Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Spányi Antal nagyböjti gondolata 2. rész
  2021-03-10 18:41:06, szerda
 
  Békét sugározzunk a legszélsőségesebb helyzetekben is
A Szentatya évről évre üzenetet intéz a katolikus hívekhez a nagyböjti időszak kezdetén. Idén azt hangsúlyozza, hogy a nagyböjt a hit, a remény és a szeretet megújításának ideje. Spányi Antal püspök az idei böjti időben arra hívja fel a figyelmet, hogy a böjtöléssel felszabadíthatjuk életünket mindattól, ami megterhel, és átélhetjük a békét, a megújulást a szeretetben.
Hogyan tanulhatjuk meg a hit nyugalmával letenni terheinket ebben az idei nagyböjti időszakban, és Isten kezébe tenni életünket, a körülöttünk tapinthatóan fenyegető bizonytalanság ellenére?
Az emberi élet mindig is fenyegetett lét volt. Nem csak azért, mert a saját halálunk vár ránk, vagy azért, mert sokan nem értenek meg, nem szeretnek úgy, ahogy szeretnénk.
Mindig van az emberi életben valami, ami komoly teherré válik, és nem könnyű ezeket a terheket úgy hordozni, hogy bele ne keseredjünk. De mi ne ezt az utat kövessük, hanem inkább a terheken keresztül is az Isten felé menjünk.
Ezt úgy tehetjük meg, hogy a lelkünkben békességet teremtünk. Olyan békességet, ami nem függ attól, hogy körülöttünk béke van-e, vagy csend, hanem attól, hogy a szívünkben zaj van, vagy az Isten hangja hallatszik. A bensőmben az Ő szavára figyelek. Akkor nincs békesség bennem, ha hagyom, hogy a világ elsodorjon, magával ragadjon az éppen aktuális őrületeivel, zavaros dolgaival. Ha engedem, hogy az aggodalmak, amelyeket rám akarnak kívülről erőltetni, teherként lefelé húzzanak, lenyomjanak - ha hagyom ezt, akkor alkalmatlanná válok arra, hogy a lelkem Isten felé szárnyaljon és az Úrhoz közelebb kerüljek. Nem könnyű ezt a békességet megtalálni, de ha az életünknek biztos és szilárd alapja a hit - ami nélkül nem lehetünk hívő emberek -, akkor mindent könnyebben viselünk, mindenben megtaláljuk Isten segítő kegyelmét, életünkre vonatkozó akaratát.
Videó Link
Spányi Antal megyéspüspök az idei böjti időben arra hívja fel a figyelmet, hogy a böjtöléssel felszabadíthatjuk életünket mindattól, ami megterhel és átélhetjük a békét, a megújulást a szeretetben.

*
Ferenc pápa a szeretet nagyböjtjének megélésére hív bennünket a fájdalmak, nehézségek közepette is. De a szeretet és békesség ajándék - mondja a Szentatya -, amely értelmet ad az életnek.
Nem mondom, hogy a fájdalom könnyű dolog, de el tudom viselni, nem a magam erejéből, hanem azért, mert az Úr Jézus és a Mennyei Atya segítő kegyelme erőt ad hozzá. Akkor nem kell türelmetlennek lennem, nem kell az egész családot megterhelnem azzal, hogy én most beteg vagyok, hogy mindenféle bajom van. Ha el tudom fogadni a szenvedésemet Isten kegyelmével, akkor örülök annak, hogy legalább másokat nem terheltem vele.
Mitől lesz jobb, ha valaki hazamegy, és elkezd durván viselkedni, hagyjatok most békén, mert most bajom van. A baj megmarad, és a többit is megterhelte vele.
Mindenkinek rossz lesz. Tehát nagyon fontos dolog ilyenkor, hogy Krisztussal együtt legyünk, Vele azonosulva hordjuk a magunk keresztjét, és fogadjuk el, hogy a másik ember is keresztet hordoz, szenved.
A Szentatya hitünk és reményünk legtökéletesebb megnyilvánulásának nevezte a szeretetet, melyet Krisztus nyomdokain járva az emberekre való odafigyelésben és a velük való együttérzésben élünk meg.
Nem kell követelni olyan dolgokat a másiktól, ami neki most nehéz vagy éppen nincsen meg benne. Figyeljünk arra, hogy a megtapasztalt nehézségek között is megmaradjon bennünk a békesség, és ez mindenféle emberi viszonyra és kapcsolatra érvényes. A legtöbbször, amikor feszültség van bennem, persze nehéz, de a lelkembe nem kell beengednem minden veszekedés, türelmetlenség hatását.
Megőrizhetem a belső csendet akkor is, ha elmondom esetleg az ellentétes véleményemet. De fogalmazzam meg szeretettel és okosan. Nem kell, hogy a lelkem békéjét feladjam, ott maradjon meg az Isten csendje, békéje.

Csodálatos látni békességben élő embereket. Amikor mutatnak egy-egy dokumentumfilmet a televízióban, például komoly határhelyzeteket megélt emberekről, vagy bemutatják a szentek életét, akkor nagyon érdekes látni, hogyan próbálták őket sokféle módon kimozdítani békességükből, de nem engedték. Gondoljunk például Szent Margitra, akit sokszor megaláztak, mert mint mondták: ,,Milyen dolog az, hogy királylány létére a Nyulak szigetén él. Az ő kezét is ugyanúgy marja a hideg, és ugyanolyan megalázó munkákat végez, sőt a legtöbbet ő maga végzi el. Hát minek képzeli ez magát." Ezek a szavak biztos nem estek jól neki, bántották, de a lelkében egészen biztos vagyok, hogy mindig békesség volt, mert ott az Isten élt. Kell, hogy a szívünkben, lelkünkben az Isten éljen, és akkor ez a békesség megmarad bennünk. Akkor a nehézségek, a felajánlások, a próbatételek mind-mind Istenhez visznek közelebb. Amikor sokan aggódnak most, hogy van ez a pandémia, milyen oltást kapunk, mi történik majd velünk. Ezekről beszélhetünk, de igazából hiába mondunk bármit, nem sokat tudunk róla.
Persze, most már örülünk, ha bármilyen oltást megkapunk, mert azt reméljük, hogy biztonságosabb lesz az életünk tőle. De végső soron ne az oltásban bízzunk, azt csak használjuk, mert Isten azért adta, hogy segítsünk vele magunkon.
Abban bízzunk, hogy az Ő tenyerében van az életünk, Ő a Mennyei Atyánk, aki gondoskodik, és aki nem feledkezik el rólunk. És ennél nem kell több.

Szöveg: Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye
Fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió
Magyar Kurír 03.06
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: határhelyzeteket, dokumentumfilmet, legtökéletesebb, székesfehérvári, odafigyelésben, türelmetlennek, biztonságosabb, türelmetlenség, együttérzésben, bizonytalanság, alkalmatlanná, megtapasztalt, megújításának, nagyböjtjének, békességükből, szenvedésemet, televízióban, tapinthatóan, helyzetekben, egyházmegyei, megőrizhetem, véleményemet, megyéspüspök, beszélhetünk, megterhelnem, hangsúlyozza, próbatételek, felajánlások, böjtöléssel, fenyegetett, nyugalmával, körülöttünk, mindenkinek, tanulhatjuk, legtöbbször, szeretetben, legszélsőségesebb helyzetekben, katolikus hívekhez, nagyböjti időszak, szeretet megújításának, idei böjti, böjtöléssel felszabadíthatjuk, idei nagyböjti, körülöttünk tapinthatóan, emberi élet, saját halálunk, emberi életben, utat kövessük, terheken keresztül, lelkünkben békességet, világ elsodorjon, éppen aktuális, Spányi Antal, Mennyei Atya, Szent Margitra, Mennyei Atyánk, Berta Kata, Székesfehérvári Egyházmegye, Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szép estét kedves látogatóimna...  39 ígéret  Egyszerű  40 felett  Esterházy Péterre emlékezünk  Anyák napjára  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Segíts neki dicsérni Téged  Egy barátság története  Az ember  Facebookon kaptam Krisztina b...  különleges  Megígért békesség  Dóró Sándor: Embernek maradni  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A Magyar Költészet napja alkal...  James Allen  Emlékezz  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Különleges  Dóró Sándor: Embernek maradni  Márai Sándor tollából  Dóró Sándor: Embernek maradni  Sorsunk miatt...  39 ígéret  A felvilágosodás...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Nagy és kis csodák  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Magamnak  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy párkányon  Walter Chrysler mondta  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Egy tavasz  Tanmese  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Bársony székben  Hogyan válunk hűségesekké?  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  képre írva  Nagy és kis csodák  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Szeretem ujjad karcsuságait,  Tavaszi este  Baranyi Ferenc - N i n c s  James Allen  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
legszélsőségesebb helyzetekben, katolikus hívekhez, nagyböjti időszak, szeretet megújításának, idei böjti, böjtöléssel felszabadíthatjuk, idei nagyböjti, körülöttünk tapinthatóan, emberi élet, saját halálunk, emberi életben, utat kövessük, terheken keresztül, lelkünkben békességet, világ elsodorjon, éppen aktuális, lelkem Isten, békességet megtalálni, életünknek biztos, szeretet nagyböjtjének, fájdalom könnyű, magam erejéből, egész családot, szenvedésemet Isten, magunk keresztjét, másik ember, emberekre való, velük való, megtapasztalt nehézségek, belső csendet, ellentétes véleményemet, lelkem békéjét, szentek életét, szavak biztos, lelkében egészen, békesség megmarad, próbatételek mind-mind, életünk tőle, oltásban bízzunk, határhelyzeteket, dokumentumfilmet, legtökéletesebb, székesfehérvári, odafigyelésben, türelmetlennek, biztonságosabb, türelmetlenség, együttérzésben, bizonytalanság, alkalmatlanná, megtapasztalt, megújításának, nagyböjtjének, békességükből, szenvedésemet, televízióban, tapinthatóan, helyzetekben, egyházmegyei, megőrizhetem, véleményemet, megyéspüspök, beszélhetünk, megterhelnem, hangsúlyozza, próbatételek, felajánlások, böjtöléssel, fenyegetett, nyugalmával, körülöttünk, mindenkinek, tanulhatjuk, legtöbbször, szeretetben, megmaradjon, kegyelmével, kapcsolatra, megterhelte, békességben, őrületeivel, lenyomjanak, keseredjünk, sugározzunk, egyházmegye, gondoskodik, kimozdítani, szárnyaljon, megtaláljuk, szeretettel, krisztussal, fogalmazzam, békességet, viselkedni, megújulást, lelkünkben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4898
  • e Hét: 15960
  • e Hónap: 28636
  • e Év: 262383
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.