Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vitorlás hajók történelme- Balaton - Kishamis vitorlás hajó
  2020-07-30 14:08:37, csütörtök
 
   
  - Kis hamis a legidősebb balatoni vitorlás hajó
- Széchenyi örökség: a Kishamis Link
A Kis hamis műemléki védettség alatt álló vitorláshajó. 1896-ban épül, terveit a híres angol tervező, G.L Watson készítette, a hajót Ádám Károly részére építették a balatonfüredi hajógyárban, a Széchényi család megrendelésére.A millenniumi hajófelvonuláson már részt vett. A Balaton legrégibb vitorlás hajója, amelynek a kikötője Siófokon van. A mai napig eredményesen versenyeznek vele. A Kis hamis tiszteletére megrendezett hagyományőrző vitorlás túraverseny a Balatonon a Hamis-szalag. Századik születésnapja óta, az 1996 évi balatoni évadnyitó alkalmával a Kis hamis fedélzetéről koszorúzza meg a Balatont, a Vízügyi Sport Club színeiben a hajó mindenkori legénysége.

- A Kis hamis a magyar vitorlássport élő ereklyéje, izgalmas és legendákban bővelkedő majd' 120 évén keresztül végigkövethetjük majdnem a teljes balatoni vitorlázás történetét. Sótonyi Botond, a Kishamis vordeckese mesélt nekünk arról, hogyan süllyesztették el a második világháború alatt, ki talált rá újból és miért lökték egyszer vízbe a versenyezni készülő legénységét.
A cirkálók a balatoni vitorlássport ékkövei: a karcsú, gyakran faborítású test könnyedén vágja át keskeny orrával a hullámokat, a sudár árbocra húzott fehér vitorla pedig különösen erősebb szelekben röpíti ezeket a hajókat a vízen.
A B-kutter típusú hajó 1896-ban épült a skót Michael Emil Ratsy tervei alapján, aki a Defender nevű America kupája győztes hajóról mintázta. A Balatonfüredi Hajógyárban építették ezt angol és magyar munkások, és még három ilyen hajó épült a Balatonon: Mariska, Irma és Sárga rózsa.
Ezekben az években több kuttert is készítettek, mert Erzsébet királyné úgy tervezte, hogy a milleniumi évben Balatonfüredre látogat, s a vitorlázó főurak ezekkel a hajókkal akarták őt elkápráztatni. Sissy végül nem jött, de Stefánia főhercegnő igen, és több, mint egy hétig vendégeskedett a tónál. A Kishamis a Széchenyiék birtokában volt egészen addig, amíg a második világháború nem érte el a Balaton térségét. Gróf Széchenyi Emil, majd Széchenyi Pál is kormányozta, ez utóbbi az 1920-as években megnyerte a Kis hamissal a 4 tó versenyét is, melyben a Balaton mellett az Attersee, a Chiemsee, és az Ammersee vett részt. A Kutterek a kor rohanógépeinek számítottak, így sikert sikerre halmozott a Kis hamis.
- Míg az első világháború a Balatonnál nem kavart sok vizet, addig a második világháború a vitorlássportra nézve szörnyű következményekkel járt. A németek az északi parton, a szovjetek a déli parton táboroztak, és a németek 1944 őszén parancsba adták, hogy minden vízi átkelésre alkalmas járművet meg kell semmisíteni. Sok hajót és hajóépítő műhelyt égettek porig ezekben a hónapokban, a Kis hamis három testvére is a parancs áldozatául esett.
Ám a Hajógyár munkásai, akik a kutter állandó mancsaftériáját adták, elhatározták, hogy a Kis hamist megmentik: egy késő őszi éjjel kivitték Tihany alá, ahol a legmélyebb a tó, kiütötték az alját, és elsüllyesztették. 1945 tavaszán véget ért a háború, nyáron kiemelték a hajót, és átkeresztelték Kronstadtra egy oroszországi kikötőváros után - a kor szokásaihoz híven. Viszont felújítani nem volt pénz, így parton, ponyva alatt lakott egy félreeső raktárban a következő években.

- 1953-ban kezdték el tervezni a tihanyi kompátkelőt, ekkor járt a Hajógyárban Szilvássy Zoltán vízügyi mérnök, aki felismerte a Kis hamist. Referált a Vízügyi bizottságnál, hogy a Balaton legidősebb hajóját a parton eszik az évek, a Vízügy pedig segítséget nyújtott: ez év tavaszán felújították a Kronstadt néven futó Kis hamist. Siófokra került a MEDOSZ vitorlás szakosztályának birtokába, a két Kalóz és egy Star típusú hajóból álló flottába. Ekkor még nem volt a siófoki kikötőben stég, a Kis hamis bóján állt, és egy kis bocival lehetett megközelíteni - ez a csónak egyébként szintén vízen van még, jelenleg horgászcsónakként üzemel.
- 1962-ben megépült Siófokon a klubház, ekkor a vitorlásélet is fellendült. '56-tól a már eredeti nevén futó Kis hamissal rendszeresen versenyeztek, a felújítást kilobbizó Szilvássy Zoltán és Vass Boldizsár felváltva kormányoztak. Ám a hajó feladatát illetően nem volt teljes az egyetértés: a szakszervezet sétavitorláztatásra akarta használni, és egy óvatlan alkalommal megszállták a hajót, a versenyre készülő legénységet a vízbe lökték. Vass Boldizsár a MEDOSZ-hoz fordult panasszal, és szerencsére sikerült is a sétavitorlázásnál nemesebb feladatokra visszaszerezni a még mindig kivételesen szépnek és gyorsnak számító Kis hamist.
...... .............


- Az 1970-es években a Kishamis újabb nagyobb rekonstrukción esett át. Sajnos, amikor az építőanyag érkezett, az éjszaka leple alatt az oroszok kicserélték a fenyőt egy gyengébb minőségű, gyantaszegény fára, így két év után elkezdett a hajótest gombásodni. A hetvenes évek közepén ezért műanyag borítást kapott, de a fát évente ápolni kell lenolajjal, hogy éljen, és ne korhadjon el. Ez azóta is minden évben hosszú és komoly munka, mivel a palánkok közé egyesével, kézzel kell bejuttatni az anyagot. A hajót az ötvenes évek végétől Vass Boldizsár kormányozta, majd Hrehuss György és Dr. Pásztó Péter vezette, míg végül Hrehuss Pál lett a hajó kapitánya. A hajó kormányosa azóta, 1996 óta, Hrehuss György, a velünk beszélgető Botond nagyapja.

- A hajó adatai:
A hajótest hossza 12,65 méter, az orrsudár két méter hosszú. A 16,75 méter magas árboc alumíniumból készült, és rengeteg vitorlával rendelkezik: 11 féle cirkáló, 8 bő szeles vitorla és 3 féle grósz közül választhat a legénység az épp aktuális szélviszonyoknak megfelelően. Megvan még a Kis hamis első spinakkere, egy csíkos pamutvitorla is, ami egy alkalommal az egész csapat takarójául szolgált egy Balatont megkerülő túra során. A grósz 52, a legnagyobb spinakker 184 nm-es, a hajó alatt egy 1,82 méter mélyen nyugvó 6,75 tonnás ólom tőkesúly gondoskodik arról, hogy ne boruljanak fel.
- A Kis hamis csapata 13 főből áll, ebből egy-egy versenyen 5-7 fő viszi a hajót. Rendszeresen indulnak túraversenyeken, de néha pályaversenyeken is, például az Összevont Cirkáló Bajnokságon, ahol tavaly a 2. helyen végeztek. Túraversenyeken élvezik kormányosuk hatalmas tudását: Hrehuss György hat évtizede feltérképezte a Balaton vízmélységét, és ez a tudás máig segíti őt abban, hogy a déli parton éppen a marás mentén tudjanak ellopakodni.
Nagyobb kép Link
...... ........... ..............


- Összetettben sosem nyertek Kékszalagot, viszont jó pár 2. és 3. helyezést gyűjtöttek be, illetve megnyerték az 1992-es Fehér szalagot - ami akkor a Kékszalaggal egyenértékű volt, hiszen a két verseny évente váltotta egymást: ugyanazon a távon futottak, csak ellenkező haladási irányban. Sőt, a kilencvenes évek végén a Balaton Maraton versenyen - ami 8 és fél tókör megtételét jelentette kikötés nélkül - is többször indult. Egy alkalommal Litkey Farkas és édesapja, Litkey Bence kormányozta Róza ellen fej-fej mellett tették meg az utolsó kilométereket! Ugyan manapság, a többtestűek és carbon csodák korában nem valószínű, hogy összetettben Kék szalagot fog nyerni, de idén saját osztályában, az összevont cirkálók között megnyerte a balatoni tókerülőt.

(A Kis hamis vordeckese, és történetének elmesélője a 15 éves Botond már most a vitorlázás szerelmese. Amellett, hogy nagyapja oldalán rendszeresen versenyez a Kis hamison, saját hajót is tervez, egy 4 méteres ,,mini liberát". Legnagyobb álma, hogy megépíthesse ezt, és elinduljon vele a Kékszalagon, de egyelőre még várat magára - ha valaki kedvet érez, hogy ebben segítségére legyen, akkor szerkesztőségünkön keresztül felveheti vele a kapcsolatot!)

Megjegyzés: Mindkét formában helyes az írás.
Kishamis - kis hamis
Kékszalag - kék szalag

- Likebalaton oldalon Link

- Kitüntetést kapott a Balaton legöregebb vitorlásának kormányos Link
Hrehuss György, a Balaton legöregebb vitorlás hajójának kormányosa kapta a “A Magyar Hajózásért Érdemérmet" a Magyar Hajózási Országos Szövetségétől (Mahosz).

- Kishamis 111 éves története Link

- 2018 07.27 Befutott a Kishamis vitorlás hajó
Péntek hajnalban futott be a Balaton legrégebbi hajója, a Kishamis. Az abszolút értékelésben a 45. helyen, közel 21 óra vitorlázás után.

A Kishamis műemléki védettség alatt álló vitorláshajó. 1896-ban épült, terveit a híres angol tervező, G.L Watson készítette, a hajót Ádám Károly részére építették a balatonfüredi hajógyárban, a Széchényi család megrendelésére. A millenniumi hajófelvonuláson már részt vett. A Balaton legrégibb vitorlás hajója, amelynek a kikötője Siófokon van. A mai napig eredményesen versenyeznek vele.

A Kishamis tiszteletére megrendezett hagyományőrző vitorlás túraverseny a Balatonon a Hamis-szalag. Századik születésnapja óta, az 1996 évi balatoni évadnyitó alkalmával a Kishamis fedélzetéről koszorúzza meg a Balatont, a Vízügyi Sport Club színeiben a hajó mindenkori legénysége.
- Mindenki elképedve látta az összetett 45. helyen befutni az 50. Kék szalag végén a Balaton legrégebbi hajóját, a Kis hamist a mezőny talán legidősebb kormányosával, a 80 éves Hrehuss Györggyel. 21 órás eredményük hősi eposzba illik.
A Kishamis 2018 július 27-én hajnalban.
...... ........- Hajóprofil: Kishamis, a hősies matuzsálem Link

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Címkék: szélviszonyoknak, elsüllyesztették, pályaversenyeken, hajófelvonuláson, végigkövethetjük, mancsaftériáját, szakosztályának, túraversenyeken, vitorlássportra, vendégeskedett, süllyesztették, rekonstrukción, balatonfüredre, megrendelésére, rohanógépeinek, visszaszerezni, átkeresztelték, kormányosával, szakszervezet, balatonfüredi, hagyományőrző, feltérképezte, kilométereket, születésnapja, vitorlássport, elkápráztatni, megközelíteni, szövetségétől, gyantaszegény, eredményesen, versenyeznek, felújították, bizottságnál, oroszországi, fedélzetéről, elhatározták, legidősebb balatoni, híres angol, hajót Ádám, balatonfüredi hajógyárban, millenniumi hajófelvonuláson, kikötője Siófokon, hajó mindenkori, magyar vitorlássport, teljes balatoni, második világháború, versenyezni készülő, balatoni vitorlássport, sudár árbocra, skót Michael, években több, milleniumi évben, Ádám Károly, Vízügyi Sport Club, Sótonyi Botond, Michael Emil Ratsy, Balatonfüredi Hajógyárban, Gróf Széchenyi Emil, Széchenyi Pál, Hajógyárban Szilvássy Zoltán, Szilvássy Zoltán, Vass Boldizsár, Hrehuss György, Pásztó Péter, Hrehuss Pál, Összevont Cirkáló Bajnokságon, Balaton Maraton, Litkey Farkas, Litkey Bence, Magyar Hajózásért Érdemérmet”, Magyar Hajózási Országos Szövetségétől, Hrehuss Györggyel,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Hoztam virágot  Sárgállik a homoktövis ültetvé...  Mai napi mosoly.....  Szeress , de ne kérdezd miért ...  Pipacs  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Sárgállik a homoktövis ültetvé...  ŐSZ LETT Elköszönt egy újabb...  Facebookon kaptam  Mindenünk a gyermek  Őszi kép  Harmonia.......  Facebookon kaptam  ŐSZ LETT Elköszönt egy újabb...  Aludjál hát, szép természet......  Csibe  Az Úr áldjon meg . . .  Facebookon kaptam  Szabolcsi Zsóka verséből idéze...  A szüret kemény munka, - és ün...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Búzavirágok  Isten terápiája  Őrizd meg . . .  Albert Camus szavaival kívánok...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A hiányzó rész......  Csepeli Szabó Béla – Egy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tüdőrák kockázati tényezői  Png nő  Holdraszállás........  Gyere olvasni  Szőlőhegyen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Cica az avarban  őszi idézet  Facebookon kaptam  Mindenünk a gyermek  Sarokfájdalomra  A szüret kemény munka, - és ün...  Mezei virágok  Szeress , de ne kérdezd miért ...  Szép estét  Facebookon kaptam  Őrizd meg . . .  Facebookon kaptam  Kutyus rózsával !  Facebookon kaptam  Mit értünk mi emberek egymáson...  Az apám azt mondta, ha meg aka...  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Mindenünk a gyermek  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hol járunk?  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nő csokorral  Mennyi  Kellemes pihenést  Az apám azt mondta, ha meg aka...  Véleményem szerint a házasságb...  Kutyus rózsával !  őszi idézet  Facebookon kaptam  Albert Camus szavaival kívánok...  Facebookon kaptam Cs ildikótó...  Megoldottam  Virágszirmok  Gerberák vázában  Png rózsa  Hoztam virágot  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Vegetáriánus étrend előnyei  Mire képes a reggeli napsugár?  Facebookon kaptam  Véleményem szerint a házasságb...  Őszi kép  Mai napi mosoly.....  Őszi csokor  Aranyosi Ervin: Őszi hangulat  A rét aranyözönben fürdött .  Jó éjszakát!  Ez igen! ...  Hiba 
Bejegyzés Címkék
legidősebb balatoni, híres angol, hajót Ádám, balatonfüredi hajógyárban, millenniumi hajófelvonuláson, kikötője Siófokon, hajó mindenkori, magyar vitorlássport, teljes balatoni, második világháború, versenyezni készülő, balatoni vitorlássport, sudár árbocra, skót Michael, években több, milleniumi évben, vitorlázó főurak, hajókkal akarták, hétig vendégeskedett, 1920-as években, első világháború, vitorlássportra nézve, északi parton, déli parton, németek 1944, parancs áldozatául, kutter állandó, késő őszi, oroszországi kikötőváros, félreeső raktárban, következő években, tihanyi kompátkelőt, parton eszik, siófoki kikötőben, csónak egyébként, felújítást kilobbizó, hajó feladatát, óvatlan alkalommal, versenyre készülő, vízbe lökték, sétavitorlázásnál nemesebb, 1970-es években, építőanyag érkezett, éjszaka leple, oroszok kicserélték, gyengébb minőségű, hajótest gombásodni, hetvenes évek, palánkok közé, ötvenes évek, hajó kapitánya, hajó kormányosa, velünk beszélgető, hajó adatai, hajótest hossza, csíkos pamutvitorla, egész csapat, legnagyobb spinakker, hajó alatt, tudás máig, marás mentén, 1992-es Fehér, távon futottak, kilencvenes évek, alkalommal Litkey, utolsó kilométereket, összevont cirkálók, balatoni tókerülőt, vitorlázás szerelmese, abszolút értékelésben, mezőny talán, hősies matuzsálem, szélviszonyoknak, elsüllyesztették, pályaversenyeken, hajófelvonuláson, végigkövethetjük, mancsaftériáját, szakosztályának, túraversenyeken, vitorlássportra, vendégeskedett, süllyesztették, rekonstrukción, balatonfüredre, megrendelésére, rohanógépeinek, visszaszerezni, átkeresztelték, kormányosával, szakszervezet, balatonfüredi, hagyományőrző, feltérképezte, kilométereket, születésnapja, vitorlássport, , ,
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1026
  • e Hét: 3275
  • e Hónap: 49386
  • e Év: 605615
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.