Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Gellért püspök
  2011-09-24 11:08:53, szombat
 
  Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja. Egy fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül! Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél! Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van.

Ima
Uram, sötétlő lelkeinkre vesd a Bölcsességed ragyogó világát, hogy fényre gyúl mind, hogy Téged követ, szolgál Neked újítva tisztaságát. Napkelte hív: ember, munkába kezdj! De te, Uram, szívünkbe úgy költözz be, hogy ez a Nap ragyogjon benn örökre, hogy Érted égő tüzet sose veszt. Uram, ragyogtasd ránk a Te napod, amely nem ismerhet sosem alkonyatot.
Szent Efrém

Élete
Szent Gellért püspök (eredeti nevén Gerardo Sagredo vagy Giorgio Sagredo; Velence, 980. április 23. - Buda, 1046. szeptember 24.), valószínűleg lombardiai származású szerzetes, Magyarország egyik első püspöke.
Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter (1026-31) dózse lett.
Öt évig tanult az Isola de san Giorgio maggiore Benedek-rendi kolostorában, majd a szent könyvek tanulmányozásához fogott, s már korán felébredt benne az a vágy, hogy szent Jeromos iratait magában a betlehemi monostorban olvasgassa. Atyja, Gellért, valamikor 990-995 közt részt is vett abban a népes zarándoklatban, melyet a velenceiek Jeruzsálemben rendeztek; az arabok azonban megölték, mire fia, György, az ő Gellért nevét vette föl. 1015 táján szerzetestársai már valami kisebb tisztségre (ha nem is perjelségre) választották meg a mintegy 25 éves ifjút, kit ekkortájban szenteltek pappá; apátja, Vilmos, a monostor iskolájának tanítójává szemelvén őt ki, a quadrivium elvégzésére Bolognába küldte. Onnan 5 év múlva hazatérvén, Vilmos apát halála után rendtársai apáttá választották. Csak vonakodva fogadta el a kitüntetést, s nemsokára le is mondott róla, hogy régi vágya szerint a Szentföldön telepedjék le.
Magyarországra érkezik
A zárai kereskedők egyik hajóján többedmagával 1015. február közepe táján szállt tengerre. Parenzo mellett nagy vihar érte utol, mire Szent András szigetén (Póla mellett) keresett menedéket. Itt találkozott Razina pannonhalmi apáttal, aki rábeszélte, hogy előbb látogassa meg I. István magyar királyt, kinek segítségével a Dunán folytathatja útját Konstantinápolyba, ahonnan könnyebben eljuthat Jeruzsálembe. Több időt töltött Anasztáz pécsváradi apátnál, aki Mór pécsi püspökkel együtt azon volt, hogy Magyarország számára nyerje meg őt. Augusztus 15-én Székesfehérvárott be is mutatták István királynak, ki vonakodása dacára rábízta fiának, Imre hercegnek nevelését, s időnként diplomáciai küldetésekre is használta; Franciaországban kétségtelenül az ő küldetéséből járt. Amikor azonban mintegy 16 éves lett Imre herceg, barátjának (szent) Günthernek példájára Gellért 1023-ban remeteéletre szánta magát, s Bakonybélbe vonult vissza, ahol szent életet folytatott.
Csanádi püspök
1030-ban azonban István király őt marosvári (csanádi) püspökké nevezte ki, s tőle várta az Ajtonytól visszafoglalt tisza-maros-duna-közi terület megtérítését. Csanád ispán tíz (közte 7 magyarul tudó) szerzetessel vitte őt püspöksége székhelyére, Csanádra, hol az Oroszlámosra áthelyezett ortodox szerzetesek monostorába telepedtek le. A nép ezrével tódult oda, hogy fölvegye a keresztséget, s ajándékaival árasztotta el a püspököt, aki a vidékre is gyakran kirándult, hogy templomok építésére helyet jelöljön ki, s hogy megkeresztelje a népet. Egyházmegyéjét 7 főesperességre osztotta. Valtert tanítóvá tette a magyar urak kérelmére Csanádon állított iskolában, s gondoskodott magyar ifjaknak papokká való neveléséről, székesegyházat épített, templomaiban meghonosította a menedékjogot. Amellett ő maga aszkétaéletet élt, egyúttal azonban a tudományokkal meg csillagászattal is foglalkozott, magyarul azonban sohasem tanult meg annyira, hogy a nép nyelvén szónokolhatott volna. Szűz Mária magyarországi tiszteletének ő az első és leghatásosabb terjesztője.
Politikai viszonyai Szent István halála után
Szent Istvánnak 1038. augusztus 15-én történt halála után a politika zivatarai őt is kizavarták apostoli csöndes munkásságából. 1041-ben a székesegyházában előre elkészíttetett sírjánál bánatosan siratta a magyar nemzet sorsát, 1043-ban pedig Aba Sámuel királytól megtagadta a húsvéti koronázást, és nyilvánosan megtámadta őt politikai gyilkosságai miatt. Péter másodszor való uralkodása idejében éppen az ő székvárosában határozták el az elégedetlen magyarok Vazul fiainak visszahivatását, s 1046-ban Beszteréd, Bőd és Beneta püspökök társaságában ő is útra kelt, hogy Endre herceget már a határon üdvözölje. Szeptember 24-én azonban a pesti révnél (a mai budapest-belvárosi templom és a Rudas fürdő között) megtámadta őket a minden idegenben ellenséget látó pogány néptömeg, elfogták, és kétkerekű talyigán a Kelen-hegyre vonva onnan a mélységbe lökték.
Emléke
Vértanúságának helyét utóbb Szent Gellért-hegyének nevezték, a nép pedig, mely Csanádon temette el a püspököt, azonnal szentként kezdte tisztelni, 1083-ban pedig István királlyal s Imre herceggel együtt az egyház is a szentek közé iktatta. Szent Gellért (San Gerardo) megmaradt ereklyéit - bebalzsamozott testét, piros miseruhában és piros infulában - most Velencében, egy muranói templom oltára alatt őrzik. Művei Bolognában, Prágában és Győrött, valamint Szegeden a Fogadalmi Templomban (a ,,Dómban") (s onnan még 3 helyen) vannak szétszórva. Fennmaradt életművét (Deliberatio Gerardi Morosanae Ecclesiae Episcopi supra hymnum trium puerorum ad Isingrimum liberalem) először 1790-ben gróf Batthyány Ignác erdélyi püspök adta ki; ez a hazai tudományos irodalom legrégibb emléke.


Gellért, Csanád első püspöke (†1046). Előkelő velencei család sarjadéka. Hét éves korában súlyosan megbetegedett. Szülei egyetlen gyermeküket a kor jámbor szokása szerint szerzetesi ruhába öltöztették, vagyis Istennek és a bencés rend szentjeinek oltalmába ajánlották: oblátus, Istennek áldozott személy lett belőle. Szerzetesként Bolognában tanul, majd a velencei Szent György-monostor apátjául választják meg. Hamarosan lemond azonban a klastrom ,,fejedelemségéről", hogy majd Jeruzsálemben remetéskedjék. Útközben Dalmáciában hajótörést szenved, és így hazánkba, sőt Szent István udvarába jut. Itt a király tanácsadója, Imre herceg nevelője lesz.
A székesfehérvári Püspökkút részlete Szent Gellérttel és Szent Imre herceggel
...... ........... ..........



Néhány év múlva szíve vágyát követve, a bakonybéli remeteségbe vonul.
Gellért bölcsességét, atyai szívét árulja el a symphonia Ungarorum ismert jelenete is: éjszakai szállásán egy őrölgető szolgáló magyar nótájának hangjára ébred föl. A dallamot szépnek, különösnek találja, a lányt pedig jókedvvel végzett munkájáért megjutalmazza. Így lett Gellért a magyar népköltészet első hírmondója. Szent István halála után a vallási és trónviszályok idején Gellért a lázadók kezére kerül. A Duna mellett nagy sok nép vevé körül, és hagyinálni kezdék kővel. Ő kedég szent keresztnek jegyét hányja vala eleikben és egyik sem találja vala. Annak utána ragadák mind szekerestül, és egy nagy hegyrül aláereszték, kinek Kelenfölde neve. De mikoron még es élne, gerelyekkel átalverék őtet, és egy nagy kövön az Duna szélén eltörék fejét, és azonképpen mártiromságnak koronáját vevé. Az mely kövön kedég kiontották vala agya velejét, hét esztendég semmi árvíz el nem moshatta vérét, míg felgyűjteték az jámbor egyházi népektül. A hagyomány szerint ezen a helyen a sebek begyógyultak, a törött csontok helyükre illeszkedtek, ha fölöttük a sebesült anyja, lánytestvére vagy jegyese egy Üdvözlégyet és egy Hiszekegyet elmondott.

Gellért hegy képek az alábbi linken
Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: franciaországban, székesegyházában, fejedelemségéről, szerzetestársai, székesfehérvári, visszahivatását, csillagászattal, meghonosította, elkészíttetett, zarándoklatban, bebalzsamozott, mártiromságnak, székesegyházat, egyházmegyéjét, vértanúságának, főesperességre, szónokolhatott, magyarországra, megkeresztelje, visszafoglalt, székvárosában, tiszteletének, trónviszályok, szerzetesként, megjutalmazza, leghatásosabb, munkásságából, magyarországi, jeruzsálemben, kétségtelenül, remetéskedjék, megbetegedett, többedmagával, aszkétaéletet, tudományokkal, ajándékaival, időben Jézus, pokolba taszíthatja, fillérért ugye, emberek előtt, szent könyvek, betlehemi monostorban, népes zarándoklatban, velenceiek Jeruzsálemben, arabok azonban, monostor iskolájának, quadrivium elvégzésére, zárai kereskedők, magyar urak, politika zivatarai, székesegyházában előre, magyar nemzet, Szent Gellért, Szent Efrém, Gerardo Sagredo, Giorgio Sagredo, Szent András, Szűz Mária, Szent István, Szent Istvánnak, Szent Gellért-hegyének, Művei Bolognában, Fogadalmi Templomban, Deliberatio Gerardi Morosanae Ecclesiae Episcopi, Batthyány Ignác, Szerzetesként Bolognában, Szent György-monostor, Útközben Dalmáciában, Szent Gellérttel, Szent Imre,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
különleges  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Szép estét kedves látogatóimna...  Töröld le  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  különleges  Előfordul, hogy  Esterházy Péterre emlékezünk  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Jó éjszakát  Jó éjszakát  képre írva  Egy gondolat  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam Krisztinától  Otthon  Facebookon kaptam  képre írva  József Attila – Keresek ...  Somlyó Zoltán - Orgonával  képre írva  Jázmin  Segíts neki dicsérni Téged  Esterházy Péterre emlékezünk  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Vidámság  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szívek  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Paul David Tripp Április 15  Esterházy Péterre emlékezünk  Zilahy Lajos mondta  Zilahy Lajos gondolata  Nevelőszülőkhöz adták,  Anyámról való emlékek  Walter Chrysler mondta  James Allen  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  A felvilágosodás...  40 felett  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Töröld le  Paul David Tripp Április 12  Pitypang szökőkút  Erdei gyöngyvirág  Jázmin  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Ady Endre - Mindegy átka  Kertem  Egy párkányon  Zilahy Lajos gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Zilahy Lajos mondta  képre írva  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le 
Bejegyzés Címkék
időben Jézus, pokolba taszíthatja, fillérért ugye, emberek előtt, szent könyvek, betlehemi monostorban, népes zarándoklatban, velenceiek Jeruzsálemben, arabok azonban, monostor iskolájának, quadrivium elvégzésére, zárai kereskedők, magyar urak, politika zivatarai, székesegyházában előre, magyar nemzet, húsvéti koronázást, elégedetlen magyarok, határon üdvözölje, pesti révnél, minden idegenben, mélységbe lökték, szentek közé, muranói templom, hazai tudományos, bencés rend, velencei Szent, klastrom &#8222, király tanácsadója, székesfehérvári Püspökkút, bakonybéli remeteségbe, symphonia Ungarorum, őrölgető szolgáló, dallamot szépnek, lányt pedig, magyar népköltészet, lázadók kezére, nagy hegyrül, nagy kövön, mely kövön, jámbor egyházi, hagyomány szerint, sebek begyógyultak, törött csontok, sebesült anyja, alábbi linken, franciaországban, székesegyházában, fejedelemségéről, szerzetestársai, székesfehérvári, visszahivatását, csillagászattal, meghonosította, elkészíttetett, zarándoklatban, bebalzsamozott, mártiromságnak, székesegyházat, egyházmegyéjét, vértanúságának, főesperességre, szónokolhatott, magyarországra, megkeresztelje, visszafoglalt, székvárosában, tiszteletének, trónviszályok, szerzetesként, megjutalmazza, leghatásosabb, munkásságából, magyarországi, jeruzsálemben, kétségtelenül, remetéskedjék, megbetegedett, többedmagával, aszkétaéletet, tudományokkal, ajándékaival, bölcsességét, keresztséget, oroszlámosra, szerzetessel, választották, népköltészet, megtérítését, gondoskodott, templomaiban, valószínűleg, küldetéséből, folytathatja, segítségével, illeszkedtek, jeruzsálembe, begyógyultak, küldetésekre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 464
  • e Hét: 11526
  • e Hónap: 24202
  • e Év: 257949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.