Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Becsei Miklós: Ismerve szeretni egymást
  2020-10-26 22:29:00, hétfő
 
   
  Akkor Jézus ezt mondta tanítványainak: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem! Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti azt, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Vagy mit adhat az ember váltságdíjul a lelkéért?." Mt 16, 24-26
,,Mert Krisztus szeretete szorongat minket, mivel azt tartjuk, hogy ha egy meghalt mindenkiért, akkor mindenki meghalt; és azért halt meg mindenkiért, hogy akik élnek, többé ne önmaguknak éljenek, hanem annak, aki értük meghalt és feltámadt." 2 Kor 5, 14-15
Amikor egy kicsit úgy előre elgondolkodtam azon, hogy mi is lehet egy közös imahétnek a jelentősége, akkor igyekeztem elengedni azokat a naiv, gyermeki elképzeléseket, hogy ezen a héten közelebb kerülünk egymáshoz, és ezen a héten azokat keressük, ami összeköt, és nem azt ami elválaszt; nos hát ezeket mind elengedtem, mert arra gondoltam, hogy egész évben egyszer közelebb kerülni, és aztán újra egy évre eltávolodni nagyjából ugyanannyit ér, mint a facebookon ismerősnek lenni, és az utcán meg nem köszönni. A virtuális térben barátkozni, és a valóságban idegennek maradni.
Helyette valami értékesebb lehetőség ragyogott fel számomra: elmondani, hogy kik vagyunk mi reformátusok, és aztán magunkban eldönteni, hogy van-e, és egyáltalán lehet-e közös kapcsolódási pont. Kell, hogy legyen. Megismerni egymást, az mindig a szeretet mozzanata. Megváltoztatni akarni egymást az szeretetlenséget jelent. A magunk képére formálni egymást, az is szeretetlenséget jelent. Megismerni egymást, és ismerve is szeretni, ez a szeretetnek a legmagasabb foka, amit a Bibliában agapénak, vagyis isteni szeretetnek neveznek. Ismerve szeretni. Ha nem ismerlek, akkor nem is tudlak igazán szeretni. Ha akarjuk igazán szeretni, akkor ismerjük meg egymást.
Az egyik ilyen közös kapcsolódási pont a kereszt. Összeköt minket a Krisztus keresztje, és rendkívüli módon hálás vagyok a Szentlélek Istennek ezért a mai napra, az imahét második alkalmára rendelt két igeszakaszért, hogy nem kellett válogatni, hanem az ige egyszerűen kiválasztott minket, hogy így szeretne szólni hozzánk.
Mindkét ma esti ige valamiképpen a keresztről szól. Ott halt meg Krisztus értünk - írja Pál a korinthusi gyülekezetnek, és vegye fel mindenki a maga keresztjét - mondja Jézus az ő tanítványainak a felolvasott evangéliumi szakaszban. Mi reformátusok a kereszt tekintetében nagyon visszafogottak vagyunk. És ennek nincsen semmilyen református dogmatikai megalapozása, vagy ha volna is, akkor annak semmi keresnivalója nem volna ennek a hétnek, és ennek az estének a keretein belül. A visszafogottságunknak - és ezt még református testvéreink is gyakran elfelejtik, a katolikus testvérek pedig talán nem is tudják, hogy - érzelmi oka van. Érzelmi okból nem használjuk a keresztet, mert amikor a 17. században 40 magyar protestáns (evangélikus és református) lelkészt a hitükért gályarabságra hurcoltak, akkor kényszerítették őket a keresztvetésre és a kereszt megcsókolására. És ezek a református és evangélikus lelkészek a hitükkel ellentétben, és a lelkiismeretükkel ellentétben megtették ezt, mert abban a pillanatban hazagondoltak otthoni szeretteikre, és szerették volna épségben meglátni, és magukhoz ölelni gyermekeiket. És ott, és akkor a lelkük ellenére tettek, csak hogy az életüket a családjuk számára megőrizzék. Ezért mi reformátusok évszázadok óta a közös emlékezetben egybekötve hordozzuk az erőszak élményét és a keresztvetést, és a kereszt megcsókolását. És biztosan nem haragszanak rám a katolikus testvérek, hogy én ezt most elmondtam, és talán ettől a perctől jobban megértik, hogy a református ember miért nem vet keresztet, és miért nem csókolja meg azt. Ha megismertek minket, és így is szerettek, akkor az az igazi, krisztusi szeretet. Szeretem a keresztet, és ha egyszer úgy döntenék, hogy a templomunkban kiteszek a falra egy egyet, akkor egészen a püspökig, vagy a Zsinatunk elnökéig mehetnének a presbitereim, hogy levétessék onnan, de nincs az a dogmatikai rendelkezés, vagy tiltó rendelet, ami alapján azt mondhatná a püspök, hogy szabálytalanságot követtem el. De a fájó közös emlékezet miatt nem teszem, és ne várja, és nem is várhatja senki a református embertől - legyen az gyermek, vagy aggastyán - hogy a keresztet vesse, vagy megcsókolja. Igazából néhány napja csodálkoztam rá újra, hogy mi reformátusok is használjuk a keresztet, méghozzá egyházunk hivatalos címerében, ahol a zászlós bárány, az Isten báránya zászlóján is ott szerepel a kereszt, illetve a zászlórúd is keresztet formáz. A két világháború között a református egyház így határozta meg önmagát: ,,Mi a kereszt egyháza, a kereszt népe vagyunk, de ezt a keresztet belsőleg kívánjuk hordozni, azért, hogy isteni erejét megőrizzük és ereje által magunk is megőriztessünk."
Az pedig mindannyiunknak hasznára válik, ha újra és újra átgondoljuk, hogy a kereszt egyetemes szimbólum, és nem a keresztyének találták ki, bár Jézus töltötte meg a legteljesebb tartalommal. A kereszt a tudomány koordináta rendszere. Találkozási pont. Minden szára az egy biztos pontból a végtelenbe fut, és a végtelen távolság egy fókuszban koncentrálódik.
És akkor még arról is szeretnék szólni, hogy az egyetemes kereszt-jelkép az miért is üres, és azon miért nincsen ott Jézus. Erre kétféle magyarázat van. Az egyik, hogy Jézus feltámadt, tehát nem maradt ott a kereszten. Valamikor a hatalmas római birodalomnak az volt az üzenete a kereszten hagyott holttestekkel, hogy: vigyázzatok!!! Vigyázzatok, mert ilyen sorsra jut minden lázadó!!! A mi Urunk nem maradt ott a kereszten.
És a másik magyarázat az, hogy ez most már a mi keresztünk és nem Krisztusé. Ezért mondhatja Jézus a Máté evangéliumában, hogy vegye fel mindenki a maga keresztjét. A kereszt mindig is az ember keresztje volt. Ha nagypénteken Jézus felvette volna isteni természetét, akkor nem megy a keresztre, mert egy légió angyalt hív segítségül Róma és a zsidók ellen. Jézus azonban vállalta az emberi mivoltát, és vállalta a keresztet. Ez még inkább azt támasztja alá, hogy a kereszt az az ember útja és az ember sorsa.

Mit is jelent felvenni a keresztet? Ugyanazt, amiről Pál is beszél, hogy többé nem magunknak élni. Erről a tanítványi életformáról szeretnék még szólni, ami a felekezeti hovatartozástól teljesen független. Önmegtagadás, kereszthordozás, lemondás, a szenvedés vállalása - az emberi természetünktől teljesen idegen dolgok. Lehet, hogy egy kicsit megnyugtató is, hogy Jézus ott függ a kereszten, mert szinte elfoglalja a helyünket. De Őt az Atya felemelte onnan a dicsőségbe, hogy az élő Krisztus segítsen nekünk élni a sorsunkat, és vállalni a keresztünket. Amikor az ember arra gondol, hogy valamiről le kell mondani, akkor azonnal az jut az eszébe, hogy az milyen nehéz. Egyszer gyerekek szórakoztak azzal, hogy ki bírja kinyújtott karral tovább tartani az üres gyufásdobozt. - az üres gyufásdobozt? Ugyan, hát az nagyon egyszerű! De rövid idő múlva megremegett a kéz, és egyre nehezebb lett, de nem a gyufásdoboz, hanem a kar. Az ember nehezen hordozza el önmagát, pedig erre volna szükség. Vállalni magunkat, az emberi természetünk gyengeségeit elhordozni - ez a nehéz. Ezerszer könnyebben feszítünk keresztre másokat, mint saját magunkat. Ezerszer könnyebben mondunk ítéletet másokra, mint magunkra.
Felvenni a keresztet azt is jelenti: áldozatot hozni. Nem, vagy csak nagyon nehezen hozunk áldozatot azért, mert féltjük az életet. Nekem mi marad? Ha odaadom, akkor nekem mi marad? Ha lemondok róla, akkor nekem mi marad? És minden életféltésünk közben fájdalmasan tapasztaljuk, hogy nem tudjuk megtartani az életet. Sem a fiatalságot, sem pedig az éveket nem tudjuk megtartani. Minden kicsúszik a kezünk közül. Azt mondja Jézus, hogy aki meg akarja tartani az életet, az elveszti. És kérdezhetnénk hangos felkiáltással, hogy aki nem akarja megtartani, az nem veszíti el? Nem úgy van, hogy lassan mindannyiunktól elszáll az élet, akár meg akarjuk tartani, akár nem? Akár ragaszkodunk hozzá, akár nem? Az Úr arra tanít minket, hogy Őrá kellene nézni, miközben elengedünk valamit. Arra kellene nézni, hogy Ő miképpen engedte el az életet. Amikor elvették volna Krisztustól az életet, akkor Ő ezt nem várta meg, hanem egy lépéssel gyilkosai előtt járt, és odaadta az életet: Atyám! A Te kezedbe teszem le az én lelkemet! Hátha sokan vagyunk ma este ebben a templomban, akik szeretnénk ezt az imát az utolsó szívdobbanásunk előtt elmondani. Utána már úgysem lehet, de előtte meg nem kötelező. Csak lehet. Azzal, hogy Jézus elmondta ezt az imát, a kereszten nem áldozat lett, hanem Ő hozott egy nagy áldozatot. Nem vele tették, hanem Ő tette! És Jézustól lehet megtanulni, hogy csak egyetlen titka van annak, hogy az életet ne vegye el tőlünk a múlandóság, a kincseinket ne rabolják el. Ez a titok pedig az, hogy amit odaadunk azt nem vehetik el. Felvenni a keresztet azt jelenti,. hogy odaadni magamat, és mindent, ami az enyém az Istennek és a másik embernek. Mert lehet, hogy a végén, az eredmény ugyanaz, hogy nem marad semmink, de belül az érzés, az nem lesz ugyanaz. Mert áldozatnak lenni, és valamit odaadni, az nem ugyanaz. És ráadásul nekünk keresztyéneknek van egy felbecsülhetetlen kincsünk, hogy ha valamit oda kell adni, akkor azt tehetjük hálából, mert Jézus már előbb szeretett minket. Jézus már akkor meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk. Elengedni, odaadni, letenni valamit nem félelemből, nem kényszerből, hanem Jézusért. Ez a keresztyén ember kiváltsága, hogy van egy ember, az Emberfia, aki előttünk járt és példát adott, hogy mi is akképpen cselekedjünk. Ámen.

Forrás: Mátészalka református egyház
 
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Címkék: szeretetlenséget, kereszthordozás, keresztyéneknek, hovatartozástól, mindannyiunktól, szívdobbanásunk, mindannyiunknak, természetünktől, kényszerítették, elgondolkodtam, elképzeléseket, visszafogottak, tanítványainak, koncentrálódik, keresztvetésre, evangéliumában, megcsókolására, megőriztessünk, megváltoztatni, életféltésünk, kérdezhetnénk, gályarabságra, hazagondoltak, felkiáltással, igeszakaszért, megcsókolását, keresnivalója, templomunkban, gyülekezetnek, keresztvetést, holttestekkel, életformáról, önmegtagadás, reformátusok, tapasztaljuk, presbitereim, életét énértem, egész világot, ember váltságdíjul, meghalt mindenkiért, közös imahétnek, héten közelebb, héten azokat, évre eltávolodni, facebookon ismerősnek, virtuális térben, valóságban idegennek, szeretet mozzanata, szeretetlenséget jelent, magunk képére, legmagasabb foka, egyik ilyen, Becsei Miklós, Akkor Jézus, Mert Krisztus, Szentlélek Istennek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Szineváltó kutyatej  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png sütőtök  Kellemes kávézást  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Png sütőtök  Azt tartják  Png sütőtök  Bürök  Urai Annamari gondolatai a jár...  Seprű és rózsa – Utcasep...  Kellemes napot kívánok  Réti őszirózsa  3806 fővel emelkedett a beazon...  Ne csüggedj el  Bürök  Ferencváros a Juventus vendégs...  Sisakvirág  Jó Henry király növény  Boldog névnapot Katalinok!  Tengerparton  Mezei sóska  Harmónia......  Az utolsó ítélet  Facebookon kaptam  Tavaszi hérics  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Nyuszi csokorral  Lenvirág  Aggófű  Ferenc pápa katekézise: 11.25  34. évközi hét csütörtök 11.26  Facebookon kaptam  Bojtorján  Hosszú Katinka: Sokkal motivál...  Pásztortáska  Harmónia......  Pongyola pitypang  Borzas bükköny  Tavaszi keresztfű  A dal ereje  Az emberi történelem  Hóesésben  Kempis Tamás: imája az angyalo...  A törvény arról beszél  Pongyola pitypang  Földi szeder  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Hóesésben  Aprócsalán  Osztrák zsálya  Png nő  Búzavirágok  Png macik  Jó Henry király növény  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes napot kívánok  Ölelés  Szeretettel Mindenkinek !  3806 fővel emelkedett a beazon...  Aggófű  Png rózsa csokor  Pongyola pitypang  Ferencváros a Juventus vendégs...  Pásztortáska  Madár sóska  További szép napot  Szent Katalin  Hosszú Katinka: Sokkal motivál...  Szedheted te a világ legdrágáb...  Mai harmónia kártyám  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Nyuszi csokorral  Kellemes napot kívánok  Osztrák pozdor  Poser tube  Laboda  Pio atya újabb gondolatai  Azt tartják  Facebookon kaptam  Tanulj meg tehát örvendeni!  Facebookon kaptam  Osztrák zsálya  Facebookon kaptam  A vörös táplálékok valóban has...  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  Png kislány  Madár sóska  Nem álltunk igazán mellette  34. évközi hét csütörtök 11.26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Seprű és rózsa – Utcasep... 
Bejegyzés Címkék
életét énértem, egész világot, ember váltságdíjul, meghalt mindenkiért, közös imahétnek, héten közelebb, héten azokat, évre eltávolodni, facebookon ismerősnek, virtuális térben, valóságban idegennek, szeretet mozzanata, szeretetlenséget jelent, magunk képére, legmagasabb foka, egyik ilyen, imahét második, keresztről szól, korinthusi gyülekezetnek, maga keresztjét, felolvasott evangéliumi, kereszt tekintetében, keretein belül, katolikus testvérek, hitükért gályarabságra, kereszt megcsókolására, hitükkel ellentétben, lelkiismeretükkel ellentétben, pillanatban hazagondoltak, lelkük ellenére, családjuk számára, közös emlékezetben, erőszak élményét, kereszt megcsókolását, perctől jobban, református ember, templomunkban kiteszek, fájó közös, református embertől, keresztet vesse, zászlós bárány, református egyház, kereszt egyháza, kereszt népe, keresztet belsőleg, pedig mindannyiunknak, kereszt egyetemes, keresztyének találták, legteljesebb tartalommal, tudomány koordináta, végtelen távolság, fókuszban koncentrálódik, egyetemes kereszt-jelkép, hatalmas római, kereszten hagyott, másik magyarázat, kereszt mindig, ember keresztje, légió angyalt, zsidók ellen, emberi mivoltát, ember sorsa, tanítványi életformáról, felekezeti hovatartozástól, szenvedés vállalása, emberi természetünktől, kicsit megnyugtató, ember arra, milyen nehéz, üres gyufásdobozt, nagyon egyszerű, ember nehezen, emberi természetünk, kezünk közül, lépéssel gyilkosai, utolsó szívdobbanásunk, nagy áldozatot, titok pedig, másik embernek, eredmény ugyanaz, felbecsülhetetlen kincsünk, keresztyén ember, szeretetlenséget, kereszthordozás, keresztyéneknek, hovatartozástól, mindannyiunktól, szívdobbanásunk, mindannyiunknak, természetünktől, kényszerítették, elgondolkodtam, elképzeléseket, visszafogottak, tanítványainak, koncentrálódik, keresztvetésre, evangéliumában, megcsókolására, , ,
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 18 db bejegyzés
e hónap: 421 db bejegyzés
e év: 5578 db bejegyzés
Összes: 46069 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4378
  • e Hét: 25630
  • e Hónap: 152961
  • e Év: 1958916
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.