Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Járványok a történelemben - - AIDS
  2020-09-30 17:20:05, szerda
 
  Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) által előidézett, gyakorlatilag 100%-os halálozású tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. Azóta már néhány esetben volt példa fertőzött AIDS betegek gyógyulására is. A vírus az immunrendszer sejtjeit, elsősorban a CD4 receptorral rendelkező T-limfocitákat pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti az opportunista fertőzések[ és a daganatok megjelenését. A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.
A vírus átadható direkt nyálkahártya-kontaktussal vagy különböző testfolyadékok által, mint a vér, ondó, hüvelyváladék, előváladék és anyatej.[4][5] A fertőzés bekövetkezhet közösülés, vérátömlesztés során, fertőzött injekciós tű által, anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt, vagy ha a fent említett folyadékok valamelyike egy nyálkahártya vagy bőr sérüléssel érintkezik.
Az AIDS-et 1981. december 1-jétől jegyzik mint különálló betegség. A vírus terjedésének menete 1959-ig vezethető vissza. A legtöbb tudós szerint a HIV Fekete-Afrikában alakult ki a 20. század első felében. Ma már pandémiás jellegű. A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és 2,1 millió halt bele, amiből 330 ezer gyerek. A fertőzöttek több mint háromnegyede Fekete-Afrikában él.
Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható, sőt ma már a vírusfertőzés megszüntethető.[2] A vírus szaporodását gátló gyógyszerek nem gyógyítják meg a HIV-fertőzést, de nagy mértékben lelassítják az immunrendszer pusztulását.[8] A HIV-fertőzés ilyen módon kezelhető, sőt egyre inkább gyógyítható krónikus fertőzés.

A betegség lefolyása öt szakaszra osztható:
1. szakasz - HIV fertőzés utáni 3-4 hét a HIV vírus lappangási időszaka, a beteg nem AIDS-es.
2. szakasz - Primer vagy akut HIV tünetegyüttes - a HIV fertőzést követő 3-6 hétben lép fel. Tünetei: átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom és kanyarószerű bőrkiütések. A fertőzöttek 1-2 hét elteltével hirtelen tünetmentessé válnak.
3. szakasz - Krónikus tünetmentes HIV betegség - Semmilyen klinikai tünet nincs, az immunrendszer funkciója kielégítő, közben a vírus szaporodása változatlan mértékben zajlik, a CD4+ T-limfociták száma folyamatosan csökken. Ez az állapot 3-8 évig tart.
4. szakasz - Tünetes HIV betegség- Megjelenik a krónikus, megmagyarázhatatlan hasmenés időszaka, és tovább tart, mint egy hónap. Nyirokcsomó-megnagyobbodás, fogyás, lázrohamok, éjjeli izzadás, szájpenész, övsömör.
5. szakasz - Kifejlett HIV betegség, AIDS stádium - Megjelennek a toxoplazmák az agyban, gombás fertőzések a bőrön, bronchitis és/vagy tüdőgyulladás, Kaposi-szarkóma. Ezt a szakaszt nevezzük AIDS betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed, melyet halál követ.

Terjedése
A HIV-fertőzés vér, ondó, előváladék, hüvelyváladék és anyatej útján terjed; elsősorban óvszer nélküli közösülés és közös tűvel folytatott injekciós kábítószer-használat révén. Másodsorban fertőzött vérkészítményből, illetve szülés vagy szoptatás során, de egy nyílt seb minden helyzetben veszélyes lehet. A fertőzést 8 hét elteltével lehet kimutatni. A fertőzés utáni nyolc héten belül végzett teszt (szűrés) ritka esetben ál-negatív eredményt adhat: a vírus hatására termelődő ellenanyagot még nem tudják kimutatni, azonban a vizsgált személy fertőzött és fertőző. Ebben az időszakban vehető észre az immunsejtek számának megnövekedése. Elméletileg a vírus sejtekbe való beágyazódása előtt elpusztítható, erre azonban az időkorlát (körülbelül 72 óra), valamint a folyamatos mutációk miatt kicsi az esély. A jelenlegi gyógyszer kombinációkkal - fegyelmezett szedés mellett - számottevően meg lehet hosszabbítani a fertőzöttek életét.

Kezelése
A betegség kezelésére ún. ,,gyógyszerkoktélokat", kombinációs terápiát alkalmaznak, vagyis az alábbi szerek különféle szempontok szerint összeállított kombinációját: reverz transzkriptáz inhibitorok (nukleozid analógok): például AZT, ddI, ddc, 3TC, d4T nem nukleozid típusú reverz transzkriptáz inhibitorok: például efavirenz, nevirapine, delavirdine proteáz inhibitorok (a p55 - p24 alakulást gátolja): például lopinavir, szakinavir, indinavir, ritonavir. fúziós inhibitorok (a vírus összeolvadását gátolja a gazdasejttel): például enfuvirtide.
A kezelés az immunrendszer leépülése ellen irányul, a vírus elleni védekezés sokkal nehezebb feladat a nagy fokú, akár egy egyénben is megfigyelhető variabilitás miatt. A vírus nagyon gyorsan és könnyen mutálódik, alkalmazkodik a gyógyszerekhez és rezisztenssé válik rájuk. Ez azonban elkerülhető a kombinációs terápia alkalmazásával, amely lelassítja a HIV szaporodását, és megőrzi az immunrendszer viszonylagos épségét.
Nagyon ritkán előfordul, hogy bár a HIV vírus bejut egy ember szervezetébe, az nem betegedik meg, ugyanis egy génvariáns miatt immunis a HIV vírusra. Dr. Eric Faure, a marseille-i egyetem professzorának és társainak a New Scientistben publikált kutatása szerint az európaiak AIDS-szel szembeni sebezhetősége egy olyan betegséggel függ össze, amelyet a Római Birodalom hódítói terjesztettek, és amely megölte az AIDS ellen védelmet nyújtó CCR5‑Delta 32 gén hordozóit. A 19 ezer európai lakosra kiterjedő vizsgálat többek közt kimutatta, hogy míg a görögöknek 4, addig a Skandináv-félsziget lakóinak 15%‑a hordozza ezt a gént

Megelőzés
Jelenleg nincs ellenszere, védőoltás sincs ellene. Megelőzésének lehetséges módszerei a gumióvszer használata szexuális érintkezés során vagy a monogám partnerkapcsolat. A fecskendővel vagy vérátömlesztéssel való terjedés visszaszorítására alkalmas az egyszer használatos fecskendőre való áttérés, valamint a vérkészítmények szűrése.
Egyes népcsoportok, például egyes kaukázusi csoportok veleszületett védettséggel rendelkeznek a fertőzéssel szemben.
Az AIDS korunk nagy erkölcsi, társadalmi problémáinak egyike. Az AIDS világnapja december 1.

A piros szalag
Patric O'Conell AIDS-beteg ihletésére alakult ki a Red Ribbon szimbóluma és kampánya. Ő a Visual Aids vezetője volt, ami az AIDS-ellenes küzdelmet nyíltan felvállaló művészekből állt. Az ötlet az öbölháborút megjárt katonák iránti szolidaritásból kitűzött sárga szalag adaptálásával jött létre. A választás a szimbolikus jelentésű piros színre esett. 1991-ben a Broadwayen a Tony-díj[18] átadásakor 3000 piros szalagot osztottak szét a részvevők között, és amikor Jeremy Irons a kamerák elé lépett, piros szalagja a nemzetközi AIDS-ellenes küzdelem jelképévé vált

Forrás: wikipedia oldal
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Címkék: partnerkapcsolat, immunodeficiency, vérkészítményből, vérkészítmények, szolidaritásból, gyógyszerekhez, testfolyadékok, vérátömlesztés, megnagyobbodás, alkalmazásával, kombinációkkal, összeolvadását, továbbadhatják, megszüntethető, professzorának, sebezhetősége, tünetmentessé, immunrendszer, megfigyelhető, bekövetkezhet, hüvelyváladék, fáradékonyság, megelőzésének, terjesztettek, vírusfertőzés, alkalmazkodik, veleszületett, gyakorlatilag, tünetegyüttes, azonosítottak, elpusztítható, megnövekedése, adaptálásával, hosszabbítani, transzkriptáz, tüdőgyulladás, immunrendszer sejtjeit, immunrendszer fokozatos, opportunista fertőzések, daganatok megjelenését, fertőzés után, tünetek általában, fertőzöttek továbbadhatják, vírus átadható, fertőzés bekövetkezhet, fent említett, nyálkahártya vagy, vírus terjedésének, legtöbb tudós, fertőzöttek több, vírus szaporodása, vírusfertőzés megszüntethető, Acquired Immune Deficiency Syndrome, Human Immunodeficiency Virus, CD4+ T-limfociták, Tünetes HIV, Kifejlett HIV, Eric Faure, Római Birodalom, Patric O’, Conell AIDS-beteg, Visual Aids, Jeremy Irons,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Walter Chrysler mondta  Esterházy Péterre emlékezünk  Vidámság  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  39 ígéret  40 felett  különleges  Különleges  Pitypang szökőkút  Egy tavasz  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  József Attila – Keresek ...  Azért kaptad  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Zilahy Lajos mondta  Szívek  Facebookon kaptam Krisztinától  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szép estét kedves látogatóimna...  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Horváth Szilvia tollából  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Egy párkányon  képre írva  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Vidámság  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Önmaga ellenére  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Jan Twardowski - Siessünk  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Előnyök, amelyeket a meditáció... 
Bejegyzés Címkék
immunrendszer sejtjeit, immunrendszer fokozatos, opportunista fertőzések, daganatok megjelenését, fertőzés után, tünetek általában, fertőzöttek továbbadhatják, vírus átadható, fertőzés bekövetkezhet, fent említett, nyálkahártya vagy, vírus terjedésének, legtöbb tudós, fertőzöttek több, vírus szaporodása, vírusfertőzés megszüntethető, vírus szaporodását, immunrendszer pusztulását, betegség lefolyása, immunrendszer funkciója, szakaszt nevezzük, fertőzés utáni, vírus hatására, vizsgált személy, időszakban vehető, immunsejtek számának, vírus sejtekbe, folyamatos mutációk, jelenlegi gyógyszer, fertőzöttek életét, betegség kezelésére, alábbi szerek, vírus összeolvadását, immunrendszer leépülése, vírus elleni, nagy fokú, vírus nagyon, kombinációs terápia, immunrendszer viszonylagos, ember szervezetébe, génvariáns miatt, marseille-i egyetem, európaiak AIDS-szel, olyan betegséggel, gumióvszer használata, monogám partnerkapcsolat, fecskendővel vagy, egyszer használatos, vérkészítmények szűrése, fertőzéssel szemben, piros szalag, öbölháborút megjárt, szimbolikus jelentésű, részvevők között, nemzetközi AIDS-ellenes, partnerkapcsolat, immunodeficiency, vérkészítményből, vérkészítmények, szolidaritásból, gyógyszerekhez, testfolyadékok, vérátömlesztés, megnagyobbodás, alkalmazásával, kombinációkkal, összeolvadását, továbbadhatják, megszüntethető, professzorának, sebezhetősége, tünetmentessé, immunrendszer, megfigyelhető, bekövetkezhet, hüvelyváladék, fáradékonyság, megelőzésének, terjesztettek, vírusfertőzés, alkalmazkodik, veleszületett, gyakorlatilag, tünetegyüttes, azonosítottak, elpusztítható, megnövekedése, adaptálásával, hosszabbítani, transzkriptáz, tüdőgyulladás, összeállított, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1575
  • e Hét: 12637
  • e Hónap: 25313
  • e Év: 259060
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.