Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Mihály főangyal ünnepe Gyulafehérváron
  2020-09-30 17:35:25, szerda
 
  Szeptember 29-én négyes ünnepre hívott a gyulafehérvári székesegyház harangja. A búcsúi mise egyben a főegyházmegye olajszentelési szentmiséje és a nagy szeminárium Veni Sancte szentmiséje is volt, és az ünnep keretében emlékeztek meg Isten Szolgája Márton Áron püspökről is, aki negyven évvel ezelőtt, a főegyházmegye védőszentjének ünnepén távozott az örök hazába.
A járványhelyzet miatt korábbi körlevelében Kovács Gergely érsek otthon maradásra kérte a papokat és híveket egyaránt, ezért a búcsúi szentmisén csupán a helyi hívek, a központi papság és a főesperesi kerületek képviselői vettek részt; jelen voltak a nyugalmazott főpásztorok, Jakubinyi György érsek és Tamás József püspök is. A szentmise főcelebránsa Kerekes László segédpüspök volt.
Szentbeszédében a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke a négyes ünnep kapcsolódási pontjairól elmélkedett. Szent Mihály alakjából kiindulva, utalva nevének jelentésére (Ki olyan, mint az Isten?) arra hívta az ünneplőket, hogy gondolkodjanak arról, milyen a Jóisten. Mint fogalmazott, ,,a mindennapokban mindannyian arra törekszünk, hogy megismerjük őt, és valóban úgy éljünk, hogy mások rajtunk keresztül tapasztalják meg a jóságos, irgalmas és szerető Istent".
Utalva az olajszentelésre, emlékeztetett arra, hogy ,,Egyházunk szentségi élete és a szentelmények mind-mind erre próbálnak minket előkészíteni, hogy meg tudjuk élni, el tudjuk beszélni, meg tudjuk mutatni másoknak is, hogy milyen a Jóisten".
Az új szemináriumi év elindulásához kapcsolódva úgy fogalmazott, a kispapok is arra készülnek, hogy ők is hirdetni tudják ezt, hogy az ő életük is tanúságtétel legyen Isten jóságáról, irgalmáról és szeretetéről.
Isten szolgája Márton Áron püspök égi születésnapjára emlékezve pedig rámutatott: ,,Ez is szorosan kapcsolódik a mai ünnephez, mert ahogy Szent Mihály főangyal pallossal, pajzzsal a kezében legyőzte a gonoszt, úgy ma is szükségünk van Márton Áronokra, Mindszenty Józsefekre, szükségünk van egyenes és gerinces hívőkre, lelkipásztorokra, akik újra és újra néven tudják nevezni magát a rosszat, magát a gonoszságot; akik nem elsimítani vagy elpolitizálni akarják, hanem néven nevezik."
Kerekes László segédpüspök hangsúlyozta: bár ma nem úgy kell küzdeni, ahogy egykor Márton Áron püspök tette, de korunknak is megvannak a maga kihívásai, kísértései, amelyek minket is próbálnak legyőzni. Arra buzdított, hogy Áron püspökhöz hasonlóan mi is tudjuk néven nevezni a rosszat, ne próbáljuk elsimítani, hanem szálljunk szembe vele, győzzük le azt.
A szentmise keretében megáldották az olajakat és megszentelték a krizmát, amit szokásosan nagycsütörtök délelőtt végeznek az egyházmegye papságának jelenlétében, de idén a járványhelyzet miatt több egyházmegyében későbbi időpontra halasztották a szertartást - a Gyulafehérvári Fő egyházmegyében a székesegyház és a főegyházmegye védőszentjének, Szent Mihály arkangyalnak az ünnepére.
A szertartásrend szerint az olajszentelés két részben történik. A püspök elsőként - a Miatyánk elimádkozása előtt - a betegek olaját áldotta meg, a könyörgésben arra kérve Istent, hogy a szent kenet révén az olaj ,,vessen véget minden fájdalomnak, orvosoljon minden betegséget és minden gyengeséget". Áldozás után következett a keresztelendők olajának megáldása és a krizma megszentelése. A krizma a Szentlélek jelenlétének, működésének szimbóluma, amelyet kereszteléskor, bérmáláskor, pap- és püspökszenteléskor, valamint templomszenteléskor használnak.
A szentmise keretében megáldott olajakat a főegyházmegye plébániái számára szétosztják, így minden plébánián az elkövetkező év folyamán azokat használják a szentségek kiszolgáltatásakor.


Forrás: Romkat.ro
Magyar Kurír 2020.09.30
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: lelkipásztorokra, szentbeszédében, születésnapjára, olajszentelésre, védőszentjének, gyulafehérvári, egyházmegyében, szertartásrend, járványhelyzet, keresztelendők, kereszteléskor, mindennapokban, olajszentelési, gondolkodjanak, főegyházmegye, elindulásához, olajszentelés, megszentelése, nagycsütörtök, megszentelték, elpolitizálni, emlékeztetett, szentelmények, körlevelében, elimádkozása, könyörgésben, székesegyház, nyugalmazott, jelenlétének, tanúságtétel, szeretetéről, hangsúlyozta, segédpüspöke, halasztották, szemináriumi, kapcsolódási, gyulafehérvári székesegyház, búcsúi mise, főegyházmegye olajszentelési, nagy szeminárium, ünnep keretében, főegyházmegye védőszentjének, örök hazába, járványhelyzet miatt, búcsúi szentmisén, helyi hívek, központi papság, főesperesi kerületek, nyugalmazott főpásztorok, szentmise főcelebránsa, gyulafehérvári főegyházmegye, négyes ünnep, Szent Mihály, Veni Sancte, Isten Szolgája Márton Áron, Kovács Gergely, Jakubinyi György, Tamás József, Kerekes László, Márton Áron, Márton Áronokra, Mindszenty Józsefekre, Gyulafehérvári Fő, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Miért nem menti meg Jézus a jó...  Soha ne kedvezz...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete-erdő desszert  Ami embereknek lehetetlen, az...  Sokan azt tartják  Varga János Veniam - Fontos sz...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Julian Brass gondolata  Fehér virág  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Julian Brass gondolata  A másik dolog,  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Fekete István - Akác  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Akarat  Png lepke  Leonardo da Vinci gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Annuska bar...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png telefon  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Adakozás  Sose bánj semmit  Paul David Tripp Április 21  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Esti kép  Garai Gábor - Takarítás  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Ami embereknek lehetetlen, az...  Az engedelmesség miért nem vál...  Nagyi telefonál  s immár én is felragyogva, ért...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Gonosz démon-álarc  A boldog családok mind hasonló...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  A sors  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Png nő  Akik bántanak téged  Reggel van  Nem számIt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Akarat  Adakozás  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png csokor  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Alázat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Esti kép  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Leonardo da Vinci gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
gyulafehérvári székesegyház, búcsúi mise, főegyházmegye olajszentelési, nagy szeminárium, ünnep keretében, főegyházmegye védőszentjének, örök hazába, járványhelyzet miatt, búcsúi szentmisén, helyi hívek, központi papság, főesperesi kerületek, nyugalmazott főpásztorok, szentmise főcelebránsa, gyulafehérvári főegyházmegye, négyes ünnep, mindennapokban mindannyian, szentelmények mind-mind, kezében legyőzte, maga kihívásai, szentmise keretében, egyházmegye papságának, szertartást &#8211, szertartásrend szerint, püspök elsőként, betegek olaját, könyörgésben arra, szent kenet, olaj &#8222, keresztelendők olajának, krizma megszentelése, főegyházmegye plébániái, lelkipásztorokra, szentbeszédében, születésnapjára, olajszentelésre, védőszentjének, gyulafehérvári, egyházmegyében, szertartásrend, járványhelyzet, keresztelendők, kereszteléskor, mindennapokban, olajszentelési, gondolkodjanak, főegyházmegye, elindulásához, olajszentelés, megszentelése, nagycsütörtök, megszentelték, elpolitizálni, emlékeztetett, szentelmények, körlevelében, elimádkozása, könyörgésben, székesegyház, nyugalmazott, jelenlétének, tanúságtétel, szeretetéről, hangsúlyozta, segédpüspöke, halasztották, szemináriumi, kapcsolódási, főcelebránsa, arkangyalnak, tapasztalják, előkészíteni, jelenlétében, egyházmegye, kapcsolódik, elkövetkező, gonoszságot, elmélkedett, segédpüspök, szétosztják, főpásztorok, jelentésére, megáldották, fogalmazott, szeminárium, megismerjük, bérmáláskor, szentmiséje, kapcsolódva, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2964
  • e Hét: 5145
  • e Hónap: 38299
  • e Év: 272046
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.