Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyböjt 2. vasárnap 02.28
  2021-02-28 09:28:28, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
Isten próbára tette Ábrahámot és így szólt hozzá: ,,Ábrahám, Ábrahám!" ,,Itt vagyok" - felelte. Akkor ezt mondta neki: ,,Vedd egyetlen fiadat, akit szeretsz, Izsákot, menj Morija földjére, s ott mutasd be égőáldozatul azon a helyen, amelyet majd mutatok neked." Amikor megérkeztek a helyre, amelyet Isten mondott neki, Ábrahám megépítette az oltárt, rárakta a fát, kinyújtotta kezét, és vette a kést, hogy feláldozza a fiát. De az Úr angyala rászólt az égből, és azt mondta: ,,Ábrahám, Ábrahám!" ,,Itt vagyok" - felelte. Az angyal folytatta: ,,Ne nyújtsd ki kezedet a fiú felé és ne árts neki. Most már tudom, hogy féled az Istent, és egyetlen fiadat nem tagadtad meg tőlem." Amikor Ábrahám fölemelte szemét, látott egy kost, amely szarvánál fogva fennakadt a bozótban. Ábrahám odament, megfogta a kost és feláldozta égőáldozatul fia helyett.
Azután az Úr angyala az égből másodszor is szólt Ábrahámhoz, és mondta: ,,Magamra esküszöm - ez az Úr szava -, hogy mivel ezt tetted és egyetlen fiadat nem tagadtad meg tőlem, gazdagon megáldalak. Utódaidat megsokasítom, mint az ég csillagait és mint a tengerpart fövenyét; utódaid elfoglalják majd az ellenség kapuját. Utódaid által nyer áldást a föld minden népe, mivel hallgattál a szavamra."
Ez az Isten igéje. Ter 22,1-2.9a.10-13.15-18

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Abban az időben: Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, és egyedül velük fölment egy magas hegyre. Ott elváltozott előttük. Ruhája olyan ragyogó fehér lett, hogy a földön semmiféle kelmefestő nem képes így a ruhát kifehéríteni. Egyszerre megjelent nekik Illés és Mózes, és beszélgettek Jézussal.
Péter ekkor ezt mondta Jézusnak: ,,Mester! Olyan jó nekünk itt lennünk! Készítsünk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!" Nem is tudta, mit mond, annyira meg voltak ijedve.
Ekkor felhő árnyékolta be őket, és a felhőből szózat hallatszott: ,,Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!" Mire körülnéztek, már senkit sem láttak, csak Jézust egymagát.
A hegyről lejövet megparancsolta nekik, hogy ne mondják el senkinek, amit láttak, amíg az Emberfia fel nem támad a holtak közül. A parancsot megtartották, de maguk között megvitatták, hogy mit jelenthet az, hogy feltámad a holtak közül.
Ezek az evangélium igéi. Mk 9,2-10
...... ............



Elmélkedés
Dicsőséges ragyogás
Egy bölcs tanító egyszer megkérdezte tanítványait: Honnan ismerjük fel azt a pillanatot, amikor véget ér az éjszaka és elkezdődik a nappal? Egyik tanítványa így válaszolt: Amikor a távolban megpillantok egy állatot és még nem tudom eldönteni róla, hogy egy szamár vagy egy bárány, akkor még éjszaka van. De ha már meg tudom mondani, hogy milyen állat, akkor már nappal van. Erre a tanító ezt mondta: Bölcs felelet, nem jársz messze az igazságtól, de van ennél jobb megoldás. Ezután egy másik tanítvány próbálkozott. Ha egy távoli fát még nem ismerek fel, akkor éjszaka van, de ha már felismerem, hogy olajfa vagy tölgyfa, akkor nappal van. Mire a tanító: Ez a válasz is bölcsességről tanúskodik, közel jársz az igazsághoz, de van ennél jobb megoldás. Egy harmadik ezt mondta: Amikor belenézek valakinek az arcába és felismerem benne felebarátomat, akkor elérkezett a nappal. Ekkor a tanító elismerően bólintott. Ez a legjobb megoldás. Mert a sötétség nem csak a környezetünkben uralkodik, amit éjszakának nevezünk, hanem bennünk is, és emiatt nem tudjuk megkülönböztetni a dolgokat. Valójában akkor lesz nappal körülöttünk, amikor a szívünkben is világosság van. Ez a világosság azt jelenti, hogy meg tudjuk különböztetni a jót és a rosszat.
Jézus színeváltozásának eseménye, amelyet ma, nagyböjt 2. vasárnapján olvasunk az evangéliumban, elgondolkodtat minket a nappal és az éjszaka, a világosság és sötétség titkáról. Az esemény nem fényes nappal, hanem éjszaka történt, ezért rendkívül feltűnő lehetett az Úr dicsőséges ragyogása az apostolok számára. A hegy tetején Jézus dicsőségesen mutatkozik meg a három kiválasztott apostol, Péter, Jakab és János előtt, és mellette megjelent az ószövetség két jelentős alakja, Mózes és Illés. A most olvasott Márk szerinti változat ugyan nem említi, de Lukács evangélista azt írja, hogy Jézus ,,haláláról beszélgettek, amelyet Jeruzsálemben kell majd elszenvednie" (Lk 9,31). Ezzel egyértelművé vált, hogy az ószövetségi írások, beleértve mind a törvény, mind a próféták tanítását, azt tanították, hogy a dicsőséghez vezető út a szenvedésen, a kereszten, a halálon keresztül vezet.
A színeváltozás különleges eseménye Jézus isteni dicsőségébe engedett bepillantást a három kiválasztott és a hegyen jelenlévő apostol számára, amely dicsőség a feltámadás után várja Jézust. Bizonyára ennek az élménynek a felidézése adott reményt nekik a legsötétebb napokban, Jézus kereszthalála után, talán ez nyújtott számukra vigasztalást a feltámadás előtti napokban. A színeváltozáskor ugyanis különleges módon, azaz a mennyei Atya kinyilatkoztatásából tudják meg, hogy Jézus az Isten Fia. Korábban már több alkalommal megtapasztalták, hogy Mesterük emberfeletti képességekkel rendelkezik, szavára csodák és csodás gyógyulások történnek, úgy beszél az emberekhez, ahogyan korának egyetlen tanítója sem, illetve egyértelmű jelét adja a bűnök megbocsátásának, amire egyedül Isten képes. E közvetett jelek után, most Jézus istenségének közvetlen bizonyítékaként a mennyei Atya tesz erről tanúságot, akinek hangja hallatszik az égből: ,,Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!"
A nagyböjti időben mi is hallgassuk az Úr szelíd, értelmünket megvilágosító és életutunkat bevilágító szavát!
C. Horváth István Sándor

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Életünk során vannak olyan pillanatok, amikor lelkesedünk érted, de olyanok is, amikor elgyengülünk, elkeseredünk, nehéznek tartjuk a kereszthordozást, talán azt is érezzük, hogy elhagyott minket az Isten. Segíts minket ezekben az órákban és napokban! Segíts, hogy újra felvegyük életünk keresztjét és induljunk veled! Ne csak arra gondoljunk, hogy életünk végén a halál vár minket, hanem nézzünk tovább, higgyünk a feltámadásban, higgyünk az örök életben! Életünk leggyengébb pillanata az, amikor meghalunk. De könnyebb erre a pillanatra felkészülnie annak, aki hisz a feltámadásban, hisz abban, hogy halála után Isten kegyelméből új életre támadhat. Add, hogy életünk nehéz szakaszaiban mindig arra gondoljunk, hogy a mennyei Atya az örök boldogságra hív minket.

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: színeváltozáskor, kereszthordozást, megkülönböztetni, környezetünkben, megbocsátásának, megtapasztalták, bizonyítékaként, megparancsolta, elgondolkodtat, felebarátomat, különböztetni, kereszthalála, jeruzsálemben, feltámadásban, színeváltozás, evangéliumban, bölcsességről, képességekkel, megvilágosító, elkeseredünk, emberfeletti, elgyengülünk, megtartották, istenségének, kiválasztott, dicsőségesen, hallgassátok, megpillantok, megsokasítom, egyértelművé, bepillantást, égőáldozatul, próbálkozott, kifehéríteni, beszélgettek, vigasztalást, angyal folytatta, égből másodszor, tengerpart fövenyét, ellenség kapuját, föld minden, magas hegyre, földön semmiféle, ruhát kifehéríteni, felhőből szózat, hegyről lejövet, holtak közül, parancsot megtartották, evangélium igéi, bölcs tanító, távolban megpillantok, szamár vagy, OLVASMÁNY Mózes, Amikor Ábrahám, EVANGÉLIUM Szent Márk, Isten Fia, Horváth István Sándor, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A magukat nyílt és őszinte emb...  Hernádkak  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Őri István - Dal az életről  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Kezdet  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  képre írva Március 15 -re emlé...  A nemzet csak akkor...  A tékozló és Isten gondviselés...  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyarország ilyen hely.  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  Az agyat és a csontokat is erő...  Esti kép  Éljen a magyar szabadság!  Az élet  Kokárda  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Esti kép  Paul David Tripp Március 16  A gyász  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Nemzeti  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ted Engstrőm gondolata  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Törött csészék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Szeüleidtől tanultad  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Szeretettel  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Kokárda  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Szép álmokat!  Minden jónak végeszakad egysze...  Imádkozás Krisztus értelméért  Alvó baby  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  A kávé  A nemzet csak akkor...  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
angyal folytatta, égből másodszor, tengerpart fövenyét, ellenség kapuját, föld minden, magas hegyre, földön semmiféle, ruhát kifehéríteni, felhőből szózat, hegyről lejövet, holtak közül, parancsot megtartották, evangélium igéi, bölcs tanító, távolban megpillantok, szamár vagy, másik tanítvány, tanító elismerően, legjobb megoldás, környezetünkben uralkodik, apostolok számára, hegy tetején, három kiválasztott, most olvasott, ószövetségi írások, próféták tanítását, dicsőséghez vezető, halálon keresztül, színeváltozás különleges, hegyen jelenlévő, feltámadás után, felidézése adott, legsötétebb napokban, feltámadás előtti, színeváltozáskor ugyanis, mennyei Atya, bűnök megbocsátásának, nagyböjti időben, örök életben, pillanatra felkészülnie, örök boldogságra, színeváltozáskor, kereszthordozást, megkülönböztetni, környezetünkben, megbocsátásának, megtapasztalták, bizonyítékaként, megparancsolta, elgondolkodtat, felebarátomat, különböztetni, kereszthalála, jeruzsálemben, feltámadásban, színeváltozás, evangéliumban, bölcsességről, képességekkel, megvilágosító, elkeseredünk, emberfeletti, elgyengülünk, megtartották, istenségének, kiválasztott, dicsőségesen, hallgassátok, megpillantok, megsokasítom, egyértelművé, bepillantást, égőáldozatul, próbálkozott, kifehéríteni, beszélgettek, vigasztalást, szakaszaiban, felkészülnie, elszenvednie, tanítványait, értelmünket, szenvedésen, megvitatták, dicsőséghez, életutunkat, evangélista, gyógyulások, rendelkezik, elváltozott, lelkesedünk, elfoglalják, dicsőségébe, hallatszott, legsötétebb, körülnéztek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 376
  • e Hét: 1455
  • e Hónap: 14893
  • e Év: 217806
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.