Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Iván éjszakája ünnep 06.23.
  2020-06-25 08:55:48, csütörtök
 
  - Szentiván-éj, a mágikus éjszakája.
Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.
...... .........


Az 5. századtól említik a Szent Iván éjszaka együttes megünneplését Keresztelő János ünnepével, az egyház pedig erre a napra helyezte a szent születésének időpontját, mint a fény és a világosság győzedelmét a sötétség és a halál felett. Melchior Inchoffer 18. századi egyházi szerző szerint a magyarok már a 11. században (1026 körül) tűzgyújtással ünnepelték az Iván nap előestéjét
A pogány világban nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást az újjászületést jelképezte. Ehhez a naphoz, a tűzhöz kapcsolódó népszokások voltak például, hogy éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon. Bod Péter a ,,Históriára utat mutató magyar lecsicon"-ban részletesen leír három ilyen népszokást, amelyet ezen a napon szokás cselekedni.

Forrás: wikipédia

*
- A legtöbb fény és a legkevesebb sötétség idejét, az év legrövidebb éjszakáját ősidők óta minden nép számon tartotta, virrasztással és tűzgyújtással ünnepelte. Szent Iván éj titokzatos értelmű és hatású népi virrasztás: a fény, az élet, a szerelem, a termékenység ünnepe.
Még a huszadik században is a határban rakott nagy tűz mellett töltötte az éjszakát az egész falu, énekkel, szertartásos táncokkal ünnepelve az élet diadalát. Európa számos vidékén még napjainkban is él a nyárközépi tűzgyújtás szokása.
Bár a nyári napforduló tűzünnepét már évszázadok óta Szent Iván napjának előestéjén tartják, és éppen ezért a legtöbb ember szemében keresztény ünnepnek számít, kétségtelen tény azonban, hogy a ma is élő szokás a kereszténységet messze megelőző korokból ered. A nyári napforduló vagy nyárközép napja a Nap évenként ismétlődő (látszólagos) útjának egyik fontos állomása. A Nap, amely a téli napfordulótól kezdve fokozatosan egyre magasabbra emelkedik az égen, ezen a napon éri el pályájának csúcsát, amit aztán a hanyatlás féléves periódusa követ.
Nyári napforduló alkalmával a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát, vagyis a legrövidebb éjszakát adja.
Magyarországról nézve a nyári napforduló idején a Nap 66° magasan delel, s csaknem 16 órán keresztül tartózkodik a horizont felett.
A nyári napforduló (június 21.), az északi féltekén a csillagászati nyár kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában számos ősi szokás kapcsolódik hozzá.
A magyar nép szokások szerint a kereszténység felvétele óta Szent Iván éjjeléhez (június 24.) kötik a nyári napfordulót.

*
- Szent Iván napi magyar népszokások
A Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek hozzánk. ,,A magyar szokások szerint régen a június hónapot is Szent Iván havának nevezték. A nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását - népies nevén lobogózást - a történelmi Magyarország egyes területein, főleg Nyitra megyében Szent Iván napi dalok éneklése kísérte" - mondta lapunknak Hegedűs Vilmos kultúrakutató.
A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Hegedűs megemlíti még, hogy gyógyító hatást tulajdonítottak a tűzbe vetett almának is, mondván, aki abból eszik, nem betegszik meg. Baranya megyében a sírokra is tettek a sült almából, míg Csongrád megyében azt tartották, hogy a tűzbe dobott alma édes ízét az elhunyt rokonok is megízlelhetik.
Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek e naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából persze sokféle jövendölést lehetett kiolvasni.
- Keresztelő Szent Jánost ünnepeljük
Mivel a keresztényi logikába is beleillett a fény és a sötétség küzdelme, ezért a kereszténység végül ezt a napot Keresztelő Szent János napjává tette. Az Iván elnevezés a régi magyar Jovános, Ivános alakból ered, illetve a János névnek a szláv formájából.
Forrás: 24.hu oldal

*
-Mi micsoda oldalon Link

- Kerekítő oldalon Link

- Szent Iván-éj, a varázslatok éjszakája Link

- Szent János miért Szent Iván?
De ha a Keresztelő neve Szent János, akkor miért tulajdonítják az ünnepet mégis Szent Ivánnak? Azért, mert az Iván név a régi magyar Jovános, Ivános alakjából származik, illetve a János névnek
szláv formájából. Eredetileg héber-görög-latin-orosz-magyar eredetű név, jelentése Isten kegyelme, Isten kegyelmes. Így már érthető, hogy a Szent János havának Szent János éjszakája az nem más, mint Iván napja június hónapban: 24-e.
A június 24-e (mely hónap másik neve egyébként Szent Iván hava) a nyári napforduló napja, december 24-e pedig a télié. Két születés, egy Keresztelőé és egy Megváltóé. A Keresztelő, aki a fényben született, és ezzel a fénnyel kereszteli meg azt, aki majd győzedelmeskedik a halálon. Így a keresztény szimbolikába is beillesztést nyert a fény-sötétség küzdelme, itt ezért ünnepelhették a nyári napfordulót.
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Címkék: győzedelmeskedik, tulajdonítottak, magyarországról, kereszténységet, körbetáncoltak, magyarországon, forgástengelye, szántóföldeket, naptárreformok, ünnepelhették, tűzgyújtással, közvetítéssel, kereszténység, csillagászati, megtisztulást, napfordulótól, virrasztással, napfordulóhoz, következtében, kultúrakutató, újjászületést, megünneplését, tulajdonítják, megízlelhetik, legpogányabb, éjszakájának, termékenység, készítéséhez, magasságából, születésének, szimbolikába, magyarország, beillesztést, időszámítási, kapcsolódnak, szertartásos, mágikus éjszakája, június 23-áról, egyik legpogányabb, nyári napfordulótól, június 21-re, északi féltekén, csillagászati nyár, tropikus időszámítási, korábbi naptárreformok, napfordulóhoz világszerte, emberek számára, sötétség váltakozása, fény pedig, megújulást jelentette, emberek nagy, egyház pedig, Szent Iván, Keresztelő János, Melchior Inchoffer, Hegedűs Vilmos, Keresztelő Szent Jánost, Keresztelő Szent János, Szent Iván-éj, Szent János, Szent Ivánnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gyökössy Endre - Virágok virág...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Nagyon különös  Sose bánj semmit  A Megváltó szolgálatában  Png ház  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Radikális szeretet  Nagyi telefonál  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét  Alázat  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Még csak most kezdődik a nap  Bounty krémes  Png fotel  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Julian Brass gondolata  Nagyi telefonál  Hiányzik  Rátalálsz  Mi lenne ha  s immár én is felragyogva, ért...  Hiányzik  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  George Gordon Lord Byron: Inez...  Tanuld meg ezt a versemet  Png kutya  Nem tudhatod  Rátalálsz  Png csokor  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png cica  A másik dolog,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy bizonyos határt  Neked tudnod kell  Alázat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Png virág  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png férfi  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Az engedelmesség miért nem vál...  Bertolt Brecht -től idézet  Nagyi telefonál  Egy lelki imádság  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Sose bánj semmit  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Sokan azt tartják  Boldog születésnapot a ma ünne... 
Bejegyzés Címkék
mágikus éjszakája, június 23-áról, egyik legpogányabb, nyári napfordulótól, június 21-re, északi féltekén, csillagászati nyár, tropikus időszámítási, korábbi naptárreformok, napfordulóhoz világszerte, emberek számára, sötétség váltakozása, fény pedig, megújulást jelentette, emberek nagy, egyház pedig, napra helyezte, szent születésének, világosság győzedelmét, halál felett, pogány világban, újjászületést jelképezte, tűzhöz kapcsolódó, napon szokás, legtöbb fény, legkevesebb sötétség, termékenység ünnepe, huszadik században, határban rakott, egész falu, élet diadalát, nyárközépi tűzgyújtás, nyári napforduló, legtöbb ember, kereszténységet messze, téli napfordulótól, hanyatlás féléves, legkisebb szögben, legrövidebb éjszakát, horizont felett, legtöbb kultúrában, kereszténység felvétele, nyári napfordulót, szomszédos népektől, magyar szokások, június hónapot, nyárközépi tűzgyújtást, tűzcsóvák forgatását, történelmi Magyarország, tűzbe vetett, sült almából, tűzbe dobott, elhunyt rokonok, többféle fából, hagyomány szerint, lányok átugráltak, ugrások magasságából, keresztényi logikába, sötétség küzdelme, kereszténység végül, napot Keresztelő, régi magyar, szláv formájából, varázslatok éjszakája, ünnepet mégis, június 24-e, fényben született, fénnyel kereszteli, keresztény szimbolikába, fény-sötétség küzdelme, győzedelmeskedik, tulajdonítottak, magyarországról, kereszténységet, körbetáncoltak, magyarországon, forgástengelye, szántóföldeket, naptárreformok, ünnepelhették, tűzgyújtással, közvetítéssel, kereszténység, csillagászati, megtisztulást, napfordulótól, virrasztással, napfordulóhoz, következtében, kultúrakutató, újjászületést, megünneplését, tulajdonítják, megízlelhetik, legpogányabb, éjszakájának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3351
  • e Hét: 5532
  • e Hónap: 38686
  • e Év: 272433
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.