Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 29. vasárnap 10.18
  2020-10-18 14:27:14, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Megfogtam Kürosz jobbját, hogy színe előtt meghódolásra bírjam a nemzeteket.
Az Úr így szól fölkentjéhez, Küroszhoz, akinek megfogja jobbját, hogy színe előtt meghódolásra bírja a nemzeteket, és megoldja a királyok derekán az övet; hogy megnyissa előtte a kapukat, és ne maradjon egyetlen kapu se zárva: ,,Szolgámért, Jákobért, és választottamért, Izraelért szólítottalak neveden.
Dicső nevet adtam neked, bár nem ismertél. Én vagyok az Úr, és senki más. Rajtam kívül nincs más isten. Bár nem ismersz, mégis felövezlek, hogy napkelettől napnyugatig megtudják: rajtam kívül nincsen más. Én vagyok az Úr, és senki más."
Ez az Isten igéje. Iz 45,1.4-6

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a tesszaloniki hívekhez írt első leveléből
Megemlékezünk hitetekről, szeretetekről és reményetekről.
Pál, Szilvánusz és Timóteus a tesszalonikiek egyházának az Atyaistenben és Urunkban, Jézus Krisztusban: Kegyelem nektek és békesség! Mindenkor hálát adunk Istennek mindnyájatokért, ahányszor csak megemlékezünk rólatok imádságainkban. Szüntelen gondolunk Istenünk és Atyánk előtt tevékeny hitetekre, áldozatos szeretetetekre és Urunkba, Jézus Krisztusba vetett szilárd reményetekre. Testvéreim, kiket az Úr szeret! Jól tudjátok, hogy választottak vagytok! Hiszen az evangéliumot nem csak szóval hirdettük köztetek, hanem erővel, Szentlélekkel és mélységes meggyőződéssel!
Ez az Isten igéje. 1Tessz 1,1-5b

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, az Istennek pedig, ami az Istené.
Abban az időben:
A farizeusok félrevonultak és megtanácskozták, hogyan tudnának belekötni Jézus szavaiba. Majd odaküldték hozzá tanítványaikat és a Heródes-pártiakat a következő kérdéssel: ,,Mester! Tudjuk, hogy igazat beszélsz, és az Isten útját az igazsághoz híven tanítod, és nem vagy tekintettel az emberek személyére. Mondd hát meg nekünk, mi a véleményed: Szabad-e adót fizetni a császárnak vagy nem?" De Jézus felismerte gonoszságukat és így szólt hozzájuk: ,,Miért kísértetek, ti képmutatók! Mutassátok csak meg az adópénzt!" Aztán megkérdezte tőlük: ,,Kinek a képe és a felirata ez?" Azok azt felelték: ,,A császáré." Erre ő így szólt hozzájuk: ,,Akkor hát adjátok meg a császárnak, ami a császáré - az Istennek pedig, ami az Istené!" Ennek hallatára elcsodálkoztak, otthagyták őt, és elmentek.
Ezek az evangélium igéi. Mt 22,15-21
...... ......



Imádság
Mindenható Istenünk! Te az embert a saját képedre és hasonlatosságodra teremtetted. Bűneim elhomályosítják isteni arcodat rajtam. Tisztítsd meg szívemet és lelkemet, hogy tisztán tükrözhessem vissza arcodat. Segíts evilági kötelességeim teljesítésében, de legfőképpen segíts abban, hogy neked adjam önmagamat, életemet! Szívembe adtad a vágyat, hogy téged keresselek és benned találjam meg a boldogságot. Fiad, Jézus azt kéri, hogy hozzá váljak hasonlóvá. Segíts, hogy arcomon hordozzam Jézus arcát! Segíts, hogy egészen odaadjam, felajánljam magamat neked! Adj bölcsességet, hogy felfogjam Jézus szavainak értelmét és megadjam neked mindazt, ami neked jár: az imádást, a dicsőítést és a szeretetet.

Elmélkedés
Ami az Istené
A mai vasárnap evangéliuma az elmúlt két vasárnap példabeszédeihez kapcsolódik. Két héttel ezelőtt arról olvastunk, hogy a gonosz szőlőmunkások megölik Isten küldötteit, egy hete pedig a királyi menyegzőről szóló tanítás hangzott el, amely történetben a meghívottak visszautasították a meghívást. Mindkét beszédben Jézus elítéli a farizeusok és írástudók tetteit és helyteleníti magatartásukat. Egyértelműen leleplezi a vallási vezetők képmutatását, megkérdőjelezi hitelességüket, ami kiváltja a Jézussal szembeni ellenállást. Ezt követően négy vitáról olvashatunk Máté evangéliumában. Először az adófizetéssel, ezt követően a feltámadással, majd a főparanccsal kapcsolatban kérdezik meg Jézust, végül pedig megfordítva a helyzetet Jézus kérdez tőlük Dávid fiára vonatkozóan, amire nem tudnak válaszolni, s ezután már nem mernek újabb kérdést feltenni neki. A beszédekből érződik a szándék, hogy a vitázók szeretnének belekötni szavaiba, olyan válaszra akarják kényszeríteni, ami nem lesz elfogadható. Jézus minden esetben kikerüli ezt a csapdát, hiszen nem úgy válaszol, ahogyan várják tőle, sőt, magasabb szintre emelve a kérdést rámutat a törvények eredeti, Istentől származó értelmére.
A mai vita témája az adófizetés. ,,Szabad-e adót fizetni a császárnak vagy nem?" - hangzik a kérdés Jézus felé. Az adófizetéssel kapcsolatos kérdés hátterében az áll, hogy Jézus korában a zsidók országa a rómaiak fennhatósága alatt állt, az adófizetés elfogadása a római uralom elfogadását jelentette, megtagadása pedig az idegen elnyomás elutasítását. A Jézusnak címzett kérdés hátterében ügyes csapda húzódik meg. Ha Jézus azt válaszolja, hogy szabad adót fizetni a császárnak, akkor ezzel elismeri az idegen, elnyomó hatalmat, és ez sok zsidó emberből váltana ki ellenszenvet. Ha viszont nem helyesli az adófizetést, akkor ez a római császár elleni lázadásnak és lázításnak számítana.
Jézus kikerüli a csapdát: ,,Akkor hát adjátok meg a császárnak, ami a császáré - az Istennek pedig, ami az Istené!" Válaszának lényege, hogy az evilági kötelességek nem kerülhetnek Isten tisztelete elé. Jézus gondolkodása szerint az élet minden területe összekapcsolódik, tehát egymással összefüggésben van. Nem lehet anélkül beszélni az istentiszteletről, hogy szóba ne hoznánk a felebarát szeretetét, és fordítva, hiszen ezek a mindennapi vallási életben szorosan összetartoznak.
A keresztény tanítás szerint a hívő ember vallásossága Krisztus evangéliumának mindennapi tanulmányozásából merít erőt, hogy elmélyüljön az Isten iránti szeretetben és az irgalmas Atya jóságát utánozva elkötelezze magát testvéreinek megsegítésére. Ez a három elem nem választható el egymástól egyetlen igazán hívő ember életében sem. Senki nem mondhatja például azt, hogy neki elegendő a Szentírás olvasása, s ne kérje tőle senki, hogy még imádkozzon is vagy elmenjen a szentmisére. Ha ugyanis valaki az olvasás révén megismeri Krisztus tanítását és Isten szeretetét, szükségszerűen személyesen is meg akar ismerkedni Jézussal, ki szeretné fejezni iránta érzett szeretetét és tiszteletét, amelynek egyik megnyilvánulása a hívő közösség szentmiséjén való részvétel.
Az elkötelezett keresztény nem elégszik meg azzal, hogy a heti egyszeri alkalommal részt vesz a szentmisén, hanem az ünnep kegyelmeit igyekszik továbbvinni a hétköznapokba, s állandóan a Krisztustól hallottak megvalósítására törekszik. Az is mindennapjaink része, hogy segítjük embertársainkat.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: példabeszédeihez, összekapcsolódik, megnyilvánulása, mindnyájatokért, megvalósítására, elhomályosítják, megtanácskozták, választottamért, embertársainkat, teljesítésében, meggyőződéssel, összetartoznak, imádságainkban, tesszalonikiek, magatartásukat, szeretetetekre, megkérdőjelezi, hitelességüket, evangéliumában, szükségszerűen, evangéliumának, összefüggésben, tanítványaikat, mindennapjaink, elcsodálkoztak, reményetekről, félrevonultak, kényszeríteni, feltámadással, megemlékezünk, megsegítésére, szeretetekről, adófizetéssel, szőlőmunkások, kötelességeim, hétköznapokba, királyok derekán, tesszaloniki hívekhez, tesszalonikiek egyházának, farizeusok félrevonultak, következő kérdéssel, igazsághoz híven, emberek személyére, császárnak vagy, császáré –, evangélium igéi, saját képedre, gonosz szőlőmunkások, hete pedig, királyi menyegzőről, meghívottak visszautasították, vallási vezetők, OLVASMÁNY Izajás, Megfogtam Kürosz, SZENTLECKE Szent Pál, Jézus Krisztusban, Jézus Krisztusba, EVANGÉLIUM Szent Máté, Mindenható Istenünk, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Könnyáztatta asszonysorsok  Cicus virággal  Őri István - Dal az életről  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Talpra vándor  Alvó cica  mindent a népért...  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  Alvó baby  A közszereplő  Vágy, élet és sugár  Könnyáztatta asszonysorsok  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Keresd azt a valakit,...  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  ...és mégis ráismersz  Ne feledjük: a föld jóval több...  Üdvözöllek az oldalamon  Paul David Tripp Március 17  Márciusi eső  Mély, puha álom - sárga féltés  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Evan Esar tollából  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kokárda  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Dóró Sándor: Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  képre írva Március 15 -re emlé...  Rejtő Jenő versei  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Meghitt estéken . . .  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Kokárda  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Ne feledjük: a föld jóval több...  Csendes éjszakán  A gyomorrontás tojással is kez...  Minden jónak végeszakad egysze...  Dóró Sándor: Ma  Alvó baby  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  ...és mégis ráismersz  A szív és a cselekvés egységes...  Nem kell ide békemenet  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  ...és mégis ráismersz  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Paul David Tripp Március 15  Szép Álmokat  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
királyok derekán, tesszaloniki hívekhez, tesszalonikiek egyházának, farizeusok félrevonultak, következő kérdéssel, igazsághoz híven, emberek személyére, császárnak vagy, császáré &#8211, evangélium igéi, saját képedre, gonosz szőlőmunkások, hete pedig, királyi menyegzőről, meghívottak visszautasították, vallási vezetők, főparanccsal kapcsolatban, helyzetet Jézus, beszédekből érződik, vitázók szeretnének, kérdést rámutat, törvények eredeti, kérdés Jézus, adófizetéssel kapcsolatos, zsidók országa, rómaiak fennhatósága, adófizetés elfogadása, római uralom, idegen elnyomás, római császár, evilági kötelességek, élet minden, felebarát szeretetét, mindennapi vallási, keresztény tanítás, hívő ember, irgalmas Atya, három elem, olvasás révén, hívő közösség, elkötelezett keresztény, heti egyszeri, ünnep kegyelmeit, példabeszédeihez, összekapcsolódik, megnyilvánulása, mindnyájatokért, megvalósítására, elhomályosítják, megtanácskozták, választottamért, embertársainkat, teljesítésében, meggyőződéssel, összetartoznak, imádságainkban, tesszalonikiek, magatartásukat, szeretetetekre, megkérdőjelezi, hitelességüket, evangéliumában, szükségszerűen, evangéliumának, összefüggésben, tanítványaikat, mindennapjaink, elcsodálkoztak, reményetekről, félrevonultak, kényszeríteni, feltámadással, megemlékezünk, megsegítésére, szeretetekről, adófizetéssel, szőlőmunkások, kötelességeim, hétköznapokba, gonoszságukat, szólítottalak, szentlélekkel, elkötelezett, gondolkodása, elutasítását, tesszaloniki, ellenszenvet, bölcsességet, szentmiséjén, atyaistenben, kötelességek, egyértelműen, meghódolásra, képmutatását, kapcsolatban, vallásossága, főparanccsal, fennhatósága, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 465
  • e Hét: 4055
  • e Hónap: 24738
  • e Év: 227651
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.