Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Böjtöltessük meg a szívünket”
  2021-02-28 20:17:30, vasárnap
 
  Tamás József nyugalmazott püspök gondolatai
...... .......


,,A nagyböjt kezdetén egyházunk Szent Pál apostol szavait idézi: »Nézzétek, itt a kellő idő« (2 Kor 6,2). Isten megadta ezt a szent időt számunkra. Használjuk ki úgy, hogy lelkünk javára váljon" - fogalmaz Tamás József nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök a Vasárnap február 14-i számában megjelent írásában.
Azzal a kéréssel szembesítettek, hogy néhány sorban írjam le, milyen gondolatokkal készülök az idei nagyböjtre, milyen böjti szokásokat őrzök magamban, és a járvány okozta korlátozások közepette még miről mondhatna le az ember ebben a szentidőben.
Édesanyám annak idején a nagyböjtöt a II. vatikáni zsinat előtti böjti fegyelem szerint tartotta és tartatta meg továbbra is velünk. Ő sehogy sem tudta elfogadni azt a könnyítésnek látszó böjti fegyelmet, amelyet napjainkban kíván meg az egyházunk. A korábbi böjti fegyelem csak bizonyos eledelektől való megtartoztatást foglalt magában. Egyházunk most a böjt fogalmát átértékelve az Izajás prófétánál leírt ,,igazi böjtöt" helyezi előtérbe. A prófétánál Isten elvárását így olvassuk: ,,Törd össze a jogtalan bilincseket, oldd meg az iga kötelékeit, bocsásd szabadon az elnyomottakat, törj össze minden igát. Törd meg az éhezőnek kenyeredet, a hajléktalanokat fogadd be házadba, a mezítelent öltöztesd fel, és ne fordulj el embertársad elől" (Iz 58,6-7). Joel prófétánál így hangzik Isten üzenete: ,,A szíveteket szaggassátok meg, ne a ruhátokat" (Joel 2,13). Vagyis böjtöltessük meg a szívünket. Ne kapjon táplálékot a gonoszság, a gyűlölködés, a harag, a bűnös szenvedély.
Mit használna az embernek, ha a negyvennapos böjt régi előírásait lelkiismeretesen betartaná, ha az ételtől megtartóztatná magát, de a bűnöktől nem? Mit használna a testi böjtölés, ha szavaival, viselkedésével bántaná Istent és embertársait? Az igazi böjt abban áll, ha az ember távol tartja magát a bűntől, leküzdi a kísértéseket, gyakorolja a szeretetet, minél több jó cselekedetet tesz. Ez nem zárja ki a testi böjtöt sem - arra is szükség van mint eszközre, hisz edzi az ember akaratát, előmozdítja a lélek diadalát a gonosz ármánykodása felett. Minden nagyböjti szentidőben, így az ideiben is szeretném Egyházunknak ezt az irányvonalát követni, a negyven napon át böjtölő és imádkozó, a kísértéseket leküzdő Jézus Krisztus nyomdokaiban járni.
A nagyböjti szentidőben gyermekkorom legkedvesebb ájtatossága a keresztút végzése volt. Nagy élményt jelentett számomra, szívesen vettem részt rajta ministránsként. Mivel abban az időben a csíkszentsimoni híveket a Csatószegen lakó plébános látta el, egy héten csak egyszer volt keresztúti ájtatosság, amelyen szép számmal vettek részt a hívek. Mi, gyermekek a plébános úrral végigjártuk az egyes stációkat, a keresztút végén pedig keresztcsókolásra vonultunk fel. Annyira belém ivódott ez az ájtatosság, hogy püspökként a nagyböjti szentidő minden napján elvégeztem, ha nem kellett házon kívül lennem. Úgy tapasztaltam, hogy a templomba járó híveinknek is közkedvelt nagyböjt ájtatossága. A Szent József-kápolnában, ahol naponta misézni szoktam, az ide járó hívek e szentidőben mindennap elvégzik ezt az ájtatosságot. Nagyon jó eszköz arra, hogy újra és újra átéljük: mit tett értünk Jézus. Ezért nagyon ajánlom, hogy minél többen vegyenek részt rajta a nagyböjt folyamán.
Napjaink nagy megpróbáltatásai közé tartozik a koronavírus, amely az ellene folytatott küzdelmünkben bizonyos böjtre fogott minket. Sok mindenről le kellett mondanunk, s úgy néz ki, hogy továbbra is így lesz, ebben a nagyböjti időben biztosan. Sokan nehezen viselik ezeket a korlátozásokat. Vannak, akik fittyet hánynak rájuk, próbálnak kitörni a zártságból, másokat is ellenállásra buzdítva, mindezzel veszélyeztetve a többség egészségét. Az igazi hívő ember magára veszi ezt a keresztet, és Jézus nyomdokain járva hordozza. Úgy gondolom, igazi nagyböjti böjtölés lenne, ha ezeket a minket érintő korlátozásokat igazi keresztény lelkülettel élnénk meg.
Tegyük is meg azért, hogy megtapasztaljuk, amit Jézus mondott: ,,Vegyétek magatokra igámat... az én igám édes, az én terhem könnyű" (Mt 11,29-30).

Tamás József nyugalmazott segédpüspök
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: lelkiismeretesen, megpróbáltatásai, megtapasztaljuk, megtartoztatást, hajléktalanokat, csíkszentsimoni, korlátozásokat, megtartóztatná, szembesítettek, viselkedésével, veszélyeztetve, gyulafehérvári, ministránsként, gondolatokkal, küzdelmünkben, elnyomottakat, ájtatosságot, legkedvesebb, gyermekkorom, cselekedetet, kísértéseket, nyugalmazott, embertársait, ellenállásra, nyomdokaiban, negyvennapos, irányvonalát, tapasztaltam, könnyítésnek, ármánykodása, egyházunknak, korlátozások, szaggassátok, böjtöltessük, végigjártuk, szentidőben, nagyböjt kezdetén, kellő idő«, szent időt, kéréssel szembesítettek, idei nagyböjtre, járvány okozta, ember ebben, könnyítésnek látszó, korábbi böjti, böjt fogalmát, prófétánál Isten, jogtalan bilincseket, éhezőnek kenyeredet, hajléktalanokat fogadd, mezítelent öltöztesd, szíveteket szaggassátok, Tamás József, Szent Pál, Jézus Krisztus, Szent József-kápolnában,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Fehér virág  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy maradéktalanul uralt világ  George Gordon Lord Byron: Inez...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Leonardo da Vinci gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy lelki imádság  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png cica  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Nem számIt  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Png lepke  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Sose bánj semmit  Fekete István - Akác  Sokan azt tartják  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Lóhere  Png csokor  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Németh László tollából  Png kutya  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Png csokor  Az engedelmesség miért nem vál...  Png csokor  Jó éjszakát  Irgalom és ítélet  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Annuska bar...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akik bántanak téged  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Akik bántanak téged  Németh László tollából  Elköszönt  Ágai Ágnes – Csendélet  Bertolt Brecht -től idézet  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nem számIt  Alvó cicák  Sose bánj semmit  Csak a fogyatkozás látható  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png nő  Reménység és erő Krisztustól e...  Rátalálsz  Nem tudhatod  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Erdőn  Az engedelmesség miért nem vál...  Rátalálsz 
Bejegyzés Címkék
nagyböjt kezdetén, kellő idő&#171, szent időt, kéréssel szembesítettek, idei nagyböjtre, járvány okozta, ember ebben, könnyítésnek látszó, korábbi böjti, böjt fogalmát, prófétánál Isten, jogtalan bilincseket, éhezőnek kenyeredet, hajléktalanokat fogadd, mezítelent öltöztesd, szíveteket szaggassátok, bűnös szenvedély, negyvennapos böjt, ételtől megtartóztatná, testi böjtölés, igazi böjt, ember távol, testi böjtöt, ember akaratát, lélek diadalát, gonosz ármánykodása, irányvonalát követni, negyven napon, kísértéseket leküzdő, nagyböjti szentidőben, keresztút végzése, csíkszentsimoni híveket, héten csak, plébános úrral, egyes stációkat, keresztút végén, nagyböjti szentidő, templomba járó, nagyböjt folyamán, ellene folytatott, nagyböjti időben, többség egészségét, igazi hívő, minket érintő, lelkiismeretesen, megpróbáltatásai, megtapasztaljuk, megtartoztatást, hajléktalanokat, csíkszentsimoni, korlátozásokat, megtartóztatná, szembesítettek, viselkedésével, veszélyeztetve, gyulafehérvári, ministránsként, gondolatokkal, küzdelmünkben, elnyomottakat, ájtatosságot, legkedvesebb, gyermekkorom, cselekedetet, kísértéseket, nyugalmazott, embertársait, ellenállásra, nyomdokaiban, negyvennapos, irányvonalát, tapasztaltam, könnyítésnek, ármánykodása, egyházunknak, korlátozások, szaggassátok, böjtöltessük, végigjártuk, szentidőben, lelkülettel, segédpüspök, csatószegen, átértékelve, bilincseket, napjainkban, előmozdítja, ájtatossága, eledelektől, koronavírus, embertársad, gyűlölködés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1868
  • e Hét: 4049
  • e Hónap: 37203
  • e Év: 270950
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.