Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Bonaventura püspök és egyháztanító 07.15
  2020-07-15 08:45:58, szerda
 
   
  A lélek zarándokútja Istenhez c. könyvében írta:
,,Legyen készséges a szíved, hogy minden teremtményben Istenedet láthasd és dicsőítsd, szeresd, tiszteld és áldjad!"
...... ........... ........- Igenaptár oldalon Link

- Katolikus oldal Link

- Pesti ferencesek Link

- Wikipedia oldalon Link
*
- Magyar kurír
Szent Bonaventura 1218 körül született az olaszországi Viterbo közelében. A hagyomány szerint a Bonaventura nevet a súlyos beteg gyermek Szent Ferenc imájára történt csodás gyógyulásának emlékére kapta. Saját visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy kisgyermek korában súlyos betegségbe esett. Édesanyja akkor fogadalmat tett: ha meggyógyul, a ferencesek kolostorába adja nevelésre. A hagyomány szerint Assisi Szent Ferenc a városban járt, ölébe vette a gyermeket, és ezt mondta róla: ,,Buona ventura!'', azaz ,,szép jövő!", és meggyógyította.
Bonaventura 1243 körül, anyja fogadalmához híven, belépett Szent Ferenc rendjébe. Elöljárói, felismerve tehetségét, a noviciátus után Orvietóba küldték a ferencesek első hittudományi főiskolájára, de már egy év múlva a híres párizsi egyetemre került, s huszonhét éves korában itt kezdte meg tanári működését. Harmincöt éves volt, amikor 1253-ban Párizsban teológiai doktor lett.
A fiatal ferences Aquinói Szent Tamás mellett a legünnepeltebb tanár lett. Művei egyesítették a skolasztikus és a misztikus hagyományokat; lelkesedéssel és forró szívvel írt írásai miatt méltán érdemelte ki a ,,szeráfi doktor" nevet.
1254-ben, 36 éves korában a ferences rend generálisává választották: tizenhat éven át viselte ezt a tisztséget. A rend második alapítójának és atyjának tekintik őt. Bonaventurának nem annyira szervező- és kormányzókészségével, mint bölcsességével és szelíd életszentségével sikerült úrrá lennie a széthúzó erők felett. Egységben tudta tartani az akkoriban mintegy harmincezer főt számláló hatalmas rendet. A legtöbbet nem szavával, hanem példájával érte el: szegénységben és tudásban, józanságban és tökéletes engedelmességben élte szerzetesi életét.
Képen: Vittorio Crivelli: Szent Bonaventura a Megváltás Fájával (1500 körül)
...... ........... ........... ........


X. Gergely pápa a II. lyoni egyetemes zsinatra rendelte Szent Tamással együtt, aki azonban útközben meghalt, Bonaventura pedig már halálos betegen érkezett Lyonba. A zsinaton két híres beszédet mondott. Sok fáradozása gyümölcseként a görögök visszatértek az Egyház egységébe, letették a hitvallást. Szent Bonaventura a pápa kezéből vette a szent kenetet, és a feszületre függesztette tekintetét, így halt meg 1274. július 15-re virradó éjjel.
Sírja a lyoni Szent Ferenc-templomban van. 1482-ben avatták szentté, 1533-tól tiszteljük mint egyháztanítót. Ünnepét a szentté avatáskor felvették a római naptárba, július második vasárnapjára. 1568-ban áthelyezték július 14-re, 1969-ben pedig a halála napjára, július 15-re.
A hagyomány szerint Aquinói Szent Tamás, aki Bonaventurának professzortársa volt, mikor egy alkalommal meglátogatta őt, a szobájában nem látott mást, mint egy íróasztalt, rajta néhány felütött könyvet, mellette egy vastag fóliánsokkal tele könyvespolcot, amelynek tetején egy koponya állt, a polc mellett pedig egy függönyt. Ahogy Szent Tamás a könyveket szemügyre vette, nem talált köztük semmi különöset. Azt gondolta, talán a függöny mögött őrzi barátja azokat a kincseit, amelyekből tanítását meríti; amelyek tanításának mélységet és izzást kölcsönöznek. Szent Tamás kérésére Bonaventura elhúzta a függönyt, és látogatója - nem kis ámulatára - nem látott ott egyebet, mint egy keresztet. Bonaventura mosolyogva mutatott rá: ,,Ez az én könyvtáram!"
Add meg, kérünk, mindenható Istenünk, hogy akik Szent Bonaventura püspök mennyei születésnapját ünnepeljük, kiváló tudásán épüljünk, és lángoló szeretetét folytonosan utánozzuk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

*
- Szent Bonaventura: Ima a Szentlélek hét ajándékáért
Kérjük kegyelmes Atyánkat, általad, értünk emberré lett. keresztre fesztített és megdicsőült egyszülött Fia által, hogy árassza belénk a hét ajándék Szentlelkét, aki minden teljességével rajta nyugodott!
Add meg nekünk
- a bölcsesség ajándékát, hogy az élet fájának, aki te vagy igazában, gyümölcsét, érlelő ízét megízleljük:
- az értelem ajándékát, hogy elménk látása megvilágosodjék,
- a tanács ajándékát, hogy nyomdokaidon a helyes ösvényre lépjünk útjainkban,
- az erősség ajándékát, hogy támadó ellenségeink zaklatását erőtlenné tegyük,
- a tudomány ajándékát, hogy a jó és rossz megkülönböztetéséhez kellő szent tudománnyal beteljünk, a jámborság adományát, hogy az irgalom indulatát magunkra vegyük,
- az istenfélelem ajándékát, hogy elkerüljünk minden rosszat, mély tisztelettel megnyugodjunk örök fölséged végzésében!
Azt akartad, hogy ezeket kérjük abban a szent imádságban, amelyre bennünket tanítottál. Kérünk, hadd nyerjük el most is szent kereszted által mindezt szentséges neved dicsőségére, akinek az Atyával és Szentlélekkel együtt tisztelet és dicsőség, hálaadás, tisztesség és hatalom mindörökkön - örökké. Amen.
Add meg, kérünk, mindenható Istenünk, hogy akik Szent Bonaventura püspök mennyei születésnapját ünnepeljük, kiváló tudásán épüljünk, és lángoló szeretetét folytonosan utánozzuk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.

*
- Böjte Csaba testvér mai gondolata
2020 július 15. Szent Bonaventura, ferences szerzetes ünnepén emeljük lelkünket megváltó Istenünkhöz! Olvassuk el a misztikus író gyönyörű vallomását a legegyszerűbb egység, a legvilágosabb igazság és a színtiszta jóságról, teremtő Istenünkről:"mivel legtisztább és föltétlen létező, mivel tiszta lét, és mert első és utolsó, azért minden dolognak eredete és végső célja. Mivel örök és jelen, jelenvaló, azért minden időtartamot felülmúl és áthat, mintha az idő kerülete és középpontja lenne egyszerre. Mivel egyszerű és hatalmas, azért teljesen belül és kívül van mindenen. ,,Olyan felfogható szellemi kör, amelynek középpontja mindenütt van, kerülete azonban sehol." Mivel tiszta ténylegesség és változatlan, ,,ő maga mozdulatlanul mozgat mindent". Mivel tökéletes és mérhetetlen, mindenben van, de nem bezárva, mindenen kívül, de nem kizárva, minden fölött, de nem fölemelten, minden alatt, de nem elnyomva. És mivel szorosan egy és végtelenül sokoldalú, azért ő a minden mindenben, s bár a minden sok dolgot foglal magába, ő azonban egy marad. A legegyszerűbb egység, a legvilágosabb igazság és a színtiszta jóság folytán benne van minden erő, minden minta, minden közölhetőség. Belőle, általa, benne van minden, mert ő mindenható, mindentudó és egészen jó. Őt tökéletesen látni: maga a boldogság. Ahogy Mózesnek mondta: Megmutatom majd neked egész jóságomat." Szent Bonaventura: Szent Bonaventura misztikus műveiA lélek zarándokútja Istenbe / Élet fája / A hármas út, avagy a szeretet fellángolása / Beszélgetek a lelkemmel.
Tereljük gondolatainkat teremtő Istenünk színe elé! Szent Bonaventura fontos tanítása: A latolgatásban, az emberi akarat választóképessége bizonyítja, hogy megvan bennünk a legfőbb jó belénk oltott ismerete! Ismerjük, mert bennünk él és mi Őbenne: "A latolgatás nem más, mint annak keresése, hogy mi a jobb: ez vagy az? Jobbnak azért nevezünk valamit, mert az közeledés a legjobbhoz; közeledés a nagyobb hasonlóság miatt. Senki nem tudhatja másképp, hogy az egyik dolog a másiknál jobb, csak ha tudja, hogy jobban hasonlít a legjobbhoz. Hogy pedig valami máshoz jobban hasonlít, nem tudhatja másképp, csak ha ismeri azt a ,,mást". Nem tudhatom, hogy ő jobban hasonlít Péterhez, ha nem ismerem Pétert. Tehát minden latolgatásban szükségképpen megvan a legfőbb jó belénk oltott ismerete." Szent Bonaventura: A lélek zarándokútja Istenbe / Élet fája / A hármas út, avagy a szeretet fellángolása / Beszélgetek a lelkemmel
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: életszentségével, engedelmességben, megvilágosodjék, professzortársa, bölcsességével, meggyógyította, születésnapját, legünnepeltebb, bonaventurának, gondolatainkat, szükségképpen, könyvespolcot, latolgatásban, megnyugodjunk, szentlélekkel, legegyszerűbb, hagyományokat, lelkesedéssel, legvilágosabb, mozdulatlanul, gyógyulásának, gyümölcseként, teremtményben, szegénységben, teljességével, egyháztanítót, fogadalmához, zarándokútja, hittudományi, főiskolájára, fóliánsokkal, istenfélelem, vasárnapjára, nyomdokaidon, kölcsönöznek, fellángolása, lélek zarándokútja, olaszországi Viterbo, hagyomány szerint, súlyos beteg, ferencesek kolostorába, városban járt, noviciátus után, ferencesek első, híres párizsi, fiatal ferences, legünnepeltebb tanár, misztikus hagyományokat, ferences rend, rend második, széthúzó erők, akkoriban mintegy, Szent Bonaventura, Szent Ferenc, Assisi Szent Ferenc, Aquinói Szent Tamás, Vittorio Crivelli, Megváltás Fájával, Szent Tamással, Szent Ferenc-templomban, Ahogy Szent Tamás, Szent Tamás, Jézus Krisztus, Böjte Csaba, Ahogy Mózesnek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs ildikótó...  Facebookon kaptam  Az évszázad esküvője, ami egy ...  Facebookon kaptam  Ötszáz vendéget várnak az idei...  Facebookon kaptam  Carmen Bernos de Gasztold: A m...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kellemes napot kívánok  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Hortenzia  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Légy kezdeményezője a jónak!  Facebookon kaptam  Bartalis Éva – Egy Magya...  Nyári kép  Összetört szív  Kártya  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az emlékek fogságában .  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Temetőben  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Hűvös idő  Adjon Isten jó reggelt kedves ...  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Mindenkor örüljünk!  Kancsal történelem  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Emelkedj magas...  Facebookon kaptam  196. Anna-bál 2021-07-31. 18.0...  Az üres kalász fent hordja a f...  Szép estét kedves látogatóimna...  Péntek......  Facebookon kaptam  Szép mai napot !........  Pável Colton István: Szerelemr...  Png fagyi  Összetört szív  Vízcseppes rózsa  Kocka tök  Fekete István: Tévedések  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leroskasztott...  Facebookon kaptam  Nem várok el senkitől semmit.....  Nyugalom  Szép hétvégét ! ......  Leroskasztott...  Hortenzia  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tegnap volt: A barátság világn...  Kála  Kisfőnök  Szem alatti táskákra szódabika...  Igazi, szép nyarat!  Kornis Mihály tollából  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  James Allen: A gondolatok hatá...  A füredi Horváth Eszter lett a...  Aranyosi Ervin: Emelkedj magas...  Ma is egyetlen feladatod van, ...  A türelmetlen horgász  Leroskasztott...  Várnai Zseni: Őszibarack A kés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éljen a nyár!  Antoine de Saint-Exupéry: A k...  Hortenzia  Kellemes délutánt kívánok!  Aranyosi Ervin: Ó, drága Napra...  Várnai Zseni: Őszibarack  A türelmetlen horgász  Kellemes teázást  Kártya  Mi most van...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát!  Könnycsatorna  Azok a legnagyobb 
Bejegyzés Címkék
lélek zarándokútja, olaszországi Viterbo, hagyomány szerint, súlyos beteg, ferencesek kolostorába, városban járt, noviciátus után, ferencesek első, híres párizsi, fiatal ferences, legünnepeltebb tanár, misztikus hagyományokat, ferences rend, rend második, széthúzó erők, akkoriban mintegy, görögök visszatértek, pápa kezéből, szent kenetet, feszületre függesztette, lyoni Szent, szentté avatáskor, római naptárba, halála napjára, alkalommal meglátogatta, vastag fóliánsokkal, koponya állt, polc mellett, könyveket szemügyre, függöny mögött, bölcsesség ajándékát, élet fájának, értelem ajándékát, tanács ajándékát, helyes ösvényre, erősség ajándékát, tudomány ajándékát, jámborság adományát, irgalom indulatát, istenfélelem ajándékát, szent imádságban, legegyszerűbb egység, legvilágosabb igazság, színtiszta jóságról, minden mindenben, színtiszta jóság, szeretet fellángolása, emberi akarat, nagyobb hasonlóság, egyik dolog, másiknál jobb, életszentségével, engedelmességben, megvilágosodjék, professzortársa, bölcsességével, meggyógyította, születésnapját, legünnepeltebb, bonaventurának, gondolatainkat, szükségképpen, könyvespolcot, latolgatásban, megnyugodjunk, szentlélekkel, legegyszerűbb, hagyományokat, lelkesedéssel, legvilágosabb, mozdulatlanul, gyógyulásának, gyümölcseként, teremtményben, szegénységben, teljességével, egyháztanítót, fogadalmához, zarándokútja, hittudományi, főiskolájára, fóliánsokkal, istenfélelem, vasárnapjára, nyomdokaidon, kölcsönöznek, fellángolása, visszatértek, alapítójának, közölhetőség, skolasztikus, egyesítették, tisztelettel, , ,
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 22
  • e Hét: 752
  • e Hónap: 752
  • e Év: 520168
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.