Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 15. vasárnap 07.12
  2020-07-12 06:53:02, vasárnap
 
   
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Az eső megöntözi a földet, és termővé teszi.
Így szól az Úr:
Amint az eső és a hó lehull az égből és nem tér oda vissza, hanem megöntözi a földet, és termővé, gyümölcsözővé teszi, hogy magot adjon a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek, éppen úgy lesz az én szavammal is, amely ajkamról fakad: Nem tér vissza hozzám eredménytelenül, hanem végbeviszi akaratomat, és eléri, amiért küldtem.
Ez az Isten igéje. Iz 55,10-11

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
A természet sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását.
Testvéreim!
Úgy gondolom, hogy ennek az életnek a szenvedései nem mérhetők az eljövendő dicsőséghez, melynek részesei leszünk. Maga a természet is sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását. A természet ugyanis mulandóságnak van alávetve, de nem önként, hanem Isten akaratából; abban a reményben, hogy a mulandóság szolgai állapotából felszabadul az Isten fiainak dicsőséges szabadságára. Tudjuk ugyanis, hogy addig az egész természet sóvárogva vágyakozik. A természet sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását.. Sóhajtozunk mi is, és várjuk a fogadott fiúság megvalósulását, testünk megváltását.
Ez az Isten igéje. Róm 8,18-23

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Kiment a magvető vetni.
Abban az időben:
Jézus elment hazulról, és leült a tó partján. Hatalmas tömeg gyűlt össze, ezért beült egy csónakba, a tömeg pedig ott állt a parton. Ekkor példabeszédekben sok mindenre oktatta őket:
,,Íme, kiment a magvető vetni. Amint vetett, némely szem az útszélre esett. Jöttek az ég madarai, és ezeket mind megették. Némely szem kövek közé esett, ahol nem volt elég termőföld. Ezek hamar kikeltek, hisz nem volt mély a föld. Majd amikor a Nap fölkelt és forrón tűzött, kiégtek, mert nem volt gyökerük. Voltak szemek, amelyek tövisek közé estek, és amikor nőni kezdtek, a tövisek elfojtották őket. De a többi szem jó földbe hullott, és termést hozott: az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik harmincszorosat.
Akinek van füle, hallja meg!" *
Ekkor odamentek hozzá tanítványai és megkérdezték: ,,Miért beszélsz hozzájuk példabeszédekben?" Ő így válaszolt: ,,Nektek adatott meg, hogy megismerjétek a mennyek országa titkait, nekik ez nem adatott meg. Mert akinek van, annak még adnak, hogy még több legyen neki; de akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van. Azért beszélek hozzájuk példabeszédekben, hogy nézzenek, de ne lássanak, hallgassanak, de ne halljanak, és ne értsenek, és így beteljesedjék rajtuk Izajás próféta jövendölése:
Hallván hallotok, és mégsem értetek, nézvén néztek, de mégsem láttok; megkérgesedett ugyanis e népnek szíve:
Fülükkel restül hallanak, szemüket behunyják, hogy a szemükkel ne lássanak, fülükkel ne halljanak,
és a szívükkel ne értsenek, s meg ne térjenek, hogy meggyógyítsam őket.
De boldog a ti szemetek, mert lát, és boldog a ti fületek, mert hall! Bizony, mondom nektek, sok próféta és igaz vágyott látni, amit ti láttok, - és nem látta; vágyott hallani, amit ti hallotok, - és nem hallotta.
Hallgassátok meg hát a magvetőről szóló példabeszédet!
Akik hallgatják a mennyek országáról szóló tanítást, és nem értik meg, azokhoz eljön a gonosz, és elragadja mindazt, amit a szívükbe vetettek Ez az, ami az útszélre esett. A kövek közé hullott mag pedig az, aki meghallgatja ugyan a tanítást, és szívesen be is fogadja, de az nem ver benne gyökeret, csak ideig-óráig él. Amikor a tanítás miatt szorongatás, üldözés éri, csakhamar eltántorodik. A tövisek közé esett mag az, aki meghallgatja a tanítást, de a világi gondok s a csalóka vagyon elfojtja azt benne, és gyümölcs nélkül marad. Végül a jó földbe hullott mag az, aki meghallgatja, megszívleli a tanítást, és jó termést is hoz: az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik harmincszorosat."
...... ........... ........... ........... .......


Ezek az evangélium igéi.Mt 13,1-23
...Urunk, Jézus Krisztus! Te az örök élet tanításának jó magját veted el szívünkbe. Segíts, hogy jó, termékeny talajra hulljon lelkemben az isteni üzenet! Segíts, hogy a megértés szándékával hallgassam, olvassam Isten szavát! Segíts, hogy értelmemmel és akaratommal befogadjam Isten országát, mint lelki valóságot! Hiszem, hogy a te tanításod az örök életre vezet. Segíts törekvésemben, hogy megéljem, megvalósítsam mindazt, amit közölsz velem! Add, hogy küldetésemnek tekintsem az örömhír hirdetését!

Elmélkedés
A bőséges termés reményében
Jézus példabeszédében, amely a magvető ember tevékenységét és a magok elpusztulását, illetve növekedését mondja el, négyféle talaj szerepel, amelyek nem csupán az akkori körülményeket írják le, hanem napjainkban is jellemzőek. Ne felejtsük az értelmezés kulcsát: Jézus nem a mezőgazdaságban dolgozóknak akar tanácsokat adni, hogy milyen talajba érdemes elhinteni, elvetni a magokat, hanem az Isten országáról, amely annak köszönhetően növekszik, hogy az isteni tanítás jó magként hull az emberi szívekbe és termést hoz.
Isten igéjét hirdetni ma sem könnyű, hiszen olyan korban élünk, amely sokszor értéktelennek tartja a hitet és a vallásosságot. Ez egyrészt az Istentől, másrészt az Egyháztól való elfordulásban mutatkozik meg. Jézus nehézségekről beszél a példázatában, azaz olyan körülményekről, amelyek hátráltatják a növekedést, megakadályozzák a fejlődést.
Az első ilyen nehézséget az útra vagy útszélre esett magok jelképezik. Nem aszfaltos vagy lebetonozott útra kell gondolnunk, hanem földútra, amelyet emberek és teherhordó állatok olyan keményre taposnak, hogy az oda hullott magnak esélye sincs arra, hogy a föld alá kerüljön és valaha is kikeljen. Jézus magyarázata szerint ők azok, akik nem értik meg a tanítást és annak még a csíráját is kitépi szívükből a gonosz. Ők valójában nem Isten szavára figyelnek, hanem a tömeg és a többség véleményére. Amit mások elfogadnak, azt követik, de nem vizsgálják meg annak sem tartalmát, sem igazságát. Számukra meglehetősen rövidéletű Isten üzenete, mindössze néhány pillanat az információk és hírek folyamában, amely az újabb információk érkezése miatt hamar feledésbe merül.
A példázatban a második talaj sziklás és köves. Ez nem éppen ideális termőföld a magok számára, mert nem tudnak benne gyökeret verni. Ez a tanítás utáni lelkesedést tükrözi, ami azonban nem tartós, hanem csupán a kezdeti időkre jellemző. Szükséghelyzetben az ember gyorsan elpártol tőle. Amikor tehát színt kell vallani és amikor tanúságot kellene tenni, akkor inkább lemond róla az ember. Ezekből az emberekből az a meggyőződés hiányzik, hogy a krisztusi tanítás mellett érdemes a végsőkig kitartani.
A magvetőről szóló hasonlatban harmadikként a tövisek, a bogáncsok közé hullott magok kerülnek sorra. A jézusi magyarázat szerint harmadik veszélyként az evilági gondok és a gazdagság jelentkezik. Egyesek ugyanis bezárkóznak a pénzkeresés és a vagyonszerzés házába és észre sem veszik magukon, hogy e szándék rabszolgáivá válnak. Minden figyelmüket és gondolatukat leköti a gazdagság utáni vágy, cselekedeteik egyetlen ösztönzője a minél többet birtokolni akarás. Az Istennek adott vagy imádkozásra szánt időt elfecsérelt időnek tartják, a lelki kincseket, Isten adományait semmibe veszik.
Utolsóként, negyedikként esik szó a jó földről, a kiváló termőtalajról, amelyben a mag sokszoros termést tud hozni. Ők azok, akik nem csak szívesen hallgatják, hanem meg is valósítják a tanítást. Jézus azokat mondja boldognak, akik meghallgatják szavát és aszerint élnek. Ahhoz, hogy valóban jó talajjá váljunk, szükséges, hogy rendszeresen eltávolítsuk a köveket és töviseket lelkünkből! Minden növekedéshez idő kell. Legyünk hálásak azért, hogy Isten jó magot vet a szívünkbe, az üdvösség tanítását, amely az Isten által rendelt időben bőséges termést fog hozni. Isten a bőséges termés reményében tanít minket.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: példabeszédekben, megnyilvánulását, megakadályozzák, harmincszorosat, példabeszédében, mezőgazdaságban, eredménytelenül, körülményekről, hatvanszorosat, megvalósulását, megkérgesedett, megvalósítsam, törekvésemben, beteljesedjék, megismerjétek, mulandóságnak, tevékenységét, meggyógyítsam, példabeszédet, gyümölcsözővé, küldetésemnek, cselekedeteik, termőtalajról, nehézségekről, elpusztulását, elfordulásban, vallásosságot, körülményeket, vagyonszerzés, értéktelennek, meghallgatják, megkérdezték, százszorosat, gondolatukat, szabadságára, növekedéshez, természet sóvárogva, eljövendő dicsőséghez, természet ugyanis, mulandóság szolgai, egész természet, fogadott fiúság, magvető vetni, tömeg pedig, útszélre esett, tövisek elfojtották, többi szem, egyik százszorosat, másik hatvanszorosat, harmadik harmincszorosat, mennyek országa, magvetőről szóló, OLVASMÁNY Izajás, SZENTLECKE Szent Pál, EVANGÉLIUM Szent Máté, Jézus Krisztus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Sokszor eszembe jut a jó szülő...  Az isteni gondviselés temploma...  Aranyosi Ervin: Legyünk csak v...  Zöld piromorfit  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Bögre mosoly  Stefan George: Júliusi bánat  Facebookon kaptam Krisztinátó...  A világ arra való, hogy szép l...  A világ arra való, hogy szép l...  "Hányszor, de hányszor halljuk...  Nyogodt hét  Füstkvarc  Áldott Vasárnapot kívánok mind...  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Az Úr az én oltalmam  Facebookon kaptam  William Blake: Mosoly  Parlament......  Facebookon kaptam  Fantasztikusan indult a magyar...  Szerelmi játék  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Stefan George: Júliusi bánat  Szép estét kedves látogatóimna...  Magas vérnyomásra- gyógy- és f...  Facebookon kaptam Krisztinátó...  SzapphoAphroditéhoz  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Délutáni mosoly.......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Galgóczy Erzsébet Milyen vagyo...  Radics Eta – A lenézett ...  Nem állok be  Néha  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Szerelmi játék  Az ember élete  Néger  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Névnapjukon szeretettel köszön...  Nem állok be  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Egyoldalú szerelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Jó reggelt, kellemesen eltöltö...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hűsölés.....  Korhatár nélkül  Facebookon kaptam  A kereszténység összegzése  Frissen  : Annabál  Jó éjszakát!  Még rám nevet a hold  Facebookon kaptam  Hummel figurák  Február 14 Szerelmesek napja  Mária Földy barátságkövei  Én, az oroszlán!  Hummel figurák  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Nincs értelme  Facebookon kaptam  Anna örök  A világ arra való, hogy szép l...  A mozgás agyműködésre gyakorol...  Néha  Hűsölés.....  A szív bőségéből beszél a száj...  Facebookon kaptam  : Annabál  Névnapjukon szeretettel köszön...  Juhász Gyula - Vidéki naprafo...  Nyogodt hét  Milyen volt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Hányszor, de hányszor halljuk...  Hummel figurák  És a végén, csak azt hagyd  Mi ketten  Verskedvelő vagy? Pihenj meg n...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha felállunk és elindulunk  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
természet sóvárogva, eljövendő dicsőséghez, természet ugyanis, mulandóság szolgai, egész természet, fogadott fiúság, magvető vetni, tömeg pedig, útszélre esett, tövisek elfojtották, többi szem, egyik százszorosat, másik hatvanszorosat, harmadik harmincszorosat, mennyek országa, magvetőről szóló, mennyek országáról, szívükbe vetettek, kövek közé, tanítás miatt, tövisek közé, világi gondok, csalóka vagyon, evangélium igéi, örök élet, isteni üzenet, megértés szándékával, örök életre, örömhír hirdetését, bőséges termés, magvető ember, magok elpusztulását, akkori körülményeket, értelmezés kulcsát, mezőgazdaságban dolgozóknak, isteni tanítás, emberi szívekbe, első ilyen, útra vagy, többség véleményére, újabb információk, második talaj, magok számára, tanítás utáni, kezdeti időkre, ember gyorsan, krisztusi tanítás, végsőkig kitartani, bogáncsok közé, jézusi magyarázat, evilági gondok, gazdagság jelentkezik, vagyonszerzés házába, gazdagság utáni, minél többet, lelki kincseket, kiváló termőtalajról, üdvösség tanítását, példabeszédekben, megnyilvánulását, megakadályozzák, harmincszorosat, példabeszédében, mezőgazdaságban, eredménytelenül, körülményekről, hatvanszorosat, megvalósulását, megkérgesedett, megvalósítsam, törekvésemben, beteljesedjék, megismerjétek, mulandóságnak, tevékenységét, meggyógyítsam, példabeszédet, gyümölcsözővé, küldetésemnek, cselekedeteik, termőtalajról, nehézségekről, elpusztulását, elfordulásban, vallásosságot, körülményeket, vagyonszerzés, értéktelennek, meghallgatják, megkérdezték, százszorosat, gondolatukat, szabadságára, növekedéshez, eltávolítsuk, , ,
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 886
  • e Hét: 9670
  • e Hónap: 51471
  • e Év: 514180
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.