Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A pápát is cenzúrázzák, ha az abortuszról beszél?
  2021-01-04 21:23:42, hétfő
 
   
  ,,Elég, ha a Pápa csak megemlíti az abortuszt, már nem lesz jó a sajtója. Sőt, a sajtó szisztematikusan mellőzi a Pápa szavait" - írja a Vatikán-szakértő újságíró, Sandro Magister a L'Espresso c. hetilapban vezetett blogjában.
Elég, ha a Pápa csak megemlíti az abortuszt, már nem lesz jó a sajtója. Sőt, a sajtó szisztematikusan mellőzi a Pápa szavait" - írja a Vatikán-szakértő újságíró, Sandro Magister a L'Espresso c. hetilapban vezetett blogjában, majd így folytatja: ,,El kellene gondolkodnunk azon, hogy a médiában a pápát vagy az egekbe emelik, vagy cenzúrázzák, attól függően, hogy mit mond. A Pápának az egyik argentin női életvédő csoportnak kézzel írt leveléről például még az Osservatore Romano sem akart tudni. Ebben a levélben Ferenc a vezetőjük elkötelezettségét csodálatáról biztosította, majd feltette a kérdést: vajon helyénvaló-e, ha egy problémát egy emberi élet kioltása árán oldunk meg? Mennyire fogadható el, ha egy probléma megoldását egy bérgyilkosra bízzuk?" A Pápa ezzel közvetlenül avatkozott bele abba a vitába, amely mostanában folyik Argentínában az abortusz legalizálásának kiterjesztéséről. (2020. december 30-án megszületett a döntés: Argentína legalizálta a művi terhességmegszakítást. A szerk.)
Az újságíró emlékeztet arra, hogy az ilyen szavak semmiképp sem tekinthetők úgy, hogy a Pápa száján csak véletlenül csúsztak ki. Újonnan megjelent, Álmodjunk együtt c. könyvében maga Ferenc jelenti ki, hogy nem hagyhatja szó nélkül, hogy a WHO jelentése szerint abortusszal világszerte minden évben 30-40 millió meg nem született gyermek életét dobják el. Ugyanígy fájdalmát fejezi ki amiatt, hogy a világ számos fejlettnek számító régiójában támogatják az abortuszt, ha a baba valamilyen fogyatékosságban szenved, vagy éppen nem tervezték, pedig az emberi élet soha nem jelent terhet, az emberi életet felemelnünk kellene ahelyett, hogy eldobjuk.
A Pápa szerint az abortusz súlyos igazságtalanság, ilyen formában pedig a cselekvésre és az önrendelkezésre való jogunknak legitim módon soha nem volna szabad megnyilvánulnia. Mint írja, ,,Ha az önrendelkezésünk más emberek halála révén valósulhat csak meg, akkor az nem más, mint rabság. Két kérdésen szoktam tűnődni: helyes-e az, ha egy emberi életet egy probléma megoldása érdekében kioltunk? Helyes-e, ha egy probléma megoldását egy fizetett gyilkosra bízzuk?"
A blogban arról is olvashatunk, hogy azok az argentin püspökök, akiket Bergoglio Buenos Aires-i érsek, azaz a későbbi Ferenc pápa maga képzett ki, sokkal erőteljesebben állnak ki az abortusztörvény ellen, mint korábban. Ez abban is megnyilvánult, ahogy a püspökök az élet védelmére szervezett nagy hatású demonstráción való részvételre buzdítottak, amelyet november 28-án a kongresszus épülete előtt tartottak. És mindez éppen akkor, amikor itt Európában az egyre kevésbé katolikus Lengyelországban templomokat foglalnak el, és amikor a lengyel Legfelsőbb Bíróság határozata ellen tiltakozó tömegrendezvényeken püspökök lesznek gúny tárgyává, mert üdvözölték, hogy a taláros testület az abortusztörvényt nyilvánvalóan az Európai Parlament határozatára adott válaszként megszigorította.
*
E két kérdést a Pápa szó szerint is leírta a korábbi argentínai tanítványainak szóló kézzel írt levelében. 2020.12.01.
Kedves Barátaim!
Köszönöm a leveleteket. Nagyon megörültem neki, amikor megkaptam, és örömmel töltött el, hogy ennyire aggódtok a haza sorsa miatt. A hazaszeretet az az alapvető érték, amely a nagy elődeink, a hagyományaink és a nemzettársaink iránti szeretetet mutatja meg. Különösen Európa egyes országaira gondolva néha azt hiszem, hogy a hazaszeretetnél csak a ,,cég" iránti szeretet nyilvánul meg jobban, amely aztán az országot is irányítja... és ha ezt így látjátok, akkor ez nekem Jorge Dragone költeményét juttatja eszembe: ,,Meghalt a hazánk".
Be kell vallanom, hogy az ott történtek minden részletét nem ismerem. Az államtitkárságtól hetente egyszer kapok tájékoztatást a világ eseményeiről. Ez a tájékoztatás jó, a hírek gondosan vannak összeválogatva. Ezekből értesülök az argentínai eseményekről, melyek között nem kevés akad, amelyek - bevallom - nyugtalanítanak. Politikusokkal nem folytatok levelezést. Tőlük csak ritkán kapok levelet, nagyon ritkán, a válaszom pedig nem a napi politikai küzdelmekre vonatkozik, hanem lelkipásztori és tanító. Egyik legutóbbi levélváltásomban felmerült az abortusz problémája, amire azt a választ adtam, amit mindig is, és amit a ma megjelenő Álmodjunk együtt c. könyvemben is leírtam: az abortusz elsősorban nem vallási, hanem emberi kérdés, az emberi erkölcs kérdése, amely bármilyen hitvallás felett áll. Javaslom, hogy a következő két kérdést tegyük fel: 1. Helyénvaló-e, ha egy problémát egy emberi élet kioltása árán oldunk meg? 2. Mennyire fogadható el, ha egy probléma megoldására bérgyilkost fogadunk? Mindig mulattat, ha valaki azt kérdezi tőlem, hogy ,,a pápa miért nem mondja el Argentínának az abortuszról alkotott véleményét?" Hiszen most, hogy pápa vagyok, nem is teszek mást, mint hogy az egész világnak, így Argentínának is erről beszélek.
Ez az egész egy teljesen más problémát vet fel. Általában nem azt ismerik az emberek, amit mondok, hanem azt, amit mások adnak a számba. Ez a sajtó műve, amely, mint tudjuk, csak egyes csoportok érdekeit, különleges érdekeket vagy pártérdekeket szolgál. Én pedig azt gondolom, hogy a közösségekben a püspöktől kezdve az egyszerű hívőig bezárólag minden katolikusnak joga van azt tudni, hogy valójában mit is mond a pápa, nem pedig azt, amit a sajtó a pápa szájába ad. E ponton nagy jelentőséggel bír az a jelenség, ahogy a történeteket az emberek továbbadják, ahogy valaki elmeséli nekem, hogy valaki más mit mondott, és így tovább, hiszen így terjednek a pletykák is. Az efféle kommunikáció miatt, amikor mindenki hozzátesz vagy elvesz valamit az eredeti történetből, keletkeznek az olyan hihetetlen mesék, mint amikor például Piroska a nagymamával egy asztalnál ül, és farkassültet falatozik. Ez történik minden történet továbbadásakor is.
Leveletekben kétszer is szóba hozzátok a de Kirchner[1] asszonyhoz fűződő közeli, baráti viszonyomat. Vele is, csak úgy, mint az elnöki hivatalban őt követő Mauricio Macri úrral is még hivatali idejükben volt utoljára kapcsolatom, azóta pedig nem. Kétségtelen, hogy a ,,jó barátja vagyok..." és a ,,rendszeres kapcsolatot tartok fenn..." kifejezések értelmezése erősen függ attól, ahogyan Buenos Airesben a politikai kártyákat éppen keverik. Ez pedig már nem az első alkalom, hogy sajnos ezt kell mondanom nektek. Tréfásan azt mondhatnám, hogy soha nem volt még annyi ,,barátom", mint mostanában.
A magántulajdonra vonatkozóan csak az Egyház társadalmi tanítását ismételhetem. Valóban igaz, hogy néhány kifejezésemet a sajtóban felkapták, hogy azokat a saját szemszögüknek megfelelően átformálják és aszerint értelmezzék. Szent VI. Pál és Szent II. János Pál pápa azonban még sokkal erősebb kifejezéseket is használtak a magántulajdonnal kapcsolatban. Azt hiszem, hogy a plébániákon és a katolikus iskolákban nem magyarázzák el elég alaposan az Egyház társadalmi tanítását, különösen az abban XIII. Leo pápa óta bekövetkezett változásokat. Az egyik boldog püspök, akinek a szentté avatási pere éppen most zajlik, kijelentette: ,,Ha a szegényeket óvom, azt mondják, szent vagyok. Ha pedig a szegénység okait keresem, akkor kommunistának neveznek."
Dr. Grabois évek óta tagja az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatára létrehozott dikasztériumnak. Az állítólagos kijelentéseit illetően, hogy ő a barátom, illetve, hogy szoros kapcsolatban állunk, kérnék tőletek egy szívességet. A dolog nagyon fontos nekem. Szeretném, ha az ilyen kijelentések másolatát elküldenétek nekem. Nagy segítségemre lenne, ha megkapnám ezeket.
Nos, ez a levél hosszúra nyúlt. A ti leveletek olvasásakor az aláírásoknál többször is megálltam, és mindegyikőtökre külön-külön is visszaemlékeztem. Van köztetek olyan, aki azóta már dédnagyapa lett? Visszagondoltam '64-65-re, és szeretettel idéztem fel azokat a képeket, amik a szívemet olyannyira megérintették, s közben akaratlanul is Gerardo Diego pohárköszöntője jutott az eszembe. Mindezek számomra is a forráshoz való visszatérést jelentik.
Köszönöm, hogy írtatok nekem. Imádkozom értetek és családjaitokért. Én pedig arra kérlek titeket, hogy ti is imádkozzatok értem.
Jézus áldását kérem rátok, és a Szűzanya óvjon titeket.

Forrás: kath.net
Fordította: Frick József
Magyar kurír 2021.01.03
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: szisztematikusan, lengyelországban, fogyatékosságban, levélváltásomban, önrendelkezésünk, visszaemlékeztem, kiterjesztéséről, magántulajdonnal, abortusztörvényt, visszagondoltam, megszigorította, nyugtalanítanak, hazaszeretetnél, pohárköszöntője, magántulajdonra, megnyilvánulnia, dikasztériumnak, abortusztörvény, legalizálásának, családjaitokért, mindegyikőtökre, igazságtalanság, önrendelkezésre, tanítványainak, erőteljesebben, nemzettársaink, összeválogatva, továbbadásakor, politikusokkal, kommunistának, nyilvánvalóan, hagyományaink, kifejezésemet, jelentőséggel, kijelentéseit, demonstráción, sajtó szisztematikusan, pápát vagy, egekbe emelik, egyik argentin, levélben Ferenc, vezetőjük elkötelezettségét, emberi élet, probléma megoldását, bérgyilkosra bízzuk, abortusz legalizálásának, újságíró emlékeztet, ilyen szavak, világ számos, baba valamilyen, emberi életet, abortusz súlyos, Sandro Magister, Osservatore Romano, Bergoglio Buenos Aires-i, Legfelsőbb Bíróság, Európai Parlament, Kedves Barátaim, Különösen Európa, Jorge Dragone, Mauricio Macri, Buenos Airesben, Szent VI, Szent II, János Pál, Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatára, Gerardo Diego, Frick József,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Újra itt a tavasz  Kellemes, szép napot!  Sík Sándor Csendes Tavaszi dal...  Kellemes, szép napot!  Kellemes délutánt!  Jó, hogy látlak hóvirág Megkér...  Naplemente  Facebookon kaptam  Orchidea  Kellemes hétvégét!  Hirmorzsák - 2021 Március  Facebookon kaptam  Köszöntelek kedves szép márciu...  Ha egyszer tavasz akar lenni  Az ego nem szereti a dolgok e...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Erős vagy  Nem felelősségem azt az embert...  Tulipán csokor  Lila rózsa  Nem igaz  Manganita ásvány  Facebookon kaptam  A természet = Terápia  Hello március.......  Nagyon szép.......  Új kezdet Istennel  Az ego nem szereti a dolgok e...  Kormányzati Tájékoztatási Közp...  Tanultam  Boldog Valentin napot!  Lila beril ásvány  Nő kalapban  A polifenolok segítenek az egé...  Csivitel a sok veréb: Télúrfib...  Mai harmónia kártyám  A kutyáknak kivételes  Facebookon kaptam  Erős vagy  Kellemes hétvégét!  Nő kalapban  Orchidea  Orchidea  Facebookon kaptam  Itt a tavasz  Hirmorzsák - 2021 Március  Nincs Cím  Tavasz hírnökök  Naplemente  "Kalapot fel!" Praktikus szemp...  A zene  Szevasz tavasz!  Kellemes délutánt!  Az almáskertben  Naplemente  A dal, amellyel az ötszáz éves...  Kellemes délutánt!  Kellemes, szép napot!  Harmónia......  Ólálkodik  Natív kén kalciton  Hidas Antal Március Forrongó m...  Ferenc pápa üzenete 02.28  Mit csináljak  Kis barátok.....  Spárga  Sárga kalcit  Nő kalapban  Orchidea  Hullonganak  Tavasz hírnökök  Facebookon kaptam  Kellemes hétvégét!  "Kalapot fel!" Praktikus szemp...  Ferenc pápa üzenete 02.28  1Mózes 47,10  Kaledonit kristályok  Nem felelősségem azt az embert...  Fosztofilit ásvány  Alvó baby  Huszonnyolc évesen  Krokoita ásvány  Kalcit kristály  Fantom fluorit ásvány  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Goethite ásvány  Szép estét, jó éjt!  "Kalapot fel!" Praktikus szemp...  Szép estét kedves látogatóimna...  CSOÓRI SÁNDOR: Tavaszi előjáté...  Női tenisz  Alvó baby  Liroconita kristály  Kellemes, szép napot!  Kiskertemben  Kis barátok.....  Facebookon kaptam  Az igazság angyala  Amikor hatvanadszor is 
Bejegyzés Címkék
sajtó szisztematikusan, pápát vagy, egekbe emelik, egyik argentin, levélben Ferenc, vezetőjük elkötelezettségét, emberi élet, probléma megoldását, bérgyilkosra bízzuk, abortusz legalizálásának, újságíró emlékeztet, ilyen szavak, világ számos, baba valamilyen, emberi életet, abortusz súlyos, önrendelkezésre való, probléma megoldása, fizetett gyilkosra, blogban arról, argentin püspökök, későbbi Ferenc, abortusztörvény ellen, élet védelmére, kongresszus épülete, egyre kevésbé, lengyel Legfelsőbb, taláros testület, abortusztörvényt nyilvánvalóan, korábbi argentínai, haza sorsa, nagy elődeink, nemzettársaink iránti, hazaszeretetnél csak, államtitkárságtól hetente, világ eseményeiről, hírek gondosan, argentínai eseményekről, válaszom pedig, napi politikai, abortusz problémája, választ adtam, abortusz elsősorban, emberi erkölcs, probléma megoldására, pápa miért, abortuszról alkotott, egész világnak, sajtó műve, püspöktől kezdve, egyszerű hívőig, pápa szájába, emberek továbbadják, efféle kommunikáció, eredeti történetből, olyan hihetetlen, elnöki hivatalban, politikai kártyákat, első alkalom, magántulajdonra vonatkozóan, sajtóban felkapták, saját szemszögüknek, magántulajdonnal kapcsolatban, katolikus iskolákban, abban XIII, egyik boldog, szentté avatási, szegényeket óvom, szegénység okait, állítólagos kijelentéseit, dolog nagyon, ilyen kijelentések, levél hosszúra, aláírásoknál többször, szívemet olyannyira, forráshoz való, szisztematikusan, lengyelországban, fogyatékosságban, levélváltásomban, önrendelkezésünk, visszaemlékeztem, kiterjesztéséről, magántulajdonnal, abortusztörvényt, visszagondoltam, megszigorította, nyugtalanítanak, hazaszeretetnél, pohárköszöntője, magántulajdonra, megnyilvánulnia, dikasztériumnak, abortusztörvény, legalizálásának, családjaitokért, mindegyikőtökre, igazságtalanság, önrendelkezésre, tanítványainak, , ,
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 666 db bejegyzés
Összes: 47387 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 65
  • e Hét: 6942
  • e Hónap: 5406
  • e Év: 239699
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.