Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mária-köszöntőt Csíksomlyón 08.04
  2020-08-06 22:46:12, csütörtök
 
  A Porciunkula-búcsú előestéjén tartották az elsőszombati Mária-köszöntőt Csíksomlyón
A teljes búcsú nagy lehetőség, hogy Isten a bűneink után járó büntetést elengedje, mondta Bőjte Mihály OFM csíksomlyói házfőnök az augusztus 1-jén megtartott elsőszombati szentmisén.
Az első engesztelő imaórát a gyimesközéploki hívek, a második imaórát és a rózsafüzért a kápolnásiak vezették, utóbbiak vitték a körmenetben a kegyszobor másolatát. A szentmise fő celebránsa és szónoka Bőjte /Mihály/ Csaba OFM volt.
A csíksomlyói elsőszombati Mária-köszöntő kiemelten ünnepélyes alkalom volt, ugyanis a ferencesek Porciunkula-ünnepének előestéjén tartották.
Porciunkula egy kis templomocska neve, amely Assisiben található - emlékeztetett Bőjte Mihály szentbeszédében. - A hagyomány szerint a Szentföldről hozott földre épült, ezért ,,részecske", ,,porciunkula" a neve a templomnak. Eredetileg a bencés szerzeteseké volt a templom, de Szent Ferenc szívesen tartózkodott, imádkozott ott. Megtérése után intenzíven kereste Isten közelségét, azt, hogy milyen szépet, jót és üdvözítőt tehetne az emberek számára, ezért elkérte a bencésektől ezt a kis kápolnát és meg is kapta ajándékba, és élete végéig a kedvenc helye volt.
Ebben a Boldogságos Szűznek felajánlott kápolnában kezdődött a kisebb testvérek rendjének története. Szent Ferenc azt akarta, hogy úgy tekintsenek rá, mint a rend tükrére. Ma is használják a ferencesek ezt a templomot, föléje egy nagyobb, impozánsabb templomot is építettek.
A szónok felidézte a jelenést, amikor a Szűzanya karján a kis Jézussal felkínálta Szent Ferencnek, hogy kérjen valami nagyot és különlegeset az Úr Jézustól. Ferenc azt kérte, hogy aki azt a templomot meglátogatja, nyerjen teljes búcsút.
Azt olvassuk - folytatta Bőjte/Mihál/ Csabay -, hogy Krisztus jóvá is hagyta ezt a kiváltságot, de a pápához küldte Szent Ferencet. Végül III. Honorius pápa Szent Ferenc kérésére engedélyt adott, hogy abban a templomban augusztus 2-án teljes búcsút lehessen nyerni. Olyan sokan tolongtak a templom körül, hogy a ferencesek oldalt is megnyitották a kápolna falát, ajtót építettek oda. Már augusztus 1-je estéjétől augusztus 2-a éjszakájáig folyamatosan zarándokoltak és zarándokolnak mai napig is a hívek.
Abban az időben még nem volt annyi lehetőség elnyerni a búcsút: csak azok nyerhettek teljes búcsút, akik elzarándokoltak a Szentföldre. Szent Ferenc azokra is gondolt, akiknek nem volt lehetőségük ilyen zarándoklatra, tudta, hogy nekik is szükségük van erre. Ma már a búcsúnyerési lehetőséget az Egyház kiterjesztette - jegyezte meg a fő celebráns -, a ferences templomokban és a plébániatemplomokban is elnyerhető.
A Porciunkula-templom bejárata fölött ez a felirat áll: az örök élet kapuja. Bőjte Mihály kifejtette, mennyire találó ez a megnevezés, ugyanis az örök életnek nem más a kapuja, mint Isten irgalmas szeretetéből fakadó bocsánata, amire a mi részünkről a hit, a bizalom, az isteni irgalomra való ráhagyatkozás, a bűnbánat a megfelelő válasz, magatartás. A bűnbánat, a szentgyónás visszavezet Istenhez, a kegyelem állapotába, de nagy szükségünk van a teljes tisztulásra, a lelki ,,nagymosásra", vezeklésre, bocsánatkérésre. A teljes búcsú nagy lehetőség arra, hogy Isten a bűneink után járó büntetést elengedje.
Beláthatjuk, hogy nem is olyan könnyű ráhagyatkozni Isten szeretetére, az ő irgalmas jóságára - emlékeztetett a ferences szónok -, mert el kell fogadnunk, el kell hinnünk, hogy minden bűnünk, hibánk, gyarlóságunk ellenére Istentől szeretett emberek vagyunk. Néha még magunkat is kevéssé szeretjük, ennek ellenére Isten nagyon szeret bennünket. Ugyanígy nekünk is irgalommal kell közelednünk embertársainkhoz.
...... ..........


Fontos, hogy a foglalatosságainkban legyen ott az imádságos munka, a szerető odafigyelés, Istennek a dicsérete, hogy ez foglalja le a mindennapjainkat, törekvéseinket, elménket, céljainkat. Szent Ferenc ismert köszöntése ez volt: ,,békesség és jóság", olykor hozzátette: ,,jónapot, jó emberek". Akkor lesz számunkra jóvá a világ, az emberek, ha Isten irgalmas jósága valóban tapasztalatunkká lesz és mi is hasonló irgalommal közeledünk egymáshoz - zárta gondolatait Bőjte Mihály OFM.

A szentmisét élőben közvetítették, megtekinthető az alábbi videón. Link

Forrás és fotó: Romkat.ro
...... .........


Magyar Kurír 2020.08.04
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Címkék: tapasztalatunkká, embertársainkhoz, mindennapjainkat, gyimesközéploki, bocsánatkérésre, szentbeszédében, elzarándokoltak, törekvéseinket, kiterjesztette, megtekinthető, ráhagyatkozni, emlékeztetett, ráhagyatkozás, zarándokolnak, közvetítették, zarándokoltak, zarándoklatra, templomokban, megnyitották, meglátogatja, elsőszombati, templomocska, búcsúnyerési, szerzeteseké, szentföldről, tartózkodott, gyarlóságunk, szeretetéből, különlegeset, folyamatosan, éjszakájáig, beláthatjuk, körmenetben, kiváltságot, csíksomlyói, szeretetére, elsőszombati Mária-köszöntőt, teljes búcsú, bűneink után, augusztus 1-jén, első engesztelő, gyimesközéploki hívek, második imaórát, kápolnásiak vezették, kegyszobor másolatát, csíksomlyói elsőszombati, hagyomány szerint, bencés szerzeteseké, emberek számára, kedvenc helye, kisebb testvérek, rend tükrére, Mária-köszöntőt Csíksomlyón, Bőjte Mihály OFM, Csaba OFM, Bőjte Mihály, Szent Ferenc, Boldogságos Szűznek, Szent Ferencnek, Szent Ferencet, Végül III, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Alázat  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Irgalom és ítélet  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png csokor  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Nagyi telefonál  Jónás Tamás – Végtelen b...  Idő  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Sose bánj semmit  Alázat  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hiányzik  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Alvó cicák  Png lepke  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Fehér virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gonosz démon-álarc  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alázat  Egy bizonyos határt  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Png virág  A boldog családok mind hasonló...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Alázat  Png ház  Jó éjszakát  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Mai harmónia kártyám  Éretlen vers  Tanuld meg ezt a versemet  Nem számIt  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Fekete István - Akác  Popper Péter szavai  Szívem  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Erdőn  képre írva  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nevem  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Esti kép  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Albert Einstein gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul David Tripp Április 20 
Bejegyzés Címkék
elsőszombati Mária-köszöntőt, teljes búcsú, bűneink után, augusztus 1-jén, első engesztelő, gyimesközéploki hívek, második imaórát, kápolnásiak vezették, kegyszobor másolatát, csíksomlyói elsőszombati, hagyomány szerint, bencés szerzeteseké, emberek számára, kedvenc helye, kisebb testvérek, rend tükrére, szónok felidézte, templomot meglátogatja, pápához küldte, templomban augusztus, templom körül, ferencesek oldalt, kápolna falát, búcsúnyerési lehetőséget, ferences templomokban, örök élet, örök életnek, isteni irgalomra, megfelelő válasz, szentgyónás visszavezet, kegyelem állapotába, teljes tisztulásra, lelki &#8222, ferences szónok, imádságos munka, szerető odafigyelés, szentmisét élőben, alábbi videón, tapasztalatunkká, embertársainkhoz, mindennapjainkat, gyimesközéploki, bocsánatkérésre, szentbeszédében, elzarándokoltak, törekvéseinket, kiterjesztette, megtekinthető, ráhagyatkozni, emlékeztetett, ráhagyatkozás, zarándokolnak, közvetítették, zarándokoltak, zarándoklatra, templomokban, megnyitották, meglátogatja, elsőszombati, templomocska, búcsúnyerési, szerzeteseké, szentföldről, tartózkodott, gyarlóságunk, szeretetéből, különlegeset, folyamatosan, éjszakájáig, beláthatjuk, körmenetben, kiváltságot, csíksomlyói, szeretetére, lehetőséget, kápolnásiak, lehetőségük, porciunkula, felajánlott, gondolatait, visszavezet, odafigyelés, nagymosásra, csíksomlyón, bencésektől, közelednünk, tisztulásra, szentgyónás, tekintsenek, impozánsabb, szentföldre, rózsafüzért, boldogságos, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 5801
  • e Hónap: 38955
  • e Év: 272702
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.