Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Alpokaljai barangolások
  2011-09-12 22:00:28, hétfő
 
   
 
ALPOKALJAI BARANGOLÁSOK

A L P O K A L J A :
barangolások Kőszegen, környékén és Burgenland tájain


Az Alpokalja tágabb értelemben a Keleti-Alpok keleti nyúlványát alkotó átmeneti hegyvidék Ausztria, Magyarország és Szlovénia területén, szűkebb földrajzi értelmezésben a Nyugat-magyarországi-peremvidék legnyugatibb középtája Győr-Moson-Sopron és Vas megye területén.

K Ő S Z E G

Kőszeg közvetlen az osztrák határ közelében fekszik. Gazdag múltja révén mindig jelentős szerepet töltött be Magyarország és Ausztria történelmében. 1532-ben Jurisics Miklós várkapitány megvédte városát a török elleni támadástól, ezáltal megakadályozva Nyugat-Magyarország és Bécs elfoglalását. Érdekesség, hogy természeti szépségei mellett a város területén mérték Magyarország legnagyobb hóvastagságát (151 cm) és a legtöbb csapadékot (1510 mm).

A Fő tér a Jézus Szíve templommal
A Jézus Szíve templom
Hősök tornya, ma Városi Múzeum
Kőszeg - Hétforrás

V E L E M - N O V Á K F A L V A

Velem község Magyarország nyugati határán a Kőszegi-hegység lábánál fekszik, Kőszeg városától 8 km-re. A település az Írottkő Natúrpark része. Novákfalvát hiába keresnénk a térképen, sőt a magyar helységnévtárban sem találnánk a nyomát. Pedig létezik: Novákfalva üdülőfalu Velem község határában. Az üdülőfalu egy "ízig-vérig magyar létesítmény."
Az Alpokalja legszebb falvának szomszédságában, néhány éve Velemben épült fel ez a csodálatosan szép üdülőfalu. A nyüzsgő városokat maguk mögött hagyó kirándulók a nyugalom és a csend szigeteként ismerhetik meg ezt a festői környezetben lévő, kristálytiszta levegőjű üdülőfalut. Mindez a természet ölelésében - egy festői környezetben - távol a világ zajától, zavartalan pihenés, testi-lelki felfrissülés és aktív kikapcsolódás.

LégifotóA Szent Vid kápolnaNovákfalva üdülőtelep

D O B O R J Á N - (németül Raiding)

Mezőváros Ausztriában, Burgenland tartományban, a Felsőpulyai járásban, Felsőpulyától 12 km-re északra. A trianoni békeszerződésig Sopron vármegye Felsőpulyai járásához tartozott. Liszt Ferenc szülőháza, ma emlékmúzeum.
A házat utolsó tulajdonosa Dr. Esterházy Pál 1971-ben múzeum céljára Doborján községnek ajándékozta, amely koncerttermet építtetett melléje. A számos kiállítási tárgy között látható a medence, amelyben Lisztet megkeresztelték, és a mester halotti maszkja is. Tárlókban, üvegszekrényben, a falakon függve képek, kották, kéziratok, emléktárgyak vannak kiállítva.

Liszt FerencDoborjánDoborján központja

F E L S Ő P U L Y A - (németül Oberpullendorf)

Város Ausztriában, Burgenland tartományban, egyben a Felsőpulyai járás székhelye. Kőszegtől 15 km-re északra, Kismartontól 47 km-re délre fekszik, 245 m magasan a tengerszint felett. Közép-Burgenland igazgatási és kereskedelmi központja.

A város látképe délrőlLámpás kereszteződésFőtér északi oldalaFő utcaUtcakép a plébániával

B O R O S T Y Á N K Ő - (németül Bernstein)

Mezőváros Ausztriában, Burgenland (magyarul Felsőőrvidék) tartományban, a Felsőőri járásban. A dél-burgenlandi Borostyánkő község közel és távol ismert Európában kizárólag itt fellelhető nemesszerpentinkő lelőhelyéről. Több mint 2000 köbméter meddő kőzetet kell kifejteni ahhoz, hoy 1 köbméter áttetsző nemesszerpentinhez jussunk. A világoszöldtől a sötétzöld minden árnyalatáig előforduló anyagot a kőbányában gondosan kiválasztják és kézzel fejtik ki. A Bersteini Sziklamúzeum föld alatti világában megelevenedik előttünk a múlt, a múzeum különkiállítása kiemelten foglalkozik a balti borostyánkő 40 millió éves történetével. Az Ausztriában is egyedülálló kiállítás a kitermelésen és feldolgozáson túl bemutatja az értékes antik tárgyak és ékszerek sokféleségét. lélegzetelállítóan szép fotók, ezerszeresig felnagyított zárványok bűvölik el a látogatót. A borostyánkő körüli misztikum, az annak tulajdonított gyógyító erő miatt már a középkorban is használták különböző bajok gyógyítására. A borostyánkő így máig is a legerősebb és legsokoldalúbb gyógykövek közé tartozik.

Ahogy ők mondják - a borostyánkő a Megkövült arany.

Szent Mihály tiszteletére szentelt római katolikus temploma 16. századi lehet, 1697-ben már bizonyosan állt, mai formáját az 1779-es barokk átépítés után nyerte el. Evangélikus temploma 1852 és 1862 között épült, 1962-ben és 1981-ben megújították.

BorostyánkőBorostyánkő 1860 körülA vár napjainkbanBernsteini Sziklamúzeum /Bernsteiner Felsenmuzeum/: Bányakiállítás, Nemesszerpentin múzeumL É K A - (németül Lockenhaus)

Mezőváros Ausztriában, Burgenland tartományban, a Felsőpulyai járásban. Vára a 13. század elején épült királyi várként. A vár alatti település plébániája 1215-ben már működött. Szent Miklós püspök tiszteletére szentelt plébániatemploma 1656 és 1669 között épült. A templom alatt található a Nádasdy család kriptája.

Léka vára


Léka főtere a Szent Miklós rk. templommalA Nádasdy család kriptájaBúcsú Lékától

Í R O T T K Ő - N A T Ú R P A R K - az Alpok lehelete

A kéklő Írottkő alatt

Szőlőskertek, pincék, erdők, hegyek. Szelídgesztenyések, bükkösök, lucfenyvesek, fekete áfonya, fehér sáfrány. Baglyok, harkályok. Különleges éghajlat, turistautak, kerékpárutak.

Érintetlenség. Múlt. Rozsdamarta vasfüggöny. Vár, kastélyok. Paraszti építőművészet, kézművesség. Népszokások, nyelv, azonosság, közös gyökér. Források, kristálytiszta víz. Hangulat, öröm. ÍROTTKŐ.

A hallgatag csúcs. Több mint 650 évig hallgatott arról, hogy másként nevezték. Fenyőhegy. Így diktálták be 1354-ben a káptalan előtt. Határjárást tartottak. Fára, kőbe vésték a határjeleket. Ott fenn a csúcson van egy fillitszikla. 1679-ben erre a sziklára jeleket véstek. S mint hogy a csúcs alatt ,,szálas, széles bükkös" erdő állt, a csúcsot SZÁLKŐNEK nevezték el.

A vésett jelek egy-egy betűvel rövidítve az érintett birtokhatárokat jelentették.

A kő meg volt írva. Ezért kapta a nevét: ÍROTTKŐ. Németül: Geschriebenstein, a megírt kő.

1891-ben állították az első kilátót ide. Ez egy fából készült torony volt, mely 1909-ig szolgálta az idelátogató turistákat. A trianoni osztrák-magyar határ az 1913-ban épült kő kilátó közepén húzódik végig, ezt a torony közepén egy határkő is jelzi. A kilátó bejárata az osztrák oldalon van.Az Írott-kövi kilátóHatárkő a kilátóbanNatúrpark


Panoráma a kilátóból

C Á K - (németül Zackenbach)

A Kőszeghegyalján elhelyezkedő falu Kőszegtől 6 km-re nyugatra, a Kőszegi-hegység keleti lábánál található. Szabadtéri Néprajzi Múzeumát az ősi műemlék pincesor alkotja. A 18. - 19. századi talpgerendás, boronafalú, előreugró tetőszerkezetű, zsúppal fedett épületeket kezdetben bor, majd később gyümölcs tárolására használták.

Cák főutcája a templommalA pincesor
J Á K

A falu az osztrák határ mellett fekszik.

"Ahol a magyarsággal valami történt, vagy ahol a magyarság valami nagyot alkotott a földfelszínen, az lett a nevezetes hely. Így lett Ják a magyar köztudatban templomáról és apátságáról nevezetes hellyé. Mindenki tudja, hogy Jákon a XIII. századból való késői román stílű, kéttornyú templom van, amely a maga nemében Magyarországon páratlan."

Valóban a templom tette igazán híressé Ják községet.

A jáki templom


A jáki templom felülnézetben
Ő R S É G I - N E M Z E T I - P A R K - Őriszentpéter, Szalafő-Pityeszer

Az Őrségi Tájvédelmi Körzetből 2002. március 1-jén hozták létre Magyarország tizedik nemzeti parkját, az Őrségi Nemzeti Parkot, amely magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét. Összesen 44 település határát öleli fel. Igazgatósága Őriszentpéteren található.

Szalafő hét halmon épült, ún. ,,szeres település", mindegyik dombján egy-egy ,,szer" fekszik: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer és Templomszer illetve Pityerszer. A falu őrzi a honfoglalás kori településszerkezetet.A L P O K A L J A

V I D E Ó

Link


K É P T Á R

Link 
 
1 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: plébániatemploma, geschriebenstein, szentgyörgyvölgy, helységnévtárban, szomszédságában, birtokhatárokat, különkiállítása, nemesszerpentin, üvegszekrényben, békeszerződésig, őriszentpéteren, megkeresztelték, kőszeghegyalján, kristálytiszta, legsokoldalúbb, bányakiállítás, tetőszerkezetű, magyarországon, oberpullendorf, megakadályozva, világoszöldtől, koncerttermet, felsőpulyától, magyarországi, kikapcsolódás, hóvastagságát, értelmezésben, feldolgozáson, megelevenedik, kereszteződés, történelmében, tulajdonított, építőművészet, érintetlenség, felülnézetben, őriszentpéter, osztrák határ, török elleni, város területén, legtöbb csapadékot, magyar helységnévtárban, csodálatosan szép, nyüzsgő városokat, csend szigeteként, festői környezetben, természet ölelésében, világ zajától, trianoni békeszerződésig, házat utolsó, számos kiállítási, mester halotti, falakon függve, ALPOKALJAI BARANGOLÁSOK, Jurisics Miklós, Jézus Szíve, Városi Múzeum, Írottkő Natúrpark, Szent Vid, Mezőváros Ausztriában, Liszt Ferenc, Esterházy Pál, Város Ausztriában, Bersteini Sziklamúzeum, Szent Mihály, Bernsteini Sziklamúzeum, Bernsteiner Felsenmuzeum, Szent Miklós, Búcsú Lékától, Szabadtéri Néprajzi Múzeumát, Őrségi Tájvédelmi Körzetből, Őrségi Nemzeti Parkot, Igazgatósága Őriszentpéteren,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.08. 23:03 Koronavírus - A román kormány fél hónapos kényszerszabadságra küld közalkal...
04.08. 22:13 Koronavírus - Fauci: a társadalmi távolságtartás eredményes, látszanak a re...
04.08. 21:43 Koronavírus - Kovács Zoltán: Orbán Viktor az összes szempont figyelembe vét...
04.08. 21:23 Bűnösnek vallotta magát annak a kamionnak a sofőrje, amelyben tavaly 39 hol...
04.08. 21:23 Koronavírus - A francia kórházakban újra csökkenőben a halálozások száma
04.08. 21:13 Koronavírus - Halasztások, újratervezések és intézkedések a sportvilágban
04.08. 21:13 Keller Ákos továbbra is külföldön kosárlabdázna
04.08. 21:13 Szíria - Moszkva: hiteltelen a Damaszkuszt elmarasztaló OPCW-jelentés
04.08. 21:13 Újabb, a Nemzeti Közművek gázhálózatát érintő megbízásokat nyert el az Opus...
04.08. 20:43 Koronavírus - Londoni elemzők: példátlan ütemben romlottak a világgazdaság ...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Rózsaszín virág  Koronavírus és bűn  Isten kegyelme világosítson me...  Tamkó Sirató Károly: Bíztató  Facebookon kaptam  Gerberák  Mezei csokor  Facebookon kaptam  Maradj otthon!- egészséged érd...  Facebookon kaptam  Alább szállni  Kis GIF képek  Húsvét  4-5 cm-es kis mini kiflik lesz...  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  Alább szállni  Facebookon kaptam  Írógép  Egyszer talán majd mégis vége ...  Nagyszerda este Déva 04.08  Tadam...  Tóth Sarolta: Húsvéti ünnepi s...  Jó reggelt  Az Úr templomában  A Golgotán áll a Kereszt..  Mai napi mosoly!  Két kutya beszélget  Hajápolás szódabikarbónával  Az én nemzedékem fiataljai  Isten óvja népünk!  Facebookon kaptam  Rövid ideig  Rózsaszín tulipánok  Kellemes kávézást!  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok!  Az emberi minőség, nem vásárol...  Gerberák  Csodálatos Félszigetünk Tihany  Nyakunkon a húsvét  Facebookon kaptam  A Golgotán áll a Kereszt..  Kislány nyuszival  Facebookon kaptam  Vízcseppes rózsa  Húsvéti tojások  Aranyosi Ervin: Amikor rajtad ...  A Golgotán áll a Kereszt..  A Golgotán áll a Kereszt..  Gyászba borult Isten csillagvá...  Pestis Járvány megszűnése  Mennyit ér? Mennyit érünk máso...  Húsvét  Pécs város plébániáinak imafel...  Írógép  9. Hittanóra: Hiszem a bűnök b...  Facebookon kaptam  Alább szállni  Kellemes kávézást!  Lent a Via Dolorosán - több vi...  Facebookon kaptam  Magasan áll a Golgota ormán...  Ne fordíts semmit időt arra...  Krúdy Gyula: Asszonyom (részle...  Aranyosi Ervin: Amikor rajtad ...  SzKirián: Húsvét  Az Isten nem emberszámba, hane...  Facebookon kaptam  Steampunk nők  Mennyit ér? Mennyit érünk máso...  Kis GIF képek  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Húsvét  Facebookon kaptam  Ne fordíts semmit időt arra...  Húsvéti dísz  Egészségügyi Világnap  Rövid ideig  Facebookon kaptam  Kun Magdolna: Segíts Uram va...  Facebookon kaptam  Kislány nyuszival  Aranyosi Ervin: Nem tudlak meg...  A Golgotán áll a Kereszt..  Bányász József, székely parasz...  Lent a Via Dolorosán - több vi...  Aranyosi Ervin: Nem tudlak meg...  Png nő  Írógép  Isten nincs karanténban  Posertube  Idén is több százan vettek rés...  4-5 cm-es kis mini kiflik lesz...  Maradj otthon!- egészséged érd...  Facebookon kaptam  Posertube  Adjunk új esélyt minden napnak...  Posertube  Tavaszi ajtódísz  Az én nemzedékem fiataljai 
Bejegyzés Címkék
osztrák határ, török elleni, város területén, legtöbb csapadékot, magyar helységnévtárban, csodálatosan szép, nyüzsgő városokat, csend szigeteként, festői környezetben, természet ölelésében, világ zajától, trianoni békeszerződésig, házat utolsó, számos kiállítási, mester halotti, falakon függve, tengerszint felett, város látképe, dél-burgenlandi Borostyánkő, sötétzöld minden, kőbányában gondosan, múzeum különkiállítása, balti borostyánkő, értékes antik, borostyánkő körüli, annak tulajdonított, 1779-es barokk, templom alatt, kéklő Írottkő, hallgatag csúcs, káptalan előtt, sziklára jeleket, csúcs alatt, csúcsot SZÁLKŐNEK, vésett jelek, érintett birtokhatárokat, első kilátót, fából készült, idelátogató turistákat, trianoni osztrák-magyar, 1913-ban épült, torony közepén, kilátó bejárata, osztrák oldalon, magyarsággal valami, magyarság valami, nevezetes hely, magyar köztudatban, maga nemében, templom tette, jáki templom, falu őrzi, honfoglalás kori, plébániatemploma, geschriebenstein, szentgyörgyvölgy, helységnévtárban, szomszédságában, birtokhatárokat, különkiállítása, nemesszerpentin, üvegszekrényben, békeszerződésig, őriszentpéteren, megkeresztelték, kőszeghegyalján, kristálytiszta, legsokoldalúbb, bányakiállítás, tetőszerkezetű, magyarországon, oberpullendorf, megakadályozva, világoszöldtől, koncerttermet, felsőpulyától, magyarországi, kikapcsolódás, hóvastagságát, értelmezésben, feldolgozáson, megelevenedik, kereszteződés, történelmében, tulajdonított, építőművészet, érintetlenség, felülnézetben, őriszentpéter, földfelszínen, elhelyezkedő, kiválasztják, sziklamúzeum, magyarország, tartományban, ezerszeresig, sokféleségét, fillitszikla, kitermelésen, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 3910 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 339
  • e Hét: 6489
  • e Hónap: 13189
  • e Év: 182932
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.