Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Útravaló – 2020. november 1 - Mindenszentek
  2020-11-01 08:38:55, vasárnap
 
  Carpe diem - azaz élvezd és használd ki a mai napot mint a legfontosabb időszakot, amit birtokolsz! Ezzel a mondattal lehetne összefoglalni Szent János első levelének mai részét. Van ennek a felszólításnak egy bűnös, hedonista olvasata, mely úgy gyűri maga alá a jelen helyzetet, hogy az énközpontú ember szakítsa le minden nap minden percének kínálkozó gyümölcsét. Nem áll távol ettől a fogyasztás istenítése és a másik ember tárgyként való használata. A másik, keresztény értelmezés pedig úgy szól, hogy a legfontosabb óra és a legfontosabb pillanat a mostani, amit megélsz a jó megtétele érdekében. E két szemlélet között mély árokként húzódik meg a bűn, amit Szent János törvényszegésnek hív. Ahogy megéljük az Isten fiainak szabadságát - itt és most - egy valódi carpe diem szellemében, úgy készít föl a Szentlélek az Úrhoz való hasonlatosságra. Hatalmas a kínálat. Ma, mindenszentek ünnepén emlékezünk azokra a keresztényekre, akik az elmúlt kétezer év alatt megmutatták, hogy itt és most van mód Krisztus útját járni.
Mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, amit a katolikus keresztény világ ezen a napon tart. Az ünnep a VIII. század közepén jelent meg először a megemlékezés napjaként. Száz évvel később a császár a pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet.
Róma ókori templomai közül kiemelkedő jelentőségű a 40 méter átmérőjű kupolával lefedett Pantheon. A Krisztus előtti első században épült. Többszöri átépítés után jelenlegi formáját a II. században nyerte el. Bizonyos vélemények szerint hatalmas napórának épült, és csak a VII. században szentelték föl keresztény templommá. A szentelést végző pápa az Egyház valamennyi vértanújának oltalma alá helyezte az impozáns templomot. Ennek a szentelésnek az évfordulóját kezdték mindenszentekként ünnepelni, innen a templom elnevezése. Az ünnepnapot a IX. században helyezték át november 1-jére, és a nyugati egyházban általánossá tették. Így lett ,,a Szent Szűz, minden apostol, vértanú és hitvalló s a földkerekségen elhunyt minden igaz ember emléknapja".
A keresztény művészet a szentek közösségét a Jelenések könyvének 7. fejezete szerint ábrázolja. Középen a Bárány, aki felé két oldalról közelítenek a szenteket jelképező juhok. Ezt a képsort találjuk Budapesten, a Lehel téri templomban, Ravennában, a Sant'Apollinare in Classe bazilikában. A Bárányt a X. században Krisztus ülő alakja váltotta fel. A mindenszentek ünneplése is a Szentet, Krisztust állítja a középpontba.
Krisztusra tekintve tehetjük föl a kérdéseinket a szentté válással kapcsolatban. Ki lehet szent? Kit emel oltárra az Egyház? Csak az erkölcseiben kifogástalan, a mindenkinek igazat adó, hajlékony, a soha nem vitázó lehet szent? Ha ez így volna, senkit nem lehetne méltó Isten közelében tudnunk. Istennél a karakteres, jellemes és stílusos embernek van becsülete.
Nem feltétele a szentségnek a csöndes, visszahúzódó és langymeleg élet, ahogy a felhajtással körített, látványos életszentségre törekvés sem. Az Egyház kétezer éves történelme olyan ellentétes jellemű és vérmérsékletű hitvallókat emelt a szentek sorába, akiknek nem aludttej folyt az ereikben. A kiváló szakemberek (Boldog Batthyány-Strattmann László) és nagy megtérők (Szent Ágoston) mellett helyet kapott a csendre vágyó Szent Brúnó, a rendalapító Szent Bernát vagy a szlávokat megtérítő Szent Cirill és Metód. A női szentek között pedig megtaláljuk a kassai kávéházakban dohányfüstöt fújó, majd boldoggá avatott Salkaházi Sárát, az önmagát engesztelésül felajánló Szent Margitot vagy a földrajztanárból rendalapítóvá lett Kalkuttai Szent Teréz anyát.
Bár a legtöbbjüket a szeretetszolgálatuk, a tevékenységük miatt tartjuk követendőnek, mégsem ebben maradandók. Egyéniségük, belső tekintetük alapján érdemesek a követésre. Nem vették le belső szemüket Krisztusról. Ebben hűségesek maradtak a művészeti ábrázolásokhoz. Hittek, mégpedig olyan biztonsággal és erővel, amit nem ingatott meg semmi. Sem a maguk lelki üressége, sem a világ nyomora nem tántorította el őket. Mindig azt a belső tekintetet élesítették, amivel meglátták a hit fényét. A kilátástalan helyzetekben is belekapaszkodtak a remény bizonyosságába, és szerettek, amikor már kihűlni látszott a szívekben a szeretet. Nem voltak bűntelenek. Sokuk nagyon messziről érkezett a megtérés útján, de tudták-élték a megbocsátás és a megtérés forrásának közelségét.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Címkék: földrajztanárból, belekapaszkodtak, törvényszegésnek, hasonlatosságra, keresztényekre, felszólításnak, ábrázolásokhoz, életszentségre, bizonyosságába, földkerekségen, összefoglalni, tevékenységük, mindenszentek, engesztelésül, rendalapítóvá, vérmérsékletű, legfontosabb, dohányfüstöt, kérdéseinket, kapcsolatban, erkölcseiben, megemlékezés, kilátástalan, engedélyével, helyzetekben, követendőnek, kifogástalan, keresztények, biztonsággal, évfordulóját, visszahúzódó, szentelésnek, tántorította, felhajtással, vértanújának, kávéházakban, legfontosabb időszakot, mondattal lehetne, jelen helyzetet, énközpontú ember, fogyasztás istenítése, másik ember, legfontosabb pillanat, valódi carpe, elmúlt kétezer, keresztények ünnepe, üdvözült lelkek, katolikus keresztény, napon tart, megemlékezés napjaként, pápa engedélyével, szentelést végző, Szent János, Festum Omnium Sanctorum, Szent Szűz, Boldog Batthyány-Strattmann László, Szent Ágoston, Szent Brúnó, Szent Bernát, Szent Cirill, Salkaházi Sárát, Szent Margitot, Kalkuttai Szent Teréz, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mély, puha álom - sárga féltés  Esti kép  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Március 15 emlékére virágba bo...  William Shakespeare-től idéze...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Nem kellett volna!  Kokárda  Fújjad márciusi szél . . .  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Por  Nyíljatok meg  A gyomorrontás tojással is kez...  Csendes éjszakán  Alvó cica  Az élet  A nemzet csak akkor...  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kezdet  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az élet  képre írva Március 15 -re emlé...  Szép estét kedves látogatóimna...  A tékozló és Isten gondviselés...  mindent a népért...  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Esti kép  Talpra vándor  Könnyáztatta asszonysorsok  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  Dóró Sándor: Tétova lét  Evan Esar tollából  Mai harmónia kártyám  A tékozló és Isten gondviselés...  Müller Péter tollából  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Nem mindegy  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Szép álmokat!  Magyarország ilyen hely.  Csendes éjszakán  Kakaós piskóta  Kokárda  A halolaj és a hal még a migré...  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Üdvözöllek az oldalamon  Ted Engstrőm gondolata  Ibolya  Csendes éjszakán  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Rejtő Jenő versei  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza? 
Bejegyzés Címkék
legfontosabb időszakot, mondattal lehetne, jelen helyzetet, énközpontú ember, fogyasztás istenítése, másik ember, legfontosabb pillanat, valódi carpe, elmúlt kétezer, keresztények ünnepe, üdvözült lelkek, katolikus keresztény, napon tart, megemlékezés napjaként, pápa engedélyével, szentelést végző, impozáns templomot, évfordulóját kezdték, templom elnevezése, nyugati egyházban, földkerekségen elhunyt, keresztény művészet, szentek közösségét, szenteket jelképező, képsort találjuk, mindenszentek ünneplése, szentté válással, erkölcseiben kifogástalan, mindenkinek igazat, felhajtással körített, szentek sorába, kiváló szakemberek, csendre vágyó, rendalapító Szent, szlávokat megtérítő, kassai kávéházakban, önmagát engesztelésül, földrajztanárból rendalapítóvá, tevékenységük miatt, művészeti ábrázolásokhoz, maguk lelki, világ nyomora, belső tekintetet, kilátástalan helyzetekben, remény bizonyosságába, megtérés útján, megtérés forrásának, földrajztanárból, belekapaszkodtak, törvényszegésnek, hasonlatosságra, keresztényekre, felszólításnak, ábrázolásokhoz, életszentségre, bizonyosságába, földkerekségen, összefoglalni, tevékenységük, mindenszentek, engesztelésül, rendalapítóvá, vérmérsékletű, legfontosabb, dohányfüstöt, kérdéseinket, kapcsolatban, erkölcseiben, megemlékezés, kilátástalan, engedélyével, helyzetekben, követendőnek, kifogástalan, keresztények, biztonsággal, évfordulóját, visszahúzódó, szentelésnek, tántorította, felhajtással, vértanújának, kávéházakban, legtöbbjüket, megmutatták, jelentőségű, megbocsátás, hivatalosan, rendalapító, szabadságát, szellemében, megtaláljuk, egyéniségük, krisztusról, általánossá, közelítenek, középpontba, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 309
  • e Hét: 3899
  • e Hónap: 24582
  • e Év: 227495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.