2020-07-07 12:22:12, kedd
|
|
|
Több mint fagyi.
A Gerbeaud legendás cukrászaitól tanult mesterségbeli tudással, jó alapanyagokkal készült finomságok várják július 4. óta Budakalász központjában, a Valdocco cukrászdában a vendégeket. A megáldáson kóstolhattuk meg fagylaltjukat.
A kis üzletet barátok töltik meg, a bolt ünnepélyes megáldására gyűltek össze. Közösségi társuk - Rüsics István cukrászmester - Budakalászon cukrászdát nyitott. ,,Kora reggel elmentem fogorvoshoz, hogy délelőtt már ehessek fagylaltot" - az olasz és magyar felmenőkkel is bíró Depaula Flavio plébániai kormányzó szavai komoly dicséretet jelentenek a Valdocco - Finomságok szeretettel nevet viselő cukrászdának. A Rüsics István és családja elkötelezettsége révén a szaléziakhoz kötődő vállalkozás Budakalász központjában, a Petőfi téren nyitott cukrászdát. A mesterséget a Gerbeaud-ban elsajátító cukrász tudja a jó fagylalt titkát. Éveken át a top tízben voltak Budapesten.
Ám a Valdocco többről szól, mint jó fagylaltról, finom süteményről és kávéról. A belépővel kereszt néz szembe, Bosco Szent János figyel a falról, a polcon ,,Don Bosco neked is üzen" felirattal a szent mondásait tartalmazó doboz. ,,Itt is meg kell jeleníteni, hova tartozunk, mit gondolunk a világról" - magyarázza a mester, és elmondja, mennyi kérdést kap vendégeitől, és ez már beszélgetési alap. István a napi munka során mindig talál alkalmat, hogy kijöjjön a vendégek közé. Most is szívesen beszélget, az arcán ott a mosoly. ,,Mi úgy szeretnénk evangelizálni, hogy lássák, örömünk van. Boldog ember vagyok, a családom egészséges, boldog, 35 éve tartó házasságban feleségemmel három gyereket neveltünk fel, unokám van. A Szent József Társaskör aktív tagja vagyok. Szeretem a munkám. Amit elkészítek, és ahogy beszélek, az mutassa meg, mi ad nekem naponta erőt" - fogalmazza meg, mit jelent számára ez az evangelizáció.
A Valdocco a találkozásról is szól. Erről beszél a megáldás során Depaula Flavio. ,,Nektek a reményt és a szeretetet kell megerősíteni. A mai korban, ahol én és a telefonom, én és a gépem, én és a tabletem kapcsolata uralkodik, mindez megszűnik egy időre. Emberek jönnek ide vásárolni, olyan dolgokat vesznek, amikben ott a ti kezetek munkája, és ott a ti szeretetetek. Fontos, hogy ma mindenki keresse, hogyan tud evangelizálni. A párbeszéd, a találkozás olyan emberekkel, akik nemcsak magukat keresik, adni tud a másiknak." Flavio atya szerint Rüsics István ezek közé tartozik. ,,Tud közeledni az emberekhez, kérdezni. Kevés olyan üzlet van, ahol szent van a falon, de ma már a kereszt is ritkaság, ez is mutatja, itt másról is van szó. Jézusról és az Egyház egy nagy szentjéről. Ha az emberek rá tudnak tekinteni, és tudnak mindennap a kereszttől indulni, Don Bosco pártfogását kérve, akkor tudnak keresztény tanúságot tenni."
...... ........... ......
...... ..............
A név, Valdocco - vértanúk völgye, ahol három római katona szenvedett vértanúságot - is Don Boscóhoz kötődik. Így hívják Torinónak azt a városrészét, ahol az első szalézi ház állt, és ma ott van a Segítő Szűz Mária-bazilika.
A családi vállalkozás jelenleg két cukrászdában működik. Az elsőt hét évvel ezelőtt nyitották az Astoriánál. A turizmus ellehetetlenülése hozta az előremenekülés gondolatát, hogy üzletet nyissanak az agglomerációban. Rüsics Istvántól nem idegen az újrakezdés. Húsz évvel ezelőtt a Horn-kormány gazdaságpolitikája nehéz helyzetbe hozta a családot. ,,Feleségemmel az újlaki plébániai karitászban dolgoztunk, jó kapcsolatban voltunk a szaléziakkal. Ők vetették fel az ötletet, hogy osztrák plébániák mintájára készüljek vasárnaponként süteményekkel, amiket a mise után eladhatunk. Ábrahám Béla SDB, az akkori házfőnök befogadott a Bécsi úton. Ebből tudott túlélni a család." Néhány hónapra rá a szaléziak konyháján kezdtek el dolgozni, és 18 éven át a rendezvényeiket látták el süteményekkel, míg a vasárnapi eladásból Böjte Csaba gyermekeit támogatták.
A megáldást kóstoló követte. Mintegy húszféle ízből - köztük klasszikusok és különlegességek - nem volt könnyű választani. Rüsics István szerint a finom fagylalt garanciája a jó alapanyag. Vaj, tejszín, akkor is, ha a kókuszzsír lényegesen olcsóbb, igazi gyümölcs, nem pedig aroma. A klasszikusok mellett fontosnak tartja, hogy kipróbáljon új dolgokat, de nem feltétlenül akar mindenben haladni a trenddel. Kihagyhatatlan különlegesség a pisztáciafagylalt, amelynek lényege a finomra őrölt, majd sajtolt magból készült sűrítmény. Ezt picit megsózzák, így ,,kiadja az ízét".
Hosszan tart a kóstolás. Folyik a beszélgetés a Petőfi téri kis üzletben. ,,Törzsvevők leszünk" - búcsúznak az első vendégek.
Fotó: Merényi Zita
...... ........... ..............
...... ........... ..............
Trauttwein Éva/Magyar Kurír 2020.07.07 |
|
|
0 komment
, kategória: Kegyhelyek |
|
Címkék: elkötelezettsége, agglomerációban, rendezvényeiket, különlegességek, vasárnaponként, kihagyhatatlan, alapanyagokkal, előremenekülés, süteményekkel, cukrászmester, evangelizálni, találkozásról, fagylaltjukat, különlegesség, evangelizáció, mesterségbeli, szaléziakhoz, klasszikusok, cukrászdának, központjában, feleségemmel, cukrászaitól, szeretetetek, szaléziakkal, kapcsolatban, budakalászon, cukrászdában, kóstolhattuk, vértanúságot, beszélgetési, megerősíteni, fagylaltról, fogorvoshoz, vállalkozás, kipróbáljon, felmenőkkel, megáldáson kóstolhattuk, bolt ünnepélyes, szaléziakhoz kötődő, belépővel kereszt, polcon „, szent mondásait, napi munka, vendégek közé, családom egészséges, megáldás során, szeretetet kell, tabletem kapcsolata, találkozás olyan, nagy szentjéről, kereszttől indulni, első szalézi, Cukrászda Budakalászon, Rüsics István, Depaula Flavio, Bosco Szent János, Szent József Társaskör, Segítő Szűz Mária-bazilika, Rüsics Istvántól, Ábrahám Béla SDB, Böjte Csaba, Merényi Zita, Trauttwein Éva, Magyar Kurír,
|
|