Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Cukrászda Budakalászon, ahol a falról Don Bosco figyel
  2020-07-07 12:22:12, kedd
 
  Több mint fagyi.
A Gerbeaud legendás cukrászaitól tanult mesterségbeli tudással, jó alapanyagokkal készült finomságok várják július 4. óta Budakalász központjában, a Valdocco cukrászdában a vendégeket. A megáldáson kóstolhattuk meg fagylaltjukat.
A kis üzletet barátok töltik meg, a bolt ünnepélyes megáldására gyűltek össze. Közösségi társuk - Rüsics István cukrászmester - Budakalászon cukrászdát nyitott. ,,Kora reggel elmentem fogorvoshoz, hogy délelőtt már ehessek fagylaltot" - az olasz és magyar felmenőkkel is bíró Depaula Flavio plébániai kormányzó szavai komoly dicséretet jelentenek a Valdocco - Finomságok szeretettel nevet viselő cukrászdának. A Rüsics István és családja elkötelezettsége révén a szaléziakhoz kötődő vállalkozás Budakalász központjában, a Petőfi téren nyitott cukrászdát. A mesterséget a Gerbeaud-ban elsajátító cukrász tudja a jó fagylalt titkát. Éveken át a top tízben voltak Budapesten.
Ám a Valdocco többről szól, mint jó fagylaltról, finom süteményről és kávéról. A belépővel kereszt néz szembe, Bosco Szent János figyel a falról, a polcon ,,Don Bosco neked is üzen" felirattal a szent mondásait tartalmazó doboz. ,,Itt is meg kell jeleníteni, hova tartozunk, mit gondolunk a világról" - magyarázza a mester, és elmondja, mennyi kérdést kap vendégeitől, és ez már beszélgetési alap. István a napi munka során mindig talál alkalmat, hogy kijöjjön a vendégek közé. Most is szívesen beszélget, az arcán ott a mosoly. ,,Mi úgy szeretnénk evangelizálni, hogy lássák, örömünk van. Boldog ember vagyok, a családom egészséges, boldog, 35 éve tartó házasságban feleségemmel három gyereket neveltünk fel, unokám van. A Szent József Társaskör aktív tagja vagyok. Szeretem a munkám. Amit elkészítek, és ahogy beszélek, az mutassa meg, mi ad nekem naponta erőt" - fogalmazza meg, mit jelent számára ez az evangelizáció.
A Valdocco a találkozásról is szól. Erről beszél a megáldás során Depaula Flavio. ,,Nektek a reményt és a szeretetet kell megerősíteni. A mai korban, ahol én és a telefonom, én és a gépem, én és a tabletem kapcsolata uralkodik, mindez megszűnik egy időre. Emberek jönnek ide vásárolni, olyan dolgokat vesznek, amikben ott a ti kezetek munkája, és ott a ti szeretetetek. Fontos, hogy ma mindenki keresse, hogyan tud evangelizálni. A párbeszéd, a találkozás olyan emberekkel, akik nemcsak magukat keresik, adni tud a másiknak." Flavio atya szerint Rüsics István ezek közé tartozik. ,,Tud közeledni az emberekhez, kérdezni. Kevés olyan üzlet van, ahol szent van a falon, de ma már a kereszt is ritkaság, ez is mutatja, itt másról is van szó. Jézusról és az Egyház egy nagy szentjéről. Ha az emberek rá tudnak tekinteni, és tudnak mindennap a kereszttől indulni, Don Bosco pártfogását kérve, akkor tudnak keresztény tanúságot tenni."
...... ........... ......



...... ..............


A név, Valdocco - vértanúk völgye, ahol három római katona szenvedett vértanúságot - is Don Boscóhoz kötődik. Így hívják Torinónak azt a városrészét, ahol az első szalézi ház állt, és ma ott van a Segítő Szűz Mária-bazilika.
A családi vállalkozás jelenleg két cukrászdában működik. Az elsőt hét évvel ezelőtt nyitották az Astoriánál. A turizmus ellehetetlenülése hozta az előremenekülés gondolatát, hogy üzletet nyissanak az agglomerációban. Rüsics Istvántól nem idegen az újrakezdés. Húsz évvel ezelőtt a Horn-kormány gazdaságpolitikája nehéz helyzetbe hozta a családot. ,,Feleségemmel az újlaki plébániai karitászban dolgoztunk, jó kapcsolatban voltunk a szaléziakkal. Ők vetették fel az ötletet, hogy osztrák plébániák mintájára készüljek vasárnaponként süteményekkel, amiket a mise után eladhatunk. Ábrahám Béla SDB, az akkori házfőnök befogadott a Bécsi úton. Ebből tudott túlélni a család." Néhány hónapra rá a szaléziak konyháján kezdtek el dolgozni, és 18 éven át a rendezvényeiket látták el süteményekkel, míg a vasárnapi eladásból Böjte Csaba gyermekeit támogatták.
A megáldást kóstoló követte. Mintegy húszféle ízből - köztük klasszikusok és különlegességek - nem volt könnyű választani. Rüsics István szerint a finom fagylalt garanciája a jó alapanyag. Vaj, tejszín, akkor is, ha a kókuszzsír lényegesen olcsóbb, igazi gyümölcs, nem pedig aroma. A klasszikusok mellett fontosnak tartja, hogy kipróbáljon új dolgokat, de nem feltétlenül akar mindenben haladni a trenddel. Kihagyhatatlan különlegesség a pisztáciafagylalt, amelynek lényege a finomra őrölt, majd sajtolt magból készült sűrítmény. Ezt picit megsózzák, így ,,kiadja az ízét".
Hosszan tart a kóstolás. Folyik a beszélgetés a Petőfi téri kis üzletben. ,,Törzsvevők leszünk" - búcsúznak az első vendégek.


Fotó: Merényi Zita
...... ........... ..............



...... ........... ..............


Trauttwein Éva/Magyar Kurír 2020.07.07
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: elkötelezettsége, agglomerációban, rendezvényeiket, különlegességek, vasárnaponként, kihagyhatatlan, alapanyagokkal, előremenekülés, süteményekkel, cukrászmester, evangelizálni, találkozásról, fagylaltjukat, különlegesség, evangelizáció, mesterségbeli, szaléziakhoz, klasszikusok, cukrászdának, központjában, feleségemmel, cukrászaitól, szeretetetek, szaléziakkal, kapcsolatban, budakalászon, cukrászdában, kóstolhattuk, vértanúságot, beszélgetési, megerősíteni, fagylaltról, fogorvoshoz, vállalkozás, kipróbáljon, felmenőkkel, megáldáson kóstolhattuk, bolt ünnepélyes, szaléziakhoz kötődő, belépővel kereszt, polcon „, szent mondásait, napi munka, vendégek közé, családom egészséges, megáldás során, szeretetet kell, tabletem kapcsolata, találkozás olyan, nagy szentjéről, kereszttől indulni, első szalézi, Cukrászda Budakalászon, Rüsics István, Depaula Flavio, Bosco Szent János, Szent József Társaskör, Segítő Szűz Mária-bazilika, Rüsics Istvántól, Ábrahám Béla SDB, Böjte Csaba, Merényi Zita, Trauttwein Éva, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Molnár Ferenc: imádom!  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osvát Erzsébet - Április...  Ha senki sem  Erdei gyöngyvirág  Az időskori betegségeket is cs...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mindig lesz olyan  "Ez egy csoda"  Előled is hozzád  Nagyi süt  Laczkó Sándor - A bizalom....  Facebookon kaptam Krisztinától  Idézetek a magányról  Az ember  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam Krisztina b...  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Áldások a terhekből  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baudelaire - Visszaháramlás  Molnár Ferenc: imádom!  Facebookon kaptam  40 felett  40 felett  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Ha senki sem  Szép estét  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 11  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  A sorsod  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Nézni  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mondjam azt, hogy jó vagyok  Paul David Tripp Április 11  Facebookon kaptam  Tekintsd Őt hűnek  Előled is hozzád  Ég veled Március  Facebookon kaptam  Reggel van  Különleges  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Jó éjszakát  különleges  Steel - Május festmény  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  József Attila - Kopogtatás nél...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hatványozott áldások  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csomó  Tavaszi szél vizet áraszt  Különleges  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Tekintsd Őt hűnek  Facebookon kaptam  jó reggelt  A bab gyógyhatásairól  Nézni  Egyszerű  Alvó kislány  különleges  Facebookon kaptam  Idézetek a magányról  Paul Verlaine : Költészettan  Paul David Tripp Április 11 
Bejegyzés Címkék
megáldáson kóstolhattuk, bolt ünnepélyes, szaléziakhoz kötődő, belépővel kereszt, polcon &#8222, szent mondásait, napi munka, vendégek közé, családom egészséges, megáldás során, szeretetet kell, tabletem kapcsolata, találkozás olyan, nagy szentjéről, kereszttől indulni, első szalézi, családi vállalkozás, turizmus ellehetetlenülése, előremenekülés gondolatát, újlaki plébániai, mise után, akkori házfőnök, szaléziak konyháján, rendezvényeiket látták, vasárnapi eladásból, megáldást kóstoló, finom fagylalt, kókuszzsír lényegesen, klasszikusok mellett, finomra őrölt, első vendégek, elkötelezettsége, agglomerációban, rendezvényeiket, különlegességek, vasárnaponként, kihagyhatatlan, alapanyagokkal, előremenekülés, süteményekkel, cukrászmester, evangelizálni, találkozásról, fagylaltjukat, különlegesség, evangelizáció, mesterségbeli, szaléziakhoz, klasszikusok, cukrászdának, központjában, feleségemmel, cukrászaitól, szeretetetek, szaléziakkal, kapcsolatban, budakalászon, cukrászdában, kóstolhattuk, vértanúságot, beszélgetési, megerősíteni, fagylaltról, fogorvoshoz, vállalkozás, kipróbáljon, felmenőkkel, házasságban, süteményről, vendégeitől, mesterséget, feltétlenül, karitászban, városrészét, megáldására, pártfogását, beszélgetés, szeretettel, szeretnénk, szentjéről, elsajátító, fogalmazza, befogadott, cukrászdát, keresztény, szenvedett, budakalász, budapesten, jeleníteni, elkészítek, kereszttől, felirattal, gondolatát, tartalmazó, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 445
  • e Hét: 2215
  • e Hónap: 14891
  • e Év: 248638
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.