Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kocsis Fülöp érsek-metropolita megszentelte a Dunát
  2021-01-05 21:20:19, kedd
 
  Antoine és Désiré is ott állt ma a Duna partján!
,,Az arcodra száradt szokásaiddal pedig mi lesz? ... az eső sem moshatja le rólad a rossz szokásaidat, a szeretetlenségedet, a bűneidet, a titkolt vétkeidet.
Emberszerető Istenünk, dicsőség néked! - Kocsis Fülöp érsek-metropolita megszentelte a Dunát
...... ......


Kocsis Fülöp görög katolikus érsek-metropolita január 5-én délelőtt Nagy Szent Bazil-féle liturgiát és nagy vecsernyét vezetett Budapesten, a Fő utcai Szent Flórián-templomban, majd a Szent Liturgia után a Batthyány térnél megszentelte a Duna vizét.
Mivel január 6-án, vízkereszt napján szentelik Felföldi Lászlót a Pécsi Egyházmegye püspökévé, és ezen a szertartáson Kocsis Fülöp érsek-metropolita is részt vesz, ezért idén január 5-én tartották meg a vízszentelést a Dunánál, illetve az azt megelőző Szent Liturgiát a Fő utcai Szent Flórián-templomban. A járványhelyzet miatt ezúttal az internet segítségével is be lehetett kapcsolódni a templomi szertartásba
A szürke, borús reggel után, közvetlenül a Szent Liturgia kezdete előtt rövid időre beszűrődött a felhőkön áthatoló napfény a görög katolikus templom ablakain, megvilágítva az ikonok aranyát, emlékeztetve arra, hogy a krisztusi fény, a megvilágosodás életünk folyamán általában csak pillanatokra vagy gyorsan múló események időtartamára adatik meg.
A padsorokban ezúttal talán csak húszan ültek. Szokatlan ez, hiszen Istenjelenés ünnepén a görög katolikus szertartás rendszerint zsúfolásig megtelt templomban zajlik. A járványhelyzetben bizonyára sokan online kapcsolódtak be a Szent Liturgiába. .
Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a koncelebráló papok és az asszisztencia a Miatyánkot imádkozva érkezett az oltár elé. A Teremtés könyvéből való első olvasmányt követően felhangzott az Úrnak szóló ének: ,,Emberszerető, dicsőség néked!"
A további ó- és újszövetségi olvasmányok után Szent Lukács evangéliuma a bűnbánat keresztségét hirdető Keresztelő Jánosról, s a népsokaságot felrázó prófétai szavairól szólt.
A sokszínű, szimbólumokkal telített Szent Liturgia keretében Kocsis Fülöp az orvosokért, az ápolókért, a betegekért és hozzátartozóikért, illetve az üldözött keresztényekért is imádkozott.
A szertartás után a Szent Liturgián koncelebráló Makláry Ákos, a templom parókusa, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnöke vezetésével elindultak a hívek a Fő utcai templomtól a Batthyány tér felé, zarándokmenetben énekelve, követve a papi elöljárókat a Duna-part mentén a vízszentelés helyszínéhez.
A folyó felett füst szürke felhőket hajtott a szél, a napkorong időnként halvány fehéren előbukkant a fellegek mögül, és foltokban láthatóvá vált az ég kékje is, de Budapest látképén a ködös-borús tónus uralkodott, s ez állandósult a szertartás idejére is.
A Batthyány térnél a papság és az asszisztencia Kocsis Fülöp vezetésével a Dunára helyezett keskeny mólón sorakozott fel a vízszenteléshez.
A szertartáson Izajás könyvéből olvastak fel, Márk evangéliumából pedig Jézusnak a Jordánban való megkereszteléséről szóló szakasz hangzott el.
A mólót olykor meg-megbillentette egy lapos hullám, amelyet a folyón haladó csónakok, hajók keltettek, s a mozgásra felrebbentek a partközelben portyázó sirályok is.
Kocsis Fülöp érsek-metropolita beszédében hangsúlyozta: az enyhén billegő mólón állva érződik, hogy azért a ,,víz az úr", s amint az életben, úgy itt, a Duna felett is hamar bizonytalanná válhat a helyzetünk, ha mégoly magabiztosan állunk is a helyünkön.
A víz része az életünknek, mindenütt jelen van: a barátunk, de az ellenségünkké is válhat, a táplálónk, de a halálunkat is okozhatja.
Most mégis megtisztulni jöttünk ide, mert érezzük, hogy a víznek tisztító ereje van; ősi gondolat ez, a vallások általában a rituális tisztulással kapcsolják össze a víz valóságát: zsidó és muszlim testvéreinknél, s a távol-keleti vallásoknál is így tekintenek erre a természeti elemre.
Ugyanakkor legalább ennyire ősi az a gondolat is, hogy rászorulunk a megtisztulásra, mert szennyesek vagyunk - folytatta az érsek-metropolita.
Kocsis Fülöp felelevenített egy régi dalt, amely két barát találkozásáról szól: Désiré hosszú ideje áll már az esőben, bőrig ázott, de továbbra sem mozdul. Odalép hozzá a barátja, Antoine, s azt mondja: Az arcodra száradt szokásaiddal pedig mi lesz?" Désiré visszakiált: ,,Lemossa majd az eső; csak nem gondolod, hogy rajtam maradnak?!" Antoine azonban kaján magabiztossággal azt válaszolja: De igen, azt gondolom, mert az eső sem moshatja le rólad a rossz szokásaidat, a szeretetlenségedet, a bűneidet, a titkolt vétkeidet.
Szeretnénk tisztulni, mert érezzük, letörölhetetlennek látszó szenny telepedett ránk - tette hozzá Kocsis Fülöp, s azt is elmesélte, mennyire megdöbbentette, amikor fiatal szerzetesként egy nagyvárosi lakónegyedben sétálva kamaszgyerekek szólították meg, hogy beszélgessenek vele a lelkiismeret-furdalásaikról. Érezték, hogy valamit elrontottak, nem jól csináltak.
Amikor kitört a világjárvány, sokan azt kérdezték: ,,Ez most Isten büntetése?" - folytatta az érsek-metropolita. Különös, hogy az jut eszünkbe, hogy az Isten büntet, ez arra utal, hogy rászorulunk a megtisztulásra.
Az első lépés valóban az, hogy tudatosulnia kell bennünk a bűnösségünknek, hogy beszennyeztük a természetet és az életünket is a bűneinkkel. A jó hír azonban az, hogy az Úr már megtisztított minket, lejött hozzánk, hogy alámerüljön életünk vizébe, és megmutatja, hogyan viszonyul hozzánk: látja a bűneinket, de nem akar megbüntetni.
Náhum próféta mondja: ,,A mi Istenünknek kedve telik abban, hogy megbocsásson nekünk."
Azt várja, hogy megbocsáthasson, hogy jöjjünk hozzá a megbocsátásért. Tehát nem a rituális fürdőktől kell várnunk bűneink bocsánatát.
...... ...........


A legjobb hír tehát az, hogy a világunkban alámerülő, emberségünkkel egyesülő Jézus Krisztushoz kell fordulnunk, és ő megtisztít, megment, mert ebben leli kedvét, azért jött el a földre, hogy elhozza nekünk az eltörölhetetlen bocsánatot.
Szó sincs arról, hogy büntetne, a mi Istenünk nem haragvó, hanem szerető Isten. Megajándékoz bennünket a megtisztulással, és az ő isteni erejével is: ha hozzá fordulunk, részesülünk ingyenes kegyelmében, üdvösségében - zárta beszédét az érsek-metropolita.
A szertartás végén ezúttal elmaradt a jelenlévők részéről a kereszt megcsókolása a járványra való tekintettel, de Kocsis Fülöp a Dunából merített, megszentelt vízzel egyenként meghintette a híveket, akik örömmel fogadták az áldást.

Fotó: Lambert Attila
Körössy László/Magyar Kurír 2021.01.05

*
- 2018.01.06 Ha mi tisztulunk, a világ is tisztulni fog" -Vízszentelés a Dunánál
Január 6-án, Úrjelenés ünnepén Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita vezetésével gyűltek össze Szent Liturgiára a görög katolikus hívek a budai Szent Flórián-templomban. A szertartást követően a Dunánál vízszentelésre került sor a főpásztor vezetésével.
Bővebben Link

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: magabiztossággal, zarándokmenetben, megbocsáthasson, eltörölhetetlen, keresztényekért, vízszenteléshez, megtisztulással, szimbólumokkal, járványhelyzet, megdöbbentette, találkozásáról, felelevenített, evangéliumából, testvéreinknél, megbocsátásért, megtisztulásra, megbillentette, emberségünkkel, kamaszgyerekek, furdalásaikról, beszélgessenek, vízszentelésre, megvilágosodás, bűnösségünknek, vízszentelést, értelmiségiek, beszennyeztük, asszisztencia, megtisztított, szerzetesként, bizonytalanná, lakónegyedben, ellenségünkké, szertartáson, felrebbentek, magabiztosan, arcodra száradt, rossz szokásaidat, titkolt vétkeidet, szertartáson Kocsis, járványhelyzet miatt, internet segítségével, templomi szertartásba, felhőkön áthatoló, görög katolikus, ikonok aranyát, krisztusi fény, megvilágosodás életünk, padsorokban ezúttal, járványhelyzetben bizonyára, koncelebráló papok, bűnbánat keresztségét, Kocsis Fülöp, Emberszerető Istenünk, Nagy Szent Bazil-féle, Szent Flórián-templomban, Szent Liturgia, Felföldi Lászlót, Pécsi Egyházmegye, Szent Liturgiát, Szent Liturgiába, Szent Lukács, Keresztelő Jánosról, Szent Liturgián, Makláry Ákos, Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, Jézus Krisztushoz, Lambert Attila, Körössy László, Magyar Kurír, Szent Liturgiára,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bornyi Veronika haiku verse  Töröld le  Tavaszi este  Robert Merle tollából  Sorsunk miatt...  különleges  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szép estét kedves látogatóimna...  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Szép estét  Baranyi Ferenc - N i n c s  Azért kaptad  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Tanmese  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szívek  Martin Buber, A haszidim meséi  Minden tavaszból őrizz..  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép álmokat!  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Bársony székben  Zilahy Lajos gondolata  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Alvó kislány  jó reggelt  Segíts neki dicsérni Téged  Egy gondolat  Jó éjszakát  József Attila – Keresek ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Krisztinától  A sorsod  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Alvó cica  Különleges  Sík Sándor - Ha jő a perc  Bársony székben  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Latinovits Zoltán tollából  Szabó T. Anna - Pitypang  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagy és kis csodák  Paul David Tripp Április 15  Andrássy Réka - A bolond Böske  Esterházy Péter: Harmonia c...  "Ez egy csoda"  Kertem  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Előfordul, hogy  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Márai Sándor tollából  Kertem  Esterházy Péter: Harmonia c...  Otthon  Tavaszi este  képre írva  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Anyák napjára  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Megígért békesség  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Alvó kislány  Hogyan válunk hűségesekké?  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 14  jó reggelt 
Bejegyzés Címkék
arcodra száradt, rossz szokásaidat, titkolt vétkeidet, szertartáson Kocsis, járványhelyzet miatt, internet segítségével, templomi szertartásba, felhőkön áthatoló, görög katolikus, ikonok aranyát, krisztusi fény, megvilágosodás életünk, padsorokban ezúttal, járványhelyzetben bizonyára, koncelebráló papok, bűnbánat keresztségét, népsokaságot felrázó, üldözött keresztényekért, szertartás után, templom parókusa, papi elöljárókat, vízszentelés helyszínéhez, folyó felett, napkorong időnként, fellegek mögül, ködös-borús tónus, szertartás idejére, asszisztencia Kocsis, szertartáson Izajás, mólót olykor, lapos hullám, folyón haladó, mozgásra felrebbentek, partközelben portyázó, enyhén billegő, víznek tisztító, vallások általában, rituális tisztulással, távol-keleti vallásoknál, természeti elemre, régi dalt, nagyvárosi lakónegyedben, első lépés, rituális fürdőktől, világunkban alámerülő, eltörölhetetlen bocsánatot, szertartás végén, jelenlévők részéről, kereszt megcsókolása, járványra való, budai Szent, szertartást követően, főpásztor vezetésével, magabiztossággal, zarándokmenetben, megbocsáthasson, eltörölhetetlen, keresztényekért, vízszenteléshez, megtisztulással, szimbólumokkal, járványhelyzet, megdöbbentette, találkozásáról, felelevenített, evangéliumából, testvéreinknél, megbocsátásért, megtisztulásra, megbillentette, emberségünkkel, kamaszgyerekek, furdalásaikról, beszélgessenek, vízszentelésre, megvilágosodás, bűnösségünknek, vízszentelést, értelmiségiek, beszennyeztük, asszisztencia, megtisztított, szerzetesként, bizonytalanná, lakónegyedben, ellenségünkké, szertartáson, felrebbentek, magabiztosan, koncelebráló, hangsúlyozta, megszentelte, megvilágítva, tudatosulnia, helyszínéhez, megcsókolása, segítségével, keresztségét, emlékeztetve, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2897
  • e Hét: 19289
  • e Hónap: 31965
  • e Év: 265712
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.