Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Felszentelték az ország első Romzsa Tódor oltalmába ajánlott
  2020-07-14 08:14:47, kedd
 
  Felszentelték az ország első Romzsa Tódor oltalmába ajánlott templomát Mezőkövesden.
Július 11-én Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök felszentelte az új görögkatolikus templomot Mezőkövesden.
Május közepén, az akkori járványügyi helyzetben még csak jelképesen adta át a templom kulcsait Atanáz püspök Demkó Balázs egri parókusnak. Július 11-én a Mezőkövesden újra szigorított intézkedések betartása mellett szentelte föl a Miskolci Egyházmegye püspöke az ikonosztázionnal is bővült templomot.
...... .......


,,Sajátos helyzetben említjük föl Üdvözítőnk szavait, de ebben a sajátos helyzetben sem vagyunk magunkra hagyatva" - mondta a főpásztor. Beszédében a koronavírus okozta súlyos állapotból negyven nap alatt felgyógyult Derio Olivero, a lombardiai Pinerolo város püspöke tanúságtételét idézte föl Orosz Atanáz, amely mély megtérésre és egyúttal hitéletünk elmélyítésére biztat bennünket: Az emberi életben a legfontosabb a hit és az igazán mély emberi kapcsolatok, minden más szertefoszlik." A miskolci főpásztor a homíliában szót emelt a középkor egyik legnagyobb bizánci székesegyháza, az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítása ellen. Sajátos egybeesésnek tulajdonította, hogy éppen ezen a napon szentelnek fel újonnan egy kicsinyke bizánci templomot Mezőkövesden, talán ugyanazokkal az imádságokkal, amelyekkel az I. Justitianus-kori, óriási Szent Bölcsesség-székesegyházat szentelték, és azokkal a fohászokkal, amelyek ott és azóta elhangzottak.
...... ......


,,Ez az egybeesés különösen is figyelmeztető és biztató számunkra, mert az ember, amikor imádkozik, nemcsak saját nevében, hanem mások nevében és másokért is imádkozik. Valahányszor ebben a kis centrális terű, bizánci kupolás templomban imádkozunk, akkor fohászkodunk minden emberért, de különösen is a ránk bízottakért, a helyben lakókért; életükért, békességükért, egészségükért, és imádkozunk a földkerekség népeiért, akik oly nehezen találnak vissza az igaz hithez. Folytatjuk azt az egyházi életet, amelyet a Szentháromság Egy Istentől kaptunk ajándékba, és amelynek középpontjában a mi Urunk Jézus Krisztus, Üdvözítőnk és Megváltónk műve áll. Továbbra is tiszteljük a szenteket, az ő megfestett ikonjaikat is, tiszteljük mindazt, amit Egyházunk két évezred során hagyományosan tisztelt" - mondta Atanáz püspök. A szertartáson a Mezőkövesden lakókért is könyörgött a főpásztor, hogy legyen Isten hozzájuk irgalmas, kegyelmes, és szabadítsa meg a várost a járványtól és minden olyan megpróbáltatástól, amely az erőiket meghaladná.
A templomszentelés szertartásán Tállai András miniszterhelyettes, Fekete Zoltán polgármester; az építési munkálatokat az alapoktól a kulcsrakész állapotig lebonyolító Jánosik és Társai Kft. képviselői, valamint a Római Katolikus Egyház szolgálattevői is részt vettek.
A templom képállványának elkészítésére Kiss Mátyás mezőkövesdi iparművészt kérték föl; a díszítőelemek faragási munkálatai még folyamatban vannak. Az ikonokat Vajda Mihály diakónus festette, az épületet Viszoki Csaba Tamás tervezte. A templom oltárán többek között Boldog Romzsa Tódor ereklyéjét helyezték el. A mezőkövesdi az első olyan magyarországi templom, amelyet a kárpátaljai vértanú püspök oltalmába ajánlottak, akit épp egy templomszentelés után öltek meg a kommunista diktatúra bérencei.
...... ........... ............


Mezőkövesd görögkatolikus közössége az egri szervezőlelkészséghez tartozik. A görögkatolikus hívek jelentős része a kisebb csereháti, valamint észak-borsodi településekről költözött a városba és környékére.
Az új görög katolikus templom Mezőkövesden a Szőlő utcában áll, azon a telken, amelyet csaknem három évvel ezelőtt a Miskolci Egyházmegye ingyenesen kapott meg az önkormányzattól. Az építkezés megvalósulásához jelentős mértékben hozzájárult a magyar kormány pályázati forrása (EGYH-KCP-16-P-0115).


Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye
Magyar Kurír 2020.07.13
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: megvalósulásához, templomszentelés, ikonosztázionnal, önkormányzattól, görögkatolikus, tulajdonította, szolgálattevői, székesegyházat, középpontjában, tanúságtételét, képállványának, településekről, felszentelték, hagyományosan, székesegyháza, díszítőelemek, figyelmeztető, szertefoszlik, békességükért, magyarországi, szentháromság, egészségükért, elkészítésére, elmélyítésére, elhangzottak, szertartáson, mezőkövesden, legfontosabb, imádságokkal, intézkedések, szertartásán, fohászkodunk, valahányszor, egybeesésnek, megyéspüspök, munkálatokat, ország első, akkori járványügyi, templom kulcsait, sajátos helyzetben, koronavírus okozta, lombardiai Pinerolo, emberi életben, igazán mély, miskolci főpásztor, homíliában szót, középkor egyik, isztambuli Hagia, napon szentelnek, kicsinyke bizánci, egybeesés különösen, ránk bízottakért, Romzsa Tódor, Orosz Atanáz, Demkó Balázs, Miskolci Egyházmegye, Derio Olivero, Hagia Sophia, Szent Bölcsesség-székesegyházat, Szentháromság Egy Istentől, Urunk Jézus Krisztus, Tállai András, Fekete Zoltán, Társai Kft, Római Katolikus Egyház, Kiss Mátyás, Vajda Mihály, Viszoki Csaba Tamás, Boldog Romzsa Tódor, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  A kávé  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Ki volt valójában a rejtélyes ...  képre írva Március 15 -re emlé...  Szép álmokat!  Alvó cica  Az élet  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Március  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  Paul David Tripp Március 16  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Ted Engstrőm gondolata  Por  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Kezdet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az élet  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Amikor 5 éves voltam,  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Az ünnepről  Március  Dóró Sándor: Tétova lét  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hernádkak  Ne feledjük: a föld jóval több...  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ünnepről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Esti kép  Könnyáztatta asszonysorsok  Esti kép  Március 15-re emlékve  Gősi Vali - Tükre lennék...  Rochefoucauld - a bölcs  Hernádkak  Amikor 5 éves voltam,  Paul David Tripp Március 17  Alvó baby  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Mi a különbség  Intelem  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Müller Péter tollából  Nemzeti  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Isten áldja  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Magyarország ilyen hely.  A közszereplő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Alvó baby  Kakaós piskóta  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ország első, akkori járványügyi, templom kulcsait, sajátos helyzetben, koronavírus okozta, lombardiai Pinerolo, emberi életben, igazán mély, miskolci főpásztor, homíliában szót, középkor egyik, isztambuli Hagia, napon szentelnek, kicsinyke bizánci, egybeesés különösen, ránk bízottakért, helyben lakókért, földkerekség népeiért, igaz hithez, egyházi életet, erőiket meghaladná, templomszentelés szertartásán, építési munkálatokat, kulcsrakész állapotig, templom képállványának, díszítőelemek faragási, ikonokat Vajda, épületet Viszoki, templom oltárán, első olyan, kárpátaljai vértanú, templomszentelés után, kommunista diktatúra, görögkatolikus hívek, kisebb csereháti, építkezés megvalósulásához, magyar kormány, megvalósulásához, templomszentelés, ikonosztázionnal, önkormányzattól, görögkatolikus, tulajdonította, szolgálattevői, székesegyházat, középpontjában, tanúságtételét, képállványának, településekről, felszentelték, hagyományosan, székesegyháza, díszítőelemek, figyelmeztető, szertefoszlik, békességükért, magyarországi, szentháromság, egészségükért, elkészítésére, elmélyítésére, elhangzottak, szertartáson, mezőkövesden, legfontosabb, imádságokkal, intézkedések, szertartásán, fohászkodunk, valahányszor, egybeesésnek, megyéspüspök, munkálatokat, földkerekség, polgármester, ugyanazokkal, felszentelte, hozzájárult, koronavírus, bízottakért, felgyógyult, justitianus, egyházmegye, lebonyolító, mezőkövesdi, iparművészt, kárpátaljai, folyamatban, járványügyi, szigorított, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1451
  • e Hét: 5041
  • e Hónap: 25724
  • e Év: 228637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.