Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
22. évközi hét hétfő 08.31
  2020-08-31 09:48:58, hétfő
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Amikor Szent Pál az evangéliumot hirdeti, a megfeszített Krisztusról tesz tanúságot.
Testvéreim!
Amikor nálatok jártam, nem választékos beszéddel vagy emberi bölcsességgel akartam hirdetni nektek Isten titkát. Elhatároztam ugyanis, hogy nem akarok másról tudni köztetek, csak Jézus Krisztusról, a megfeszítettről.
Gyöngeségem tudatában félve és nagyon elfogódva mentem hozzátok. Tanításom és igehirdetésem ezért nem a bölcsesség elragadó szavaiból állt, hanem a lélek és az erő bizonyságából, hogy hiteteknek ne emberi bölcsesség, hanem Isten ereje legyen az alapja.
Ez az Isten igéje. 1Kor 2,1-5

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus fellépésével megkezdődött a megváltás kegyelmi ideje, de lakóhelyén ezt nehezen értették meg.
Abban az időben Jézus elment Názáretbe, ahol (egykor) nevelkedett. Szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és olvasásra jelentkezett. Izajás próféta könyvét adták oda neki. Szétbontotta a tekercset, és éppen arra a helyre talált, ahol ez volt írva: ,,Az Úr Lelke van rajtam. Fölkent engem és elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, s hirdessem a foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabaddá tegyem az elnyomottakat, és hirdessem: elérkezett az Úr esztendeje."
Összetekerte az írást, átadta a szolgának, és leült. A zsinagógában minden szem rászegeződött. Ő pedig elkezdte beszédét: ,,Ma beteljesedett az írás, amelyet az imént hallottatok." Mindenki helyeselt neki, és csodálkozott a fönséges szavakon, amelyek ajkáról fakadtak. ,,De hát nem József fia ez?" - kérdezgették.
Ekkor így szólt hozzájuk: ,,Biztosan ezt a mondást szegezitek majd nekem: »Orvos, gyógyítsd önmagadat!« A nagy tetteket, amelyeket - mint hallottuk - Kafarnaumban végbevittél, tedd meg a hazádban is!" Majd így folytatta:
,,Bizony, mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában. Igazán mondom nektek, sok özvegy élt Izraelben Illés idejében, amikor az ég három évre és hat hónapra bezárult, úgyhogy nagy éhínség támadt az egész földön. De közülük egyikhez sem kapott Illés küldetést, csak a szidoni Cáreftában élő özvegyasszonyhoz. Ugyanígy Elizeus próféta korában is sok leprás élt Izraelben, s egyikük sem tisztult meg, csak a szíriai Námán."
Ezt hallva, a zsinagógában mind haragra gerjedtek. Felugrottak, kiűzték őt a városon kívülre, és fölvezették arra a hegyre, amelyen városuk épült, a szakadék szélére, hogy letaszítsák. De ő áthaladt közöttük, és eltávozott.
Ezek az evangélium igéi. Lk 4,16-30
...... ........... ........



Imádság
Istenünk, add, hogy megértsük: a szolgáló szeretet nagyobb hatalom minden földi hatalomnál. Add, hogy szembe tudjunk nézni kudarcainkkal, és megértsük: életünkből nem hiányozhat soha a kereszt, amelynek vállalásából számunkra is élet fakad. Add, hogy tudjuk vállalni mindig a jövőt! Add, hogy tudjuk elfogadni és igazán életre nevelni a gyermekeket: tudjunk különbséget tenni igazi értékek és látszat-javak között. Add, hogy egymást elfogadó, egymásnak szolgálni képes, jövőt vállalni tudó emberek lehessünk!

Elmélkedés
A zsidó szokások szerint Jézus szombatonként részt vett a zsinagógában az istentiszteleten. Egy ilyen alkalomról olvasunk a mai evangéliumban, amely Názáretben játszódik. Ebben a városban töltötte gyermekkorát és ifjúságának éveit, tehát az itt élők jól ismerték őt és családját. Miután Jézus felolvassa a kiválasztott részt, elkezdi tanítását. A názáretiek figyelnek rá, mert hallottak már csodáiról. Lukács evangélista olyannak érzékelteti a légkört, mintha nem is tanítására volnának elsősorban kíváncsiak, hanem csodát, rendkívüli jelet várnak tőle, Jézus pedig megérzi ezeket az elvárásokat.
Az Úr szavai ellenállást váltanak ki a hallgatóságból, állásfoglalásra készteti a jelenlévőket. Ellenségeskedésük végül odáig jut, hogy meg akarják őt ölni. Most kiderül, hogy ki veszi komolyan szavait, ki akarja követni őt, illetve kik fordulnak el tőle. Minket is ilyen helyzetbe állít számos esetben a mi Urunk. Nem bólogathatunk nagyokat a szép szavak hallatán, hanem életünkben meg kell azokat valósítanunk. Ilyenkor kiderül, hogy készek vagyunk-e elkötelezni magunkat Jézus követésére.
Jézus beszédének lényege az, hogy örömhírt hozott, amely mindenkinek szól, különösen is a szegényeknek. A gazdagok különféle kiváltságok megszerzésére törekszenek, hogy életük minél biztonságosabb és boldogabb legyen. A lélek nyugalmát és az élet boldogságát adó örömhír viszont mindenkinek szól.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: istentiszteleten, özvegyasszonyhoz, állásfoglalásra, megfeszítettről, korintusiakhoz, hallgatóságból, biztonságosabb, megszerzésére, beteljesedett, rászegeződött, bólogathatunk, igehirdetésem, szombatonként, bölcsességgel, bizonyságából, evangéliumban, kudarcainkkal, elnyomottakat, szegényeknek, elhatároztam, zsinagógában, összetekerte, jelenlévőket, gyermekkorát, szétbontotta, csodálkozott, megkezdődött, valósítanunk, kiválasztott, kafarnaumban, jelentkezett, evangéliumot, vállalásából, fellépésével, megfeszített, kérdezgették, evangéliumot hirdeti, megfeszített Krisztusról, bölcsesség elragadó, megváltás kegyelmi, időben Jézus, helyre talált, zsinagógában minden, imént hallottatok, fönséges szavakon, mondást szegezitek, nagy tetteket, maga hazájában, egész földön, szidoni Cáreftában, szíriai Námán, zsinagógában mind, SZENTLECKE Szent Pál, Amikor Szent Pál, Jézus Krisztusról, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Izraelben Illés, Ugyanígy Elizeus, Miután Jézus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Különleges  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Borzasztó  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Megígért békesség  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Szabó T. Anna - Pitypang  Esterházy Péter: Harmonia c...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Megígért békesség  Anyámról való emlékek  Bársony székben  Szabó T. Anna - Pitypang  Szép estét kedves látogatóimn...  Magamnak  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Egy tavasz  József Attila – Keresek ...  Egy párkányon  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  A Magyar Költészet napja alkal...  Tavaszi este  Jan Twardowski - Siessünk  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  képre írva  Robert Merle tollából  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam Krisztina b...  "Ez egy csoda"  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Jó éjszakát  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Esterházy Péterre emlékezünk  Van néhány kérdés, amin gondol...  Ott van  Facebookon kaptam  képre írva  Tanácsok egy pszichológustól  Szabó T. Anna - Pitypang  Otthon  Bornyi Veronika haiku verse  Alvó cicák  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Zilahy Lajos mondta  Jan Twardowski - Siessünk  Tavaszi este  Egy párkányon  Jó éjszakát  Szeretem ujjad karcsuságait,  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Jó nap volt  39 ígéret  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
evangéliumot hirdeti, megfeszített Krisztusról, bölcsesség elragadó, megváltás kegyelmi, időben Jézus, helyre talált, zsinagógában minden, imént hallottatok, fönséges szavakon, mondást szegezitek, nagy tetteket, maga hazájában, egész földön, szidoni Cáreftában, szíriai Námán, zsinagógában mind, városon kívülre, szakadék szélére, evangélium igéi, szolgáló szeretet, zsidó szokások, ilyen alkalomról, városban töltötte, kiválasztott részt, názáretiek figyelnek, szép szavak, gazdagok különféle, lélek nyugalmát, élet boldogságát, istentiszteleten, özvegyasszonyhoz, állásfoglalásra, megfeszítettről, korintusiakhoz, hallgatóságból, biztonságosabb, megszerzésére, beteljesedett, rászegeződött, bólogathatunk, igehirdetésem, szombatonként, bölcsességgel, bizonyságából, evangéliumban, kudarcainkkal, elnyomottakat, szegényeknek, elhatároztam, zsinagógában, összetekerte, jelenlévőket, gyermekkorát, szétbontotta, csodálkozott, megkezdődött, valósítanunk, kiválasztott, kafarnaumban, jelentkezett, evangéliumot, vállalásából, fellépésével, megfeszített, kérdezgették, krisztusról, letaszítsák, törekszenek, szabadulást, mindenkinek, ellenállást, elvárásokat, ifjúságának, zsinagógába, különbséget, boldogságát, végbevittél, fölvezették, evangélista, hallottatok, elkötelezni, gyermekeket, érzékelteti, választékos, gyöngeségem, felugrottak, nevelkedett, kiváltságok, evangélium, názáretiek, bölcsesség, életünkből, tanítására, elsősorban, hatalomnál, kíváncsiak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3739
  • e Hét: 20131
  • e Hónap: 32807
  • e Év: 266554
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.