Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gondolatok világjárvány idején
  2021-02-21 10:20:00, vasárnap
 
  Ha ez az elképzelhető legjobb világ, akkor milyen lehet a többi?
Miért engedi meg ezt Isten? Mi a szándéka ezzel? Egyáltalán van-e szándéka? A kezében tudja-e tartani a világ folyását?
Ennek tudatában kell ma, a koronavírus-válság kellős közepén belekiáltanunk a világba az evangélium üzenetét: ,,Ne félj!" Hiszen a járványnak is megvan a helye Isten tervében, mert ő nem felejtkezik meg rólunk, szeretett gyermekeiről. Istennek van álma erről a világról, és ez az álom valóság lehet, ha hittel veszünk részt Isten tervében.
...... ..........


Arra kértük Gájer Lászlót, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar 2-es Számú Keresztény Bölcseleti Tanszékének vezetőjét, hogy tekintsen rá a kérdésre az újkor egyik katasztrófahelyzete, az 1755-ös lisszaboni földrengés és annak hatása tükrében.
Prédikációjában Tóth Tihamér egyszer egy kisgyermek váratlan haláláról beszélt, felidézve, hogy a szülők az esemény hatására elfordultak a hittől, és megkérdőjelezték annak az Istennek a jóságát, aki a gyermek tragikus halálát megengedte. Magunk is szembesülünk időről időre azzal, hogy emberi életek roppannak össze, mert nem bírják hordozni az őket ért csapásokat, miközben a rájuk nehezedő terhek egyáltalán nem arányosak az életvitelükkel vagy a szándékukkal, és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy megérdemelték volna azokat. Az ilyen helyzetek pedig - melyeket Simone Weil egyszerűen szerencsétlenségnek nevezett - nemegyszer annyira megrendítik a Gondviselésbe vetett bizalmunkat, hogy megkérdőjelezzük Isten jóságát is.
Sokan megfogalmazták már a maró dilemmát, miszerint Isten nem lehet jó és mindenható egyszerre.
Hiszen ha mindenható volna, akkor nem lehet jó, mert megengedi a szerencsétlenséget, ha pedig jó, akkor nem lehet mindenható, mert megtörténik a szerencsétlenség is. Miként lehet jó az Isten, ha nem akadályozza meg a tragédiákat és azokat a helyzeteket, amelyeket elszenvedőik nem érdemeltek meg? Miként lehet mindenható az Isten, ha nem áll módjában megóvni bennünket a meg nem érdemelt és elviselhetetlen csapásoktól?
E kérdések, vagyis a Gondviselés és Isten jósága körül megfogalmazódó kételyek toposzává vált a Lisszabont a 18. században sújtó földrengés, melyről Voltaire így írt: ,,Alig értek a városba, siratva jótevőjük halálát, amikor a talpuk alatt remegni érezték a földet; a tenger tajtékzó hullámzással nőtt és dagadt a kikötőben, s az ott horgonyzó hajókat egykettőre összetörte. Az utcákat s a köztereket egyszerre tűz és hamu borította, hirtelen kelt forgószelükben a házak sorra düledeztek, a háztetők leomlottak, s az alapzatok széthullottak; s a romok legalább harmincezer különböző korú és nemű lakost temettek maguk alá."
Ezek a sorok a Candide című regényből valók, és arról a földrengésről számolnak be, amely 1755. november 1-jén romba döntötte a luzitán fővárost.
A kataklizma az azt követő szökőárral és tűzvésszel együtt talán százezer áldozatot is követelt.
Az események következtében mintegy húsz templom teljesen elpusztult a városban, melyek maguk alá temették a mindenszentek ünnepére összegyűlt tömegeket. Sokan a Tajo folyó torkolatában horgonyzó hajókra menekültek, ám a tenger alatti rezgések hatására keletkezett hatméteres hullámok szétzúzták a hajókat is. A természeti csapás következtében kialakult tűzvész további hat napig tombolt a városban, így
Lisszabon olyan elemi erővel megnyilvánuló katasztrófa helyszíne volt akkor, amilyet azóta is ritkán láttunk az emberiség történetében, különösen Európában.
Leibniz népszerű írása, az 1710-ben kiadott Teodicea című értekezés tekintélye a földrengés után hirtelen megcsappant, a szöveg ugyanis Isten jósága mellett érvelt, számot vetve az emberi szabad akarat és a gonosz hatásával is. Leibniz a kötetben olyan kérdésekre kereste a választ, mint hogy miként valósul meg Isten mindenhatósága, ha nem tudja kiküszöbölni a világban lévő gonoszt, illetve hogy miként egyeztethető össze Isten jóságával a csapás, a szerencsétlenség és az ártatlanok szenvedése. Leibniz amellett foglalt állást, hogy bár egyes esetekben homályban maradnak előttünk Isten szándékai, Ő hatalmában, bölcsességében és jóságában végül is minden rosszat és szenvedést jóra fordít, a fizikai rosszat pedig egy magasabb jó elérése érdekében pozitívan is akarhatja.
Leibniz szerint ez a világ a létező világok legjobbika marad, melyben minden rossz igazolásra lel egy magasabb jóban, amelynek szolgálatában és érdekében működik. Míg Leibniz tekintélye a földrengés után csökkent, addig megnövekedett Voltaire népszerűsége, aki a katasztrófa után röviddel gúnyos költeményben reagált az eseményekre, a Candide című regényében pedig nyíltan szembefordult Leibniz szemléletével, elutasítva annak optimizmusát. Voltaire felvetéseit később Rousseau és Kant sem hagyhatták szó nélkül, így
a lisszaboni esemény az európai gondolkodás megkerülhetetlen témájává vált, és filozófiai értelemben az isteni Gondviselés elleni érvként szolgált.

Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Címkék: szerencsétlenség, megkerülhetetlen, megkérdőjelezték, megkérdőjelezzük, prédikációjában, elviselhetetlen, forgószelükben, belekiáltanunk, megfogalmazták, mindenhatósága, bölcsességében, életvitelükkel, megfogalmazódó, szemléletével, szembefordult, következtében, megnyilvánuló, megérdemelték, földrengésről, szolgálatában, széthullottak, mindenszentek, megnövekedett, gondviselésbe, hittudományi, történetében, elképzelhető, torkolatában, elszenvedőik, kiküszöbölni, szembesülünk, szándékukkal, optimizmusát, népszerűsége, egyeztethető, gyermekeiről, elképzelhető legjobb, szándéka ezzel, kezében tudja-e, világ folyását, evangélium üzenetét, helye Isten, álom valóság, újkor egyik, 1755-ös lisszaboni, kisgyermek váratlan, esemény hatására, gyermek tragikus, rájuk nehezedő, életvitelükkel vagy, ilyen helyzetek, maró dilemmát, Gájer Lászlót, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar, Számú Keresztény Bölcseleti Tanszékének, Prédikációjában Tóth Tihamér, Simone Weil,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Sorsunk miatt...  Egyszerű  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Különleges  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A sorsod  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Ma van a magyar költészet napj...  Segíts neki dicsérni Téged  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Egyszerű  Ott van  Sorsunk miatt...  Szép estét kedves látogatóimn...  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szép álmokat!  Emlékezz  Előfordul, hogy  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Tanmese  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Tanácsok egy pszichológustól  Emlékezz  Pitypang szökőkút  Hamvas Béla  Andrássy Réka - A bolond Böske  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Egyszerű  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Ma van a magyar költészet napj...  különleges  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Zilahy Lajos mondta  Alvó kislány  Csend  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Vidámság  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Egyszerű  Robert Merle tollából  Ma van a magyar költészet napj...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Emlékezz  Jó éjszakát  Walter Chrysler mondta  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Különleges  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
elképzelhető legjobb, szándéka ezzel, kezében tudja-e, világ folyását, evangélium üzenetét, helye Isten, álom valóság, újkor egyik, 1755-ös lisszaboni, kisgyermek váratlan, esemény hatására, gyermek tragikus, rájuk nehezedő, életvitelükkel vagy, ilyen helyzetek, maró dilemmát, talpuk alatt, tenger tajtékzó, köztereket egyszerre, házak sorra, háztetők leomlottak, alapzatok széthullottak, romok legalább, földrengésről számolnak, luzitán fővárost, események következtében, mindenszentek ünnepére, tenger alatti, természeti csapás, emberiség történetében, 1710-ben kiadott, földrengés után, szöveg ugyanis, emberi szabad, gonosz hatásával, kötetben olyan, világban lévő, ártatlanok szenvedése, fizikai rosszat, létező világok, magasabb jóban, katasztrófa után, lisszaboni esemény, európai gondolkodás, isteni Gondviselés, szerencsétlenség, megkerülhetetlen, megkérdőjelezték, megkérdőjelezzük, prédikációjában, elviselhetetlen, forgószelükben, belekiáltanunk, megfogalmazták, mindenhatósága, bölcsességében, életvitelükkel, megfogalmazódó, szemléletével, szembefordult, következtében, megnyilvánuló, megérdemelték, földrengésről, szolgálatában, széthullottak, mindenszentek, megnövekedett, gondviselésbe, hittudományi, történetében, elképzelhető, torkolatában, elszenvedőik, kiküszöbölni, szembesülünk, szándékukkal, optimizmusát, népszerűsége, egyeztethető, gyermekeiről, hullámzással, költeményben, tragédiákat, akadályozza, megtörténik, harmincezer, gondviselés, helyzeteket, csapásoktól, felejtkezik, koronavírus, elfordultak, megcsappant, felvetéseit, bizalmunkat, tanszékének, katasztrófa, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2073
  • e Hét: 18465
  • e Hónap: 31141
  • e Év: 264888
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.