Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Férfizarándoklat indult a Sziklatemplomtól
  2020-07-06 09:00:00, hétfő
 
  A férfiasságot akarjátok látni? Nézzetek a keresztre.
Roska Péter, a budapest-újpesti Szent József-templom plébánosa és néhány paptársa, valamint világi hívő szervezésében július 4-én, szombaton reggel gyalogos férfizarándoklat indult a Magyarok Nagyasszonya pálos sziklatemplomtól. Az egész napra tervezett lelkiségi úton a férfiak és fiúk bejártak néhány olyan budapesti helyszínt, amely hazánk férfiszentjeihez kötődik.
A zarándoklat elindulása előtt Roska Péter koncelebrált szentmisét mutatott be a Sziklatemplomban. A szentbeszédet Puskás Antal, a magyarországi pálos rend új tartományfőnöke mondta.
...... .............



...... ............


A szertartás kezdetén Roska Péter rámutatott: a Szentlélektől kaptuk a sugallatot, hogy férfizarándoklatra induljunk, áldani az Istent az ő csodálatos tervéért, hogy férfit és nőt alkotott. Az identitásnak jelentősége van. Az Úristen meghív minket arra, hogy azon az úton váljunk szentté, amit nekünk személyesen kijelölt.
Szent Máté evangéliumából hangzott el az a szakasz, amelyben a tanítványok a böjtről kérdezik Jézust. (9,14-17.) Puskás Antal megvilágította: Jézus példabeszédeiből gyakran érezni, hogy hallgatósága között nők és férfiak is voltak. A nő tudja, hogy ha az új, friss, beavatatlan szövetet ráteszik egy régi, elhasználódott, halott ruhára, akkor az új folt a víz hatására összehúzódik, és tönkreteszi a régi szövetet. A férfiak is megérthették a példabeszédet, mert tudták, hogy a bort új tömlőbe kell tenni, míg friss, hiszen a bor élő valóság, tágul, mozog. Ilyen az Isten Országa, ilyen a Szentlélek ereje, nem tűri el, hogy belecsontosodjon az ember bizonyos sémákba. A Szentlélek mindig kimozdít, alakítani akar az ember szívén, látásmódján - mondta Antal atya.
A hazai pálosok tartományfőnöke az egyetlen magyarországi rendalapító, Boldog Özséb életpéldáját állította a férfi zarándokok elé. Az 1200 és 1270 között élt Özséb nagyon fontos alapot rakott le, nemcsak a pálos rend alapítójaként, hanem a magyarságnak is fontos szentje. A pálosok szabályzatában négy pontban fogalmazza meg, hogy mi a rend karizmája. Az első a magányban eltöltött tevékeny élet és a liturgikus imák szeretete. A második a Szűzanya különleges tisztelete, az ő rendkívüli önátadása. A harmadik a vezeklés. A negyedik pedig az idők jeleire való különlegesen érzékeny figyelem.
Antal testvér kifejtette: ez a négy szabálypont megmutatkozott Boldog Özséb életében is. Vágyódott a magány után. Esztergomi papként ő maga kereste fel először a remetéket az erdőben. Negyven év körül lehetett, közvetlenül a tatárdúlás előtt. Negyvenéves korunkban sokunkban megfogalmazódik, hogy most már szeretnénk igazán azok lenni, akiknek Isten teremtett minket. Ehhez lényegileg hozzátartozik a magány, akkor is, ha házas vagy, és akkor is, ha papként éltél hosszú időn keresztül. A magány nem elszigeteltség másoktól, hanem Isten keresése a magányban. Egy új belső hang megtalálása, azt akarod, hogy ez legyen a te belső hangod, és ne külső körülményeknek, elvárásoknak akarj megfelelni. Az Istennel együtt akarsz cselekedni, szeretni.
Különlegesen fontos volt Boldog Özséb életében a liturgikus imák szeretete. Krónikaírója, Gyöngyösi Gergely jegyzi meg róla, hogy a szentmisét rendkívüli önátadással élte meg, mutatta be. A szentmise bemutatása nyilván a pap feladata - mondta a szónok. Ám az Eucharisztia lényege, az áldozat bemutatása, az minden férfinak ott kell hogy legyen az életében. A test teológiájával foglalkozó Christopher Westnek van egy nagyon jó meglátása: a férfiasságot akarjátok látni? Nézzetek a keresztre. Ez az igazi férfi - tette hozzá a pálosok tartományfőnöke. Aki odaadja áldozatként az életét azért, hogy élet fakadjon ebből másoknak.
A Szűzanya tisztelete igazán a 16-17. században bontakozott ki, de alapjaiban kezdetektől ott volt a pálosok életében. Puskás Antal szerint Boldog Özsébre is áll az, amit egy szerzetes tett: amikor megérkezett a remetesége helyére, a svájci hegyekbe, az volt az első dolga, hogy letette maga elé a magával vitt Szűzanya-szobrot. Ezzel kezdődött a remeteélete. Lényeges volt ugyanis számára, hogy ott legyen a nő alakja. Boldog Özsébnek is Mária szimbolizálja, testesíti meg az Egyházat. Remeteként rendkívül fontos volt számára, hogy megélje azt a teremtettségében lévő fontos dolgot, hogy át kell adni az életét a női minőség felé. Amit a Szűzanya jelenít itt meg, a közbenjárónk Krisztusnál. Hamis lenne az a cölibátus, ha a férfi azt mondaná, nem érdekel a nő, vagy a nő, hogy nem érdekel a férfi. Az igazi cölibátus az Krisztusé. Az igazi férfi pontosan tudja, hogy kinek adja oda az életét.
Az idők jeleire való különlegesen érzékeny figyelemmel kapcsolatban a szónok elmondta: ez nem egyszerűen egyéni figyelgetés, hanem az Egyház tanításával való együtt mozgás, gondolkodás. Boldog Özséb életében ez úgy jelent meg, hogy a Pilisben és szerteszét éltek remeték, akik között többen hajlamosak voltak a remeteségre, sokan a maguk feje után mentek. Ezért a pápák szorgalmazták, hogy tömörüljenek közösségbe ezek a szentéletű emberek. Boldog Özséb, amikor Isten megadta neki a lehetőséget, hogy összegyűjtsék a lángokat, érzékenyen figyelte az idők jeleit. Tudott az Egyházzal együtt gondolkodni, nem egyéni eszmerendszereket talált ki, hanem az Egyházra figyelt. Isten megerősítette őt egy látomásban, és kiderült, hogy nagy áldás van rajta. Tíz éven belül hét kolostort alapított.
Ugyanígy, figyeljünk ma is arra, milyen dokumentumokat ad ki az Egyházi Tanítóhivatal, VI. Pál pápa Humanae Vitae kezdetű enciklikájától napjainkig. Kiemelten foglalkoznak ezek a dokumentumok a családdal, az életvédelemmel, a nemekkel, olyan dolgokkal, amelyek a modern korban megkérdőjeleződnek. Amikor döntenünk kell lényeges kérdésekben, ne azzal törődjünk, hogy mit tart ezekről a közvélemény, hanem az Egyház tanítását tartsuk szem előtt.
Puskás Antal atya így fejezte be prédikációját: Boldog Özséb élete legyen meghívás számunkra, hogy megéljük a magányt, mint ő, a liturgiában, az áldozatban tudjuk odatenni magunkat, mint ő, a Szűzanyának legyen mindig lényeges helye az életünkben, és tudjunk figyelni az idők jeleire.
A szentmise után a pálos tartományfőnök megáldotta a mintegy ötven zarándokot, akik között jelen volt minden korosztály, még három kisfiú is útnak indult az édesapjával. A Sziklatemplomból, Szent Özséb barlangjából elindulva az első helyszín a Gellért-szobor volt. Innen a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomhoz zarándokolt a menet. Szent Gellértet itt temették el. Ezután következett a Szent István-bazilika. Innen fölgyalogoltak a budai várba, Boldog IV. Károlyra emlékezve. Innen lementek a Vérmező felé, a János Kórházig, ahol Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról emlékeztek meg. Hozzá ugyan nem kötődik semmi konkrétum a helyszínen, de a szervezők úgy gondolták, hogy a ,,szegények hercegét" semmiképpen nem hagyhatják ki. Innen továbbmentek a Hárshegyre, Boldog Bátori László barlangjához. Közben végig beszélgettek, közösen imádkoztak, rózsafüzért mondtak, megosztották lelki tapasztalataikat.


Fotó: Lambert Attila
...... ............



...... ...........



...... ..........


Bodnár Dániel/Magyar Kurír 2020.07.06
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: férfiszentjeihez, tapasztalataikat, férfizarándoklat, teremtettségében, belecsontosodjon, sziklatemplomban, példabeszédeiből, sziklatemplomtól, sziklatemplomból, megfogalmazódik, tartományfőnöke, enciklikájától, dokumentumokat, evangéliumából, megvilágította, megmutatkozott, körülményeknek, életvédelemmel, elszigeteltség, elhasználódott, fölgyalogoltak, szabályzatában, tartományfőnök, szimbolizálja, példabeszédet, magyarországi, szentbeszédet, szentlélektől, prédikációját, szorgalmazták, hozzátartozik, összegyűjtsék, megerősítette, alapítójaként, teológiájával, szervezésében, férfiasságot akarjátok, budapest-újpesti Szent, egész napra, zarándoklat elindulása, szentbeszédet Puskás, magyarországi pálos, szertartás kezdetén, identitásnak jelentősége, úton váljunk, böjtről kérdezik, régi szövetet, ember bizonyos, ember szívén, hazai pálosok, egyetlen magyarországi, férfi zarándokok, Roska Péter, Szent József-templom, Magyarok Nagyasszonya, Puskás Antal, Szent Máté, Isten Országa, Boldog Özséb, Gyöngyösi Gergely, Christopher Westnek, Boldog Özsébre, Boldog Özsébnek, Egyházi Tanítóhivatal, Humanae Vitae, Szent Özséb, Szent Gellértet, Szent István-bazilika, Boldog IV, János Kórházig, Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról, Boldog Bátori László, Lambert Attila, Bodnár Dániel, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Graffiti bölcsesség  Devecsery László - Húsvét  A pálma a győzelem és a diadal...  Szép estét  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Alvó kutya  Nem jár  Alvó cica  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Odaadja  Odaadja  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  A máj egészségét biztosító és ...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Virágvasárnap: az élet és a re...  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Szép estét  A nagy természet  Haja van  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  képre írva  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Apu  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Boldog virágvasárnapot minden...  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Karinthy Frigyes: Almafa  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Nagy Feró megmondta?  Az izmaink nem csak testmozgás...  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
férfiasságot akarjátok, budapest-újpesti Szent, egész napra, zarándoklat elindulása, szentbeszédet Puskás, magyarországi pálos, szertartás kezdetén, identitásnak jelentősége, úton váljunk, böjtről kérdezik, régi szövetet, ember bizonyos, ember szívén, hazai pálosok, egyetlen magyarországi, férfi zarándokok, pálos rend, pálosok szabályzatában, rend karizmája, magányban eltöltött, liturgikus imák, negyedik pedig, idők jeleire, négy szabálypont, magány után, tatárdúlás előtt, szentmisét rendkívüli, szentmise bemutatása, áldozat bemutatása, minden férfinak, test teológiájával, igazi férfi, pálosok tartományfőnöke, életét azért, pálosok életében, szerzetes tett, remetesége helyére, svájci hegyekbe, első dolga, magával vitt, teremtettségében lévő, közbenjárónk Krisztusnál, igazi cölibátus, szónok elmondta, maguk feje, pápák szorgalmazták, szentéletű emberek, idők jeleit, modern korban, áldozatban tudjuk, szentmise után, pálos tartományfőnök, mintegy ötven, első helyszín, budai várba, férfiszentjeihez, tapasztalataikat, férfizarándoklat, teremtettségében, belecsontosodjon, sziklatemplomban, példabeszédeiből, sziklatemplomtól, sziklatemplomból, megfogalmazódik, tartományfőnöke, enciklikájától, dokumentumokat, evangéliumából, megvilágította, megmutatkozott, körülményeknek, életvédelemmel, elszigeteltség, elhasználódott, fölgyalogoltak, szabályzatában, tartományfőnök, szimbolizálja, példabeszédet, magyarországi, szentbeszédet, szentlélektől, prédikációját, szorgalmazták, hozzátartozik, összegyűjtsék, megerősítette, alapítójaként, teológiájával, szervezésében, tanítóhivatal, összehúzódik, megérthették, különlegesen, férfiasságot, dokumentumok, hallgatósága, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1015
  • e Hét: 6706
  • e Hónap: 27389
  • e Év: 230302
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.