2010-09-01 23:03:55, szerda
|
|
|
Vörös cékla hatásai
Mondhatnánk, hogy a cékla egészséges, de ez nem fedi a teljes igazságot, hiszen a cékla valójában gyógyszer. Tartalmazza az összes létfontosságú ásványi anyagot, emellett nagyon magas a vitamintartalma. Elsősorban vérképző és méregtelenítő hatásáról ismert: serkenti a máj működését, így segítve a zsír lebontását. Magas vitamintartalmának köszönhetően remek ellenszer a téli betegségekre, a náthára és az influenzára. Védi a gyomrot, a szívet és az ereket, csökkenti a vérnyomást, rendszeres fogyasztása pedig tisztító hatásainak köszönhetően jobb közérzetet biztosít. Egyre több kutatás mutat arra utaló jeleket, hogy a cékla a rák ellen is véd. Különleges, gyümölcsös, édes íze és jellegzetes, élénk színe miatt a céklát a csúcsgasztronómia is kezdi felfedezni. Sós sajtokkal, savanykás gyümölcsökkel, ecettel, sülve vagy főve, kockázva csíkozva vagy reszelve: minden formájában finom.
Cékla leves
Hozzávalók 4 személyre:
•2 közepes méretű céklagumó
•1 liter húsleves
•2 dl joghurt
•só, bors, méz
•citromlé
Elkészítése:
A céklát alufóliába csomagolva, magas hőfokon, kb. másfél óra alatt süsd puhára, majd pucold meg, vágd negyedekre, és tedd turmixgépbe. Önts hozzá annyi húslevest, amennyi ellepi, és turmixold le. Fokozatosan add hozzá a maradék levest, majd kóstolgatva ízesítsd sóval, borssal, mézzel, citromlével
Nyers céklasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
•2 közepes méretű céklagumó
•2 kisebb alma
•1 nagyobb sárgarépa
•só, bors
•citromlé
•ecet
Elkészítése: A céklát nyersen hámozd meg, majd aprítógépben vagy késsel vágd gyufaszálnyi méretűre. Az almával járj el hasonlóan, azzal a különbséggel, hogy aprítás után csepegtesd le citromlével. A sárgarépát ugyancsak gyufaszálakra aprítsd, majd az egészet forgasd össze, és ízesítsd.
Fetás-diós céklasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
•2 közepes méretű céklagumó
•15 dkg szilárdabb feta
•3 nagy marék dió
•só, bors
•olívaolaj
Elkészítése: A céklát pucold meg, és vágd negyedekre. Fektesd tepsibe, locsold meg olívaolajjal, fedd le alufóliával, és 200 fokon kb. 1 óra alatt süsd puhára. Hagyd kihűlni, majd a felkockázott fetával, és a durvára tört dióval keverd el, sózd, borsozd ízlés szerint.
Cékla-brownie
Hozzávalók:
•4 közepes cékla
•10 dkg vaj
•20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
•10 dkg cukor
•3 tojás
•10 dkg liszt
•3 evőkanál kakaó
Elkészítése:
A céklát egészben főzd vagy alufóliába burkolva süsd puhára, pucold meg, és aprítógépben vagy turmixgépben pürésítsd. A csokoládét törd apróra, a vajat kockázd fel. Szórd a céklához a csokit és a vajat, és pürésítsd őket tovább együtt. A tojásokat a cukorral verd fehéredésig, majd add hozzá a céklás masszát, és dolgozd össze. Fokozatosan add hozzá a lisztet és a kakaót, majd alaposan kivajazott formába töltve, 180 fokon, 25-30 perc alatt süsd meg
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
Címkék: vitamintartalma, kakaótartalmú, gyufaszálakra, méregtelenítő, gyümölcsökkel, létfontosságú, aprítógépben, gyufaszálnyi, turmixgépben, különbséggel, olívaolajjal, betegségekre, köszönhetően, felkockázott, céklasaláta, influenzára, fogyasztása, fokozatosan, citromlével, fehéredésig, alufóliával, jellegzetes, kóstolgatva, elkészítése, turmixgépbe, mondhatnánk, tartalmazza, hatásainak, közérzetet, hozzávalók, vérnyomást, rendszeres, negyedekre, csepegtesd, alufóliába, formájában, cékla egészséges, teljes igazságot, cékla valójában, összes létfontosságú, zsír lebontását, téli betegségekre, céklát alufóliába, maradék levest, céklát nyersen, almával járj, sárgarépát ugyancsak, egészet forgasd, céklát pucold, felkockázott fetával, durvára tört, céklát egészben,
|
|