Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Dr. Udvardy György érseki szentmiséje 09.19
  2020-09-19 21:12:49, szombat
 
  Dr. Udvardy György érseki palliumának felhelyezésének szentmiséje.
A pallium felhelyezését S.E.R. Michael August Blume SVD érsek, apostoli nuncius úr végzi szentmise keretében, a veszprémi Szent Mihály Fő székesegyházban, közreműködik a Szent Mihály kamarakórus, vezényel Zsilinszky Cecília, az orgonánál Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész, a pécsi székesegyház zeneigazgatója.

Videó Link
Videó 2 Link
Michael August Blume SVD érsek, apostoli nuncius úr köszönti a jelenlévőket
...... ........... .........


Pallium ismertetése
Az érseki Pallium: hatalom és hűség jele.
- Wikipédia oldalon Link
A pallium az öltözék időben változó, mind szakrálisabb jelentésű és mind szimbolikusabb darabja. VI. Pál pápa 1978-ban kelt ,,Inter eximia" kezdetű motu proprio rendelkezése óta csak a metropolita hivatali jelvénye; korábban más főpapok is viselték.[1] Ez a jele annak a lelki hatalomnak, amit a pápa átad a metropolitának, mint helyettesének az egyház tartományban. A kifejezés szó eredete bizonytalan, de kétségtelenül összefügg a palla szóval
...... ........... ........... ......


A nyugati egyházban csak a metropoliták kaptak Palliumot.

II. János Pál pápa
...... ........... ........... ............


Erdő Péter bíboros, prímás a palliummal
...... ............


- A pallium a metropolitai hatalom jelvénye és a Szentszékkel fennálló közösség jele. Felhatalmazás, s egyben biztosíték is az egyház egységének munkálására. Szent Péter és Pál apostolok ünnepén ezért a pápa maga adja át az újonnan kinevezetteknek, akik között van Ternyák Csaba egri érsek is 2007 évben történt.
- Az érseki pallium - Jelképe Krisztusnak, a Jó Pásztornak, aki gondját viseli nyájának Link



*
- Magyar kurír 2020.09.19 A szeretet köteléke, az egység jele - Udvardy György érseknek átadták a palliumot.
Michael August Blume SVD apostoli nuncius Udvardy György veszprémi érseknek átadta a metropolitai hatalmat jelképező palliumot szeptember 19-én a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban. A járványhelyzet miatt a hívek online és a televízión keresztül kapcsolódhattak be az ünnepbe.
Az érseki jelvény átadásának ünnepi szentmiséje előtt a veszprémi székesegyházban részletes ismertető hangzott el a palliumról (erről bővebben itt olvashatnak) és a metropolitai hatalom lényegéről, majd a nagy számban jelen lévő papság, a szerzetesi vezetők és a közélet képviselői együtt imádkoztak Udvardy György érsekért és szolgálatáért.
A szertartáson többek közt Varga László kaposvári megyéspüspök, Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye általános helynöke, Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek, valamint Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát koncelebrált.
A kaposvári és a szombathelyi úgynevezett szuffragáneus egyházmegye abban az egyház tartományban, amelyben a veszprémi érseké a legfőbb kormányzati hatalom, többnyire a hit és az egyházi fegyelem megtartásával kapcsolatban.
A szentmise elején Michael August Blume SVD apostoli nuncius röviden összefoglalta a pallium átadásának lényegét. Utalt arra, hogy a pallium a nyájat szimbolizálja, amely a jó pásztort követi, aki pedig megkeresi az elveszett juhokat, a vállára veszi és megvédi őket az ellenségtől. A metropolita (akinek a vállára helyezik a palliumot) a Szentatyával közösségben végzi szolgálatát.
Az apostoli nuncius imádkozott azért, hogy Udvardy György érseki szolgálata folyamán minél több ,,elveszett bárányt" vezessen el Krisztushoz.
*
Ferenc pápa 2015. január 12-i levelében rendelte el, hogy az érsekek az eddigi szokásnak megfelelően jelen legyenek Rómában, részt vegyenek a palliumok megáldásának a szertartásán, azonban nem ekkor történik meg a palliumok fölhelyezése. (Sajnos a járványhelyzet miatt Udvardy György érsek az idei római szertartáson nem vehetett részt.) A pallium fölhelyezése, vagyis az új érsek vállára helyezése az illetékes egyházmegyékben történik, a helyi egyház és sajátos módon a szuffragáneus egyházmegyék püspökei, valamint az őket elkísérő hívek jelenlétében.
Michael August Blume szavai után Udvardy György érsek a nuncius elé térdelt, elmondta a hitvallást, majd a kezét az evangéliumos könyvre helyezve esküt tett, amely a pápához és az egyházhoz való hűségéről és pásztori hivatásáról, szolgálatáról szólt.
A következőkben Magyarország apostoli nunciusa Udvardy György vállára helyezte a palliumot.
Udvardy György veszprémi érsek az Ige liturgiájában elhangzott, Szent János evangéliumából vett olvasmányból (Jn 21,15-17) kiindulva Jézus és Péter párbeszédének kulcsmondataira építette szentbeszédét: - Péter, szeretsz engem? - Igen, Uram, tudod, hogy szeretlek.

A beszédet az alábbiakban teljes terjedelemben közöljük. Link
...... ...........


*
- Ferenc pápa érseki palliumot adományozott Udvardy György veszprémi érsek, metropolita részére, melyet Michael August Blume apostoli nuncius szombat délelőtt a Szent Mihály fő székesegyházban tartott szentmisén helyezett fel. Link
...... ..........


*
- Képeket a Veszprémi videó adásról készítettem - Dr. Udvardy György érsekről
..



...... ........... .......



...... ........... .......



.......



...... ...........



...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: egyházmegyékben, székesegyházban, kapcsolódhattak, kulcsmondataira, kinevezetteknek, felhelyezésének, zeneigazgatója, metropolitának, járványhelyzet, szimbolikusabb, evangéliumából, szimbolizálja, felhatalmazás, szolgálatáért, párbeszédének, megtartásával, összefoglalta, terjedelemben, szentbeszédét, szolgálatáról, következőkben, liturgiájában, helyettesének, szuffragáneus, kétségtelenül, felhelyezését, metropolitai, adományozott, metropoliták, rendelkezése, szakrálisabb, tartományban, szentszékkel, fölhelyezése, szertartáson, egyházmegyék, pallium felhelyezését, veszprémi Szent, orgonánál Kovács, pécsi székesegyház, érseki Pallium, öltözék időben, metropolita hivatali, jele annak, lelki hatalomnak, pápa átad, egyház tartományban, palla szóval, nyugati egyházban, metropoliták kaptak, metropolitai hatalom, egyház egységének, Udvardy György, Michael August Blume SVD, Szent Mihály Fő, Szent Mihály, Zsilinszky Cecília, Kovács Szilárd Ferenc, János Pál, Erdő Péter, Szent Péter, Ternyák Csaba, Jelképe Krisztusnak, Szent Mihály-főszékesegyházban, Varga László, Császár István, Szombathelyi Egyházmegye, Márfi Gyula, Hortobágyi Cirill, Michael August Blume, Szent János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
James Allen  Sík Sándor - Ha jő a perc  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  A Magyar Költészet napja alkal...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Vidámság  Nagy és kis csodák  Paul David Tripp Április 14  Szívek  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ember emlékekből áll  Paul David Tripp Április 12  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jázmin  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Anyák napjára  Robert Merle tollából  Erdei gyöngyvirág  Jan Twardowski - Siessünk  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Pitypang szökőkút  Alvó cica  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Erdei gyöngyvirág  Segíts neki dicsérni Téged  A pitypang legendája  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Különleges  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Jan Twardowski - Siessünk  Annyira tisztelem a szabadságo...  József Attila – Keresek ...  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  A Magyar Költészet napja alkal...  A felvilágosodás...  József Attila – Keresek ...  Szép estét  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Vito Giaquinto gondolata  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Vito Giaquinto gondolata  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Azért kaptad  Facebookon kaptam  képre írva  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jó nap volt  jó reggelt  A felvilágosodás...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam Krisztinától  Kertem  Az ember emlékekből áll  Kedvenc felismerésem az imádsá... 
Bejegyzés Címkék
pallium felhelyezését, veszprémi Szent, orgonánál Kovács, pécsi székesegyház, érseki Pallium, öltözék időben, metropolita hivatali, jele annak, lelki hatalomnak, pápa átad, egyház tartományban, palla szóval, nyugati egyházban, metropoliták kaptak, metropolitai hatalom, egyház egységének, pápa maga, újonnan kinevezetteknek, érseki pallium, szeretet köteléke, egység jele, metropolitai hatalmat, járványhelyzet miatt, hívek online, televízión keresztül, érseki jelvény, veszprémi székesegyházban, nagy számban, szerzetesi vezetők, közélet képviselői, szertartáson többek, szombathelyi úgynevezett, veszprémi érseké, legfőbb kormányzati, egyházi fegyelem, szentmise elején, pallium átadásának, nyájat szimbolizálja, elveszett juhokat, vállára veszi, vállára helyezik, apostoli nuncius, eddigi szokásnak, palliumok megáldásának, palliumok fölhelyezése, idei római, pallium fölhelyezése, illetékes egyházmegyékben, helyi egyház, szuffragáneus egyházmegyék, őket elkísérő, evangéliumos könyvre, egyházhoz való, következőkben Magyarország, alábbiakban teljes, egyházmegyékben, székesegyházban, kapcsolódhattak, kulcsmondataira, kinevezetteknek, felhelyezésének, zeneigazgatója, metropolitának, járványhelyzet, szimbolikusabb, evangéliumából, szimbolizálja, felhatalmazás, szolgálatáért, párbeszédének, megtartásával, összefoglalta, terjedelemben, szentbeszédét, szolgálatáról, következőkben, liturgiájában, helyettesének, szuffragáneus, kétségtelenül, felhelyezését, metropolitai, adományozott, metropoliták, rendelkezése, szakrálisabb, tartományban, szentszékkel, fölhelyezése, szertartáson, egyházmegyék, jelenlétében, olvasmányból, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1575
  • e Hét: 12637
  • e Hónap: 25313
  • e Év: 259060
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.