Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lelkiismeretem nem engedi meg, hogy hallgassak
  2020-07-12 07:19:01, vasárnap
 
  II. János Pál pápa: ,,Az, ami az egész világ szeme láttára zajlik, a civilizáció széthullása. Ezek a bűncselekmények Európa történelmének legszomorúbb fejezeteiként maradnak majd fenn.
Lelkiismeretem nem engedi meg, hogy hallgassak" - Huszonöt éve kezdődött a srebrenicai népirtás
A huszonöt évvel ezelőtti véres esemény a legkegyetlenebb népirtás volt Európában a II. világháború után. Az évforduló alkalmából a Vatikáni Rádió felidézi Szent II. János Pál megnyilatkozásait, amelyeket a világ népeihez intézett a boszniai háború során.
II. János Pál pápa hiába szólította fel számtalan alkalommal a nemzetközi közösséget az ,,agresszor lefegyverzésére". Negyedszázaddal ezelőtt, 1995 júliusában ,,etnikai tisztogatás" néven Srebrenicában és környékén a boszniai szerb hadsereg, Ratko Mladić főparancsnok irányításával lemészárolt több mint 8500 bosnyák férfit, közöttük serdülőket, kisfiúkat is. Emellett 30 ezer nőt, gyermeket és idős férfit kitelepítettek. Tizenöt év bujkálás után Mladićot letartóztatták, majd 2017-ben a Volt Jugoszlávia Nemzetközi Bűnügyi Bírósága népirtás és emberiség ellen elkövetett bűncselekmények vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.
Az Európai Parlament 2009. január 15-ei ülésén július 11-ét a srebrenicai mészárlás európai emléknapjává nyilvánította.
1995. július 16-án II. János Pál pápa a következő szavakkal ítélte el a vérengzést: ,,A Boszniából, különösen Srebrenica és ®epa térségéből érkező képek arról tanúskodnak, hogy Európa és az emberiség még lejjebb süllyedt a gyalázat szakadékába. Semmilyen ügy, semmilyen terv nem igazolhat ilyen barbár tetteket és módszereket: ezek az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények! Mennyire szeretném, ha szavaim, szeretetem és imáim eljutnának ezekhez a testvérekhez, akiket a legnagyobb nyomorban az elvándorlás útjára kényszerítettek! Könyörgök minden jóakaratú emberhez, hogy továbbra is fáradhatatlanul segítsen a súlyosan meggyötört lakosságnak.
Az, ami az egész világ szeme láttára zajlik, a civilizáció széthullása. Ezek a bűncselekmények Európa történelmének legszomorúbb fejezeteiként maradnak majd fenn."
A bosnyákok, szerbek és horvátok között három éven át tartó háború során - amely Bosznia és Hercegovina 1992. április 6-án kihirdetett függetlenségét követte, és amely a daytoni békeszerződéssel ért véget 1995. december 14-én - Wojtyła pápa minden erejével elítélte az erőszak, kínzás és visszaélés tetteit, amelyek a polgári lakosságot sújtották. Számtalan felhívást intézett, hogy ,,fegyverezzék le az agresszort", valamint figyelmeztetett a humanitárius beavatkozás szükségességére, miközben a világ csaknem tétlenül figyelte a szeme előtt lezajló tragédiát, a helyszínre küldött ENSZ-csapatok teljes tehetetlenségét.
Hosszasan vitatkoztak később arról, hogy a srebrenicai enklávéban a holland kéksisakosok, akiket Mladić tábornok emberei elűztek, milyen mértékben vettek részt a nők és gyermekek különválasztásában a férfiaktól és fiúktól, akiket aztán a szerb katonák lemészároltak.
II. János Pál a háború első hónapjaitól kezdve hallatta szavát: ,,Lelkiismeretem nem engedi meg, hogy hallgassak." Azt kérte az Egyesült Nemzetek Szervezetétől (ENSZ) és Európától, hogy legyen bátorságuk és humanitárius beavatkozás néven fegyverezzék le az agresszort a volt Jugoszláviában. 1992. december 5-én Rómában felszólalt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megrendezett nemzetközi konferencián: ,,Az emberiség lelkiismerete, amelyet immár a nemzetközi humanitárius jog rendelkezései támogatnak, azt kéri, hogy tegyék kötelezővé a humanitárius beavatkozást azokban a helyzetekben, amelyek súlyosan veszélyeztetik népek és egész népcsoportok életben maradását: ez a nemzetek és a nemzetközi közösség kötelessége."
1994. január 23-án, a Balkán békéjéért tartott imanapon, az Úrangyala elimádkozásakor Wojtyła pápa kifejezte mély fájdalmát a délszláv konfliktus miatt, amelyet látszólag már semmi sem volt képes feltartóztatni:
,,A volt Jugoszlávia területein a háború továbbra is ellenáll minden megbékélési kísérletnek, mindnyájunkat felzaklat kegyetlensége és az emberi jogok sokrétű megsértése miatt. Nem, nem törődhetünk bele! Nem törődhetünk bele!" hangzott II. János Pál pápa kiáltása. Majd így folytatta: ,,Az illetékes szervek felelőssége továbbra is, hogy minden emberileg lehetséges módot felhasználva lefegyverezzék az agresszort és megteremtsék egy igazságos és tartós béke feltételeit."
A keresztények egységéért tartott 1994-es imahéten II. János Pál még nagyobb nyomatékkal fejezte ki szomorúságát: ,,Néhány évvel ezelőtt ujjongtunk egy fal leomlása miatt, amely évtizedeken át jelképe volt a világ két egymással szembenálló tömbre való megosztottságának. Egy új világ hajnalának tűnt az az időszak. Ki gyaníthatta volna, hogy Európa szívében ilyen hamar más falak emelkednek, amelyek testvérek közé a gyűlölet és a vér korlátait állítják fel?"
1994 szeptemberében, miközben tombolt a háború, II. János Pál pápa a horvát fővárosba, Zágrábba ment. Szerette volna Szarajevót is felkeresni, de erre nem volt lehetőség a háború miatt. Ezt üzente a horvát fővárosból: ,,Nem vagytok magatokra hagyva. Veletek vagyunk. Mindig veletek leszünk!" Még ugyanabban az évben Európát saját felelősségével szembesítette Tertio millennio adveniente kezdetű apostoli levelében: ,,1989 után új veszélyek és új fenyegetések jelentkeztek. A volt keleti tömb országaiban a kommunizmus bukása után megjelent a nacionalizmusok súlyos veszélye, mint ahogy sajnos ezt mutatják a Balkán és a szomszédos térségek eseményei. Ez komoly lelkiismeret-vizsgálatra készteti az európai nemzeteket: ismerjék el történelmi vétkeiket és hibáikat, azokat, amelyeket gazdasági és politikai téren követtek el azokkal a nemzetekkel szemben, amelyek jogait módszeresen megsértették."
II. János Pál a boszniai háború befejezése után két évvel, 1997. április 12-én lépett Szarajevó sebzett földjére. Már a repülőtéren hangoztatta: ,,Soha többé háborút, soha többé gyűlöletet és intoleranciát!" A város utcáin ekkor még ott voltak a rakéták által hagyott lyukak, a harcok által okozott sebek még nem gyógyultak be, romos épületek övezték az elhíresült ,,orvlövészek utcáját", ahol olyan sok ártatlan civil vérét ontották. Gyakran ott temették el őket, ahol a lövöldözések áldozatai lettek, sírjukat egy, a fűbe állított kereszt jelezte. A pápa a megbocsátásra szólított fel: ,,A bosszúállás ösztöne adja át helyét a megbocsátás felszabadító erejének, amely vessen végett a szélsőséges nacionalizmusoknak és az abból fakadó etnikai viszályoknak. Mint egy mozaiktáblán, szükség van arra, hogy a régió minden alkotó elemének biztosítsák politikai, nemzeti, kulturális és vallási önazonossága védelmét."

Tudatában annak, hogy a sebek begyógyulásához időre van szükség, II. János Pál négy jelképes épületre mutatott rá Szarajevóban: a katolikus székesegyházra, az ortodox katedrálisra, a mecsetre és a zsinagógára. ,,Ezek nem pusztán az ima helyei - fejtette ki a pápa -, hanem látható figyelmeztetések arra, hogy ennek a térségnek a lakói milyen társadalmat akarnak építeni: a béke társadalmát. A szilárd békéhez szükség van a megbocsátás bátorságára. Tudni kell bocsánatot kérni és tudni kell megbocsátani."

Tizennyolc évvel II. János Pál látogatása után, 2015. június 6-án a béke egy másik zarándoka, Ferenc pápa lépett Szarajevó földjére. Csaknem húsz évvel a srebrenicai mészárlás után, egy olyan országban, ahol még nem küzdöttek le minden problémát, ahol a háború mély nyomokat hagyott, Ferenc pápa kijelentette, hogy a muszlimok, zsidók, keresztények és más vallási kisebbségek közötti szívélyes és testvéri kapcsolatok jelentősége jóval túlmutat Bosznia-Hercegovina határain. ,,Az egész világnak tanúságot tesznek arról, hogy lehetséges a különböző etnikumok és vallások közötti együttműködés a közjó érdekében." A daytoni szerződés értelmében a kollektív államelnökségnek három különböző nemzetiségű - bosnyák, horvát és szerb - tagja van, akik rotációs rendszerben váltják egymást az államelnöki tisztségben. Ferenc pápa az akkori elnökség tagjaihoz intézett beszédében azt kérte, hogy ismerjék el a humanizmus alapvető értékeit az együttműködés, a társadalom építése, a párbeszéd, a megbocsátás, a növekedés érdekében. - Ezeket az értékeket kell a barbárság és a ,,gyűlölet fanatikus üvöltésével" szembeállítani - hangsúlyozta Ferenc pápa szarajevói apostoli látogatása alkalmával.


Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír 2020.07.11.


 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Címkék: figyelmeztetések, börtönbüntetésre, államelnökségnek, békeszerződéssel, bűncselekmények, legkegyetlenebb, fáradhatatlanul, kényszerítettek, nacionalizmusok, elimádkozásakor, életfogytiglani, tehetetlenségét, figyelmeztetett, negyedszázaddal, lefegyverzésére, begyógyulásához, szükségességére, jugoszláviában, szeptemberében, lelkiismeretem, lefegyverezzék, függetlenségét, veszélyeztetik, feltartóztatni, világszervezet, felelősségével, kitelepítettek, szembeállítani, letartóztatták, székesegyházra, történelmének, lelkiismerete, rendelkezései, mezőgazdasági, élelmezésügyi, együttműködés, egész világ, civilizáció széthullása, bűncselekmények Európa, srebrenicai népirtás, huszonöt évvel, legkegyetlenebb népirtás, évforduló alkalmából, világ népeihez, boszniai háború, nemzetközi közösséget, boszniai szerb, srebrenicai mészárlás, következő szavakkal, gyalázat szakadékába, emberiség ellen, legnagyobb nyomorban, János Pál, Vatikáni Rádió, Szent II, Ratko Mladić, Volt Jugoszlávia Nemzetközi Bűnügyi Bírósága, Európai Parlament, Egyesült Nemzetek Szervezetétől, Egészségügyi Világszervezet, ENSZ Élelmezésügyi, Mezőgazdasági Szervezete, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Az ünnepről  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Mi a különbség  Cicus virággal  Rőzsehordó nő szobra  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Őri István - Dal az életről  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  A Mindenható Istenben bízva  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  1848. március 15-én  Ibolya  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Szép Álmokat  A magyar sajtó napja március 1...  Nemzeti  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Március 15-re emlékve  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Március 15-re emlékve  Nemzeti  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Atyám !  Jó éjszakát  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Aztán itt van egy másik szerep...  Szent Pio atya!  Csörög a telefonom  Keresd azt a valakit,...  A nemzet csak akkor...  Szép estét  Könnyáztatta asszonysorsok  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Kezdet  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Az élet  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gősi Vali - Tükre lennék...  Akinek vaj van a fején...  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Síró nő  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  A közszereplő  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten áldja  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egész világ, civilizáció széthullása, bűncselekmények Európa, srebrenicai népirtás, huszonöt évvel, legkegyetlenebb népirtás, évforduló alkalmából, világ népeihez, boszniai háború, nemzetközi közösséget, boszniai szerb, srebrenicai mészárlás, következő szavakkal, gyalázat szakadékába, emberiség ellen, legnagyobb nyomorban, elvándorlás útjára, súlyosan meggyötört, daytoni békeszerződéssel, polgári lakosságot, humanitárius beavatkozás, világ csaknem, szeme előtt, helyszínre küldött, srebrenicai enklávéban, holland kéksisakosok, szerb katonák, háború első, volt Jugoszláviában, emberiség lelkiismerete, nemzetközi humanitárius, humanitárius beavatkozást, nemzetközi közösség, délszláv konfliktus, volt Jugoszlávia, háború továbbra, emberi jogok, illetékes szervek, keresztények egységéért, horvát fővárosba, háború miatt, horvát fővárosból, évben Európát, volt keleti, kommunizmus bukása, nacionalizmusok súlyos, szomszédos térségek, európai nemzeteket, nemzetekkel szemben, repülőtéren hangoztatta, város utcáin, rakéták által, harcok által, elhíresült &#8222, lövöldözések áldozatai, fűbe állított, megbocsátásra szólított, bosszúállás ösztöne, megbocsátás felszabadító, abból fakadó, régió minden, sebek begyógyulásához, katolikus székesegyházra, ortodox katedrálisra, pápa &#8211, lakói milyen, béke társadalmát, szilárd békéhez, megbocsátás bátorságára, másik zarándoka, olyan országban, háború mély, egész világnak, különböző etnikumok, közjó érdekében, daytoni szerződés, kollektív államelnökségnek, államelnöki tisztségben, akkori elnökség, humanizmus alapvető, társadalom építése, növekedés érdekében, értékeket kell, figyelmeztetések, börtönbüntetésre, államelnökségnek, békeszerződéssel, bűncselekmények, legkegyetlenebb, fáradhatatlanul, kényszerítettek, nacionalizmusok, elimádkozásakor, életfogytiglani, tehetetlenségét, figyelmeztetett, negyedszázaddal, lefegyverzésére, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1451
  • e Hét: 5041
  • e Hónap: 25724
  • e Év: 228637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.