Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pápai üzenet a fogyatékkal élők világnapjára:
  2020-12-08 10:51:55, kedd
 
  FERENC PÁPA - 2020. december 5.
A cél az, hogy ne ,,róluk" beszéljünk, hanem csak ,,mirólunk".
December 3-án tartottuk a fogyatékkal élők nemzetközi napját. Ebből az alkalomból Ferenc pápa üzenetet tett közzé, melyben szolidaritásáról biztosítja azokat, akiket a járványhelyzet különösen sújt. Mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk a hullámzó tengeren, de van, akinek az evezés is nehezebb, köztük a súlyos fogyatékkal élőknek.
hirdetés
Az idei világnap témája: ,,Építsük újjá jobban: a Covid-19 utáni világ legyen befogadóbb a fogyatékkal élők iránt, hozzáférhetőbb és fenntarthatóbb!"
Ferenc pápa a jobb újjáépítésre helyezi a hangsúlyt az evangéliumi példabeszéd alapján: sziklára vagy homokra építjük házunkat (vö. Mt 7,24-27; Lk 6,47-49)?
Először is az eső, a folyók és a szél, melyek házunkat fenyegethetik, ma az egyre terjedő, ún. selejtkultúrával azonosíthatók. Az emberiség bizonyos része, úgy tűnik, hogy föláldozható egy kiválasztott réteg javára, akik korlátok nélkül élnek. A személy már nem elsődlegesen tisztelni és óvni való érték, különösen, ha szegény vagy fogyatékos. Ez a kultúra főleg a kiszolgáltatottabb embereket sújtja, köztük a fogyatékkal élőket. Az elmúlt ötven évben fontos előrelépéseket tettünk a civil és az egyházi intézmények szintjén egyaránt. Tudatosult az emberi személy méltóságának értéke, ezért bátor döntésekkel segítettük elő a testi vagy szellemi korlátozottsággal élők beilleszkedését. Kulturális szinten azonban túl sok kifejezés mond ellen ennek az iránynak. Az elutasítás mögött nárcisztikus és haszonelvű gondolkodás rejlik, ami végül kirekesztéshez vezet - pedig a törékenység emberi mivoltunk elkerülhetetlen része. Találunk olyan - akár súlyos - fogyatékkal élő személyeket, akik bár küzdelmek árán, jó és értelmes életet építettek föl maguknak, míg a normál adottságokkal rendelkezők közül vannak elégedetlenek vagy akár reményvesztettek is.
A sebezhetőség az ember lényegi része. Ezért fontos, hogy az élet kultúráját hirdessük, melyben minden személy azonos méltósággal bír; ahol védelmezzük a fogyatékkal élőket minden életkorban és minden társadalmi helyzetben.
A pandémia felszínre hozta a korunkat jellemző egyenlőtlenséget, mely a gyengébbeket károsítja. A vírus nem tesz különbséget ember és ember között, de a meglévő egyenlőtlenségeket és hátrányos megkülönböztetést tovább növelte pusztító útja során. Házunkat ezért az inklúzió sziklájára kell építenünk, a befogadás, a beilleszkedés, az esélyegyenlőség biztosítására. Az irgalmas szamaritánus példázata (Lk 10,25-37) nem veszít időszerűségéből. Életünk útján gyakran botlunk sebesült emberbe, aki olykor magán hordozza a fogyatékosság és a törékenység jeleit. A szenvedő emberek befogadása vagy kirekesztése meghatározza valamennyi gazdasági, politikai, társadalmi és vallási projektet.
Naponta szembetaláljuk magunkat a döntéssel: irgalmas szamaritánusok leszünk vagy közömbösen továbbhaladó járókelők?
Az egyházi intézményeket fel kell készíteni a hit átadásához szükséges eszközökkel, melyek hozzáférhetők mindenki számára. Lehetőség szerint ingyen álljon rendelkezésre mindez azoknak, akiknek szükségük van rá, akár az új technológiák révén is, melyek oly hasznosnak mutatkoztak a járvány idején.
A pápa arra is buzdít, hogy képezzék a papokat, szeminaristákat, szerzeteseket, hitoktatókat és lelkipásztori munkatársakat a fogyatékkal élőkkel való kapcsolatra, valamint a befogadó lelkipásztori eszközök használatára. A plébániai közösségek is neveljenek a befogadásra.
Ahhoz, hogy a plébániát akadálymentesítsük, nem csupán a fizikai korlátokat kell eltávolítani, hanem főleg a hívő közösség hozzáállását kell a szolidaritás és a szolgálat irányába mozdítani a fogyatékkal élők és családjaik iránt. A cél az, hogy ne ,,róluk" beszéljünk, hanem csak ,,mirólunk".
Ahhoz, hogy jobb társadalmat építsünk a járvány után, a mi tevékeny részvételünk is kell, erre a harmadik sziklára épül az erős ház. A fogyatékkal élő személyeknek ugyanolyan joguk van a szentségekhez járulni, mint az Egyház bármely más tagjának. Valamennyi liturgikus szertartást akadálymentessé kellene tennünk, hogy minden testvérünk elmélyíthesse, ünnepelhesse és megélhesse hitét. Külön figyelmet érdemelnek azok a fogyatékkal élők, akik még nem részesültek a keresztség szentségében. Őket is be kell vonni a hitoktatásba, hogy felkészüljenek ezekre a szentségekre, hiszen nem zárhatjuk el őket a kegyelemtől, melyet hordoznak.
Ferenc pápa ugyanakkor azt is kéri, hogy a fogyatékkal élők aktívan vegyenek részt az evangelizáló küldetésben, a hitoktatásban saját képességeiknek megfelelően, ezzel gazdagítva a közösséget. Teológiai és kateketikai képzésüket segíteni kell.
Ennél a válságnál már csak az lenne rosszabb, ha elszalasztanánk a benne rejlő lehetőséget
mondta idén pünkösdkor Ferenc pápa. Bátorító szavai most azokhoz szólnak, akik nap mint nap csöndben szolgálják a törékeny és fogyatékos helyzetű testvéreket. A civil és az egyházi szervezetek összefogásából építsük újjá, jobbá világunkat, hogy igazán erős, szilárd házunk legyen, melyben helyet kapnak és aktív részt vállalnak a fogyatékkal élők is - zárja a fogyatékkal élők világnapjára írt üzenetét a Szentatya.


Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: egyenlőtlenséget, selejtkultúrával, reményvesztettek, szolidaritásáról, szeminaristákat, elszalasztanánk, esélyegyenlőség, időszerűségéből, beilleszkedését, elkerülhetetlen, akadálymentessé, felkészüljenek, kirekesztéshez, hozzáférhetőbb, előrelépéseket, szamaritánusok, szembetaláljuk, járványhelyzet, összefogásából, fenntarthatóbb, képességeiknek, hozzáférhetők, intézményeket, biztosítására, fenyegethetik, szerzeteseket, lelkipásztori, beilleszkedés, rendelkezésre, azonosíthatók, hitoktatásban, elmélyíthesse, szentségekhez, fogyatékosság, elégedetlenek, adottságokkal, fogyatékkal élők, alkalomból Ferenc, járványhelyzet különösen, csónakban evezünk, hullámzó tengeren, súlyos fogyatékkal, idei világnap, jobb újjáépítésre, evangéliumi példabeszéd, egyre terjedő, emberiség bizonyos, kiválasztott réteg, kultúra főleg, fogyatékkal élőket, elmúlt ötven, egyházi intézmények, FERENC PÁPA, Vatikáni Rádió, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Magyar költészet napja  Egy barátság története  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  IGEN így  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Magamnak  Horváth Szilvia tollából  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Tanmese  Jan Twardowski - Siessünk  Esterházy Péter: Harmonia c...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Tavaszi este  Annyira tisztelem a szabadságo...  Robert Merle tollából  Jan Twardowski - Siessünk  Alvó cicák  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Jázmin  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Alvó kislány  Alvó cica  Paul David Tripp Április 13  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Kertem  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  James Allen  James Allen  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Andrássy Réka - A bolond Böske  képre írva  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fogyatékkal élők, alkalomból Ferenc, járványhelyzet különösen, csónakban evezünk, hullámzó tengeren, súlyos fogyatékkal, idei világnap, jobb újjáépítésre, evangéliumi példabeszéd, egyre terjedő, emberiség bizonyos, kiválasztott réteg, kultúra főleg, fogyatékkal élőket, elmúlt ötven, egyházi intézmények, emberi személy, testi vagy, elutasítás mögött, törékenység emberi, normál adottságokkal, ember lényegi, élet kultúráját, pandémia felszínre, korunkat jellemző, gyengébbeket károsítja, inklúzió sziklájára, esélyegyenlőség biztosítására, irgalmas szamaritánus, törékenység jeleit, szenvedő emberek, egyházi intézményeket, járvány idején, pápa arra, fogyatékkal élőkkel, befogadó lelkipásztori, plébániai közösségek, fizikai korlátokat, hívő közösség, szolgálat irányába, járvány után, harmadik sziklára, szentségekhez járulni, keresztség szentségében, evangelizáló küldetésben, hitoktatásban saját, lenne rosszabb, benne rejlő, egyházi szervezetek, egyenlőtlenséget, selejtkultúrával, reményvesztettek, szolidaritásáról, szeminaristákat, elszalasztanánk, esélyegyenlőség, időszerűségéből, beilleszkedését, elkerülhetetlen, akadálymentessé, felkészüljenek, kirekesztéshez, hozzáférhetőbb, előrelépéseket, szamaritánusok, szembetaláljuk, járványhelyzet, összefogásából, fenntarthatóbb, képességeiknek, hozzáférhetők, intézményeket, biztosítására, fenyegethetik, szerzeteseket, lelkipásztori, beilleszkedés, rendelkezésre, azonosíthatók, hitoktatásban, elmélyíthesse, szentségekhez, fogyatékosság, elégedetlenek, adottságokkal, munkatársakat, szentségekre, sebezhetőség, meghatározza, részvételünk, hozzáállását, evangelizáló, nárcisztikus, használatára, gyengébbeket, személyeknek, kirekesztése, szolidaritás, szentségében, továbbhaladó, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3316
  • e Hét: 10006
  • e Hónap: 22682
  • e Év: 256429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.