Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kirándulásom a várban 2020.07.11
  2020-07-11 19:22:04, szombat
 
  Saját fotózású képek
Leírások forrása: Mátyás templom bemutatása térkéoen.
- Mária kapu
A Mária-kaput Schulek Frigyes a XIX. századi régészeti feltárás és restaurálás során találta meg befalazva. A kapu a magyar középkori építészet és épületszobrászat egyik legfontosabb emléke. A középkori, XIV-XV. század fordulóján készült, kétnyílású, szoborbélletes kaput a Szűzanya elszenderülését és mennybevételét ábrázoló timpanon díszíti. Érdekesség, hogy a faragott jeleneten a Szűzanya nem ágyban fekszik, hanem utolsó imáját mondja egy imazsámolynál, lelke pedig koronás csecsemő képében érkezik Krisztushoz
Nagyobb kép Link
...... ...........



- Hadik András lovas szobra
/Budapest, I. Szentháromság utca és az Úri utca kereszteződésében/
Alkotó: ifj. Vastag György (1937)
A 3 méter magas, tompa fényű, zöldes patinájú bronzszobrot Hadik András és a névtelen huszárok emlékére a Hadik-huszárezred tagjai állíttatták.
Hadik András volt a parancsnoka az 1702-ben felállított 3. erdélyi huszárezrednek, mely egészen 1918-ig harcolt.
A kései utódok nemcsak a kiváló huszár és ezredparancsnok, ezredük névadója emléke előtt, hanem a harcokban elesett huszárok emléke előtt is tisztelegtek a szobor felállításával.
Az egyik szoborfelirat az ezredparancsnok érdemeit méltatja:
,,Hadik András (1710-1790) közhuszárból emelkedett vitézsége és tehetsége révén tábornagyságra, harcolt a török ellen, majd az osztrák örökösödési háborúban, Európa szinte minden csataterét bejárta, előbb beosztott tiszt, ezredparancsnok lett.
Hadik érdemeiért grófi címet kapott. Később főispán,
Erdély kormányzója, a Haditanács elnöke. Ő javasolta Magyarországon először a jobbágyok felszabadítását."
A másik szoborfelirat azokra a névtelen huszárokra utal, akik:
,,több mint két évszázad háborúiban vitézségükkel mindenféle becsületet szereztek a magyar huszár nevének."
A szobortalpazat alatti üvegtok az aradi 3. huszárezred 1702 óta elesett hősi halottainak névsorát rejti.
...... ..............



-Szentháromság-szobor Budapest I. kerületében áll a Szentháromság téren, a Mátyás-templom előtt.
A Mátyás-templom előtt a 17. század végén, az 1686-os ostrom után alakítottak ki teret, addig szűk utca vezetett a kapujához.
Az 1691-es pestisjárvány során a polgárok fogadalmat tettek, hogy ha a járvány elmúlik, Szentháromság-szobrot állítanak hálából.
A járvány véget ért, és a szobrot 1706-ban fel is állították, azonban három évvel később, 1709-ben újabb járvány pusztított.
A lakosság ezúttal azt fogadta meg, hogy nagyobb, díszesebb szobrot állít az előző helyén, ha ezt a járványt is túlélik.
Így történt, hogy 1712-ben a korábban állított szobrot a mai III. kerületi Zsigmond térre helyezték át, és helyébe 1713-ban a Ungleich Fülöp és Hörger Antal szobrászok által készített 14,4 m magas, barokk szobrot állítottak.
A műalkotás az 1945-ös ostromban súlyosan megrongálódott, ezért domborműveit és szobrait (a csúcsán álló Szentháromság-szoborcsoport kivételével) a Kiscelli Múzeumba szállították, helyükre pedig a ma is látható, Búza Barna által alkotott rekonstrukciókat állították.
A szobor talapzatán három dombormű sorakozik, Hörger Antal alkotásainak rekonstrukciói: Dávid könyörgése (ld. 1Krón 21, felirata: Propter poenitentiam - a bűnbánat miatt), A pestis (felirata: Quia Dominus dixit: sufficit - Mert az Úr szólott: elég),
A fogadalmi emlék építése (Comuni studio exsurgit - Közös munkával emelkedik). A domborművek között három kartus látható, bennük Magyarország, illetve Buda címere.
A harmadik kartusban elhelyezett osztrák császári címert elpusztították, helyén ma a szobor egyik felújítására emlékeztető szöveg áll.
Az emlékmű törzse körül három csoportban hat angyal és kilenc szent szobra látható, Ungleich Fülöp eredeti alkotásainak rekonstrukciói: Szűz Mária, Szent Sebestyén, a járványokban védelmező szent és Szent Rókus, a pestises betegek (és a kőfaragó céh) védőszentje; Xavéri Szent Ferenc, akit a pestisjárvány idején választottak Buda védőszentjéül, Szent József, az ácsok céhének patrónusa és Hippói Szent Ágoston, mint a Szentháromság titkának magyarázója; Keresztelő Szent János, Nepomuki Szent János, a halászok céhének védőszentje és Szent Kristóf, az úton lévők patrónusa. Keresztelő Szent János ábrázolását az indokolhatta, hogy a pestisjárványok okozta félelem légköréhez köthető a törökök kiűzése után Budán maradt utolsó muszlimok megkeresztelkedése. Az emlékoszlop csúcsán Ungleich eredeti Szentháromság-szoborcsoportja látható.
...... ............



- Mátyás templom legmagasabb tornya
A budavári Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás-templom, ritkábban budavári koronázótemplom Budapest I. kerületében, a Szentháromság téren álló, nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék épület. Két uralkodói párt koronáztak meg falai között: Ferenc Józsefet és Erzsébetet, valamint IV. Károlyt és Zitát. ,,A Mátyás-torony teljes magassága a templom padozatától 78,16 méter, a járda szintjétől 76,57 méter. A látogatók számára a torony alsó koszorúerkélyét nyitották meg, amelynek magassága 46,73 méter, és amelyre 197 lépcsőn lehet feljutni.
...... ........... .....



- Mátyás-címer
A Hunyadi-család hollós címere látható Mátyás király koronás címerét ábrázoló dombormű közepén. A faragott, festett címer eredetileg a harangtorony oldalát díszítette, emléket állítva a torony XV. századi renoválásának és az építtető királynak. A torony falán jelenleg a címer egy másolata látható. A templomtérben Schulek Frigyes helyezte el az eredeti reliefet, hogy így óvja meg azt az időjárás viszontagságaitól.
...... ............



- Szentháromság-kápolna
A kápolna oltárán egy különleges Szentháromság-ábrázolás, a Kegyelem trónusa látható. A szárnyasoltár a felvidéki felsőerdőfalvi templomból származik, a XV. században készült és a XIX. században került a Budavári Főtemplomba. Ebben a kápolnában kapott helyet 1898-ban III. Béla király és felesége, Anne de Châtillon síremléke is.
...... ...........



- Szent Imre-kápolna
A kápolna a XIX. században a Zichy család anyagi támogatásával épült. A kápolna oltárán Szent Imre, Szent István és Szent Gellért szobrai között szerepel. A szárnyakon a titulusszent életének fontos eseményeit Zichy Mihály festette meg. A kápolna nyugati falára az adományozó Zichy Ferenc védőszentjét, Assisi Szent Ferencet ábrázoló falképek kerültek.
...... ........... ........



- Szent Kereszt-kápolna
A szentély és a Menyasszony-kapu között található a Szent Kereszt-kápolna. Az oltárt díszítő kálvária és piéta szobrait Mikula Ferenc faragta. Az ülőfülkékben az Arma Christi, vagyis a szenvedés eszközei, valamint az Oltáriszentség szimbólumai jelennek meg. Az oltár mögötti falat a főszentélyben és az ablakok keretein megjelenő motívumokhoz hasonló, indás-leveles növényi ornamentika díszíti.
...... ............



- Loretói kápolna
A harangtorony aljában, a főkaputól jobbra található a loretói Madonnának szentelt kápolna. A kápolna gazdag díszítése a Szűzanya szimbólumait vonultatja fel. A szárnyas oltár középső fülkéjében látható a loretói kegyszobor XVII. századi másolata. A templom legdíszesebb kápolnájának ablakain és a kapujának rácsán megjelenő rózsamotívum is Máriát jelképezi.
...... .........



- Ismerőseim a szobornál
...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: rekonstrukciókat, épületszobrászat, felszabadítását, koszorúerkélyét, ezredparancsnok, koronázótemplom, szoborcsoportja, elszenderülését, pestisjárványok, huszárezrednek, felsőerdőfalvi, szoborbélletes, mennybevételét, magyarországon, rekonstrukciói, elpusztították, megrongálódott, tábornagyságra, oltáriszentség, felállításával, szobortalpazat, szentháromság, támogatásával, szoborfelirat, védőszentjéül, pestisjárvány, imazsámolynál, szoborcsoport, szárnyasoltár, templomtérben, visszatekintő, vitézségükkel, főszentélyben, renoválásának, választottak, legdíszesebb, magyar középkori, faragott jeleneten, névtelen huszárok, 1702-ben felállított, kései utódok, kiváló huszár, harcokban elesett, szobor felállításával, egyik szoborfelirat, ezredparancsnok érdemeit, török ellen, osztrák örökösödési, jobbágyok felszabadítását, másik szoborfelirat, névtelen huszárokra, magyar huszár, Mária-kaput Schulek Frigyes, Hadik András, Vastag György, Budapest, Ungleich Fülöp, Hörger Antal, Kiscelli Múzeumba, Búza Barna, Szűz Mária, Szent Sebestyén, Szent Rókus, Xavéri Szent Ferenc, Szent József, Hippói Szent Ágoston, Keresztelő Szent János, Nepomuki Szent János, Szent Kristóf, Ferenc Józsefet, Schulek Frigyes, Budavári Főtemplomba, Szent Imre-kápolna, Szent Imre, Szent István, Szent Gellért, Zichy Mihály, Zichy Ferenc, Assisi Szent Ferencet, Szent Kereszt-kápolna, Mikula Ferenc, Arma Christi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem méltó hozzád  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hazára minden embernek szükség...  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Szép estét  Nagyi telefonál  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Makszim Gorkij gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Png nő  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Popper Péter szavai  Elköszönt  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  s immár én is felragyogva, ért...  Png nő  képre írva  George Byron - Ahogy itt jár -...  Hazára minden embernek szükség...  Kerüld el az evangélium örömén...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Png csokor  Sose bánj semmit  Örülök, hogy látlak!  Julian Brass gondolata  Albert Einstein gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Popper Péter szavai  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Png kutya  Fehér virág  s immár én is felragyogva, ért...  Ágai Ágnes – Csendélet  Julian Brass gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Png fotel  Png telefon  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A televizió nem a kultúrát kép...  Fekete István - Akác  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kellemes délutánt kívánok  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png nő  George Byron - Ahogy itt jár -...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kerüld el az evangélium örömén...  Radikális szeretet  Akarat  Fekete István - Akác  Erdőn  Png nő 
Bejegyzés Címkék
magyar középkori, faragott jeleneten, névtelen huszárok, 1702-ben felállított, kései utódok, kiváló huszár, harcokban elesett, szobor felállításával, egyik szoborfelirat, ezredparancsnok érdemeit, török ellen, osztrák örökösödési, jobbágyok felszabadítását, másik szoborfelirat, névtelen huszárokra, magyar huszár, szobortalpazat alatti, 1686-os ostrom, 1691-es pestisjárvány, polgárok fogadalmat, járvány elmúlik, járvány véget, szobrot 1706-ban, lakosság ezúttal, előző helyén, korábban állított, 1945-ös ostromban, csúcsán álló, szobor talapzatán, bűnbánat miatt, fogadalmi emlék, domborművek között, harmadik kartusban, szobor egyik, emlékmű törzse, járványokban védelmező, pestises betegek, pestisjárvány idején, ácsok céhének, halászok céhének, úton lévők, pestisjárványok okozta, törökök kiűzése, emlékoszlop csúcsán, templom padozatától, járda szintjétől, látogatók számára, torony alsó, harangtorony oldalát, építtető királynak, torony falán, másolata látható, templomtérben Schulek, eredeti reliefet, időjárás viszontagságaitól, kápolna oltárán, felvidéki felsőerdőfalvi, kápolnában kapott, titulusszent életének, kápolna nyugati, adományozó Zichy, oltárt díszítő, szenvedés eszközei, oltár mögötti, ablakok keretein, harangtorony aljában, főkaputól jobbra, loretói Madonnának, kápolna gazdag, szárnyas oltár, loretói kegyszobor, templom legdíszesebb, kapujának rácsán, rekonstrukciókat, épületszobrászat, felszabadítását, koszorúerkélyét, ezredparancsnok, koronázótemplom, szoborcsoportja, elszenderülését, pestisjárványok, huszárezrednek, felsőerdőfalvi, szoborbélletes, mennybevételét, magyarországon, rekonstrukciói, elpusztították, megrongálódott, tábornagyságra, oltáriszentség, felállításával, szobortalpazat, szentháromság, támogatásával, szoborfelirat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1431
  • e Hét: 3612
  • e Hónap: 36766
  • e Év: 270513
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.