Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Visszatérésünk emlékére
  2011-06-16 22:03:24, csütörtök
 
   
  VISSZATÉRÉSÜNK EMLÉKÉRE


Magyar érzelműek a Székelyföldön: az utolsó esély a lelki, szellemi múltmentő misszióra
2011. június 15. 10:31
Hunhír.info


A román állami törekvések miatt veszélybe került mindaz, ami egy nemzeti, magyar érzelmű csonka országinak jelent Székelyföld historikus történelmi, és elhallgatott irodalom-történeti vonatkozású emlékhelyeinek megismerésében. Az illyefalvi Szabó Dezső kúria jövőre lehet, hogy látogathatatlan román raktár, vagy "dák" történelmi központ lesz. Az Úz völgyi, Kós Károly által építtetett, s minden más helyszínnél jobb állapotban megmaradt egykori magyar határvadász, belülről is megtekinthető, lakatlan laktanya, legénységi és tiszti épületek, a visszacsatolás idején épített erődvonalak, géppuskafészkek, hősi emlékhelyek és most még háboríthatatlan honvédsírok a romboló erőgépek áldozatai lesznek. A román közigazgatás betilthatja azokat az ünnepségeket, amelyek a magyar hősöknek, az elmúlt évszázadok hétköznapi nagyságainak, a visszacsatolás utáni időszak honvédő küzdelmeinek állítanak emléket a most még emberi kéz által még meg nem sebzett, rongált érintetlen Kárpátokban. Lehet, hogy az idei nyár adja már csak az utolsó esélyt.

Az Úz-völgyi, háborítatlan környezetben lévő ezeréves határ térségében sok-sok négyzetkilométeren már csak két idős ember lakik. Ők maradtak meg azokból a székely családokból, akik nem hagyták el a sebzetlen területüket azután sem, hogy Székelyföldre ismét beköszöntött a román időszak. A románt nem érdekelte a Kárpátok ezen úttalan, háborítatlan része, nincs infrastruktúra, villany, gáz, vezetékes víz és egyebek, megmaradt olyannak, mint ezer évvel ezelőtt.

E két idős ember még tudja, hol vívott a muszkával kézitusát a magyar baka, honnan lőtték honvédeink a beözönlő ellenséget. A jelenlegi közigazgatási rendszer miatt idén még megrendezhető a harcoknak és hősöknek emléket állítóünnepség, ahol korhű egyenruhában emlékeznek a hősi időszakra, a visszacsatolás utáni megtartó harcokra.

Szabó Dezső és az elsodort falu minden magyar számára nemcsak irodalomtörténeti érték, hanem egy olyan teljes korrajz is, a múlt évszázad zivataros székelyföldi eseményeiről, hogy igazán befogadni, érzékelni és átélni ott, a helyszínen lehet. Még áll, és a jó kapcsolatoknak köszönhetően meglátogatható az íróóriás egykori lakhelye, és vannak még olyanok, akik tudnak mesélni Szabó Dezsőről, tevékenységéről, és az egykori székely életről, az egyszerű ember küzdelmeiről.

A megmaradt vártemplomok Háromszék eldugott területeinek természeti, néprajzi és épített környezeti kincseinek megtekintése, felkeresése most még nem vívja ki senki rosszallását, de lehet, hogy a régiós átalakítás után a székely inkább magába fordul, és az életét akarja fenntartani, mint a múlt megismertetését szolgálja. A Hunhír.info Baráti Köre - HuBa ezért is tartja nagy lehetőségnek a nyár végén rendezendő nagy székelyföldi látványkirándulását, amely lehet, hogy a politikai erőviszonyok miatt az utolsó szellemi múltmentő misszió.

Tudja-e Ön, hogy mit jelenthet az, ha az egyre népszerűbb és ismertebb, a nemzeti oldal által elfogadott és tisztelt Szabó Dezső alapműve, Az elsodort falu vélt helyszínén hallgathat meg egy irodalomtörténeti előadást ifj. Tompó László irodalomtörténésszel, az író leghíresebb magyarországi kutatójával? Tudja-e Ön, mit jelenthet egy magyar hazafinak, ha a Csíki havasok és a Nemere-hegység autóval járhatatlan útjain, az érintetlen természetben átkelve eljut az Úz-völgyi világháborús emlékhelyre, ahol a földgolyó minden szegletéből összesereglett, korhű ruhákba öltözött hagyományőrzők emlékeznek meg színpompás ünnepség keretében a II. világháború nagy honvédő harcáról? És ezek csak az alapok, mert a részletek és a további kihagyhatatlan lehetőségek ezután következnek...

A Hunhír.info a Jövőnk a Tét Polgári Egyesület közreműködésével irodalomtörténeti és hagyományőrző kirándulást szervez Székelyföld kevésbé ismert területeire, az Úz-völgyi ezeréves határra, illetve Szabó Dezső leghíresebb regénye, az Elsodort falu vélt helyszínére. Az előadásokkal, hagyományőrző seregszemlével és irredenta nótaesttel színesített kirándulás olyan területeket is érint, amelyeket az útviszonyok miatt ez idáig még a terepjáróval rendelkező magyarok sem tudtak felfedezni. A nyár igazi látványkirándulása olyan kiegészítőkkel, amelyet csak a Hunhír Baráti Köre és a csatlakozott egyesületek tudnak kínálni egy nemzeti gondolkodású magyar ember számára.

A kirándulás időpontja: augusztus 24-28.

Részletes program:

Augusztus 24., szerda

Indulás este 18 órakor a Nagyvárad téri Szent István kórház parkolójából, a Budapest - Ártánd - Kolozsvár - Korond - Farkaslaka - Székelyudvarhely - Csíksomlyó - Csíkrákos - Csíkszentmárton útvonalon.

Augusztus 25., csütörtök

Az egészségügyi pihenőkkel megszakított utunk során hosszabb időre megállunk Korondon, a népművészeti termékeiről híres vásárfaluban, ahol kedvezményes áron vásárlási lehetőséget biztosítunk kedves utasainknak Máté Károly taplász mester minden igényt kielégítő boltjában. Felkeressük Tamási Áron sírját Farkaslakán, és itt is lehetőség nyílik a farkaslakai kézművesek termékeinek megtekintésére, vásárlásra.

Székelyudvarhely érintésével átkelünk a Hargita-tetőn és a Hargita-fennsíkon, megállunk Csíksomlyón a kegytemplomnál, hogy azok is megérinthessék a csodatevő Szűz Mária szobrát, akik a búcsúi forgatagban a nagy tömeg miatt ezt nem tehették meg.

Rövid kitérőt teszünk a madéfalvai hősi emlékműhöz, illetve a magyar táltos ősvallás meghatározó helyszínére, a csíkrákosi erődtemplomhoz, amelynek falán a csaknem ezeréves freskók, a táltosavatás szertartásának momentumait mutatják be.

Ezt követően érkezünk szálláshelyünkre, Csíkszentmártonba, arra a településre, ahol szinte összesűrítve megtalálható a magyar történelem ezeréves maradványai, a román kori szentségtartótól a csíksomlyói kegyszobor másolatán át a hősi temetőig, illetve az irredenta emlékszoborig. A székely családoknál történő elszállásolás és az ott elfogyasztott bőséges vacsora után még lehetőség nyílik ismerkedésre a helybéliekkel és egymással a helyi, a Trianon előtti időkből származó vendéglátóipari-egységben.

Augusztus 26., péntek

A reggeli órákban indulunk a Csíki havasok, valamint a Nemere-hegység háborítatlan természeti környezetében vezető, az Úz-völgyi ezeréves határon található II. világháborús emlékműhöz, amely a honvédő magyar bakáknak és székely hősöknek állít emléket. Itt találhatóak a II. világháborús magyar honvédő harcok legjobb állapotban és legnagyobb mennyiségben megmaradt történelmi relikviái, a Kós Károly építette hátárőr laktanyától kezdve a géppuskafészkeken át a betonerődön keresztül a magyar határkövekig. Itt részt veszünk azon a hagyományőrző színpompás ünnepségen, ahol a világ minden szegletéből összesereglett katona matuzsálemek, és a csíkszentmártoni hagyományőrzők korhű ruhákban emlékeznek a II. világháború hőseire, illetve áldozataira az ottani kegyhelyen.

Az irredenta muzsikával, és közös dalolással összekötött rendezvényen többfogásos, a helyszínen készített estebédet szolgálunk fel tisztelt utasainknak, amely székelyföldi tájjelegű gasztronómiai különlegességekből áll, és korlátlan italfogyasztás is jár mellé. Ezzel egy időben, illetve ezt követően lehetőség nyílik a további közös éneklésre és ünneplésre. A késő esti órákban érkezünk vissza a sötétbe burkolózott Kárpátokon át csíkszentmártoni szálláshelyünkre.

Augusztus 27., szombat

A napot Szabó Dezsőnek, a székely népművészetnek és néphagyománynak, a letűnt korok székely-magyar hőseinek, a rovásírásnak és az épített környezet megmaradt emlékei megtekintésének szenteljük.

Utunk során felkeressük a Nyerges-tetői emlékművet, az alsócsernátoni skanzent, Székelyföld leghíresebb néprajzi gyűjteményét, a dálnoki kúriákat és a legrégibb rovásírásos emlékeket, Gábor Áron sírját és megérkezünk Illyefalvára, arra a településre, ahol az irodalomtörténészek szerint Szabó Dezső Az elsodort falu című regénye játszódik. Megtekintjük a helyi Szabó Dezső Emlékmúzeumot, és nagy írónk szobránál ifj. Tompó László irodalomtörténész előadással emlékezik meg az íróról és életútjáról.

Illyefalván a református templomvár megtekintése is napirenden szerepel; a jó állapotban megmaradt, ötszög alapú, külső várral megerősített erősség Székelyföld egyik legjelentősebb műemléke.

Tovább kalandozunk az irodalom ösvényein, Mikszáth Kálmán emlékszobáját is megnézzük a Séra-kúriában, az 1811-ből származó empire épületben, ahol szintén ifj. Tompó László méltatja Mikszáth, illetve a település egykori országgyűlési képviselőjének, Jókai Mór életútját. Sepsibodok, Málnás és Tusnádfürdő érintésével az esti órákban érkezünk vissza szálláshelyünkre, Csíkszentmártonba.

Augusztus 28., vasárnap

A hazaindulás napja. A reggeli órákban Székelyudvarhelyig a megszokott útvonalon haladunk, innen viszont letérünk a Küküllő-völgyébe, ahol megtekintjük Bögöz Szent László freskóiról világhíres református templomát, a csíki székely nemzetgyűlés agyagfalvi helyszínét, s azt az emlékművet, amely arra figyelmeztet, hogy szibériai száműzetése előtt itt látták a menekülő Petőfi Sándort a segesvári csata résztvevői.

Segesvár érintésével érkezünk meg Körösfőre, Kalotaszeg leghíresebb kazettás mennyezetes templomáról elhíresült településre, ahol szintén vásárlási lehetőséget, illetve templomlátogatást biztosítunk. Körösfő néprajzi vására a színmagyar faluláncolatok kézműves termékeinek kavalkádja. A késő esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

A kirándulás során bőséges, tájjellegű ételekből összeállított félpanziós ellátást (reggelit és vacsorát) biztosítunk tisztelt utasainknak. Szállás Csíkszentmártonban vendégszerető székely családoknál.

Az Úz-völgyi megemlékezés többfogásos ebédje és a korlátlan italfogyasztás, valamint a zeneszolgáltatás költségét is tartalmazza a részvételi díj, éppen úgy, mint a vadregényes tájon keresztül az ezeréves határra történő kirándulás teljes költségét.

A túra összköltsége:

- vendégszerető székely családoknál falusi vendéglátás keretében 54.500.- forint.
- a csíkszentmártoni Bözsi Panzióban korlátozott létszámban (12 fő) 59.500.- forint.

Foglaló: 30 000 forint.

Jelentkezni július 15-ig az info@hunhir.info, vagy az ifjtompolaszlo@gmail.com címen lehet.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: szálláshelyünkre, székelyudvarhely, zeneszolgáltatás, csíkszentmártoni, szentségtartótól, közreműködésével, géppuskafészkek, néphagyománynak, csíkszentmárton, háboríthatatlan, vendéglátóipari, megtekintésének, látogathatatlan, megismertetését, tevékenységéről, állítóünnepség, alsócsernátoni, kiegészítőkkel, faluláncolatok, kapcsolatoknak, visszatérésünk, erődtemplomhoz, megérinthessék, seregszemlével, visszacsatolás, népművészetnek, meglátogatható, összesereglett, megtekintésére, italfogyasztás, infrastruktúra, ifjtompolaszlo, hagyományőrzők, kegytemplomnál, legjelentősebb, megismerésében, utolsó esély, román állami, illyefalvi Szabó, visszacsatolás idején, romboló erőgépek, román közigazgatás, magyar hősöknek, elmúlt évszázadok, visszacsatolás utáni, idei nyár, utolsó esélyt, székely családokból, sebzetlen területüket, román időszak, muszkával kézitusát, magyar baka, VISSZATÉRÉSÜNK EMLÉKÉRE, Szabó Dezső, Szabó Dezsőről, Baráti Köre, Tudja-e Ön, Tompó László, Polgári Egyesület, Hunhír Baráti Köre, Szent István, Máté Károly, Felkeressük Tamási Áron, Szűz Mária, Szabó Dezsőnek, Gábor Áron, Szabó Dezső Az, Szabó Dezső Emlékmúzeumot, Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Bögöz Szent László, Petőfi Sándort, Szállás Csíkszentmártonban, Bözsi Panzióban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.15. 09:30 WTCR - Michelisz nyerte az első futamot, nőtt az előnye
12.15. 08:30 Mindenki Karácsonya - 300 gyereket lát vendégül a Fővárosi Önkormányzat és ...
12.15. 07:50 Gulyás Gergely: a klímaváltozás elleni küzdelem árát fizessék a szennyezők,...
12.15. 07:31 Kötet jelent meg a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatról
12.15. 07:30 BÉT - Növekvő forgalomban erősödött a BUX a héten
12.15. 07:05 Preşedintele Parlamentului ungar: László Tőkés şi cetăţenii Timişoarei şi-a...
12.15. 07:04 Időközi választás Dunaújvárosban - 133 külképviseleten lehet majd voksolni
12.15. 07:04 Jónak lenni jó! - Egész napos műsorral zárul ma a közmédia jótékonysági kam...
12.15. 07:04 Női kézilabda-vb - Elnézést kért a felfüggesztett Kim Rasmussen
12.15. 07:04 Súlyosan megsérült egy barlangtúrázó a Ferenc-hegyi-barlangban
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
A vihar árnyékában .  Egy angyal  Szép estét  Facebookon kaptam  Luca-nap – dologtiltó na...  Karácsonyi csokor  Kellemes teázást  Szuper szép napot - rózsával  Szép estét  Luca széke  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Csipkés ruhája van az arának  Hogy ne legyen  Facebookon kaptam Krisztina...  Mosolygós szép napot  Erste Christmas Ad 2019  Ma ünnepli aranymiséjét Ferenc...  Lilom  Vidám szép estét  Sárga rózsa  Karácsonyi lámpa  Rövid pályás úszás Országos B...  Indulnak az esküvőre  Facebookon kaptam  Harangok  Rilke: A hattyú  Szép estét  Krisztus nevei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Harangok  Böjt  Hagyományos, fehér virágos cso...  Böjt  Szeret korcsolyázni  3 gyertya Advemtre  Facebookon kaptam  Így megváltozott a világunk  Csaba testvér Haver vagy rende...  Erkel Ferenc: Hunyadi László-L...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kellemes hétvégét  Facebookon kaptam  Lámpatartót látok  Angyalka  Luca napja  Mosolygós szép napot  Ha...  Szép estét  Nagyszerű hétvégét  Png nő  Boldogság  Böjt  Szent Lúcia története  Karácsonyi gömbök  Szèp estét kedves látogat...  Facebookon kaptam  Békés adventi napokat  Karácsonyi lámpa  Facebookon kaptam  Angyalka  Kellemes hétvégét  Indulnak az esküvőre  Ma ünnepli aranymiséjét Ferenc...  Téli képek  Reménység  Karácsony - jön a 3 király is  Karácsony  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Karácsony  Facebookon kaptam  Luca-napi hagymakalendárium  Reménység  Karácsony - jön a 3 király is  Luca-napi jóslás  Így megváltozott a világunk  Karácsony  Ragyogj fel mindannyiunk szívé...  Eljárás indított a nemzetközi ...  Erkel Ferenc: Hunyadi László-L...  Luca széke  Böjt  Rövid pályás úszás Országos B...  Kapcsolat Krisztussal  Rózsaszín rózsák  Öttevény  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Páncsics Hedvig Közeledik...S...  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép estét  Ha...  Facebookon kaptam  Esti kép  Böjt  Angyalka  Kislány rádióval  Este van már 
Bejegyzés Címkék
utolsó esély, román állami, illyefalvi Szabó, visszacsatolás idején, romboló erőgépek, román közigazgatás, magyar hősöknek, elmúlt évszázadok, visszacsatolás utáni, idei nyár, utolsó esélyt, székely családokból, sebzetlen területüket, román időszak, muszkával kézitusát, magyar baka, beözönlő ellenséget, jelenlegi közigazgatási, hősi időszakra, elsodort falu, olyan teljes, múlt évszázad, helyszínen lehet, íróóriás egykori, egykori székely, egyszerű ember, megmaradt vártemplomok, régiós átalakítás, székely inkább, életét akarja, múlt megismertetését, nyár végén, politikai erőviszonyok, utolsó szellemi, egyre népszerűbb, nemzeti oldal, irodalomtörténeti előadást, magyar hazafinak, érintetlen természetben, földgolyó minden, további kihagyhatatlan, útviszonyok miatt, terepjáróval rendelkező, nyár igazi, csatlakozott egyesületek, nemzeti gondolkodású, kirándulás időpontja, egészségügyi pihenőkkel, népművészeti termékeiről, farkaslakai kézművesek, csodatevő Szűz, búcsúi forgatagban, nagy tömeg, madéfalvai hősi, magyar táltos, csíkrákosi erődtemplomhoz, csaknem ezeréves, táltosavatás szertartásának, magyar történelem, román kori, csíksomlyói kegyszobor, hősi temetőig, irredenta emlékszoborig, székely családoknál, reggeli órákban, honvédő magyar, betonerődön keresztül, magyar határkövekig, hagyományőrző színpompás, világ minden, csíkszentmártoni hagyományőrzők, ottani kegyhelyen, irredenta muzsikával, helyszínen készített, további közös, késő esti, sötétbe burkolózott, napot Szabó, székely népművészetnek, letűnt korok, épített környezet, alsócsernátoni skanzent, dálnoki kúriákat, legrégibb rovásírásos, helyi Szabó, református templomvár, irodalom ösvényein, 1811-ből származó, település egykori, esti órákban, hazaindulás napja, megszokott útvonalon, csíki székely, menekülő Petőfi, segesvári csata, színmagyar faluláncolatok, kirándulás során, korlátlan italfogyasztás, zeneszolgáltatás költségét, vadregényes tájon, ezeréves határra, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 255 db bejegyzés
Összes: 3869 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 315
  • e Hét: 315
  • e Hónap: 19547
  • e Év: 408774
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.