Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 33. vasárnap 11.15
  2020-11-15 13:49:59, vasárnap
 
   
  OLVASMÁNY a Példabeszédek könyvéből
A derék asszony mindent beszerez ügyes kézzel.
Derék asszonyt ki talál? Értéke a gyöngyét messze meghaladja. Férje egész szívével ráhagyatkozik, és nem jár rosszul vele. Mindig javára van, sohasem kárára, életének minden napján. Előteremti a gyapjút és a kendert, és mindent beszerez ügyes kézzel. Kinyújtja karját a guzsaly után, és kezével megfogja az orsót. Kiterjeszti kezét az elnyomott fölé, a szűkölködőnek meg karját nyújtja. Csalfa dolog a báj, a szépség mulandó, de az istenfélő asszony dicséretet érdemel. Magasztaljátok keze munkájáért, és a városkapuknál dicsérjétek tetteit.
Ez az Isten igéje. Péld 31,10-13.19-20.30-31

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a tesszaloniki hívekhez írt első leveléből
Ne lepjen meg titeket az a nap, mint a tolvaj!
Testvéreim!
Ami az Úr eljövetelének idejét és óráját illeti, arról nem szükséges írnom. Hiszen jól tudjátok ti is, hogy az Úr napja úgy érkezik el, mint éjjel a tolvaj. Amikor azt mondogatják: ,,Béke és biztonság", akkor éri őket hirtelen a pusztulás, akárcsak a várandós asszonyt a fájdalom. És nem lesz menekvés számukra!
De ti, testvérek, nem jártok sötétségben, hogy az a nap tolvaj módjára meglephetne titeket. Hiszen mindnyájan a világosság és a nappal fiai vagytok. Nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé. Ne aludjunk hát, mint a többiek, hanem legyünk éberek és józanok!
Ez az Isten igéje. 1Tessz 5,1-6

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Mivel a kevésben hű voltál, menj be Urad örömébe!
Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: Egy ember egyszer idegenbe készült, ezért összehívta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt.
Aki öt talentumot kapott, menten elkezdett vele kereskedni, és másik ötöt nyert rajta. Ugyanígy az is, aki kettőt kapott: másik kettőt szerzett. Az pedig, aki csak egyet kapott, elment, ásott egy gödröt, és elrejtette a földbe urának ezüstjét.
Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott velük. Jött az, aki öt talentumot kapott: hozott másik ötöt is, és így szólt: ,,Uram, öt talentumot adtál nekem, nézd, másik ötöt nyertem rajta." Az úr így válaszolt: ,,Jól van, te derék és hűséges szolga! A kevésben hű voltál, sokat bízok rád: Menj be urad örömébe!" Jött az is, aki két talentumot kapott, és így szólt: ,,Uram, két talentumot adtál nekem, nézd, másik kettőt nyertem rajta." Az úr így válaszolt: ,,Jól van, te derék és hűséges szolga! A kevésben hű voltál, sokat bízok rád: Menj be urad örömébe!"
Végül jött az is, aki csak egy talentumot kapott. Így szólt: ,,Uram! Tudtam, hogy kemény ember vagy, ott is aratsz, ahová nem vetettél, és onnan is szüretelsz, ahová nem ültettél. Félelmemben elmentem hát és elástam a földbe a talentumodat. Nézd, ami a tied, visszaadom neked!" Válaszul az úr ezt mondta neki: ,,Te gonosz és lusta szolga! Ha tudtad, hogy aratok ott is, ahová nem vetettem, és szüretelek onnan is, ahová nem ültettem, ezüstjeimet a pénzváltóknak kellett volna adnod, hogy ha megjövök, kamatostul kapjam vissza! Vegyétek csak el tőle a talentumot és adjátok oda annak, akinek tíz talentuma van! Mert akinek van, annak még adnak, hogy bővelkedjék; és akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van! Ezt a hasznavehetetlen szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre! Ott sírás lesz és fogcsikorgatás!"
Vagy rövidebb forma:
EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Mivel a kevésben hű voltál, menj be Urad örömébe!
Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: Egy ember egyszer idegenbe készült, ezért összehívta szolgáit és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt.
Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott velük. Jött, aki öt talentumot kapott: hozott másik ötöt is, és így szólt: ,,Uram, öt talentumot adtál nekem, nézd, másik ötöt nyertem rajta." Az úr így válaszolt: ,,Jól van, te derék és hűséges szolga! A kevésben hű voltál, sokat bízok rád: Menj be urad örömébe!"
Ezek az evangélium igéi. Mt 25,14-30 rövidebb: Mt 25,14-15.19-21
...... ........... .....Imádság
Mindenható Istenünk! Te megbízol bennünk és arra kérsz minket, hogy talentumainkat helyesen használjuk fel. Segíts, hogy felelősségünk tudatában minden talentumunkkal, képességünkkel és adottságunkkal a te dicsőségedet szolgáljuk, és segítsük mások és magunk örök üdvösségét! Te nem kívánsz lehetetlent tőlünk, csupán azt, hogy munkatársaid legyünk, fedezzük fel magunkban talentumainkat és akaratod szerint éljünk azokkal. Adj nekünk bölcsességet, önzetlenséget és szelídséget, hogy a teremtett világot jobbá tegyük! Segíts minket, hogy minden adottságunkkal önmagunk és mások üdvösségét segítsük, s ezáltal dicsőséget szerezzünk neked.

Elmélkedés
Amit Istentől kapunk
A talentumokról szóló evangéliumi történetet jól ismerjük. Egy úr rábízza vagyonát a szolgákra, hogy kamatoztassák azt távollétében. Egyesek vállalják a kereskedés kockázatát és kétszer annyit tudnak visszafizetni az úr visszatérésekor. A harmadik szolga azonban, aki félelmében inkább elásta a pénzt, csak ugyanannyit tudott visszaadni. Az úr, aki tőle is azt várta, hogy kamatoztassa a rábízottat, haragjában megbüntette őt, a többiek pedig jutalomban részesültek.
Könnyen felismerjük, hogy Jézus példabeszéde valójában nem a pénzről szól, és nem arra vonatkozóan ad nekünk tanácsot, hogy jól nézzük meg, kire bízzuk pénzünk kezelését. A példabeszéd Jézus azon beszédeinek sorába illeszkedik, amelyek a végső időkről, az Emberfia eljöveteléről szólnak. Korábban Jézus arról tanított, hogy milyen jelei lesznek második eljövetelének, milyen megpróbáltatások várják tanítványait. Figyelmeztetett, hogy senki sem tudja előre az eljövetel időpontját. A hű és a hűtlen szolgáról, valamint a bölcs és az oktalan szüzekről szóló példázatok az állandó éberségre és a készenlétre hívták fel figyelmünket az elmúlt vasárnapokon. A talentumokról szóló mai beszéd az Úr visszatéréséről és az elszámolásról szól, amelyet az irgalmasság cselekedeteinek a részletezése követ, amelyről a jövő vasárnap, Krisztus Király ünnepén fogunk hallani.
Jézus mennybemenetele óta a Krisztust váró korban élünk. Olyan időben, amikor Krisztus dicsőséges második eljövetelét várjuk. Ez a várakozás jellemzi az Egyházat és minden hívőt. Erről a várakozásról soha nem szabad elfeledkeznünk, hiszen akkor a hűtlen szolgákhoz hasonlítanánk, akiket meglepetésként és felkészületlenül ér az úr érkezése. Várakozásunk nem tétlenséget jelent, hanem azt, hogy szem előtt tartva a ránk váró ítéletet, felelősséggel használjuk mindazt, amit Isten ránk bízott. Nem elegendő a hagyományok őrzése és az azokhoz való ragaszkodás, hanem fejlődnünk és növekednünk kell. A vallási életben, a lelki életben szüntelenül fejlődnünk kell. Az Úr eljövetelét próbatételek előzik meg, amelyek magát az Egyházat és annak tagjait is érintik. Az Egyház szüntelenül várja Krisztus jövetelét, amely a történelem bármelyik pillanatában bekövetkezhet, de előbb át kell mennie a próbatételeken. Az ítéletig együtt növekszik a konkoly a búzával, a rossz a jóval. A próbatételek közepette se veszítsük el reményünket! Krisztus eljövetele ítéletet jelent az emberek számára, tehát mindenkinek számot kell adnia hitéről. Őrizzük meg hitünket, hogy Krisztus eljövetelekor fel tudjuk azt mutatni!
Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mindannyian kaptunk jó képességeket, tulajdonságokat Istentől. Lehet, hogy nem vagyunk világhírű énekesek, nem vagyunk világbajnok sportolók, nem vagyunk sikeres sztárok, de mégis mindannyiunknak adott Isten valamilyen talentumot. A példabeszéd szerint a gazda elvárja, hogy szolgái kamatoztassák a rájuk bízott talentumokat. Ugyanígy Isten elvárja tőlünk, hogy használjuk és fejlesszük mindazokat a jó tulajdonságokat, szellemi képességeket vagy testi adottságokat, amelyekkel megáldott minket. Azt is elvárja tőlünk, hogy ne csak a magunk javára használjuk ezeket, hanem lehetőleg állítsuk embertársaink szolgálatába. Amit Istentől kapunk, azzal neki kell elszámolnunk.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: megpróbáltatások, felkészületlenül, hasznavehetetlen, tulajdonságokat, figyelmeztetett, elgondolkodnunk, mennybemenetele, mindannyiunknak, cselekedeteinek, visszatérésekor, visszatéréséről, magasztaljátok, tanítványainak, talentumainkat, meglepetésként, fogcsikorgatás, adottságunkkal, talentumunkkal, elfeledkeznünk, próbatételeken, képességünkkel, rátermettsége, bekövetkezhet, embertársaink, elszámolásról, hasonlítanánk, városkapuknál, példabeszédek, eljövetelének, pénzváltóknak, felelősséggel, eljövetelekor, visszafizetni, példabeszédet, kamatoztassák, önzetlenséget, derék asszony, gyöngyét messze, guzsaly után, elnyomott fölé, szépség mulandó, istenfélő asszony, városkapuknál dicsérjétek, tesszaloniki hívekhez, várandós asszonyt, nappal fiai, időben Jézus, következő példabeszédet, ember egyszer, másiknak kettőt, harmadiknak pedig, földbe urának, SZENTLECKE Szent Pál, EVANGÉLIUM Szent Máté, Mindenható Istenünk, Amit Istentől, Korábban Jézus, Krisztus Király, Ugyanígy Isten, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Angyalkás torta  Jó éjszakát  Kellemes napot kívánok!  Naplemente  Az Ápolók Világnapja május 12.  Facebookon kaptam  Ismerkedj meg az angyalokkal  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Megbocsáthatatlan bűn a tétlen...  Naplemente  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem kell szeretni.  Szeretet üzenet mindenkinek!  Facebookon kaptam  Sok szerencsét Péntek 13  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Angyalkás torta  Vörös mókuska  Élni szabadon  Facebookon kaptam  Akkor van vége  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fel tudják venni a harcot  Ápolók napja  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hatalmas bátorság  Ki viszi át a szerelmet  Véna tonizálás természetesen  A szervezet méregtelenítése  Akkor van vége  Mókuskák az etetőnél  Krisztusban biztos az örök éle...  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Aki másnak örömöt szerez  Facebookon kaptam  Májusi szellő  Hülyeséget csinálsz ha kihagyo...  Kívánságom  Áldottak legyetek magyarok, At...  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyönyörű és aktuális Sík Sándo...  Facebookon kaptam  Mókus és az illatos virág  Élni szabadon  Facebookon kaptam  péntek 13 babonák  Járj emelt fővel  Mókus és a madárka  péntek 13 babonák  Péntek 13...........  Balfi víz előnyeiről  péntek 13 babonák  Hülyeséget csinálsz ha kihagyo...  Pótvizsga szeretetből  Mai harmónia kártyám  Krisztusban biztos az örök éle...  Péntek 13...........  Facebookon kaptam  Ki viszi át a szerelmet  Lehettem volna az égbolt  Aki másnak örömöt szerez  képre írva  Áldottak legyetek magyarok, At...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Vörös mókuska  Képes idézet !  Minden apróságért hálás vagyok  Most A Szív . . .  Facebookon kaptam  Ragtapasz  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Refluxra - természetesen  Szép estét  Mókus és a madárka  Milyen Nagy A Te Jóságod !  Krisztusban biztos az örök éle...  Horváth Piroska - Hajnali mere...  Talptérkép  Tengeri barlang Michiganben  A 7-es szám  Péntek 13. története. Honnan e...  Szép napsütéses napot kivánok!  3 a mókus  Facebookon kaptam  Szép hely  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Gyönyörű és aktuális Sík Sándo... 
Bejegyzés Címkék
derék asszony, gyöngyét messze, guzsaly után, elnyomott fölé, szépség mulandó, istenfélő asszony, városkapuknál dicsérjétek, tesszaloniki hívekhez, várandós asszonyt, nappal fiai, időben Jézus, következő példabeszédet, ember egyszer, másiknak kettőt, harmadiknak pedig, földbe urának, talentumot kapott, pénzváltóknak kellett, hasznavehetetlen szolgát, külső sötétségre, evangélium igéi, teremtett világot, talentumokról szóló, kereskedés kockázatát, harmadik szolga, többiek pedig, pénzről szól, példabeszéd Jézus, végső időkről, eljövetel időpontját, hűtlen szolgáról, oktalan szüzekről, állandó éberségre, készenlétre hívták, elmúlt vasárnapokon, elszámolásról szól, irgalmasság cselekedeteinek, részletezése követ, jövő vasárnap, várakozás jellemzi, várakozásról soha, hűtlen szolgákhoz, ránk váró, hagyományok őrzése, azokhoz való, vallási életben, lelki életben, történelem bármelyik, ítéletig együtt, próbatételek közepette, emberek számára, példabeszéd szerint, gazda elvárja, rájuk bízott, magunk javára, megpróbáltatások, felkészületlenül, hasznavehetetlen, tulajdonságokat, figyelmeztetett, elgondolkodnunk, mennybemenetele, mindannyiunknak, cselekedeteinek, visszatérésekor, visszatéréséről, magasztaljátok, tanítványainak, talentumainkat, meglepetésként, fogcsikorgatás, adottságunkkal, talentumunkkal, elfeledkeznünk, próbatételeken, képességünkkel, rátermettsége, bekövetkezhet, embertársaink, elszámolásról, hasonlítanánk, városkapuknál, példabeszédek, eljövetelének, pénzváltóknak, felelősséggel, eljövetelekor, visszafizetni, példabeszédet, kamatoztassák, önzetlenséget, felelősségünk, ráhagyatkozik, , ,
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5903
  • e Hét: 5903
  • e Hónap: 93777
  • e Év: 487733
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.