Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
1965. december 8-án ért véget a II. vatikáni zsinat
  2020-12-09 12:11:53, szerda
 
  Szerző: László Virt

55 éve, 1965. december 8-án ért véget a II. vatikáni zsinat. Márton Áron kényszerlakhelyen élve végig együtt lélegzett a zsinattal.
Amikor XXIII. János pápa 1962. október 11-én megnyitotta a XXI. egyetemes zsinatot, Márton Áron még aznap, a gyulafehérvári székesegyházban - ahová még át tudott menni, hiszen egy telken van a püspöki rezidenciával - beszédet mondott. Ekkor a világ változásával indokolta a katolikus egyház legfőbb tanácskozó testületének összehívását. "Az ember feltárta a természet törvényeit, szolgálatába fogta erőit, hatalmas és látványos gépeket agyalt ki és épített, DE ABBA AZ ELLENTMONDÁSOS HELYZETBE KERÜLT, HOGY MÍG A FIZIKAI VILÁGBAN ÓRIÁSSÁ NŐ, ADDIG TÖRPÉVÉ ZSUGORODIK LELKI-ERKÖLCSI TEKINTETBEN." Amikor 1962-ben így határozta meg a zsinat célját, akkor arra reflektált Márton Áron, hogy az ember - a fejlődés, előrehaladás egyoldalúsága miatt - egzisztenciális vákuumba került. Az egyház pedig ebben a helyzetben nem lehet öncélú: "Az Úr Jézus Egyházát a világba állította." Itt kell jelen lenni, hogy emberivé és kereszténnyé legyen a modern civilizáció.
Amikor pedig 55 esztendeje, 1965. december 8-án, még mindig kényszerlakhelyen élve, a II. vatikáni zsinat záróünnepségének óráiban ismét összehívta a gyulafehérvári papságot és papnövendékeket, akkor már a zsinati eredményeket hangsúlyozta. "XXIII. János pápa azért hívta össze, hogy az Egyház megvizsgálja, hogyan teljesítheti a Krisztustól kapott változatlan megbízást ebben a nagy változásokon átmenő mai világban."
"Az ember két világ polgára egyszerre, lelkének gyökérszálai az éghez kötik, lábával sáros földi utakon botorkál" - írja Márton Áron már 1940-ben. Ugyanerről szól a 70-es évek bérmálási beszédeiben is. Amit 1965. december 8-án, a Krisztustól kapott változatlan megbízásnak a változó világban való teljesítéséről mondott, az Márton Áronnak ebből a lelkipásztori szemléletéből ered: meg kell találni azt a nyelvezetet, amivel a mai világ megérti az Üzenetet. A zsinat "munkája közben egyik szemét a világra függesztette, a másikkal pedig Krisztusra figyelt, hogy csak azt mondja és tegye, amit isteni alapítója vár az egyháztól. AZ EGYHÁZ MEG AKAR ÚJULNI, ... HOGY MINÉL JOBBAN MEGÉRTSE ÉS MEGKÖZELÍTSE A VILÁGOT. KÖZELEBB AKAR JUTNI A VILÁGHOZ, NEM AZÉRT, HOGY HOZZÁ HASONULJON, HANEM AZÉRT, HOGY KÖZELRŐL ÉS A VILÁG NYELVÉN MONDHASSA A VILÁG FÜLÉBE KRISZTUS IGAZSÁGAIT. ... NEM URALKODNI AKAR, HANEM SZOLGÁLNI. ... Mindent meg akar tenni, hogy a világnak megadhassa, nem azt, amit kíván, hanem azt, amire szüksége van." Ez volt Márton Áronnak az evangéliumi életalakítónak a lelkisége: itt ebben a világban állva, útjelző fényként irányt mutatva az örök igazságok felé.
Márton Áron már a 30-as években, kolozsvári éveiben is sok rokonságot mutatott az akkor három évtizeddel későbbi II. vatikáni zsinat szellemével. A zsinat után hitelességet vár el a katolikus keresztényektől: "Isten törvényeit tanítottuk, de nem vállaltuk. Nem éltünk aszerint, amit hirdettünk. Szépen szóltunk Istenről, de embertársainknak nem tudtuk megmutatni Isten arcát." A papságot nem kasztként, nem felsőbbrendű osztályként értelmezte: a zsinati szemléletben ismerte fel azt a pap-eszményt, amit ő már évtizedekkel korábban élt. "A zsinati atyák szemei előtt ennek a páratlan, egyedülálló krisztusi papságnak az eszméje lebegett, erről akartak szólni. Idők folyamán a keresztény papság is zárt osztállyá lett. Külön helyet foglalt el a társadalmi ranglétrán. ... S a zsinat, a Szentlélek ösztönzésére, ezért kereste annyi gonddal, hogy a katolikus papság fogalmát a történelem folyamán hozzátapadt idegen elemektől megtisztítsa, s helyét és szerepét a mai társadalomban újra az evangélium szellemében határozza meg." Márton Áron elutasította a klerikalizmus (pap-uralom) eszméjét, hiszen - ahogy ő azt egész papi működése során átélte - a papság, az egyház küldetése nem uralkodás, hanem szolgálat. "A külső klerikalizmus, az Egyház túlzott befolyása a politikai életre visszafejlődött; s szűnőfélben van a belső klerikalizmus is, a klerikusok (papok) gyámkodása a laikusok (világi hívők) fölött."
Arra biztatta papjait, hogy tartsanak lépést a világ változásaival. "Legyetek modern lelkipásztorok. Ismerjétek meg a mai ember problémáit, lelki szegénységét, erkölcsi veszélyeit, földies gondolkodását, természetfölötti érzéketlenségét. ... Legyetek modernek olyan értelemben is, hogy vágjatok új csapásokat, kezdeményezzetek új módszereket a lelkipásztorkodásban. De ne feledjétek, hogyha az új út nem az oltártól, nem a gyóntatószéktől és nem az imazsámolytól indul el és nem oda tér vissza, nem Krisztus útján jártok."
Márton Áron is modern lelkipásztor volt. De a modernséget nem tévesztette össze a modernkedéssel: "Meg kell újulnunk az evangélium szellemében, hogy az evangéliumot hitelt érdemlően hirdethessük. Enélkül hiábavaló minden kísérlet és minden erőlködés. A megújulást nem lehet helyettesíteni modernkedéssel, sem nagy hanggal, sem a világ szokásainak vagy hóbortjainak az utánzásával." Márton Áron, aki tudta, hogy a keresztény ember két világ polgára, elkerülte a végleteket: elkerülte a világtól elidegenedett áljámborságot; és elkerülte a világban való feloldódást, Márton Áron soha nem úszott semmilyen árral. A párbeszéd mestere volt: nem kezelte le az övétől eltérően gondolkodó, más világnézetű embereket, de ugyanakkor a párbeszéd a megalkuvás alibije sem volt az Ő számára.
Márton Áron a hat év nehéz börtönt követő tízévnyi kényszerlakhelye miatt nem lehetett ott a II. vatikáni zsinaton. Együtt lélegzett vele, régóta vallott elveit láthatta megvalósulni a zsinati okmányok szellemében. Az itt megosztott fénykép színes része a római Szent Péter bazilikát mutatja egy zsinati ülésszakon. Ide helyeztem Márton Áron képét, mert ő ide való!
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: embertársainknak, kezdeményezzetek, kényszerlakhelye, természetfölötti, záróünnepségének, érzéketlenségét, papnövendékeket, visszafejlődött, egzisztenciális, gyóntatószéktől, székesegyházban, keresztényektől, lelkipásztorok, teljesítéséről, helyettesíteni, gyulafehérvári, modernkedéssel, életalakítónak, ellentmondásos, lelkipásztori, rezidenciával, szemléletéből, társadalomban, változásaival, imazsámolytól, elidegenedett, áljámborságot, gondolkodását, egyoldalúsága, klerikalizmus, megvizsgálja, hangsúlyozta, összehívását, eredményeket, kereszténnyé, előrehaladás, gyulafehérvári székesegyházban, püspöki rezidenciával, világ változásával, katolikus egyház, ember feltárta, természet törvényeit, zsinat célját, egyház pedig, világba állította, modern civilizáció, gyulafehérvári papságot, zsinati eredményeket, nagy változásokon, éghez kötik, 70-es évek, változó világban, László Virt, Márton Áron, Amikor XXIII, ABBA AZ ELLENTMONDÁSOS HELYZETBE KERÜLT, HOGY MÍG FIZIKAI VILÁGBAN ÓRIÁSSÁ NŐ, ADDIG TÖRPÉVÉ ZSUGORODIK LELKI-ERKÖLCSI TEKINTETBEN, Jézus Egyházát, Márton Áronnak, EGYHÁZ MEG AKAR ÚJULNI, HOGY MINÉL JOBBAN MEGÉRTSE ÉS MEGKÖZELÍTSE VILÁGOT, KÖZELEBB AKAR JUTNI VILÁGHOZ, HOGY HOZZÁ HASONULJON, HANEM AZÉRT, HOGY KÖZELRŐL ÉS VILÁG NYELVÉN MONDHASSA VILÁG FÜLÉBE KRISZTUS IGAZSÁGAIT, URALKODNI AKAR, HANEM SZOLGÁLNI, Szent Péter,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Anyák napjára  Andrássy Réka - A bolond Böske  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Mindig lesz olyan  Egy barátság története  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Esterházy Péter: Harmonia c...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Kertem  Hogyan válunk hűségesekké?  "Ez egy csoda"  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 15  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Nevelőszülőkhöz adták,  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  képre írva  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Szép estét kedves látogatóimna...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Jázmin  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jan Twardowski - Siessünk  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Szabó T. Anna - Pitypang  Somlyó Zoltán - Orgonával  Martin Buber, A haszidim meséi  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Zilahy Lajos mondta  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Ott van  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Jó nap volt  Latinovits Zoltán tollából  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  A felvilágosodás...  Szívek  Baranyi Ferenc - N i n c s  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 13  Martin Buber, A haszidim meséi  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  "Ez egy csoda"  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Egyszerű  képre írva 
Bejegyzés Címkék
gyulafehérvári székesegyházban, püspöki rezidenciával, világ változásával, katolikus egyház, ember feltárta, természet törvényeit, zsinat célját, egyház pedig, világba állította, modern civilizáció, gyulafehérvári papságot, zsinati eredményeket, nagy változásokon, éghez kötik, 70-es évek, változó világban, lelkipásztori szemléletéből, világra függesztette, másikkal pedig, világnak megadhassa, evangéliumi életalakítónak, világban állva, örök igazságok, 30-as években, akkor három, zsinat után, katolikus keresztényektől, zsinati szemléletben, zsinati atyák, eszméje lebegett, keresztény papság, társadalmi ranglétrán, katolikus papság, történelem folyamán, evangélium szellemében, egyház küldetése, külső klerikalizmus, politikai életre, belső klerikalizmus, világ változásaival, imazsámolytól indul, evangéliumot hitelt, világ szokásainak, keresztény ember, világtól elidegenedett, világban való, párbeszéd mestere, övétől eltérően, megalkuvás alibije, zsinati okmányok, római Szent, zsinati ülésszakon, embertársainknak, kezdeményezzetek, kényszerlakhelye, természetfölötti, záróünnepségének, érzéketlenségét, papnövendékeket, visszafejlődött, egzisztenciális, gyóntatószéktől, székesegyházban, keresztényektől, lelkipásztorok, teljesítéséről, helyettesíteni, gyulafehérvári, modernkedéssel, életalakítónak, ellentmondásos, lelkipásztori, rezidenciával, szemléletéből, társadalomban, változásaival, imazsámolytól, elidegenedett, áljámborságot, gondolkodását, egyoldalúsága, klerikalizmus, megvizsgálja, hangsúlyozta, összehívását, eredményeket, kereszténnyé, előrehaladás, szolgálatába, teljesítheti, ösztönzésére, lelkipásztor, szegénységét, elutasította, evangéliumot, hirdethessük, megvalósulni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4898
  • e Hét: 15960
  • e Hónap: 28636
  • e Év: 262383
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.