Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hanna és a Szűzanya
  2020-12-22 18:39:40, kedd
 
  Itt állunk a megtestesülés éjszakájának a küszöbén, és Anyaszent egyházunk még ekkor sem szűnik meg táplálni, tanítani bennünket Isten igéje által. Ma éppen arról tanít, hogy azok, akik igazán Teremtőjüknek akarták szentelni magukat, Istennel való kapcsolatukat tették életük első helyére. Nem riadtak vissza attól, hogy áldozatokat is hozzanak ezért a kapcsolatért. Épp úgy, ahogy egy jó férj sok áldozatot hoz meg a felesége javáért, és a jó asszony sem riad vissza attól, hogy férje kedvére tegyen, még ha nehezére is esik néha. - Horváth Zoltán diakónus elmélkedése.
Itt állunk a megtestesülés éjszakájának a küszöbén, és Anyaszent egyházunk még ekkor sem szűnik meg táplálni, tanítani bennünket Isten igéje által. Ma éppen arról tanít, hogy azok, akik igazán Teremtőjüknek akarták szentelni magukat, Istennel való kapcsolatukat tették életük első helyére. Nem riadtak vissza attól, hogy áldozatokat is hozzanak ezért a kapcsolatért. Épp úgy, ahogy egy jó férj sok áldozatot hoz meg a felesége javáért, és a jó asszony sem riad vissza attól, hogy férje kedvére tegyen, még ha nehezére is esik néha.
Akikkel ma találkoztunk a Szentírásban, ők is így cselekszenek. Ők is meghozzák az áldozatukat éltető Urukkal való kapcsolatukért. Az emberiség egyik legősibb tapasztalata, hogy az Istennel való kapcsolatért bizony áldozatokat is vállalni kell. Néha nem is akármilyent. S minél nagyobb ez az áldozat, annál jobban kifejezi, hogy milyen fontos az áldozatot bemutató részéről az odatartozás, és az összetartozás kifejezése teremtő Istene felé.
Az ószövetségi Hanna, aki Sámuelt, a majdani nagy prófétát, gyermekeként viszi az Úr elé, legnagyobb, legféltettebb kincsét adja oda. Azt az egyszem gyermekét, akiért oly sokáig, és oly odaadóan imádkozott. Az Úr meghallgatta imádságát, megadta számára a gyermeket, és ő nem vonta vissza ígéretét. Nyilván megvívta a maga harcát. Először önmagával, aztán a gyermek apjával - és, aztán vitte. Valóban az Úr szolgálatára szentelte, bár majdnem a szíve szakadt bele. És lám, mi lett áldozatának a gyümölcse? Az üdvösségtörténetnek egyik legnagyobb prófétája, Sámuel, aki Izrael népének felkenhette első királyát, Sault. Hanna méltán lehetett előképpé.
Kinek? Magának az újszövetség szülőanyjának, a Boldogságos Szűz Máriának. Mert amikor ő igent tudott mondani Gábriel hírére, akkor biztosan egész világosan látta, hogy ez bizony komoly áldozatokat fog követelni tőle. Világra hozni és felnevelni egy olyan gyermeket, akinek ,,az apjáról nem lehet tudni semmit". Tudta, igen, tudta, hogy ez jóval több, mint amit a környezete el fog tudni viselni a részéről, és a hozzátartozó magyarázat is olyan, amely aligha talál majd megértő fülekre. Hogy honnan tudta a Szűzanya, ez a szinte még gyermekleány, hogy milyen kellemetlenségek elé kell néznie? Hát onnan, hogy nemrégen ünnepeltük a Szeplőtelen Fogantatás ünnepét. Innen tudjuk, hogy az áteredő bűn következményei között ott van az is, hogy az értelem elhomályosul, az akarat meggyengül. De kiemeltként, a Szűzanya értelme nem homályosult el. Az ő akarata nem gyengült meg. Igazából nem tudjuk, hogy vajon hány hosszú perc telt el, mire az angyali üdvözletre az ő saját igenjét ki tudta mondani. De végül is elhangzott - s bár ez a lényeg, mégse felejtsük el, mégsem mellékes, hogy ki tudja, milyen félelmeket kellett legyőznie magában. Bizonyára volt benne félelem - és mégis vállalta. Beleállt a Megváltó akaratába, üdvözítő Istene szándékába. Lesz, ami lesz, jöjjön, aminek jönnie kell. Ha az Örökkévaló így akarta, így lesz jó. Tudott bízni az Istenben, hogy nem csapdába csalják, hanem az örök üdvösségnek, az Úr dicsőségének lehet a szolgáló leánya.
Az sem jelenthetett könnyű döntést, hogy védtelen lányként keljen útra a hegyek közé, veszélyeket rejtő utakon Erzsébethez, hiszen már áldott állapotban volt, és beálljon szolgálni, segíteni idős rokonának. Azt is tudjuk, hogy ez a szolgálat nem volt rövid. Három egész hónapig tartott, amíg az Úr útját egyengető, majdani próféta, a kicsi János meg nem született. A fiatal szolgált az idősebbnek, mégis a nagyobb szolgált a kisebbnek. Erről sem mondhatjuk, hogy nincs köze az áldozatvállaláshoz.
A legnagyobb áldozatvállaló pedig maga a mi Urunk. Ő az, aki vállalta, hogy mint nászházából kilépő vőlegény, a mennyországból, az isteni boldogság teljességéből kilépjen, alászálljon, és belépjen a mi halandóságunk világába. A szenvedhetetlenségből a szenvedés világába. Ahogy Szent Pál apostol mondja, kiüresítette önmagát, egy lett közülünk. Senki sem gondolhatja azt, hogy itt ne lenne szó áldozatvállalásról - ami a természetfelettiség szintjén zajlik -, és hogy az ne lett volna tudatos a mi Urunk részéről. Teremtményeivel való kapcsolatáért meghozta az áldozatát, a szenvedhetetlenség helyett vállalta a halandó ember szenvedéseit, mennyei biztonsága helyett vállalta a kiszolgáltatottságot, isteni, bírói trónusa helyett pedig az üldöztetést és annak a következményeit is.
Vállalta, hogy kicsi gyermekként jöjjön közénk, akinek gondoskodásra van szüksége, akinek törődésre van szüksége, aki magáért még semmit sem tud tenni. Teljesen ránk bízta magát.
Mégis, érdemes megfigyelnünk, hogy kire bízta rá magát? Arra bízta, akinek a lelkülete az Övéhez a leginkább hasonló volt. Aki tudott áldozatot hozni és vállalni, és nem csak kis dolgokban, hanem az életét is teljes egészében rá tudta bízni Gondviselő Istenére, amikor kellett.

Horváth Zoltán diakónus 2020.12.22
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: kellemetlenségek, következményeit, teremtményeivel, következményei, mennyországból, áldozatvállaló, kapcsolatukért, megfigyelnünk, kapcsolatukat, teremtőjüknek, gondoskodásra, megtestesülés, teljességéből, összetartozás, szülőanyjának, kapcsolatáért, halandóságunk, legféltettebb, cselekszenek, kapcsolatért, hozzátartozó, gyermekleány, találkoztunk, tapasztalata, éjszakájának, gyermekeként, kiüresítette, meghallgatta, szolgálatára, szenvedéseit, szentírásban, elhomályosul, jelenthetett, dicsőségének, gondolhatja, üldöztetést, megtestesülés éjszakájának, felesége javáért, áldozatukat éltető, emberiség egyik, áldozatot bemutató, összetartozás kifejezése, ószövetségi Hanna, majdani nagy, egyszem gyermekét, maga harcát, gyermek apjával, szíve szakadt, újszövetség szülőanyjának, olyan gyermeket, hozzátartozó magyarázat, értelem elhomályosul, Horváth Zoltán, Boldogságos Szűz Máriának, Szeplőtelen Fogantatás, Ahogy Szent Pál, Gondviselő Istenére,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bertolt Brecht -től idézet  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png kislány  Png csokor  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Leonardo da Vinci gondolata  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Png virág  Hogy lehet megtartani  Fehér virág  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nevem  Facebookon kaptam  Idő  Idő  Bounty krémes  Rátalálsz  Tavaszi kép  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A kételkedés kezelése  Tanuld meg ezt a versemet  Akarat  Popper Péter szavai  Paul David Tripp Április 19  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png fotel  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Ágai Ágnes – Csendélet  Png virág  Egy hatékony szolga  Nagyi telefonál  Őrizkednünk kell...  s immár én is felragyogva, ért...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Julian Brass gondolata  Nagyi telefonál  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Ne kapaszkodj magasabbra,  Alázat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png nő  210 éve született a SZÓZAT meg...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Akarat  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Alázat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nevem  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Boldog születésnapot a ma ünne...  A televizió nem a kultúrát kép...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Őrizkednünk kell...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
megtestesülés éjszakájának, felesége javáért, áldozatukat éltető, emberiség egyik, áldozatot bemutató, összetartozás kifejezése, ószövetségi Hanna, majdani nagy, egyszem gyermekét, maga harcát, gyermek apjával, szíve szakadt, újszövetség szülőanyjának, olyan gyermeket, hozzátartozó magyarázat, értelem elhomályosul, akarat meggyengül, angyali üdvözletre, örök üdvösségnek, szolgáló leánya, hegyek közé, kicsi János, fiatal szolgált, nagyobb szolgált, legnagyobb áldozatvállaló, isteni boldogság, szenvedés világába, lett közülünk, halandó ember, leginkább hasonló, kellemetlenségek, következményeit, teremtményeivel, következményei, mennyországból, áldozatvállaló, kapcsolatukért, megfigyelnünk, kapcsolatukat, teremtőjüknek, gondoskodásra, megtestesülés, teljességéből, összetartozás, szülőanyjának, kapcsolatáért, halandóságunk, legféltettebb, cselekszenek, kapcsolatért, hozzátartozó, gyermekleány, találkoztunk, tapasztalata, éjszakájának, gyermekeként, kiüresítette, meghallgatta, szolgálatára, szenvedéseit, szentírásban, elhomályosul, jelenthetett, dicsőségének, gondolhatja, üldöztetést, áldozatának, áldozatokat, nászházából, gyermekként, ószövetségi, alászálljon, akármilyent, homályosult, újszövetség, erzsébethez, odatartozás, veszélyeket, szeplőtelen, kiemeltként, üdvösségnek, elmélkedése, boldogságos, áldozatukat, felkenhette, biztonsága, legnagyobb, meggyengül, fogantatás, ünnepeltük, örökkévaló, szándékába, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 601
  • e Hét: 2782
  • e Hónap: 35936
  • e Év: 269683
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.