Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Százéves Hercule Poirot 12.13
  2020-12-16 21:27:33, szerda
 
  Hercule Poirot fotó
.........


Agatha Christie és a kereszténység
Aki nem nézett szembe a kétségbeeséssel, nem sokat tud a keresztény életről. Csak akkor lehetünk keresztények, ha elfogadjuk azt az életet, amelyet Krisztus is elfogadott.
Örömünket kell lelnünk a dolgokban, ahogyan ő is; ismernünk kell azt a békét és boldogságot, amely abból fakad, hogy összhangban vagyunk Isten akaratával.
1971-ben néhány közismert katolikus és nem katolikus brit személyiség azzal a kéréssel fordult a pápához, hogy Angliában és Walesben maradhasson érvényben a tridenti rítus. A szóbeszéd szerint VI. Pál az aláírók között meglátta Agatha Christie nevét, vállat volt, és helyt adott a kérésnek.
Christie-t az anglikán egyházban keresztelték meg, s bár válása miatt az Eucharisztiában nem részesülhetett, élete végéig az egyházban maradt. Az éjjeliszekrényén a Krisztus követésének anyjától örökölt példányát tartotta, és ezt a szokást egyik híres nyomozójára, Jane Marple-ra is átruházta. A könyv első lapján a Római levél egyik mondata volt feljegyezve:
,,Ki szakíthat el minket Krisztus szeretetétől?" 1976-ban, Christie temetésén a kiadója, William Collins meg is említette, hogy a könyv és a páli idézet az írónő ,,finom keresztény szellemiségét" tükrözi: ,,Agatha tudta, mi az igaz vallás."
A vallás témája ritkán kerül elő Agatha Christie bűnügyi regényeiben, de minden írásának keretét alkotja. Pályája kibontakozásával Christie-nél egyre nyilvánvalóbb lett, hogy nyomozóinak már-már szent feladatuk van. A detektívek feltárják az igazságot, érvényt szereznek az igazságosságnak, s ennyiben szinte Isten nevében járnak el. Poirot maga is egészen bensőségesen emlegeti le bon Dieu-t, a Jóistent. Időnként egészen komoly meggyőződésének is hangot ad:
ha valaki úgy véli, hogy tudja, kinek szabad élnie, és kinek nem, már úton van afelé, hogy a legveszélyesebb gyilkos legyen, aki nem nyereségvágyból, hanem egy eszme kedvéért öl (Nyílt kártyákkal).
Agatha Christie vallotta, hogy az élet szent, és nem lehet könnyelműen venni. Kifejezetten ellenezte az öngyilkosságot: az Éjféltájt egyik szereplője ragaszkodik hozzá, hogy joga van azt tennie az életével, amit akar, mire a keresztény ápolónő azt feleli: ,,De lehet, hogy Istennek szüksége van magára."
Nem csoda, hogy önéletrajzában az írónő feleleveníti, amit egyik tanárától hallott: ,,Aki nem nézett szembe a kétségbeeséssel, nem sokat tud a keresztény életről. Csak akkor lehetünk keresztények, ha elfogadjuk azt az életet, amelyet Krisztus is elfogadott.
Örömünket kell lelnünk a dolgokban, ahogyan ő is; ismernünk kell azt a békét és boldogságot, amely abból fakad, hogy összhangban vagyunk Isten akaratával.
De az elhagyatottságot is át kell élnünk, ahogyan ő elhagyatott volt az Olajfák hegyén, átérezve, hogy mindenki elhagyott, maga Isten is. De higgyünk abban, hogy nem ez a vég. Aki szeret, szenved is, és aki nem szeret, nem érti a keresztény élet értelmét."

(Részlet Nick Baldock First Thingsben megjelent 2009-es írásából.)

Forrás és fotó: Vigilia szerkesztőség Facebook-oldala
Magyar Kurír 2020.12.16
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Címkék: elhagyatottságot, éjjeliszekrényén, kibontakozásával, legveszélyesebb, meggyőződésének, igazságosságnak, kétségbeeséssel, nyereségvágyból, eucharisztiában, önéletrajzában, öngyilkosságot, részesülhetett, szellemiségét, szerkesztőség, nyilvánvalóbb, kereszténység, feleleveníti, bensőségesen, keresztelték, keresztények, kifejezetten, szeretetétől, könnyelműen, nyomozóinak, boldogságot, maradhasson, összhangban, követésének, személyiség, elhagyatott, nyomozójára, feljegyezve, ragaszkodik, regényeiben, keresztény, akaratával, keresztény életről, kéréssel fordult, tridenti rítus, szóbeszéd szerint, aláírók között, anglikán egyházban, egyházban maradt, szokást egyik, könyv első, páli idézet, írónő „, igaz vallás, vallás témája, detektívek feltárják, legveszélyesebb gyilkos, eszme kedvéért, Százéves Hercule Poirot, Hercule Poirot, Agatha Christie, Jane Marple-ra, William Collins, Részlet Nick Baldock First Thingsben, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Radikális szeretet  Elköszönt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png lepke  Albert Einsteinről  Szép estét kedves látogatóimna...  Png ház  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png csokor  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Png cica  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Örülök, hogy látlak!  Szép estét kedves látogatóimna...  Elköszönt  Radikális szeretet  Régi emberek, akikre máig büsz...  A kételkedés kezelése  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Fehér virág  Akarat  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Alvó cicák  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Radikális szeretet  Radikális szeretet  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Reménység és erő Krisztustól e...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Garai Gábor - Takarítás  Tavaszi kép  Paul David Tripp Április 20  Mindig jusson idő nevetni  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Nagyon különös  Jó éjszakát  A jó emberek mindig szépek mar...  Leonardo da Vinci gondolata  Png nő  Kellemes délutánt kívánok  Gonosz démon-álarc  Nagyi telefonál  Egy bizonyos határt  Png lepke  Idő  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Radikális szeretet  Akarat  Őrizkednünk kell...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Kellemes délutánt kívánok  Esti kép  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Albert Einstein gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Alázat  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
keresztény életről, kéréssel fordult, tridenti rítus, szóbeszéd szerint, aláírók között, anglikán egyházban, egyházban maradt, szokást egyik, könyv első, páli idézet, írónő &#8222, igaz vallás, vallás témája, detektívek feltárják, legveszélyesebb gyilkos, eszme kedvéért, élet szent, keresztény ápolónő, írónő feleleveníti, keresztény élet, elhagyatottságot, éjjeliszekrényén, kibontakozásával, legveszélyesebb, meggyőződésének, igazságosságnak, kétségbeeséssel, nyereségvágyból, eucharisztiában, önéletrajzában, öngyilkosságot, részesülhetett, szellemiségét, szerkesztőség, nyilvánvalóbb, kereszténység, feleleveníti, bensőségesen, keresztelték, keresztények, kifejezetten, szeretetétől, könnyelműen, nyomozóinak, boldogságot, maradhasson, összhangban, követésének, személyiség, elhagyatott, nyomozójára, feljegyezve, ragaszkodik, regényeiben, keresztény, akaratával, detektívek, kártyákkal, elfogadjuk, elfogadott, szereplője, elhagyott, egyházban, ellenezte, feltárják, megjelent, érvényben, szóbeszéd, ismernünk, thingsben, dolgokban, feladatuk, említette, éjféltájt, tanárától, temetésén, igazságot, átruházta, örömünket, szakíthat, példányát, szereznek, katolikus, közismert, angliában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7527
  • e Hét: 19157
  • e Hónap: 52311
  • e Év: 286058
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.