Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 18. vasárnap 08.02
  2020-08-01 21:12:21, szombat
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Jöjjetek és egyetek.
Így szól az Úr: Ti szomjazók, jöjjetek a vizekhez mind, és bár nincs pénzetek, siessetek ide! Vegyetek ingyen gabonát és egyetek, vegyetek pénz nélkül bort és tejet. Miért költitek a pénzt arra, ami nem kenyér, és a keresetet arra, amivel nem laktok jól? Hallgassatok ide, figyeljetek rám, akkor jó ételt esztek, és kövér falatokban lesz részetek. Fordítsátok ide fületeket és gyertek ide hozzám: hallgassatok rám, és élni fog lelketek.
Örök szövetséget kötök veletek, mert hűséges vagyok a Dávidnak tett ígérethez.
Ez az Isten igéje. Iz 55,1-3

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Semmiféle teremtmény el nem szakíthat bennünket Isten szeretetétől.
Testvéreim!
Ki szakíthat el bennünket Krisztus szeretetétől? Nyomor vagy szükség? Üldöztetés vagy éhínség? Ruhátlanság, életveszély vagy kard? Mi mindezeken diadalmaskodunk az által, aki szeret minket. Biztos vagyok ugyanis abban, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmasságok, sem magasság, sem mélység, sem egyéb teremtmény el nem szakíthat bennünket Isten szeretetétől, amely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van.
Ez az Isten igéje. Róm 8,35.37-39

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Mindannyian ettek és jól is laktak.
Abban az időben: Amikor Jézus tudomást szerzett Keresztelő János haláláról, csónakba szállt és elment onnan egy kietlen helyre, egyedül. De az emberek megtudták, és a városokból gyalogszerrel utána indultak Mikor kiszállt, már nagy tömeget látott ott. Megesett rajtuk a szíve és meggyógyította betegeiket.
Amint beesteledett, tanítványai odamentek hozzá, és figyelmeztették: ,,Sivár ez a hely, és késő már az óra is. Bocsásd el a tömeget, hadd menjenek a falvakba, hogy élelmet szerezzenek maguknak!" Jézus azonban ezt mondta nekik: ,,Nem kell elmenniük, ti adjatok nekik enni!" Ők ezt felelték: ,,Nincs másunk itt, csak öt kenyerünk és két halunk." Mire ő ezt mondta: ,,Hozzátok ide!"
Miután megparancsolta, hogy a tömeget telepítsék le a fűre, fogta az öt kenyeret és a két halat, szemét az égre emelve áldást mondott, azután megtörte a kenyereket, és odaadta a tanítványoknak, a tanítványok pedig az embereknek. Mindannyian ettek és jól is laktak. Végül tizenkét kosár lett tele a kenyérmaradékokkal. Pedig mintegy ötezer férfi evett, nem számítva a nőket és a gyerekeket.
Ezek az evangélium igéi. Mt 14,13-21
...... ..............



...... .........


Imádság
Urunk, Jézus, aki valóságosan jelen vagy közöttünk az Oltáriszentségben! A mindennapi kenyér a te ajándékod, hogy testünket tápláljuk. Az élő kenyér, az Oltáriszentség szintén a te ajándékod lelkünk táplálására. Saját testedet, önmagadat adod nekünk, hogy bennünk élj. Ajándékod vételére minden embert meghívsz. Segíts, hogy soha ne utasítsuk el meghívásodat, ne utasítsunk el téged! Tégy bennünket élő közösséggé a szentáldozás, az egy kenyérből való részesedés által! Tégy minket hozzád hasonlóvá szent tested vétele, a szentáldozás által!

Elmélkedés
Ki nem mondott kérdések
A csodálatos kenyérszaporítás elbeszélését Máté evangélista a következő mondattal vezeti be: ,,Amikor Jézus kiszállt a hajóból, már nagy tömeget látott ott." Az volt a szándéka, azért indult el, hogy egyedül legyen. Eredeti elképzelése meghiúsult. Nem lett belőle semmi, mert nagy tömeget, rengeteg embert látott maga előtt. Rögtön megértette, hogy ezek az emberek miatta jöttek ide, őt szeretnék hallgatni, és azt kérik tőle, hogy gyógyítsa meg a betegeket, akiket magukkal hoztak. És ekkor ,,megesett rajtuk a szíve." Ez nem a sajnálat vagy a szánalom szép megfogalmazása, hanem a Biblia nyelvén irgalmasságot jelent. Jézus irgalmasságból teszi meg azt, amit a nép vár tőle, meggyógyítja a betegeket.
Aztán pedig úgy gondolja, hogy még ennél is többet adhat a népnek. Akiket maga előtt lát, azok mind megfáradt, éhes emberek. Olyanokat lát maga előtt, akik most már elégedettek lehetnek, s ha azt mondaná nekik, hogy menjenek szépen haza és otthon vacsorázzanak meg, akkor szó nélkül engedelmeskedne neki mindenki. Ebben a helyzetben ez volna a természetes. Senki sem állna neki követelőzni a pusztában, hogy márpedig ő éhes gyomorral nem fog hazaindulni, adjanak neki ennivalót azonnal. Jézus látja az éhes népet, az ötezer férfit és legalább ennyi asszonyt és gyermeket. Most olyat akar tenni, ami nem természetes, hanem természetfeletti. Olyat, amire senki nem számít. A nép egyszerű mozdulatokat lát. Az Úr megáldja és megtöri a kenyereket, a tanítványok pedig kezdik szétosztani a népnek, s a kenyér nem fogy el addig, amíg mindenkinek nem jut belőle.
A történetben érdemes felfigyelnünk a ki nem mondott kérdésekre, amelyek az eseményeket és a szereplőket mozgatják. Az apostolok látnak egy problémát. Azt látják, hogy rengeteg ember van itt, nincs ennivalójuk, és a pusztában nem tudnak élelemhez jutni. Ezt a kérdést teszik fel magukban: Hogyan lehet megoldani a problémát? Egyetlen megoldást látnak, mindenki menjen haza vagy a környező falvakba és gondoskodjon élelemről a maga számára. Javaslatukat így is mondhatjuk: Ez nem a mi problémánk, ez az emberek gondja. Mindenki oldja meg a helyzetet úgy, ahogy tudja. Jézusnak nem tetszik ez a hozzáállás, ezért ezt mondja nekik: Ti adjatok nekik enni! A felszólításra az apostolok elgondolkodnak, majd rögtön körülnéznek, hogy mennyi ennivaló van náluk. Öt kenyér és két hal. Ekkor újabb kérdést tesznek fel magukban: Elég lehet ez ennyi embernek? Válaszuk egyszerű: Nyilvánvalóan nem, ez bizony kevés több ezer embernek. Ők továbbra is úgy látják, hogy a problémát nem tudják megszüntetni.
Az apostolok helyzetértékelését és javaslatát hallva Jézus más kérdést tesz fel magában: Hogyan lehet segíteni az embereknek itt és most, ebben a konkrét helyzetben? Az éhség komoly gondot jelent az embereknek. A mi Urunk nem akarja elhárítani a helyzetet, hanem gyors megoldást keres. Bizonyára rögtön megszületik fejében a gondolat, hogy ő fog táplálékot adni az embereknek. Jézus azt is érzékeli, hogy a jelenlévő nép többre éhezik, mint kenyérre. Különben nem követték volna őt a pusztaságba és nem hallgatták volna hosszú időn át. Ezért kenyereknél és halaknál is többet ad nekik. Megosztja velük, hogy az Atyára bízza a helyzet megoldását és érezteti a jelenlévőkkel, hogy együtt érez a hiányt szenvedőkkel és felelősséget érez irántuk. Ez is Jézus ajándéka, nem csupán a megszaporított kenyerek és halak.
Befejezésül: nekünk is van egy kérdésünk, amelyre mindenki egyénileg válaszoljon. Elfogadom-e Jézus természetfeletti ajándékát?
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: kenyérszaporítás, természetfeletti, engedelmeskedne, figyelmeztették, diadalmaskodunk, megparancsolta, irgalmasságból, megszaporított, meggyógyította, megfogalmazása, oltáriszentség, tanítványoknak, elgondolkodnak, fejedelemségek, felfigyelnünk, felszólításra, gyalogszerrel, vacsorázzanak, hatalmasságok, irgalmasságot, jelenlévőkkel, nyilvánvalóan, elbeszélését, szentáldozás, meggyógyítja, hallgassatok, szeretetétől, beesteledett, felelősséget, szenvedőkkel, mozdulatokat, meghívásodat, gondoskodjon, megszüntetni, javaslatukat, táplálására, vizekhez mind, pénzt arra, keresetet arra, kietlen helyre, emberek megtudták, városokból gyalogszerrel, tömeget telepítsék, égre emelve, tanítványok pedig, evangélium igéi, mindennapi kenyér, szentáldozás által, csodálatos kenyérszaporítás, következő mondattal, emberek miatta, sajnálat vagy, OLVASMÁNY Izajás, SZENTLECKE Szent Pál, Krisztus Jézusban, EVANGÉLIUM Szent Máté, Amikor Jézus, Keresztelő János, Elfogadom-e Jézus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Popper Péter szavai  Ágai Ágnes – Csendélet  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Még csak most kezdődik a nap  Hazára minden embernek szükség...  Kaffka_Margit  Nem számIt  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Adakozás  Nem számIt  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Esti kép  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nagyi telefonál  A sors  Elköszönt  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Adakozás  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  képre írva  Fehér virág  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Neked tudnod kell  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Reménység és erő Krisztustól e...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét kedves látogatóimna...  s immár én is felragyogva, ért...  Nem számIt  Idő  Szívem  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  Idő  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nevem  Minden harmadik...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Alázat  Julian Brass gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Png ház  Facebookon kaptam  Adakozás  Png virág  Popper Péter szavai  Ágai Ágnes – Csendélet  Németh László tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png rózsa csokor  Hazára minden embernek szükség...  Lóhere  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Leonardo da Vinci gondolata  Png telefon  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
vizekhez mind, pénzt arra, keresetet arra, kietlen helyre, emberek megtudták, városokból gyalogszerrel, tömeget telepítsék, égre emelve, tanítványok pedig, evangélium igéi, mindennapi kenyér, szentáldozás által, csodálatos kenyérszaporítás, következő mondattal, emberek miatta, sajnálat vagy, szánalom szép, éhes népet, ötezer férfit, történetben érdemes, szereplőket mozgatják, apostolok látnak, kérdést teszik, környező falvakba, maga számára, emberek gondja, apostolok elgondolkodnak, konkrét helyzetben, éhség komoly, helyzet megoldását, hiányt szenvedőkkel, megszaporított kenyerek, kenyérszaporítás, természetfeletti, engedelmeskedne, figyelmeztették, diadalmaskodunk, megparancsolta, irgalmasságból, megszaporított, meggyógyította, megfogalmazása, oltáriszentség, tanítványoknak, elgondolkodnak, fejedelemségek, felfigyelnünk, felszólításra, gyalogszerrel, vacsorázzanak, hatalmasságok, irgalmasságot, jelenlévőkkel, nyilvánvalóan, elbeszélését, szentáldozás, meggyógyítja, hallgassatok, szeretetétől, beesteledett, felelősséget, szenvedőkkel, mozdulatokat, meghívásodat, gondoskodjon, megszüntetni, javaslatukat, táplálására, szereplőket, körülnéznek, megszületik, szerezzenek, mindannyian, eseményeket, szövetséget, ennivalójuk, tanítványai, kenyereknél, tanítványok, evangélista, pusztaságba, valóságosan, fordítsátok, életveszély, szétosztani, elképzelése, figyeljetek, ruhátlanság, természetes, hazaindulni, követelőzni, mindenkinek, elégedettek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4185
  • e Hét: 15815
  • e Hónap: 48969
  • e Év: 282716
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.