Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Észak Olaszországi barangolások
  2012-05-21 11:56:40, hétfő
 
   
 ÉSZAK OLASZORSZÁGI BARANGOLÁSOK


Ezt a blogbejegyzést először nem így terveztem. Sajnos az élet közbeszólt. Egy hét után ugyanis kicsit jobb hírrel szerettem volna visszatérni Észak és Közép-Olaszországi túránkról. Szombat esti hazaérkezésünk után még álmunkban sem gondoltuk volna, hogy miután hazatérünk, vasárnap hajnalban milyen kellemetlen híreket kapunk majd onnan, ahol egy kellemes hetet töltöttünk el.

Pont onnan, ahol 6 csodálatos napot töltöttünk el.

A vasárnap hajnali földrengés ugyanis elsősorban pont ezt a területet sújtotta. A 6-os erősségű földrengésnek eddig hét halálos áldozata van, sokan pedig megsérültek. Az épületek rázkódtak Bolognán kívül Veronában, Ferrarában, sőt Velencében is. Rengeteg műemlék megsérült vagy teljesen tönkrement és csak találgatni lehet, milyen károkat okozott Velencében.

Csodálatos élményekkel tértünk haza és most nagyon aggódunk a történtek miatt.

Azért néhány mondat arról, hogy merre is jártunk. Fő úti célunk Mantova, Lombardia tartomány fővárosa, ahol az egyik kőolajíinomítót látogattuk meg, ami ma magyar /MOL/ tulajdon. Még az első napokban jártunk a földrengés sújtotta Emilia Romagnaban /Olaszország leggazdagabb tartománya/, a Verona - Modena közti autópálya kb 10 km-es közelségében levő és most súlyos károkat szenvedett földrengés sújtotta Finale Emilia érintésével jutottunk el Parmába, majd Langharinoban a Parmai sonka egyik husipari vállalkozását tekintettük meg, természetesen kóstolóval összekötve. Szálláshelyünk egyébként a földrengés sújtotta résztől alig 40-50 km-re északra Salionzéban volt, Szmirnione mellett a Garda tó partján. Jártunk Veronában összekötve a Soave borvidék meglátogatásával, Pármában Langharinói kirándulással, Padovában és természetesen a csodálatos Garda tó megkerülésével: Szmirnione, Malcesine és Riva del Garda érintésével. Megmásztuk a Garda egyik legmagasabb csúcsát, a Monte Baldo hegycsúcsot, 1750 méter magasan egy körpanorámás lifttel, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a Gardára. Riva del Gardán pedig egy csodálatos vízesést néztünk meg. Déli irányban pedig Emilia Romagna tartományban a Po völgyében eljutottunk az Appeninek hegység északi vonulatáig.

Ez a blogbejegyzés azért elég terjedelmes lesz és éppen ezért természetesen egy nap alatt nem is készülhet el. A csodálatos élmények feldolgozásához és bemutatásához valószínűleg majd néhány nap szükségeltetik. Csupán közel 700 kép közül kell majd kiválasztanom azt a néhány tucatot, ami talán mások érdeklődését is kiválthatja - akik már jártak ezeken a csodálatos részeken és azokét is, akik még nem jártak erre.LJUBLJANA

Útban a cél felé - városnézés Ljubljanában, a gyönyörű szlovén fővárosban:
Ljubljana 1991. június 5. óta a Szlovén Köztársaság fővárosa, ez egyik legfiatalabb főváros Európában.


Capital City Of Slovenia, Ljubljana

Link

VERONA

Verona az észak-itáliai Veneto régió Verona tartományának a közigazgatási központja. Az ősi város és a modern városközpont az Adige folyó kanyarulatánál, a Garda-tó közelében fekszik. Verona legismertebb nevezetessége az Aréna. Az ókori amfiteátrumot Kr. u. 30-ban építették. 2000-ben Veronát az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. A San Zeno Maggiore-bazilika a veronai építészet egyik legnagyobb alkotása.

Shakespeare ,,Rómaó és Júliája" után Verona lett az egyik leghíresebb olasz város a világon. Aki ideutazik, több látványosság segítségével átélheti újra az ismert szerelmi történetet.
Verona a szerelem városa is. William Shakespeare híres műve, a Rómeó és Júlia is Veronában játszódik, habár az eredeti verzió szerint az eset Sienában történt.


Romeo és Julia - Verona

LinkRichard Cleyderman - Rómeó and Juliet

LinkRómeó & Júlia: Szívből szeretni /Dolhai Attila & Szinetár Dóra/

LinkVerona, Italy: Joy of the Veneto

LinkVerona - Amphitheater /mozgatható - forgatható/

LinkKépek:

LátképAmphitheaterSan Zeno-bazilikaJúlia erkélye


SOAVE

Verona közelében, Veneto tartományban Soave hegyeiben áll egy lejtőn, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a völgyre, aki szereti a természetet és nyugalmat, ez a szép vidék ideális a pihenésre is. Elsősorban azonban kiváló borairól és szőlőszetéről híres.


Soave Wine

LinkPARMA

A város Észak-Olaszországban helyezkedik el, Olaszország leggazdagabb tartományában, Emilia-Romagna régió nyugati részén. Parmát az Appenninek és a Padana-völgy veszi körül. A város népessége 2000 óta nő, jelenleg megközelíti a 200.000 főt. Olaszországi tartózkodásunk alatt itt kóstoltuk a legzamatosabb, legkülönlegesebb szalámikat. Amik egyébként általában házi készítésűek. A híres Pármai sonkát pedig nem kell senkinek sem bemutatni, amely a magyar parasztsonkától eltérően nem a füstölt sonkák közé tartozik.

A világhírű Pármai sonkát egy kifejezetten erre a célra tenyésztett, Észak - Itáliában kukoricán és korpán nevelt sertés kiváló minőségű húsából ma is ugyanúgy kézzel készítik, mint több száz évvel ezelőtt. Egy évig is eltart, amíg a nyers combból alaposan megtisztogatva, tengeri sóval bedörzsölve, pácolva, a sonkaházak teraszán, majd egyre sötétebb helyiségben szárítva, zsírral kenve elkészül a gitár alakú Pármai sonka.

A pármai sonkát sehol máshol a világon nem lehet előállítani, kizárólag Parmában, ebben az észak-olaszországi régióban olyan a levegő, a klíma, a páratartalom, ami ezt lehetővé teszi. Ehhez járul még a több évszázados tradíció és tudás.

A sertéstenyésztőket igen szigorú szabályok kötik. A disznóknak a mészárláskor legalább 9 hónaposnak kell lenniük és minimum 160 kilót kell nyomniuk. Az előkészítés után először száz napig a megfelelő hőmérsékletű és nedvességtartalmú hűtőszobákban tárolják a disznólábakat. A száz nap elteltével egy másik szobába kerülnek át a lábak, ahol egész nap nyitva vannak az ablakok. Itt szárad ki a sonka, és ekkor issza magába az észak-olasz levegőt és illatokat.

Nincs titka a pármai sonkának. Legfeljebb a rengeteg türelem, hiszen minimum 16-18 hónapig tart az érlelés. Ezen kívül a megfelelő minőségű tengeri só, a levegő és a jó hús. Semmilyen tartósítószert nem használnak, a termelés minden lépését ellenőrzi a konzorcium.

Ha a sonka minden követelménynek megfelel és átesett az összes ellenőrzésen, akkor rákerül a földrajzi eredetvédelem jele, az ötágú királyi korona. Így pármai sonkaként a világon mindenhol csak az ebből a régióból származó hús kerülhet az asztalra.


Parma City of Love

LinkParma

Link
LANGHIRANO

A kisváros Parmától délre, a Földközi tengertől kb 50 km-re található. Ez a vidék arról híres, hogy számtalan kisgazdaság foglalkozik a Pármai sonka készítésével. Kóstolóval egybekötve megismerkedtünk az egyik húsipari vállalkozással, ahol a világhírű Pármai sonka készül. A húsüzemben évente 90.000 sonka készül és mindezt 4 fős létszámmal.


Consorzio del Prosciutto di Parma - "Aria di Parma"

Link


/Az egyes képek homályossága nem képhiba, hanem az érlelő kamrák eltérő páratartalma ill. hőmérséklete miattiak./


LAGO DI GARDAA Garda-tó (olaszul Lago di Garda) Olaszország legnagyobb tava. A tó az utolsó jégkorszakban képződött. Köszönhetően elhelyezkedésének, a mediterrán flórának és a kellemes klímának, a Garda-tó az egyik legnépszerűbb úti cél Észak-Olaszországban.

Az Alpok és a Pó-síkság között, illetve Trentino-Alto Adige, Lombardia és Veneto régiók határán fekszik. Hosszúsága 51,6 km, szélesség 17,2 km
Átlagos mélysége 136 m., legnagyobb mélysége pedig 346 m


Lago di Garda

LinkLago di Garda Sirmione 2010

LinkMalcesine * 2010 * Lago di Garda

LinkRiva del Garda 2011

LinkGardameer, Limone sul Garda

Link
Barangolás a Garda-tó körül:


SIRMIONE


Sirmione a Garda tó gyöngyszeme, a mesebeli kis olasz város. Nem hiába hívják ezt a kis olasz városkát a Garda tó gyöngyszemének. Most másodszorra volt szerencsénk ott járni, s bizony most is elvarázsolt bennünket.


Garda tó gyöngyszeme: Sirmione

Link
MALCESINE a MONTE BALDO-valA Garda-tó keleti partján fekvő Malcesine megőrizte középkori jellegét. Egyike a környék legelegánsabb és legjobban ellátott helyeinek, ahol a vitorlázás és a szörfözés számít a legnépszerűbb sportnak. A kis kikötő, a terek, boltokkal teli utcák, bárok és festői éttermek varázslatos hangulatot kölcsönöznek az óvárosnak. Száznál is több hotel, több mint 300 apartman, számos kiadó szoba, villa és kemping várja a vendégeket. Az egész éves kellemes mérsékelt időjárásnak köszönhetően bármikor meglátogathatjuk ,,Európa botanikus kertjét", a Mount Baldo-n. A városból egy 50 személyes libegővel jutottunk fel először az első magassági szintre, majd onnan egy 100 személyes körpanorámás forgó lifttel az 1750 m magas hegy tetejére. Télen a libegő sífelvonóként üzemel. Kerékpározók számára rengeteg útvonal áll rendelkezésre a hegyek és a tó között.


Malcesini maps + Képtár

LinkMalcesine Garda

Link

RIVA DEL GARDARiva del Garda a Monte Brione által övezett impozáns öbölben, a Garda-tó északi részén fekszik. Ebben a mediterrán oázisban, az olajfák és a pálmák termőhelyén, az idelátogatóknak csodálatos élményekben lehet részük. A város az észak-nyugati régió legfontosabb kereskedelmi központja. A helység rengeteg lehetőséget kínál: történelem, művészet, sport, természet, valamint vendégszeretet és első osztályú szállodák.
Riva már a múlt század végén is népszerű volt a turisták körében. Az I. Világháború után, Olaszolszág részeként indult fejlődésnek Riva idegenforgalma a sok változatos sportolási, üzleti és kulturális lehetőséggel együtt. Napjainkban Riva a Garda-tó egyik vezető turistaközpontja, amely egész évben számos rendezvénynek és eseménynek ad otthont. A tó várost érintő részén csak a vitorlázás megengedett. A város középkori történelmi emlékekben igen gazdag, ezek nagy része ma is megcsodálható: városfalak, kapuk, tornyok, sáncok és a híres vizesés, amit mi is megtekintettünk. Természetesen csurom vizesek lettünk.


MANTOVAMantova jelentős város az olaszországi Lombardiában és az azonos nevű tartomány fővárosa.
A várost i. e. 2000 körül alapították. Először a gallok, majd a rómaiak hódították meg, majd a
longobárdok 568-ban foglalták el, később Nagy Károlynak jutott hatalmába. Az egykori Mantova hercegség területe Nagy Ottó idejében a német birodalomhoz került. Miként a többi felsőolaszországi városok, sokat szenvedett a llf. közt folyó háborúk alatt. 1110 után független város lett. 1630-ban azonban az osztrákok elfoglalták és szörnyen elpusztították. 1796-ban a franciák ostrom alá fogták, 1797-ben el is foglalták. 1799-ban az osztrákok ugyan újra hatalmukba kerítették, de 1801 elején kénytelenek voltak újra átengedni újra a franciáknak.

Legnagyobb nevezetessége a hercegi palota, a Palazzo Ducale - Mantova a Világörökség része.


MANTOVA-Palazzo Ducale

LinkMANTOVA ...Citta' dei Gonzaga

LinkKépek

Palazzo Ducale - Mantova /Világörökség/
PADOVA

A legenda Padova születését az antik történetek egyik leghíresebbjére, a trójai háborúra vezetik vissza: mialatt Odüsszeusz és Aineiasz a tengeren tévelyegtek, addig a hős Antenor, egy trójai túlélő megalapította a várost.

A valóságban Padova eredetileg szegény halászfalu volt. A Brenta folyó mentén alakult ki a 10. században.

A római időkben neves gazdasági centrummá gyarapodott. Majd 601-ban a lombardiai Agiluf király foglalta el, csak több év után sikerült megmenekülni uralma alól. 1000 után sikerült visszanyernie hírnevét, szabad városállamként részt vállalt Rőtszakállú Frigyes háborúiban.

Már a 13. században létrejött a Padovai Egyetem, egyik elsőként Európában. A várost falakkal vették körül. 1337-ben a Da Carra nemesi család vette át a hatalmat. 1405 - ben a város elveszítette függetlenségét és Velence hatalmába került. 1509-ben Maximilian császár foglalta el. A 17. században itt tanított Galileo Galilei. A Velencei Köztársaság bukása után rövid ideig francia uralom alatt állt, majd a Habsburg Császársághoz tartozott. 1866 óta Olaszország része. 1919-ben bevezették a nevezetes nemzetközi vásárokat számos kiállítással minden év júliusában.

Haza felé utazva, pihenésképpen álltunk meg kis időre Padova városában. Nem vártunk ilyen gyönyörű kisvárost, mint amit láttunk. Az utcákon kóborolva akaratlanul is belebotlottunk híresebb nevezetességeibe és műemlékeibe.


Padova St. Antal Bazilika és...

LinkSALIONZE

Az üdülő város - ahol szálláshelyünk is volt közel egy hétig - a Garda tó déli részén, Smirnione mellett helyezkedik el, Veneto tartományban a Minció folyó partján. A folyócska a Garda tó vizét vezeti le és köti össze a Garda-tavat a Pó folyóval. Itt található a Camping Altominció Family Park, ami közel 1000 db Tahiti tipusú mobil lakóházzal rendelkezik. Az Altomincio Family Park kemping rengeteg vízi élményt kínál, így a nyaralóparkban felnőtt és gyerek nagyszerűen érzi magát. A 12 éven aluli gyermekek kedvükre mókázhatnak a medencékben és a csúszdákon, a szülők közben az olimpiai méretű medencében tempózhatnak.
Elhelyezkedése miatt remekül alkalmas olyan városok megtekintésére, mint Verona, Brescia, Modena, Mantova, Milánó vagy akár Velence. És természetesen a szépséges Garda tó környéke!

A park majdnem teljes egészében autómentes övezet.


Salionze - Képtár

LinkSalionze - Altominció Family Park

LinkSzolgáltatások - Árak

LinkVideó:

Camping Altomincio Family Park, Salionze, Italy,

Link


Altomincio Family Park

Link

Képgaléria /összes kép/
/A képtár az első képre kattintva indul, utána egyesével váltható, vagy a jobb felső részben a Vetítés jellel automatikus/

Ljubljana

Link


Verona&Soave borv.

Link


Mantova

Link


Padova

Link


Salionze

Link

 
 
1 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: meglátogatásával, meglátogathatjuk, nevezetességeibe, turistaközpontja, legkülönlegesebb, parasztsonkától, leghíresebbjére, kőolajíinomítót, feldolgozásához, megtekintettünk, megismerkedtünk, idelátogatóknak, nyaralóparkban, belebotlottunk, megtisztogatva, idegenforgalma, városállamként, megkerülésével, szálláshelyünk, elpusztították, blogbejegyzést, tartózkodásunk, olaszországban, gyöngyszemének, elhelyezkedése, megtekintésére, kanyarulatánál, vendégszeretet, követelménynek, hazaérkezésünk, vállalkozással, függetlenségét, szolgáltatások, tartósítószert, szükségeltetik, amfiteátrumot, blogbejegyzést először, élet közbeszólt, kellemes hetet, vasárnap hajnali, területet sújtotta, 6-os erősségű, épületek rázkódtak, történtek miatt, egyik kőolajíinomítót, első napokban, földrengés sújtotta, csodálatos Garda, körpanorámás lifttel, csodálatos vízesést, blogbejegyzés azért, csodálatos élmények, Észak Olaszországi, ÉSZAK OLASZORSZÁGI BARANGOLÁSOK, Emilia Romagnaban, Finale Emilia, Jártunk Veronában, Pármában Langharinói, Monte Baldo, Emilia Romagna, Szlovén Köztársaság, Capital City Of Slovenia, Zeno Maggiore-bazilika, William Shakespeare, Richard Cleyderman, Dolhai Attila, Szinetár Dóra, Soave Wine, Parma City, LAGO DI GARDA, Alto Adige, Garda Sirmione, MONTE BALDO-val, Mount Baldo-n, Malcesine Garda, RIVA DEL GARDA, Monte Brione, Napjainkban Riva, Nagy Károlynak, Nagy Ottó, Palazzo Ducale, MANTOVA-Palazzo Ducale, Rőtszakállú Frigyes, Padovai Egyetem, Galileo Galilei, Velencei Köztársaság, Habsburg Császársághoz, Padova St, Antal Bazilika, Camping Altominció Family Park, Altomincio Family Park, Altominció Family Park, Camping Altomincio Family Park,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Igen, itt a félelem  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Tündérek  Isten  Aranyosi Ervin: Szeretnél?  Délutáni mosoly.......  Helyettesítés  Gyógyulj meg  Lehet, hogy csak egy vidéki lá...  Imádom, hogy itt a tavasz  Szívapály  Himalája ( Nepál )  Lehet, hogy csak egy vidéki lá...  Harmónia......  Sikertelen ember  Facebookon kaptam  Jézus szeretete  Hidd el, az nem számít  Mennyi olyan tett és gondolat ...  Facebookon kaptam  Kislány cicával  Az emberiség legősibb gyógymód...  Örültem a látogatásodnak, gyer...  Facebookon kaptam  Ítélet a sikeres ember felett  Igaz ügyért való szenvedés  Remélem megértésre talál szava...  Sexy nő  Kiengesztelődés  Gondolat........  Kellemes kávézást  Az ember eszköz  Jézus hív, bár zúg, morajlik ...  Jó éjszakát!  Naplemente  Jézus tanácsa  Facebookon kaptam  Png cicák  Horváth Piroska - Bábu vagy...  Hidd el, az nem számít  Facebookon kaptam  Szeretettel üdvözöllek  Hatvanfokos  Facebookon kaptam  Virágot a virágnak  Barit-fluorit-kálcit  a koronavírus járvány margójár...  Facebookon kaptam  Mai napi mosoly.....  A híres SZEGEDI szalámi......  A híres SZEGEDI szalámi......  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Kapkodjuk a fejünket!  Isten  Csodálatos előadás.......  Szép estét - jó éjszakát kívá...  Gondolat........  Folyvást rohanunk, soha meg ne...  Felelősségteljes élet  Képes üzenet !  Kiengesztelődés  Dupla nappal  Naplemente  Ítélet a sikeres ember felett  Facebookon kaptam  Azur andara kristály  3706 az új fertőzött, elhunyt ...  Facebookon kaptam  Isten szeretete  A jövőnek élek  Png virág  Jézus tanácsa  Horváth Piroska - Bábu vagy...  Esély.....  Tulipán csokor  Dupla nappal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Meghitt - áldott Vasárnapot kí...  3706 az új fertőzött, elhunyt ...  Tulipànok  Aranyosi Ervin: Szeretnél?  Facebookon kaptam Krisztinától  Tegyünk egyszer egy próbát. Zá...  Jézus szeretete  Voltál-e már úgy  Facebookon kaptam  Helyettesítés  Sexy nő  Tisztázták a szakemberek: itt ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes hétvégét kívánok!  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Harmónia......  Esély.....  Törékeny alkonyat .  Kapkodjuk a fejünket!  Zöld andara kristály  Kislány virágkosárral 
Bejegyzés Címkék
blogbejegyzést először, élet közbeszólt, kellemes hetet, vasárnap hajnali, területet sújtotta, 6-os erősségű, épületek rázkódtak, történtek miatt, egyik kőolajíinomítót, első napokban, földrengés sújtotta, csodálatos Garda, körpanorámás lifttel, csodálatos vízesést, blogbejegyzés azért, csodálatos élmények, néhány tucatot, csodálatos részeken, gyönyörű szlovén, észak-itáliai Veneto, közigazgatási központja, modern városközpont, ókori amfiteátrumot, világörökség részének, veronai építészet, egyik leghíresebb, ismert szerelmi, szerelem városa, eredeti verzió, eset Sienában, szép vidék, város népessége, híres Pármai, magyar parasztsonkától, füstölt sonkák, világhírű Pármai, kifejezetten erre, célra tenyésztett, nyers combból, sonkaházak teraszán, gitár alakú, pármai sonkát, több évszázados, mészárláskor legalább, előkészítés után, megfelelő hőmérsékletű, másik szobába, észak-olasz levegőt, pármai sonkának, rengeteg türelem, megfelelő minőségű, termelés minden, sonka minden, összes ellenőrzésen, földrajzi eredetvédelem, ötágú királyi, világon mindenhol, régióból származó, kisváros Parmától, vidék arról, egyik húsipari, húsüzemben évente, egyes képek, érlelő kamrák, utolsó jégkorszakban, mediterrán flórának, kellemes klímának, egyik legnépszerűbb, környék legelegánsabb, szörfözés számít, legnépszerűbb sportnak, egész éves, első magassági, libegő sífelvonóként, mediterrán oázisban, pálmák termőhelyén, idelátogatóknak csodálatos, észak-nyugati régió, helység rengeteg, múlt század, turisták körében, vitorlázás megengedett, város középkori, híres vizesés, olaszországi Lombardiában, azonos nevű, rómaiak hódították, egykori Mantova, német birodalomhoz, többi felsőolaszországi, osztrákok elfoglalták, franciák ostrom, osztrákok ugyan, hercegi palota, legenda Padova, antik történetek, trójai háborúra, tengeren tévelyegtek, trójai túlélő, valóságban Padova, római időkben, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 112 db bejegyzés
Összes: 4101 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1820
  • e Hét: 7905
  • e Hónap: 37554
  • e Év: 184890
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.