Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Küzdjünk a koronavírus kísérőjelenségei ellen,
  2020-08-13 09:39:45, csütörtök
 
  Küzdjünk a koronavírus kísérőjelenségei ellen, védjük a harmóniát
A világjárvány kihívásairól kezdett új sorozatának második katekézisét tartotta Ferenc pápa augusztus 12-én, szerdán az Apostoli Palota könyvtárszobájában internetes élő közvetítés formájában. A koronavírus-járvány kísérőjelenségeire hívta fel a figyelmet, amelyek megbontják a társadalmi harmóniát és megzavarják a teremtett világ rendjét is. Tudatos állásfoglalással kell küzdeni az individualizmus ellen, amelynek neve a szolgálat.
A pandémia megmutatta, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk és hogy mennyire egymáshoz kapcsolódik az életünk - kezdte beszédét Ferenc pápa. Ha nem törődünk egymással, kezdve a legutolsókkal, akiket leginkább sújt a járvány, beleértve a teremtett világot, akkor nem tudjuk meggyógyítani a világot. Dicséretesnek nevezte a szentatya sok ember elkötelezettségét, akik ezekben a hónapokban példát adtak az emberi és keresztény szeretetről, amikor saját egészségüket is kockáztatva a betegek szolgálatába álltak. Ők valóban hősök! - szólt elismeréssel a pápa.
Mindazonáltal a koronavírus nem az egyetlen leküzdendő betegség, mert a világjárvány tágabb társadalmi betegségeket hozott felszínre. Ezek egyike a személy torz szemlélete, amely félreismeri a méltóságát és annak kapcsolati jellegeit. Néha úgy tekintünk a másikra, mint tárgyra, amit használat után leselejtezünk. Valójában ez a szemléletmód megvakít és önzően agresszív leselejtezésre indít, ami fogyasztási cikké alakítja át az emberi személyt - idézett a pápa Laudato si' kezdetű enciklikájából (LS 22).
Ellenben hitünk fényénél tudjuk, hogy Isten a férfira és a nőre másképpen tekint. Ő nem tárgynak teremtett minket, hanem szeretett és szeretetre képes személynek: saját képére és hasonlatosságára teremtett. Ilyen módon egyedüli méltóságot adott nekünk, miközben a vele való életközösségre hívott minket, közösségben fivéreinkkel és nővéreinkkel, a teremtett világ tiszteletben tartásával. Azt mondhatjuk, közösségben és harmóniában - tette hozzá szabadon Ferenc pápa. A teremtés ugyanis harmónia, amire meghívást kaptunk, hogy éljük és ismételjük meg ezt a harmóniát. Ebben a közösségben, ebben a harmóniában, mely közösség, Isten az élet nemzésének és őrzésének a képességét adja nekünk, hogy dolgozzunk és vegyük gondunkba a földet. Innét érthető, hogy harmónia nélkül nem lehet életet nemzeni és megőrizni, mert szétrombolják azt.
Erről a harmónia nélküli, individualista magatartásról találunk egy példát az evangéliumokban, amikor János és Jakab apostolok anyja azt kéri Jézustól, hogy fiai az új király jobbján és balján ülhessenek. Ám Jézus egy új látásmódot javasol: mégpedig a szolgálatot, amelyben az ember életét adja másokért. Jézust ezt mindjárt meg is erősíti azzal, hogy meggyógyít két vakot, akik tanítványai lesznek (vö. Mt 20,29-34). Arra törekedni viszont, hogy felkapaszkodjunk az életben, hogy mások fölé kerekedjünk, valójában szétrombolja a harmóniát. Ez az uralom logikája, ami uralja a többieket. A harmónia egy másik dolog: szolgálat!
Kérjük az Úrtól, hogy adjon a testvérekre figyelő szemet, főként azokra, akik szenvednek. Jézus tanítványaiként nem lehetünk sem közömbösek, sem egyénieskedők. Mindkét magatartás szemben áll a harmóniával. A közömbös mindig másfelé néz, az egyénieskedő pedig csak a saját érdekeire tekint. Az Isten által teremtett harmónia ellenben azt kéri, hogy tekintsünk a másikra, a problémáira, hogy közösségben legyünk egymással. Minden személyben, legyen bármilyen színű, nyelvű vagy állapotú, az emberi méltóságot kell meglátni. A harmónia ugyanis arra vezet, hogy felismerd az Isten teremtette emberi méltóságot, nemde? - kérdezte a pápa. Ennek a közepében az ember áll.
Ferenc pápa a II. vatikáni zsinat tanítására utalt, ami szerint az emberi méltóság azért elidegeníthetetlen, mert az Isten teremtette (GS 12) és ez az alapja a társadalmi életnek, továbbá meghatározza annak hatékony alapelveit. A modern kultúra összefüggésében a legközelebbi vonatkozás az emberi személy elidegeníthetetlen méltóságára Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata, amelyet Szent II. János Pál pápa ,,az emberi nem nehéz és fáradságos útjára emelt mérföldkőnek" nevezett az ENSZ székházában tartott 1979-es beszédében. Ez egyúttal ,,az emberi öntudat egyik legmagasabb kifejezése". Ezek a jogok nem egyéniek, hanem társadalmiak, népek és nemzetek jogai. Az emberi személy ugyanis a méltóságában társadalmi lény, az egy és hármas Isten képére teremtve. Mi társadalmiak vagyunk, szükségünk van arra, hogy ezt a harmóniát társadalmilag éljük, de önzés esetén tekintetünk nem a másik, a közösség felé irányul, hanem visszatér önmagunkra és szétrombolja a harmóniát.
Az emberi méltóságnak ez a megújított öntudatosítása együtt jár társadalmi, gazdasági és politikai következményekkel. Istentől kapott ajándékként kell tekinteni a testvérre és az egész teremtett világra. Így a testvérre együttérzéssel nézünk, nem pedig megvetéssel és ellenséges érzéssel. A hit fényénél, a kegyelem segítségével, lelkes teremtőképességgel feloldhatjuk a történelem drámáit. Felelőssége a hitéből fakad, amit Isten ajándékaként az egész emberiség és a teremtett világ szolgálatába állít. Miközben mindnyájan fáradozunk a vírus csapásával szemben, a hit arra indít, hogy komolyan és tevékenyen kötelezzük el magunkat az emberi méltóság megsértése iránt közömbös magatartással szemben. A közömbösségnek ez a magatartása együtt jár a leselejtezés kultúrájával, a hit ellenben azt igényli, hogy gyógyuljunk ki önzéseinkből. Az Úr adja vissza ehhez a látásunkat, hogy felfedezhessük egymást az emberi család tagjaiként! - zárta katekézisét Ferenc pápa.


Forrás: Vatican News 2020.08.12

*
- A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.
A koronavírus nem az egyetlen kór, amivel meg kell küzdenünk. A világjárvány nagyobb társadalmi betegségeket is felszínre hozott. Ezek közül az egyik az a torz látásmód, mely semmibe veszi az ember méltóságát és társas mivoltát.
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: állásfoglalással, hasonlatosságára, kísérőjelenségei, felkapaszkodjunk, evangéliumokban, individualizmus, tanítványaiként, összefüggésében, életközösségre, leselejtezésre, együttérzéssel, individualista, enciklikájából, közömbösségnek, öntudatosítása, felfedezhessük, mindazonáltal, társadalmilag, legutolsókkal, szétrombolják, magatartásról, leselejtezünk, magatartással, dicséretesnek, egyénieskedők, meggyógyítani, kihívásairól, egészségüket, szolgálatába, szétrombolja, betegségeket, kultúrájával, társadalmiak, világjárvány, legközelebbi, meghatározza, koronavírus kísérőjelenségei, világjárvány kihívásairól, társadalmi harmóniát, teremtett világ, individualizmus ellen, pandémia megmutatta, életünk –, teremtett világot, hónapokban példát, betegek szolgálatába, egyetlen leküzdendő, világjárvány tágabb, személy torz, szemléletmód megvakít, emberi személyt, pápa Laudato, Apostoli Palota, Szent II, János Pál, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leonardo da Vinci gondolata  Gonosz démon-álarc  A másik dolog,  Png férfi  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kaffka_Margit  Éretlen vers  Éretlen vers  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png kislány  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Png virág  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png kislány  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Nem tudhatod  Szép estét kedves látogatóimna...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A Megváltó szolgálatában  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Png virág  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kövesd a cowboyt!  Nagyi telefonál  Fekete-erdő desszert  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem tudhatod  Hiányzik  Nagyi telefonál  Png rózsa csokor  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyon különös  Png virág  Németh László tollából  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  A másik dolog,  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Az engedelmesség miért nem vál...  Png cica  Ágai Ágnes – Csendélet  Png virág  Ne kapaszkodj magasabbra,  Reggel van  Őrizkednünk kell...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép estét  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A sors  Nem számIt  Facebookon kaptam  Adakozás  Adakozás  Akik bántanak téged  Reménység és erő Krisztustól e...  Erdőn  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Nagyi telefonál  A másik dolog,  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Nagyi telefonál  Szívem tiéd 
Bejegyzés Címkék
koronavírus kísérőjelenségei, világjárvány kihívásairól, társadalmi harmóniát, teremtett világ, individualizmus ellen, pandémia megmutatta, életünk &#8211, teremtett világot, hónapokban példát, betegek szolgálatába, egyetlen leküzdendő, világjárvány tágabb, személy torz, szemléletmód megvakít, emberi személyt, pápa Laudato, nőre másképpen, vele való, teremtés ugyanis, élet nemzésének, képességét adja, harmónia nélküli, ember életét, uralom logikája, másik dolog, testvérekre figyelő, közömbös mindig, egyénieskedő pedig, saját érdekeire, emberi méltóságot, harmónia ugyanis, emberi méltóság, társadalmi életnek, modern kultúra, legközelebbi vonatkozás, emberi személy, emberi jogok, emberi öntudat, méltóságában társadalmi, harmóniát társadalmilag, közösség felé, emberi méltóságnak, megújított öntudatosítása, egész teremtett, testvérre együttérzéssel, kegyelem segítségével, történelem drámáit, hitéből fakad, egész emberiség, vírus csapásával, magatartása együtt, leselejtezés kultúrájával, emberi család, alábbi bejegyzést, világjárvány nagyobb, ember méltóságát, állásfoglalással, hasonlatosságára, kísérőjelenségei, felkapaszkodjunk, evangéliumokban, individualizmus, tanítványaiként, összefüggésében, életközösségre, leselejtezésre, együttérzéssel, individualista, enciklikájából, közömbösségnek, öntudatosítása, felfedezhessük, mindazonáltal, társadalmilag, legutolsókkal, szétrombolják, magatartásról, leselejtezünk, magatartással, dicséretesnek, egyénieskedők, meggyógyítani, kihívásairól, egészségüket, szolgálatába, szétrombolja, betegségeket, kultúrájával, társadalmiak, világjárvány, legközelebbi, meghatározza, nyilatkozata, méltóságában, mérföldkőnek, elismeréssel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2585
  • e Hét: 8386
  • e Hónap: 41540
  • e Év: 275287
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.