  • e Év: 517615
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.