Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Székely János püspök tartott előadást a Jelenések könyve .
  2021-01-16 09:37:30, szombat
 
   
  Az Emmánuel Közösség Rázós kérdések című programsorozatának január 14-én Székely János szombathelyi megyéspüspök volt a vendége. A főpásztor a végidőkről és az idők jeleiről beszélt, elsősorban a Jelenések könyve alapján. A járvány miatt az eseményre az online térben került sor..
Az Emmánuel Közösség nevében Péri Márton köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt, majd Varjas Adrienn vezetésével néhány dicsőítő dal eléneklésével hangolódhattak rá a résztvevők az előadásra.
,,Szent Pál apostol mondja, ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval. Igaz ez a járvány napjaira is. Ne engedjük, hogy csak üres időszak legyen, ne csak a végét várjuk, hanem engedjük, hogy az Úristen ezáltal is alakítson és neveljen" - kezdte előadását Székely János püspök.
Gyakran hallunk a Szentírásban és az Egyház tanításában is az idők jeleiről.
Jézus arra ösztönzi a tanítványokat, hogy ismerjék fel ,,az idők közepét", azt az időszakot, amikor az örök Isten belép a világba.
A II. vatikáni zsinat szerint ,,az idők jelei" azt jelenti, hogy minden korban vizsgáljuk meg, merre vezet a Szentlélek, mi a mi küldetésünk. A tanítványok ezt kérdezik Jézustól: ,,Mondd el nekünk, mikor történnek ezek, és mi lesz a jele annak, amikor mindez teljesedni készül?" (Mk 13,4). A mai emberre is ez a magatartás a jellemző, tudni szeretné, hogy mikor jön el a vég, és mik lesznek a jelei. Jézus nem arra hív, hogy számoljuk a napokat, hanem arra, hogy ismerjük fel őt.
III. Ince pápa (1198-1216) a hagyomány szerint látott egy álmot, melyben egy titokzatos alak megtámasztja az omladozó lateráni bazilikát. Később rádöbbent, hogy ez az ember az eléje járuló Szent Ferenc. Ince pápa felismerte az idők jeleit, és igent mondott a ferences közösségre. Szent II. János Pál is olvasta az idők jeleit, és arra hívott, hogy ne féljünk; ezt üzente az egész világnak, de leginkább a közép-kelet-európai országok népeinek.
Székely János püspök ezután a Jelenések könyvének értelmezésére tért rá. Elmondta, műfaja apokaliptika, mely a történelem távlatait mutatja be az olvasónak. Az apokaliptikus művek általában üldözések idején születtek. Ez egyfajta ,,korabeli szamizdat", mely jelképekben beszél arról, amit nyíltan nem lehetett hirdetni. A Jelenések könyve Domitianus császár idején (81-96) íródhatott, amikor a keresztényeket üldözték. A látnok Pátmosz szigetén él, ír arról, hogy Pergamonban áll a sátán trónja, itt működött ugyanis Asia provincia bírósága, ahol sok keresztényt ítéltek halálra. A könyv az üldözött keresztény közösségnek szól.
A Jelenések könyvének jól felismerhető szerkezete van. A prológust követő első részben olvasunk a hét levélről, a hét pecsétről és a hét harsonáról, majd a másodikban ismét a hetes szám dominál: a látomások közé ékelődik a hét csésze szimbóluma. Az első négy pecsét feltörésénél találkozunk a négy lovassal, ami egy háború fázisaira utal. Az első négy harsona az egyiptomi csapások mellett a Jeremiás könyvéből ismert tengerbe hulló ürömről ír. A vizek vérré válása a vértanúk vérére utal, a négy élőlény pedig a világ alapelemeit szimbolizálja. A látomásokban megjelenő képek bibliai gyökerűek, így például a tekercs lenyeléséről, vagy a Góg és Magóg elleni harcról Ezékielnél olvashatunk.
,,A száznegyvennégyezer az üdvözültek teljességért jelenti, nem pedig azt, hogy csak ennyi ember fog üdvözülni" - folytatta Székely János püspök. Az ,,egy idő, két idő és fél idő" a teljességet jelentő hét fele, mely a bibliai szimbolikában a végidők előtti megpróbáltatásokra utal. A vadállat száma, a 666 három hatosból áll, mely - mivel csak majdnem hét - a tökéletlenséget jelzi. A héber betűk számértékeit figyelembe véve jelentheti Néró császárt is.
A Jelenések könyvében konkrét utalásokat találunk korabeli történelmi eseményekre. A hét domb Rómára utal, a parázna asszony a Római Birodalom, a városoknak ugyanis az ókorban egy nőalak volt a szimbóluma. A ,,senki se vásárolhasson vagy adhasson el, ha nem viseli a vadállat bélyegét: a nevét, vagy a nevének számát" (Jel 13,17) a korabeli, istenkáromló feliratú pénzek használatát jelenti. A bűnös várost elpusztító hadsereg a pártusok, ezeknek a katonáknak volt kék és sárga a ruházatuk.
A Jelenések könyvének alapüzenete, hogy ,,a történelem ura nem a vadállat, hanem a gyönge Bárány, akit megöltek, de mégis él".
A pecsétek feltörésével a történelem elindul a végső beteljesedés felé, mert a történelem Ura nem a Római Birodalom, hanem Jézus Krisztus, akinek a fején nem korona, hanem töviskoszorú van, és akinek trónszéke a kereszt.
A két tanú (Jel 11,1-14) a keresztény vértanúkra hívja fel a figyelmet, akiknek a jelentősége olyan, mint Mózesé vagy Illésé. Az üvegtenger és Mózes éneke a Vörös-tengeren való átvonulást idézi fel. A történelem végpontja nem a bűnös Babilon, hanem a mennyei Jeruzsálem. A világ Isten tenyerén van, mert ő az alfa és az ómega.
A Jelenések könyve nem egy időszalag, melyen be kellene azonosítanunk a történelem különféle szereplőit" - magyarázta a püspök.
A Jelenések könyve egy hatalmas látomás, egy freskó, mely a történelmet irányító igazi erőre mutat rá. Nem az a dolgunk, hogy ég felé emelt tekintettel, megbabonázva várjuk az idők végét, hanem hogy tanúságot tegyünk az élő Krisztusról.
Szent István király sem az évezredvég jelire figyelt, hanem kereszténnyé tette országát. Szent Ferenc, Kalkuttai Szent Teréz vagy Szent II. János Pál pápa sem a végidőre koncentrált, hanem megújította az Egyházat.
Ezek összefüggésében vajon mit mondhatunk korunkról? Mire hívja a Szentlélek ma az Egyházat? Egy amerikai gondolkodó szerint a negatív értelemben vett globalizmusnak öt halálos ellensége van, melyeket mindenáron el akar pusztítani. Első az Isten és a vallás, hiszen a legerősebben a Teremtőhöz kötődünk. A második a család, vagyis azok a szálak, amik a szüleinkhez, a házastársunkhoz és a gyermekeinkhez kötnek minket, a szingli ugyanis a legideálisabb fogyasztó, ő a manipulálható legjobban. A harmadik a nemzeti identitás, azaz mindaz, ami a nyelvhez, a kultúrához és az őseinkhez köt bennünket. A negyedik a fizikai föld, az ötödik pedig a közösségek. Felismerni az idők jeleit ma azt jelenti, hogy újrakötjük ezeket a szálakat.
Sok mai ember nemcsak Istentől, de az objektív valóságtól is elszakadt. A modern kultúrát ,,selfie kultúrának" is nevezhetjük, melyben mindenki önmagát fényképezi, önmagára figyel, nem pedig a teremtett világra. Sokan szenvednek egyfajta belső ürességtől, depressziótól. Korunkat a környezet pusztítása, a vagyonkoncentráció jellemzi. A fejlett világ még tud védekezni a káros hatások ellen, de a föld elmaradottabb részén, a szegényebb emberek erre képtelenek. A jövedelem növekmény egyre inkább a társadalom egy szűk részéhez áramlik. Magyarország egyik legnagyobb problémája pedig a demográfiai kihívás, hiszen az ország lakossága egyre csökken.
A koronavírus elleni oltással kapcsolatban Székely János megjegyezte, hogy az oltóanyagok nagy részénél a tesztelés folyamán abortuszban elpusztított magzatok sejtjeit használták. A Hittani Kongregáció nyilatkozott, elutasítva az abortusz minden formáját, és felszólította az orvostudományt: etikailag elfogadható formában kutassa a gyógyítás lehetőségeit. Ugyanakkor hozzátették, hogyha súlyos helyzetben nincs más lehetőség, akkor elfogadható ez az oltóanyag is. Szomorú, hogy a mai orvostudomány számára egyedül a hatékonyság számít, senkit nem érdekel, hogy az emberiség egy része számára az abortusz nem elfogadható.
A mai világ legfőbb problémája nem a koronavírus" - állapította meg Székely János püspök. A világon évente körülbelül 42 millió abortuszt hajtanak végre és 9 millió ember hal éhen. A Föld lakosságának 17 százaléka nem jut tiszta ivóvízhez.
Kérdésre válaszolva a Jelenések könyvében említett ezer éves országgal kapcsolatban a püspök rámutatott, hogy ez a kép az Ószövetséghez kötődik. A dávidi, csodálatosnak tartott uralom korát összekötötték a földön túli beteljesüléssel - így követi majd az ezer éves messiási uralmat a teremtés beteljesülése. A Jelenések könyvét akkor fogadta el az Egyház kánoninak, amikor - például Szent Ágoston révén - megállapítást nyert, hogy azt szimbolikusan kell érteni. Így az ezer év arra utal, hogy Isten országa a szeretet tettei által már itt épül közöttünk. Korunkban a világ számos pontján üldözik a keresztényeket, e mellett egyfajta szellemi harcnak is részesei vagyunk. Ezért kell felöltenünk a ,,hit pajzsát", ,,az üdvösség sisakját" és a ,,Lélek kardját, vagyis az Isten igéjét" (Ef 6,16-17).
,,Az Úristen arra hív, hogy olvassuk az idők jeleit. Krisztus az ajtóban áll, és kopogtat" - fejezte be előadását Székely János szombathelyi megyéspüspök.


Baranyai Béla/Magyar Kurír 2021.01.15.
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Címkék: tökéletlenséget, beteljesüléssel, összefüggésében, házastársunkhoz, keresztényeket, gyermekeinkhez, hangolódhattak, orvostudományt, globalizmusnak, elmaradottabb, értelmezésére, orvostudomány, tanítványokat, ószövetséghez, csodálatosnak, szimbolizálja, felszólította, manipulálható, apokaliptikus, szimbolikusan, legideálisabb, szimbolikában, beteljesülése, depressziótól, megállapítást, azonosítanunk, összekötötték, vásárolhasson, eléneklésével, számértékeit, lehetőségeit, felismerhető, megbabonázva, lakosságának, töviskoszorú, teljességért, idők jeleiről, járvány miatt, online térben, nagyszámú érdeklődőt, rosszat jóval, járvány napjaira, végét várjuk, idők közepét”, örök Isten, idők jelei”, jele annak, hagyomány szerint, titokzatos alak, omladozó lateráni, eléje járuló, idők jeleit, Székely János, Emmánuel Közösség Rázós, Emmánuel Közösség, Péri Márton, Varjas Adrienn, Szent Pál, Szent Ferenc, Szent II, János Pál, Római Birodalom, Jézus Krisztus, Szent István, Kalkuttai Szent Teréz, Hittani Kongregáció, Szent Ágoston, Baranyai Béla, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Tisza partján  Facebookon kaptam  Zárva  Szép ásvány  Sexy nő  Ami egyértelműen boldoggá tes...  Nőnapra  Rózsa bögrében  Esti kép  Facebookon kaptam  Nőnapra  Facebookon kaptam  Kék azurit kristály  Március 8.-án  Boldog Nőnapot  Úrvacsorára  Jézus hív és vár, hogy nyugalm...  Hőmérséklet  Facebookon kaptam  Nőnapra  Kössük össze egy csokorba  Cianotrichit ásvány  Sexy nő  Facebookon kaptam  Tisza partján  Alázat.  Adjon Isten jó éjszakát - Jó é...  Sebesség határ  Ami egyértelműen boldoggá tes...  Ünnepi hangulatot! Sok virágot...  Kattogó vonat kerekek . . .  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nő virágokkal  Van egy álmom, énekelni egy da...  Falusi udvar  Zárva  Oltás után  Az ízületek egészségét biztosí...  Rózsa vázában  A nő ragyogása  Az immunrendszerünk jelez, ha...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nőnapra  Nőnapra  Hőmérséklet  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Mi a nő nekünk? Az egész vilá...  H. Gábor Erzsébet: Nő vagyok N...  Hölgyeim nagy tisztelettel elő...  Azokat is hallja  Hosszú hajú  Az év minden napján  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hazudva kell  H. Gábor Erzsébet: Nő vagyok N...  Facebookon kaptam  Vérnyomás csökkentésére-termé...  Zsírkréta  Éljenek a NŐK!  A nőnek tudnia kell, hogy az é...  Ferenc pápa homíliája - Iraki ...  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Régen és ma  Március 8 Nőnap  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A csodát  Facebookon kaptam  Úrvacsorára  Istennel vagyunk mi győztesek  Oltás után  Illatosan  Szép ásvány  Facebookon kaptam  A szabadság fogalma  Szavak : Juhász Gyula  Március 8 Nőnap  Nélkülözhetetleneknek Ne higgy...  Szavak : Juhász Gyula  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Gondolataim . . .  Akinek a lelke...  Tisza partján  Facebookon kaptam  Hőmérséklet  Mi a nő nekünk? Az egész vilá...  Facebookon kaptam  Meghívtalak  Illatosan  Tisztítsuk meg szívünk templom...  Facebookon kaptam  A csodát  Jó egészséget - boldog új hete...  Egészségedre drágám!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Úrvacsorára 
Bejegyzés Címkék
idők jeleiről, járvány miatt, online térben, nagyszámú érdeklődőt, rosszat jóval, járvány napjaira, végét várjuk, idők közepét&#8221, örök Isten, idők jelei&#8221, jele annak, hagyomány szerint, titokzatos alak, omladozó lateráni, eléje járuló, idők jeleit, ferences közösségre, egész világnak, történelem távlatait, apokaliptikus művek, keresztényeket üldözték, látnok Pátmosz, sátán trónja, üldözött keresztény, prológust követő, másodikban ismét, hetes szám, látomások közé, első négy, négy lovassal, háború fázisaira, egyiptomi csapások, vizek vérré, vértanúk vérére, négy élőlény, világ alapelemeit, látomásokban megjelenő, tekercs lenyeléséről, üdvözültek teljességért, teljességet jelentő, bibliai szimbolikában, végidők előtti, vadállat száma, tökéletlenséget jelzi, héber betűk, parázna asszony, városoknak ugyanis, nőalak volt, vadállat bélyegét, nevének számát&#8221, bűnös várost, katonáknak volt, gyönge Bárány, pecsétek feltörésével, történelem elindul, végső beteljesedés, keresztény vértanúkra, jelentősége olyan, történelem végpontja, bűnös Babilon, mennyei Jeruzsálem, világ Isten, történelem különféle, hatalmas látomás, történelmet irányító, idők végét, évezredvég jelire, végidőre koncentrált, amerikai gondolkodó, negatív értelemben, gyermekeinkhez kötnek, szingli ugyanis, legideálisabb fogyasztó, manipulálható legjobban, nemzeti identitás, fizikai föld, ötödik pedig, objektív valóságtól, modern kultúrát, teremtett világra, környezet pusztítása, fejlett világ, káros hatások, föld elmaradottabb, szegényebb emberek, jövedelem növekmény, szűk részéhez, demográfiai kihívás, ország lakossága, koronavírus elleni, oltóanyagok nagy, tesztelés folyamán, abortusz minden, gyógyítás lehetőségeit, hatékonyság számít, része számára, világon évente, püspök rámutatott, földön túli, ezer éves, teremtés beteljesülése, , ,
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 697 db bejegyzés
Összes: 47418 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1174
  • e Hét: 16001
  • e Hónap: 24801
  • e Év: 259094
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.