Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vállaljuk fel a béketeremtés szolgálatát!
  2021-01-03 08:54:30, vasárnap
 
  Imádság Budapesten a béke világnapján.
Cserháti Ferenc Esztergom-budapesti segédpüspök vezette idén Budapesten, az Egyetemi templomban a Sant'Egidio közösség által szervezett ökumenikus imádságot a békéért.
...... .......


Fabiny Tamás, a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke mondott könyörgést, a házigazda Martos Levente Balázs, a Központi Szeminárium rektora volt.
A Sant'Egidio közösség hagyományosan minden évben, a világ sok száz pontján csatlakozik a pápa békeüzenetéhez. Budapesten általában fáklyás felvonulást tartanak a rakparttól az Egyetemi templomig: azoknak az országoknak a nevét írják transzparensekre, ahol háború dúl vagy az erőszak más formája pusztít. Idén a felvonulásról a járvány miatt le kellett mondani, de nem mondtak le az imádságról.
Szőke Péter, a Sant'Egidio közösség budapesti felelőse köszöntötte az imádságra érkezőket, valamint azokat, akik online kapcsolódtak be. Ferenc pápát idézte, aki a déli Úrangyala imádságban emlékeztetett, hogy a béke elsősorban ajándék, amelyet Istentől kell kikönyörögnünk. Ugyanakkor a békéért mindenkinek tennie kell, a mindennapokban, saját életében. Így lehetséges, hogy megvalósuljon a béke: a béke önmagunkkal, a családjainkban, a közel és távollévőkkel.
Miközben a vírus fizikai bezárkózásra kényszerít, meg akarjuk nyitni a szívünket a közeli és távoli szegények hangos vagy néma kiáltása előtt. Ez akkor lehetséges, ha megnyitjuk szívünket az evangéliumnak. A háború minden szegénység szülője. Nem akarunk beletörődni. Ha mindenki tehet valamit a békéért, akkor a hívő első tette az imádság. Az imádság lázadás az erőszak és az igazságtalanság ellen. A második tettünk pedig az, amikor gondoskodunk egymásról, a testvérekről, kezdve a legszegényebbeken, a betegeken, a kitaszítottakon. Ha ez kultúránkká, természetünkké válik, akkor a béke lehetséges - hangsúlyozta Szőke Péter.
Majd Marco Impagliazzót, a Sant'Egidio közösség elnökét idézte, aki így fogalmazott: ,,Egykor lehetséges volt eltörölni az öröknek hitt rabszolgaságot; a mi nemzedékünknek osztályrészül juthat az a dicsőség, hogy megszünteti a háborút. Legyen 2021 az az esztendő, amelyben ez irányban döntő lépést teszünk!
Cserháti Ferenc püspök homíliájában a nyolc boldogság evangéliumi szakaszához fűzte gondolatait. Hangsúlyozta, hogy a boldog mondások nem konkrét erkölcsi receptek, hanem az Isten akarata szerinti gondolkodásmód alapvető igazságait tartalmazzák, amelyeket elfogadva nemcsak a földön, de az örök életben is boldogok leszünk. Az Egyház kétezer éve visszhangozza Jézus tanítása nyomán, hogy boldogok a békességben élők, a békességszerzők, mert Isten fiainak hívják majd őket. Jézus arra hívja a keresztényeket, hogy kövessék őt, aki maga is a béke útját járta.
Eljött, hogy békét hirdessen nektek, a távollevőknek, és békét a közellevőknek - idézte Pál apostolt a szónok. - Az Egyház küldetésének megfelelően arra buzdítja Isten fiait, hogy kövessék az isteni mester példáját, tanítását: legyenek békességszerzők, erősítsék a béke és az egyetértés szellemét, elsősorban saját magukban, közvetlen környezetükben, aztán a népek és a nemzetek között.
Az Egyház ma is azt hangoztatja, hogy a béke lehetséges. Az idei béke világnapjának üzenete, hogy ki-ki a maga területén vállalja a béketeremtés, a testvériség és a szolidaritás szolgálatát. Bízzunk Jézus ígéretében: Boldogok a békességszerzők, mert Isten fiainak hívják majd őket - buzdított Cserháti Ferenc.
Sokszor emlegetjük, hogy szörnyű esztendő van mögöttünk - vezette be imádságát Fabiny Tamás evangélikus püspök. - Nem tudjuk, Isten mit tartogat számunkra, de bízunk és imádkozunk azért, hogy megvalósuljon Jézus szava, amit a názáreti zsinagógában olvasott fel a tekercsből, Izajás könyvéből: örömhírt hirdetek a szegényeknek, a foglyoknak szabadulást, a vakoknak látást... ,,és hirdetem az Úr kegyelmének esztendejét". Azért imádkozunk, hogy az előttünk álló esztendő ne annus horribilis, szörnyű év, hanem az Úr kegyelmének esztendeje legyen. És hogy a mi szívünkben és reményeink szerint a világban is ölelje át egymást az igazság és a béke, ahogyan a 85. zsoltár szavaival korábban imádkoztuk. Mert ahogyan a béke világnapi üzenet is mondja, igazságosság nélkül nincs béke és béke nélkül nincs igazságosság. A kettő elválaszthatatlan.
Fabiny Tamás végül azt kérte az Úrtól, hogy az irgalmasság cselekedeteit tudjuk megvalósítani a béke érdekében: adjunk enni az éhezőnek, fogadjuk be az idegent, látogassuk meg a beteget... és tudjuk megélni az irgalmasság lelki cselekedeteit is.
A könyörgéseket követően név szerint imádkoztak minden országért, tartományért, ahol ma a világban háború dúl, és gyerekek, fiatalok gyújtottak gyertyát ezeknek a sokat szenvedett területeknek a békéjéért.
Az ökumenikus imádság végén pénzadományt gyűjtöttek az észak-mozambiki menekültek megsegítésére, akiket a mozambiki Sant'Egidio közösség fiataljai segítenek. Capo-Delgado tartományban 2017 óta egy fanatikus terrorista csoport tartja rettegésben az egyébként is szegénységben élő lakosságot, kétezer halottja és félmillió menekültje van már az akcióiknak.

Fotó: Merényi Zita
Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír 2021.01.02
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: transzparensekre, igazságtalanság, békességszerzők, kitaszítottakon, nemzedékünknek, keresztényeket, kikönyörögnünk, családjainkban, gondolkodásmód, rabszolgaságot, természetünkké, békeüzenetéhez, környezetükben, mindennapokban, közellevőknek, visszhangozza, osztályrészül, távollevőknek, megvalósuljon, cselekedeteit, világnapjának, távollévőkkel, szegénységben, emlékeztetett, megsegítésére, felvonulásról, hagyományosan, könyörgéseket, megvalósítani, evangéliumnak, tartalmazzák, pénzadományt, bezárkózásra, zsinagógában, igazságosság, tartományban, béke világnapján, házigazda Martos, pápa békeüzenetéhez, nevét írják, járvány miatt, imádságra érkezőket, déli Úrangyala, béke elsősorban, békéért mindenkinek, béke önmagunkkal, vírus fizikai, háború minden, hívő első, imádság lázadás, igazságtalanság ellen, második tettünk, Imádság Budapesten, Cserháti Ferenc Esztergom-budapesti, Fabiny Tamás, Magyar Evangélikus Egyház, Martos Levente Balázs, Központi Szeminárium, Szőke Péter, Majd Marco Impagliazzót, Cserháti Ferenc, Bízzunk Jézus, Merényi Zita, Thullner Zsuzsanna, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó baby  Szép estét  Haja van  képre írva  Úgy sajog ez a vad tavasz,  A tavasz nem csak önmagában sz...  képre írva  Havazás  Humor is meg nem is szerinted?  Jó éjszakát  virágvasárnap  Virágos mező  Az izmaink nem csak testmozgás...  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Esti képek  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az út  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virág vasárnap  Tibeti harangvirág  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  képre írva  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Sokszor  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Nárciszok  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó cica  Boldog virágvasárnapot minden...  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Esti Ima !  Boldogság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Alvó cica  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fülpontok  Facebookon kaptam  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Paul David Tripp Március 25  Mire jók ?  Paul David Tripp Március 27  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  képre írva  Görgess  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Várnai Zseni - Éveim  Sonka vásár  Szép estét  Fényvarázslat  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Március 27  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Könyvek  Könyvek  A haj állapotának javítása egy...  képre írva  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
béke világnapján, házigazda Martos, pápa békeüzenetéhez, nevét írják, járvány miatt, imádságra érkezőket, déli Úrangyala, béke elsősorban, békéért mindenkinek, béke önmagunkkal, vírus fizikai, háború minden, hívő első, imádság lázadás, igazságtalanság ellen, második tettünk, béke lehetséges, öröknek hitt, nyolc boldogság, boldog mondások, örök életben, békességben élők, béke útját, isteni mester, egyetértés szellemét, nemzetek között, idei béke, maga területén, szolidaritás szolgálatát, názáreti zsinagógában, foglyoknak szabadulást, vakoknak látást&#8230, előttünk álló, béke világnapi, kettő elválaszthatatlan, irgalmasság cselekedeteit, béke érdekében, irgalmasság lelki, könyörgéseket követően, világban háború, sokat szenvedett, ökumenikus imádság, észak-mozambiki menekültek, mozambiki Sant&#8217, fanatikus terrorista, transzparensekre, igazságtalanság, békességszerzők, kitaszítottakon, nemzedékünknek, keresztényeket, kikönyörögnünk, családjainkban, gondolkodásmód, rabszolgaságot, természetünkké, békeüzenetéhez, környezetükben, mindennapokban, közellevőknek, visszhangozza, osztályrészül, távollevőknek, megvalósuljon, cselekedeteit, világnapjának, távollévőkkel, szegénységben, emlékeztetett, megsegítésére, felvonulásról, hagyományosan, könyörgéseket, megvalósítani, evangéliumnak, tartalmazzák, pénzadományt, bezárkózásra, zsinagógában, igazságosság, tartományban, területeknek, hangsúlyozta, szegényeknek, tartományért, szolidaritás, kapcsolódtak, béketeremtés, gondoskodunk, küldetésének, homíliájában, impagliazzót, testvérekről, felvonulást, szabadulást, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1849
  • e Hét: 5439
  • e Hónap: 26122
  • e Év: 229035
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.