Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kránitz Mihály: A csodálatos jel - Adventi útikönyv Ferenc..
  2020-12-16 09:33:36, szerda
 
   
  Kránitz Mihály: a csodálatos jel - Adventi útikönyv Ferenc pápával
......


A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának volt dékánja, tanszékvezető egyetemi tanár immár hagyományosan adventi útikönyvet ad a kezünkbe, amely minden napra tartalmaz egy rövid mondatot a napi szentírási olvasmányokból, valamint ezek feldolgozását az elmélkedés révén.
Részleteket olvashatunk a kötetben Ferenc pápa A csodálatos jel című, 2019-ben írt leveléből, amelyben összefoglalta gondolatait a kisded Jézus jászláról és a családi Betlehem állításról. A szentírás-magyarázatok Jeges Mirjam kármelita nővér Árnyékában kívántam élni című könyvéből származnak.
Kránitz Mihály elmélkedésében karácsony nagy ajándékának nevezi, hogy a mindenható Isten egyszülött Fiát látható alakban küldi el hozzánk. Beteljesül a próféták ígérete, hogy egyszer majd eljön a Szabadító, a Messiás, és teljesül a szívünk mélyén lévő vágy: az Istennel való találkozás. Bár Jézus kétezer évvel ezelőtt már megszületett Betlehemben, számunkra akkor jön el, ha beengedjük a szívünkbe. ,,Ő mindig ajtónk előtt áll, és kopogtat. Nem halogathatjuk az időt, hogy majd foglalkozunk vele, hanem ha felismertük az igazságot, akkor azonnal cselekednünk kell. Földi életidőnk ugyanis véges."
Az itáliai Greccióban Assisi Szent Ferenc 1223-ban megkérte János nevű gazdag, ám rendkívül szerény és imádságos életet élő barátját, hogy rendezzenek be egy barlangot, állítsanak fel ott egy jászlat, hozzanak szalmát, szamarat és ökröt, s hívják oda a pásztorokat - élő alakokkal elevenítsék fel Jézus születésének szent eseményeit. A Szentatya felidézi, hogy Szent Ferenc első életrajzírójánál, Celanói Tamásnál olvashatjuk, hogy az első betlehemezés éjszakáján az egyszerű és megható jelenethez egy csodálatos látomás ajándéka is társult: az egyik jelenlévő magát a kisded Jézust látta a jászolban feküdni. Abból az 1223-as karácsonyi betlehemből ,,mindenki kimondhatatlan örömmel telve tért vissza otthonába".
A lelki olvasmányban Mirjam nővér kiemeli: Mária teremtményi mivoltára és szolgálatkészségére, örömére mutat rá, amikor azt mondja Gábriel arkangyalnak: ,,Történjék veled szavaim szerint." A kármelita nővér szerint ez valójában azt jelenti: ,,Csinálj velem azt, amit akarsz!" Egyúttal idézi Maurice Zundel svájci teológust: ,,Nem a menetelő tömeg, nem a támadásra fölfegyverzett hadseregek, nem is a nagy megmozdulások fogják eldönteni a világ jövőjét, hanem Isten titkos párbeszéde egy fiatal lánnyal."
Kránitz professzor leszögezi: a földi élet igazi célja, hogy eljusson az istenfiúságra. Amikor Isten megteremtette az embereket, akkor ,,barátainak" tekintette őket. Ha az értelem és a hit fényességét is megkaptuk ajándékba, akkor nemcsak logikailag kell elfogadnunk, hogy Isten a világmindenség és az ember teremtője, ,,hanem az értelem fényénél felismerve magasztalnunk kell Istent jóságáért és emberszeretetéért".
Ferenc pápa felhívja a figyelmünket, gondoljunk arra, hányszor veszi körül csillagtalan éjszaka életünket. Ám Isten ezekben a reménytelennek látszó időszakokban sem hagy magunkra bennünket, hanem nyilvánvalóvá teszi magát, hogy válaszoljon a létünk értelmét érintő legalapvetőbb kérdésekre: ,,Ki vagyok én? Honnan jövök? Miért születtem ebbe az időbe? Miért szeretek? Miért szenvedek? Miért fogok meghalni? Hogy választ adjon ezekre a kérdésekre, Isten emberré lett. Közelsége fényt hoz oda, ahol sötétség van, és megvilágítja azokat, akik a szenvedés sötétségén mennek keresztül."
Mirjam nővér rámutat: a mi Istenünk a szövetség Istene. ,,Kitartó, szinte konok hűséggel, kiolthatatlan reménnyel, újra és újra szövetséget köt az emberrel, hogy áldottá és áldássá tegye."
Elmélkedésében Mihály atya leszögezi: mindnyájan Isten kiválasztottjai vagyunk, még azok is, akik nem születhettek meg, mert a Teremtő ,,a maga jóságában és szeretetében a saját isteni természetében akarja részesíteni az embert". Ezért is fontos, hogy felismerjük-e a bennünk lévő isteni tervet, együtt tudunk-e működni a kapott kegyelemmel, elismerjük-e Istent Atyánknak, és tudunk-e szeretettel szolgálni embertársainkkal. A minta, akitől ezt megtanulhatjuk, maga az Isten, aki a Fiát küldte el látható alakban, hogy ,,aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örök élete legyen" (Jn 3,16).
Ferenc pápa megvilágítja: Mária az igenjével Isten Fiának anyjává vált, anélkül, hogy szüzességét elvesztette volna, sőt Fiának köszönhetően megszentelte azt. Isten Fiának Anyját látjuk benne, ,,aki nem tartja meg magának Fiát, hanem mindenkit arra kér, hogy engedelmeskedjen az ő szavának, és váltsa valóra azt".
Mirjam nővér szerint Mária legmélyebb identitása nem az, hogy ő Mária, hanem az, hogy ,,kegyelembe fogadott, hogy betöltötte őt Isten kegyelme. Mária attól az, aki, hogy kegyelembe fogadott".
Kránitz Mihály kifejti: szenteste közeledtével nemcsak Keresztelő Jánosról vagy Jézusról kérdezhetjük meg, hogy ,,Mi lesz ebből a gyermekből?", hanem magunkat is szembesítenünk kell a Messiás egész személyiséget átalakító hatásával, akit az Isten csodálatos jelként küldött, hogy őt felismerve mindannyian üdvözüljünk.
Ferenc pápa szerint a Betlehem előtt szívesen visszagondolunk arra, amikor még gyerekek voltunk. Emlékeink arra buzdítanak bennünket, hogy mindig tudatosítsuk, milyen hatalmas ajándékot kaptunk azáltal, hogy szüleink átadták nekünk a hitet, de megéreztetik velünk annak kötelességét és örömét is, hogy gyermekeinkkel és unokáinkkal megosszuk ugyanezt a tapasztalatot.
Mirjam nővér értelmezése szerint Mária kegyelme kapcsolatban van azzal a feladattal, amit kapott, de több is ennél. Ő Isten szemében ,,nemcsak egy funkciót tölt be, nemcsak egy megbízatást lát el, hanem személyében kedves számára". Mi magunk is, valamennyien öröktől fogva kegyelembe fogadottak vagyunk, ,,mert kezdetben nem volt más, csak a kegyelem".
A gyönyörű borítójú kötet - Siklósi Pétert illeti ezért dicséret - lelkünket gazdagító olvasmány, segítségével eltűnődhetünk ég és föld szerves összetartozásán, azon, hogyan jelenik meg a természetfölötti az életünkben, és hogy mi a karácsony igazi, egyedülálló jelentősége: a Megváltó szeretet-Isten földi megtestesülése.


Kránitz Mihály: A csodálatos jel
Szent István Társulat, 2020 - itt lehet megvásárolni a könyvet
Bodnár Dániel/Magyar Kurír 2020.12.05

*
- Csodálatos jelet kaptunk a názáreti Jézus születésében, aki nem tartotta kizárólagos tulajdonának az ő isteni voltát, hanem szeretettől vezérelve felvette emberi természetünket, s ezzel látható, valóságos módon megmutatta Isten közvetlen jelenlétét mindenki számára. Ha a betlehemi jászol előtt leborulunk, szívünket eltölti az öröm, látva, hogy Isten a megszületett Messiás személyében önmagát adta nekünk. Törekedjünk e nagy Jel felismerésére, a belőle áradó jóság befogadására és a kapott példa követésére is. Legyen most a szívünkben hála, magatartásunkban alázat és egyszerűség, hogy az egyszerű helyen világra jött Üdvözítő szállást találhasson a mi szívünkben is. Fogjunk össze, és haladjunk együtt a betlehemi Jel felé! (Kránitz Mihály atya)

- Dr. Kránitz Mihály adventi üzenete videó Link
...... ........... ........- Dr. Kránitz Mihály előadása Székesfehérváron 2018.09.27
A mai helyzetre is rámutatva, az egyház kétezer éves tevékenységét tekintette át Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja és tanszék vezetője Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban tartott előadásában. A hit továbbadásának kezdeteit, megőrzését, későbbi fejlődését vizsgálva, rávilágított az egyes egyház történeti korszakban a teológia fejlődésére, a hittudomány mai feladataira.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Címkék: magatartásunkban, életrajzírójánál, székesfehérváron, embertársainkkal, engedelmeskedjen, természetfölötti, összetartozásán, kiválasztottjai, visszagondolunk, továbbadásának, gyermekeinkkel, kimondhatatlan, elmélkedésében, reménytelennek, szembesítenünk, olvasmányokból, fölfegyverzett, természetünket, világmindenség, megtestesülése, megtanulhatjuk, istenfiúságra, magasztalnunk, személyiséget, tevékenységét, nyilvánvalóvá, megmozdulások, eltűnődhetünk, feldolgozását, kiolthatatlan, hagyományosan, tanszékvezető, tapasztalatot, halogathatjuk, felismerésére, legalapvetőbb, rövid mondatot, napi szentírási, elmélkedés révén, kötetben Ferenc, kisded Jézus, családi Betlehem, mindenható Isten, próféták ígérete, szívünk mélyén, itáliai Greccióban, pásztorokat –, első betlehemezés, csodálatos látomás, egyik jelenlévő, kisded Jézust, jászolban feküdni, Kránitz Mihály, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának, Jeges Mirjam, Greccióban Assisi Szent Ferenc, Szent Ferenc, Celanói Tamásnál, Maurice Zundel, Amikor Isten, Elmélkedésében Mihály, Istent Atyánknak, Isten Fiának, Isten Fiának Anyját, Keresztelő Jánosról, Siklósi Pétert, Szent István Társulat, Bodnár Dániel, Magyar Kurír, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Szent István Hitoktatási, Művelődési Házban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Örökkévalóság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Szép estét - nyugodalmas jó éj...  Facebookon kaptam  Reggeli kép  Facebookon kaptam  Harry herceg és felesége vissz...  Facebookon kaptam  Fehér rózsák  Búcsúzik a nyár.....  Kavicskaktusz  Szép jó reggelt kedves gazdim ...  Gondolkodó  Facebookon kaptam  Romy Schneider  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Őszi kép  Gondolat  Mérőszalag  Facebookon kaptam  Az Ároni áldás  Napraforgó  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mezei virágok  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Almák kosárban  Búzavirágok  A legnagyobb örökség  Gazdagásg és világi társaságok  Jó reggelt!  Aranyóra  Isten terápiája  E világ "istenei"  Boldog születésnapot a ma ünne...  Őszi szépségek  Búcsúzik a nyár.....  Reggeli kép  Sosem hagyják ABBA  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Röjtökmuzsaj  Facebookon kaptam  Az élet olyan, mint egy kert. ...  Facebookon kaptam  Szőlőhegyen  Kavicskaktusz  Facebookon kaptam  Csillagjegyek - Mérleg  Ne légy szomorú . . .  Facebookon kaptam  Látod csupán erről szól az Éle...  Facebookon kaptam  Őszi folyópart  Facebookon kaptam  Ön, Mr. Einstein... Hisz Isten...  Mai napi mosoly.....  Vidám szüretet!  Őszi folyópart  Facebookon kaptam  Virágszirmok  Szép estét kedves látogatóimna...  Nő csokorral  Kemény világ vár az oltatlanok...  Ez a boldogság titka !  Facebookon kaptam  Őszinteség  Életünk tartalma és öröme  Facebookon kaptam Krisztinától  Wass Albert történet  Őszi csokor  Miért nem jó, ha magas a koles...  Facebookon kaptam  Sosem hagyják ABBA  Jó éjszakát!  Isten gyűlöli a kevélyeket  Imádság  Őszi folyópart  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Csillagjegyek - Mérleg  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Fokföldi ibolyák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A legnagyobb örökség  Fejlődés  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes, őszi napfényben fürd...  Kellemes délutánt kívánok  Fehér rózsák  Örökkévaló érték 
Bejegyzés Címkék
rövid mondatot, napi szentírási, elmélkedés révén, kötetben Ferenc, kisded Jézus, családi Betlehem, mindenható Isten, próféták ígérete, szívünk mélyén, itáliai Greccióban, pásztorokat &#8211, első betlehemezés, csodálatos látomás, egyik jelenlévő, kisded Jézust, jászolban feküdni, 1223-as karácsonyi, lelki olvasmányban, kármelita nővér, menetelő tömeg, támadásra fölfegyverzett, nagy megmozdulások, világ jövőjét, fiatal lánnyal, földi élet, ember teremtője, értelem fényénél, reménytelennek látszó, létünk értelmét, szenvedés sötétségén, szövetség Istene, maga jóságában, saját isteni, bennünk lévő, kapott kegyelemmel, igenjével Isten, funkciót tölt, gyönyörű borítójú, karácsony igazi, názáreti Jézus, betlehemi jászol, megszületett Messiás, belőle áradó, kapott példa, szívünkben hála, egyszerű helyen, egyház kétezer, egyes egyház, teológia fejlődésére, magatartásunkban, életrajzírójánál, székesfehérváron, embertársainkkal, engedelmeskedjen, természetfölötti, összetartozásán, kiválasztottjai, visszagondolunk, továbbadásának, gyermekeinkkel, kimondhatatlan, elmélkedésében, reménytelennek, szembesítenünk, olvasmányokból, fölfegyverzett, természetünket, világmindenség, megtestesülése, megtanulhatjuk, istenfiúságra, magasztalnunk, személyiséget, tevékenységét, nyilvánvalóvá, megmozdulások, eltűnődhetünk, feldolgozását, kiolthatatlan, hagyományosan, tanszékvezető, tapasztalatot, halogathatjuk, felismerésére, legalapvetőbb, összefoglalta, természetében, megteremtette, cselekednünk, időszakokban, megvilágítja, tulajdonának, arkangyalnak, kérdezhetjük, köszönhetően, magyarázatok, olvasmányban, kötelességét, , ,
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1003
  • e Hét: 4324
  • e Hónap: 50435
  • e Év: 606664
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.