Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 16. vasárnap 07.19
  2020-07-19 06:29:54, vasárnap
 
   
  OLVASMÁNY a Bölcsesség könyvéből
Isten alkalmat ad a bűnök megbánására.
Nincs Isten rajtad kívül, aki mindeneknek gondját viselné, nem kell hát bizonyítanod, hogy nem ítéltél igazságtalanul. Hiszen hatalmad az alapja igazságosságodnak, és mivel mindenek Ura vagy, kész vagy mindent megkímélni. Mutatsz ugyan erőt, ha kétségbe vonják hatalmadat, és bünteted azok merészségét, kik nem ismernek el téged, de fékezed hatalmadat, enyhén ítélsz és nagy kímélettel igazgatsz minket, mert akkor gyakorlod hatalmadat, amikor csak akarod. Mindezzel pedig arra tanítottad népedet, hogy igaznak, emberségesnek kell lennie, és azzal a jó reménnyel töltötted el gyermekeidet, hogy amikor ítélsz, alkalmat adsz a bűnök megbánására.
Ez az Isten igéje. Bölcs 12,13.16-19

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
A Szentlélek könyörög bennünk, emberi szóval ki nem fejezhető fohászkodással.
Testvéreim!
Gyöngeségünkben segítségünkre siet a Lélek, hisz mi még azt sem tudjuk, hogy hogyan kell helyesen imádkozni. A Lélek azonban maga könyörög bennünk, emberi szóval ki nem fejezhető fohászkodással. Isten pedig, aki a szíveket vizsgálja, tudja, hogy mit kíván bennünk a Lélek, mert ő Isten tetszése szerint jár közben a szentekért.
Ez az Isten igéje. Róm 8,26-27

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
A jók és a rosszak szétválasztása az ítélet napján következik be.
Abban az időben: Jézus egy másik példabeszédet is mondott a tömegnek: ,,A mennyek országa olyan, mint amikor egy ember jó magot vetett a földjébe. Míg az emberek aludtak, jött az ellenség, konkolyt vetett a búza közé, és elment. Amikor a vetés kikelt és kalászba szökkent, felütötte fejét a konkoly is. Akkor a szolgák odamentek a gazdához, és megkérdezték: »Uram, te ugye jó magot vetettél a földedbe? Honnét került hát bele a konkoly?" Az így válaszolt: ,,Ellenséges ember műve ez." A szolgák erre megkérdezték: ,,Akarod-e, hogy elmenjünk és kiszedjük belőle?" Ő azonban így felelt: ,,Nem, nehogy a búzát is kitépjétek, amikor a konkolyt kiszeditek! Hagyjátok, hadd nőjön az aratásig mindkettő. Aratáskor majd megmondom az aratóknak: Előbb a konkolyt gyűjtsétek össze, kössétek kévébe, hogy elégessük, a búzát pedig hordjátok a magtáramba!" *
Azután egy másik példabeszédet is mondott nekik: ,,A mennyek országa olyan, mint a mustármag, amelyet egy ember elvetett a földjébe. Bár kisebb ez minden más magnál, mégis, amikor felnő, nagyobb minden veteménynél. Fává terebélyesedik, úgyhogy jönnek az ég madarai és ágai között fészket raknak."
Végül ezt a példabeszédet mondta nekik: ,,A mennyek országa olyan, mint a kovász, amelyet fog az asszony, belekever három véka lisztbe, és az egész megkel tőle." Mindezt példabeszédekben mondta el Jézus a sokaságnak, és példabeszéd nélkül nem mondott nekik semmit, hogy beteljesedjék, amit a próféta mondott:
Példabeszédekre nyitom ajkamat, s hirdetem, mi rejtve volt a világ kezdetétől. Akkor elbocsátotta a tömeget, és hazament. Tanítványai pedig odajárultak hozzá és kérték: ,,Magyarázd meg nekünk a szántóföldről és a konkolyról szóló példabeszédet!" Erre ő ezekkel a szavakkal válaszolt: ,,Aki a jó magot veti, az az Emberfia. A szántóföld a világ, a jó mag az ország fiai, a konkoly pedig a gonosz fiai. Az ellenség, aki ezeket elveti - az ördög. Az aratás a világ vége, az aratók pedig az angyalok. Ahogy a konkolyt összeszedik és tűzre vetve elégetik, úgy lesz a világ végén is. Az Emberfia elküldi angyalait, hogy szedjék össze országában mindazt, ami botrányos, és minden törvényszegőt. Ezeket tüzes kemencébe vetik, ott sírás lesz és fogcsikorgatás. Az igazak pedig mint a nap, ragyogni fognak Atyjuk országában. Akinek van füle, hallja meg!"
Ezek az evangélium igéi. Mt 13,24-43 rövidebb: Mt 13,24-30

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! A te tanításod jó magként, tiszta búzaként hull a szívünkbe. Nem haszontalan gyomnövény, amit ki kellene irtani. Miközben te az üdvösség tanításának jó magját veted el szívünkbe, a sátán a hazugság, a megtévesztés magjait igyekszik belénk ültetni. Adj nekünk bölcsességet, hogy meg tudjuk különböztetni a jót és a rosszat! Adj nekünk okosságot, hogy ne essünk a gonosz lélek csapdájába, aki a rosszat jónak tünteti fel, és nem engedi, hogy a dolgok mélyén észrevegyük a rossz szándékot, a helytelen célt. Az örömhír, az üdvözítő üzenet a feltámadás örömében születik meg. Tanításodat akkor értjük meg és valósítjuk meg, ha meghalunk a bűnnek és új életre támadunk Istenben

Elmélkedés
Isten türelmes
Az elmúlt vasárnap a magvetőről szóló példabeszédet olvastuk, amelyben négyféle talaj, az útszél, a köves föld, a bogáncsos talaj és a kiváló termőföld szemléltette, hogy az emberek milyen módon fogadják a krisztusi tanítást, és tudnak-e termést hozni.
A mai vasárnap ismét egy példabeszédet olvasunk az evangéliumban, amely hasonló témájú, de más a mondanivalója. Itt már nem csak a jó magról, hanem a gyomnövényről is szó van, illetve a vetésen kívül az aratásról is szó esik. Lényeges, hogy a jó magot és a gyomnövény magját nem ugyanaz a személy veti el a földbe. A jó mag a gazdától, a termőföld tulajdonosától, a rossz mag az ellenségtől származik. A jó mag elvetése nappal, a rossz magé este történik, s ez utóbbi tevékenységről kezdetben nincs tudomása a gazdának. A probléma csak később derül ki, akkor, amikor már kikel a növény és persze mellette a gyomnövény is. Ami ezután történik az ellentétes a mi elvárásainkkal és elképzeléseinkkel. A gazda azt mondja, hogy nem kell azonnal kiszedni a konkolyt, erre majd csak az aratáskor fog sor kerülni. Azonnal azt mondjuk erre: De hiszen ezt senki nem így csinálja! Ennek így semmi értelme sincs! Nem szokás megvárni, hogy a gyom megnőjön és elszaporodjon! Így gondolkodunk mi. Így tennénk mi ebben a helyzetben, de megszokhattuk már, hogy Isten másként gondolkozik és cselekszik, nem az elvárásainknak megfelelően. Mi azonnal cselekednénk, rögtön megszüntetnénk a problémát, Isten azonban türelmes, nem siet. Türelmét akkor tudjuk megérteni, ha emberekre vonatkoztatjuk a tanítást. Egy gyomnövényből ugyan soha nem lesz jófajta búza, ilyen bravúrra a természet nem képes, de abból az emberből, aki egy időre a gonosz befolyása, uralma alá kerül, még lehet jó ember, még megváltozhat az élete. Isten azért türelmes, mert a változásra, a megtérésre vár.
Mivel az Isten országa az Egyházban nyilvánul meg és az Egyház Krisztustól kapott küldetése az, hogy az idők végezetéig az Isten országának örömhírét hirdesse, ezért a konkolyról és a búzáról szóló példabeszédben megjelenik a krisztusi közösség. E közösség tagjai az életszentségre törekszenek, ezért is nevezhetjük az Egyházat szentnek, de nem mondható el, hogy valamennyien eljutottak az életszentségre. El kell ismernünk, hogy az Egyház tagjainak is vannak bűnei. A keresztény emberek is bűnöket követnek el, mint mások. El kell ismernünk, hogy sokszor evilági módon gondolkodunk és a világias gondolkodás nyilvánul meg életvitelünkben is, ugyanakkor állandóan keressük az odafönt valókat, azaz a földi életből a menny felé törekszünk. Az Egyház tagjaiként olykor árnyékos, máskor fényes arcunkat mutatjuk a világ felé. Az egyik oldalról megtapasztaljuk a gyarlóságot, a bűnöket és az esendőséget, amelyek lehúznak bennünket, de a másik oldalról, Isten részéről bőségesen részesülünk a kegyelemben, amely szüntelenül felemel bennünket. Közösségünkben emberi és isteni elemek egyaránt jelen vannak. Jézus hasonlata szerint mondhatjuk, hogy számos esetben konkoly keveredik a búza közé. Sem ennek a kettősségnek azonnali felszámolása, sem az ítélkezés nem a mi feladatunk.
Soha nem mondhatunk le arról a vágyról és törekvésről, hogy megújítsuk közösségünket, azaz ne a bűn, hanem a kegyelem irányítson minket, s így győzzük le a jóval a rosszat! Isten türelméből megtanulhatjuk: Érdemes esélyt adni az embereknek, hogy megváltozzanak!
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: példabeszédekben, gyöngeségünkben, példabeszédekre, életvitelünkben, megtapasztaljuk, megtanulhatjuk, vonatkoztatjuk, tulajdonosától, példabeszédben, fogcsikorgatás, életszentségre, elvárásainkkal, fohászkodással, tevékenységről, szétválasztása, igazságtalanul, közösségünkben, elvárásainknak, megváltozzanak, megszüntetnénk, terebélyesedik, beteljesedjék, szántóföldről, elszaporodjon, példabeszédet, gyomnövényből, törvényszegőt, gyomnövényről, evangéliumban, közösségünket, megszokhattuk, különböztetni, emberségesnek, segítségünkre, mondanivalója, megkérdezték, bűnök megbánására, alapja igazságosságodnak, szíveket vizsgálja, rosszak szétválasztása, ítélet napján, másik példabeszédet, mennyek országa, emberek aludtak, búza közé, vetés kikelt, szolgák odamentek, szolgák erre, konkolyt kiszeditek, aratásig mindkettő, konkolyt gyűjtsétek, búzát pedig, Nincs Isten, SZENTLECKE Szent Pál, EVANGÉLIUM Szent Máté, Jézus Krisztus, Egyház Krisztustól, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Mai napi mosoly.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nincs Cím  Balakan Alekszej:Ne felejts el  Konsztantyin Fofanov: Őszidő, ...  Facebookon kaptam  Kellemes pihenést  Facebookon kaptam  Vérnyomást kordában tartó gyóg...  Harmonia.......  Mai napi mosoly.....  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mai napi mosoly.....  Gondolat.....  Kellemes délutánt kívánok  Vajda János: Borongás  Szeretettel Kedves Látogatóimn...  Csepeli Szabó Béla – Egy...  Facebookon kaptam  Kamillatea és gyógyhatásai  Harmonia.......  Albert Camus szavaival kívánok...  Aranyosi Ervin: Az őszi erdőbe...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  További napsütéses boldog vasá...  Harmonia.......  Holdraszállás........  Facebookon kaptam  Hazánk 9 legkülönlegesebb vára...  Facebookon kaptam  Gombák kosárban  Márai Sándor tollából  Vérnyomást kordában tartó gyóg...  Kívánom, hogy találd meg a hit...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Őszi hangulat  Gondolat.....  Harry herceg és felesége vissz...  Sárhelyi Erika: Őszi dal (ré...  A büszkeség bűne  Hol járunk?  Facebookon kaptam  Csak azt adhatjuk, amink van.  Jó napok  Gyere olvasni  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csillagjegyek - Mérleg  Facebookon kaptam  Őszi kép  Hol járunk?  Facebookon kaptam  Hiba  Facebookon kaptam  Pécs, Havihegy, napnyugta  Facebookon kaptam  Kutyus rózsával !  Sárhelyi Erika: Őszi dal (ré...  Virágszirmok  Sárgállik a homoktövis ültetvé...  Idézet  Sárgállik a homoktövis ültetvé...  Szabolcsi Zsóka verséből idéze...  Jó hírt közölt a koronavírusró...  Facebookon kaptam  Pulutyka  Őszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Nő őszi levelekkel  Harmonia.......  Pulutyka  Mai napi mosoly.....  Aranyosi Ervin: Az őszi erdőbe...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nő őszi levelekkel  Szeress , de ne kérdezd miért ...  Mire képes a reggeli napsugár?  Nő őszi levelekkel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Búzavirágok  Mai napi mosoly.....  Szőlőhegyen  Facebookon kaptam  Mezei virágok  Sík Sándor – A legszebb ...  Aranyosi Ervin: Őszi hangulat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szőlőhegyen  Őszi csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes délutáni kikapcsolódá... 
Bejegyzés Címkék
bűnök megbánására, alapja igazságosságodnak, szíveket vizsgálja, rosszak szétválasztása, ítélet napján, másik példabeszédet, mennyek országa, emberek aludtak, búza közé, vetés kikelt, szolgák odamentek, szolgák erre, konkolyt kiszeditek, aratásig mindkettő, konkolyt gyűjtsétek, búzát pedig, ember elvetett, példabeszédet mondta, egész megkel, próféta mondott, világ kezdetétől, konkolyról szóló, szavakkal válaszolt, ország fiai, konkoly pedig, gonosz fiai, világ vége, aratók pedig, konkolyt összeszedik, világ végén, igazak pedig, evangélium igéi, üdvösség tanításának, megtévesztés magjait, gonosz lélek, rosszat jónak, dolgok mélyén, rossz szándékot, helytelen célt, üdvözítő üzenet, feltámadás örömében, elmúlt vasárnap, magvetőről szóló, köves föld, bogáncsos talaj, kiváló termőföld, emberek milyen, krisztusi tanítást, példabeszédet olvasunk, vetésen kívül, gyomnövény magját, személy veti, termőföld tulajdonosától, ellenségtől származik, rossz magé, probléma csak, gyom megnőjön, elvárásainknak megfelelően, gyomnövényből ugyan, gonosz befolyása, idők végezetéig, búzáról szóló, krisztusi közösség, életszentségre törekszenek, keresztény emberek, világias gondolkodás, odafönt valókat, földi életből, menny felé, világ felé, egyik oldalról, másik oldalról, kettősségnek azonnali, kegyelem irányítson, példabeszédekben, gyöngeségünkben, példabeszédekre, életvitelünkben, megtapasztaljuk, megtanulhatjuk, vonatkoztatjuk, tulajdonosától, példabeszédben, fogcsikorgatás, életszentségre, elvárásainkkal, fohászkodással, tevékenységről, szétválasztása, igazságtalanul, közösségünkben, elvárásainknak, megváltozzanak, megszüntetnénk, terebélyesedik, beteljesedjék, szántóföldről, elszaporodjon, példabeszédet, , ,
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 928
  • e Hét: 3177
  • e Hónap: 49288
  • e Év: 605517
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.