Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Uruguay elnökének csodálatos beszéde
  2013-02-25 18:26:51, hétfő
 
 




URUGUAY ELNÖKÉNEK CSODÁLATOS BESZÉDE


Fizetését nem veszi fel, elnöki rezidenciája helyett egy farmon lakik. A világ legszegényebb és egyben talán legokosabb elnöke. Egy politikus, aki a boldogságról beszél. Kimondva, amit valahol ott legbelül (remélhetőleg) mindannyian gondolunk. Uruguay elnöke, Jose Mujica. Az EMBER.

Nevezik a világ legszegényebb elnökének is, de talán épp ezért ő a leggazdagabb. Nincs palotája, csillogó nyugati kocsija, jachtja, a világban alig ismerik. Pedig volt ő már közbeszéd tárgya, lájkolták a 9gagen, de inkább volt kuriózumként, mint egy ország elnökeként kezelve.







A 77 éves José Alberto Mujica Cordano, egy lelakott házban él Montevideo peremén. Volna számára elnöki palota, de ő azt inkább a hajléktalanok számára ajánlotta fel a télre, ő maga pedig maradt otthon. Német limuzin helyett egy 1987 - es bogárhátúval közlekedik, nyakkendőt nem hord és fizetése 90% - át egy a szegények számára létrehozott lakásprogram számára ajánlotta fel. A szegényes látszattal hatalmas ellentétet képez a lelki gazdagság, ami José Mujicából árad. Nagy örömmel idéz görög és római filozófusokat vagy a Don Quijotét, nem fél kimutatni valós emberi érzelmeit és józan, mondhatni paraszti eszét a világ nagyjai és a nyilvánosság előtt, rámutatva a mások által kellemetlennek vélt témákra.

Nehéz utat kellett bejárnia, hogy ide juthasson. A 60 - as években Pepe néven vált először hírhedté, amikor a Tupamaros nevű, kommunista filozófiát követő gerilla csoporttal megpróbálkoztak valami hasonlót véghezvinni, mint a kubai forradalom. Mujica állítása szerint a csoport mindig igyekezett erőszak nélkül eljárni, ám ez nem volt minden esetben lehetséges. A szervezet igyekezete kudarcba fulladt, és Pepét többször is letartóztatták, volt, hogy megszökött a börtönből. hatszor meg is lőtték a rendőrség emberei. 1972 - ben újra letartóztatták, majd 14 évet töltött szigorított katonai börtönben, gyakran egy földbevájt lyukban tengetve a napjait. A 80 -as években Uruguayban változások mentek végbe. A demokratikus kormány amnesztiát hirdetett a politikai rabok számára, így 14 év után José Mujica új esélyt kapott az élettől, amit nem akárhogy használt ki.

Több régi gerilla társával belépett a politikai életbe. Idővel bekerült a parlamentbe is. Első napján sokkolta a parlamenti parkoló őreit, mivel egy robogóval érkezett. Baloldaliként járta meg a szamárlétrát, majd 2004 - ben földművelésügyi miniszter lett. 2009 - es megválasztása előtt az akkori elnök, Luis Alberto Lecalle barlangnak nevezte a házat, ahol mindmáig él. Ő pedig megválasztása után eladta a tengerparti elnöki rezidenciát, mondván, hogy haszontalan. A havi fizetése az adományozás után nagyjából 800 dollárt tesz ki.

Sajátos stílusa nem csak a magánéletben nyilvánul meg. Megpróbálta legalizálni a marihuánát, ám hazai körökben sem aratott osztatlan sikert, így a folyamat jelenleg áll. Ezen kívül az azonos neműek házasodásának engedélyezésén dolgozik, támogatott egy radikális abortusz-törvényt (az első trimeszterben a műtét végrehajtása bármilyen okból megengedett), nagyban támogatja a megújuló energiaforrások kihasználását.







Mujica személyisége nagyban megmutatkozott a tavaly júniusban megrendezett riói ENSZ konferencián (Rio +20), amelyen a fenntartható fejlődés volt a téma. A 192 ENSZ tagállam részvételével zajló konferencia egyik fénypontja volt (legalábbis a média és a közvélemény szempontjából) az Uruguay-i elnök beszéde, melyben félrebeszélés nélkül, nyíltan mutatott rá olyan problémákra, amelyeket a ,,globális óriások" talán nem szívesen láttak a rivaldafényben feltűnni.


A beszéd, amit érdemes elolvasni/meghallgatni:

"Valamennyi jelenlévő régió és szervezet képviselőjének nagyon köszönöm a részvételt. Köszönöm a brazil népnek és az elnök asszonyuknak. Köszönöm a jóhiszeműséget, amelyet minden előttem felszólaló kétség kívül kinyilvánított. Most mi, az országok vezetői kinyilvánítjuk azt a legbenső óhajunkat, hogy tartsunk be minden olyan megállapodást, aminek megkötésére boldogtalan emberiségünknek lehetősége lehet. Mindemellett ragadjuk meg a lehetőséget és hangosan tegyünk fel néhány kérdést. Egész délután a fenntartható fejlődésről beszéltünk. Arról, hogyan mentsük meg a tömegeket a szegénység karmaiból.

Mi az, ami ott motoszkál a fejünkben? A fejlődés és a fogyasztási modell az, ami a bővelkedő társadalmakat uralja? Azt kérdezem magamtól: mi történne ezzel a bolygóval, ha Indiában az emberek családonként ugyanannyi autóval rendelkeznének, mint a németek? Mennyi oxigén maradna nekünk, hogy belélegezhessük?

Még világosabb leszek. Van a világon jelenleg annyi erőforrás, ami lehetővé teszi, hogy 7 vagy 8 milliárd ember ugyanolyan fogyasztási szintet és pazarlást élvezhessen, mint a leggazdagabb nyugati társadalmak? Lehetséges lesz ez valaha is? Vagy egy napon egész másfajta párbeszédet kell megkezdenünk? Mert mi hoztuk létre ezt a civilizációt, amiben élünk. A piac, a verseny termékeit, ami egy elképesztő és robbanásszerű anyagi folyamatot indított el. A piacgazdaság piacközösségeket hozott létre. Ennek lett a végeredménye ez a globalizáció, ami azt jelenti, hogy az egész bolygót átlátjuk.

Mi irányítjuk a globalizációt vagy a globalizáció irányít bennünket? Lehet a könyörtelen versenyen alapuló gazdaságokban szolidaritásról és arról beszélni, hogy ,,mindannyian egyek vagyunk"? Milyen messzire terjed a testvériességünk? Nem azért mondom ezt, hogy megkérdőjelezzem ennek az eseménynek a fontosságát. Épp ellenkezőleg, az előttünk álló kihívás roppant horderejű, és a nagy válság nem gazdasági válság, hanem jóval inkább politikai.

Ma már nem az emberek uralják azokat az erőket, amelyeket szabadjára eresztettek, sokkal inkább ezek az erők uralják az embereket, és az életet. Mert nem azért jöttünk erre a bolygóra, hogy egyszerűen csak fejlődjünk, tekinteten kívül hagyva mindent. Azért jöttünk erre a bolygóra, hogy boldogok legyünk. Mert az élet rövid, és egy pillanat alatt véget ér. Egyetlen anyagi holmi sem olyan értékes, mint az élet. Ez mindennél fontosabb.

De az élet úgy csúszik ki az ujjaink közül, hogy dolgozunk, folyton csak dolgozunk azért, hogy még többet fogyaszthassunk, és a fogyasztói társadalom a motor. Hiszen végül is, ha a fogyasztás megbénul, a gazdaság leáll, ha pedig leáll a gazdaság, a stagnálás kísértete jelenik meg mindenki előtt. Pedig éppen ez a túlfogyasztás az, ami a bolygóra veszélyes. Ezt a túlfogyasztást pedig azzal tudják fenntartani, hogy rövid ideig használható eszközöket gyártanak, mert úgy sokat lehet eladni.

Így aztán egy izzó élettartama alig 100 óra. Pedig vannak olyan izzók, amelyek 100.000 órát égnek! De ilyeneket nem szabad gyártani, mert az problémát okoz a piacon, mert dolgoznunk kell, és fenn kell tartanunk a ,,használd és dobd el" civilizációt, így aztán egy gonosz csapdába kerülünk. Ezek a problémák politikai természetűek, és azt mutatják, ideje, hogy megkezdjük a harcot egy új kultúráért. Nem arról beszélek, hogy menjünk vissza a barlangember idejébe, vagy magasztosítsuk a visszamaradottságot. De ezt nem folytathatjuk a végtelenségig, nem irányíthat bennünket mindig a piac, épp ellenkezőleg, nekünk kell uralnunk a piacot. Ezért mondom azt, hogy a probléma, amivel szemben állunk, politikai probléma. Alázatosan azt mondom, amit a régi gondolkodók, Epicurus, Seneca és az ajmara indiánok megfogalmaztak: ,,nem az a szegény ember, akinek kevés a vagyona, hanem az, akinek a végtelenségig többre van szüksége, és a végtelenségig többet és többet kíván." Ez egy nagyon fontos kulturális kérdés. Örömmel fogadom az erőfeszítéseket és a megkötött megállapodásokat. És vezetőként be fogom őket tartani.

Tudom, hogy bizonyos dolgokat, amiket mondok, nem könnyű megemészteni. De rá kell jönnünk, nem a vízkészletek válságos helyzete és a környezettel szembeni erőszak az igazi ok. Az igazi ok a civilizációs modell, amit mi hoztunk létre, és amin változtatnunk kell, az az életmódunk. Egy olyan kis országban élek, amely bővelkedik az élethez szükséges természeti erőforrásokban.

Kis országunk lélekszáma alig több mint 3 millió. De van körülbelül 13 millió tehenünk, amelyek a világ legjobbjai közé tartoznak. És van nagyjából 8 vagy 10 millió kiváló birkánk. Országom élelmiszert, tejtermékeket és húst exportál. Síkvidék és a föld csaknem 90% - a termékeny. Munkatársaim keményen harcolnak a 8 órás munkanapért. És most ezt 6 órára csökkentik.

De az az ember, aki 6 órát dolgozik, két állást vállal, ezért hosszabb ideig dolgozik, mint azelőtt. De miért? Mert havonta kell fizetnie az autóért, amit megvett, a motorkerékpárért, amit megvett, és fizetnie kell és fizetnie kell, és amikor mindezzel végzett, rájön, hogy reumás öregember, mint én, és már vége is az életének. És akkor megkérdezhetjük: hát ez az emberi sors?

Azt mondom, ezek a dolgok a legfontosabbak: a fejlődés nem lehet a boldogság kárára. Az emberi boldogság javát kell szolgálnia, a földi szeretetet, az emberi kapcsolatokat, a gyermekek nevelését, barátságok ápolását, az alapértékek őrzését. Pontosan azért, mert ez a legértékesebb kincs, amink van, a boldogság. Amikor a környezetért harcolunk, nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a környezet első eleme az emberi boldogság. Köszönöm!"
/Jose Mujica beszéde a 2012-es riói ENSZ konferencián/


Uruguay elnökének csodálatos beszéde


Mujica elnök beszél a piacgazdaságról, fogyasztói társadalomról, túlhajszolt életről, szembeállítva azokat az emberi élet igazi céljával, a boldogsággal. Nem vizet prédikál és bort iszik. Nem költözött be az elnöki palotába, szerényen él, fizetésének 90%-át jótékonysági célokra fordítja. Követendő példa minden politikus számára!


Link



Az uruguayi elnök

Link








 
 
0 komment , kategória:  Magyar sorsot - magyar kézbe!   
Címkék: testvériességünk, motorkerékpárért, piacközösségeket, megállapodásokat, megkérdőjelezzem, emberiségünknek, fogyaszthassunk, földművelésügyi, szolidaritásról, energiaforrások, belélegezhessük, megkérdezhetjük, piacgazdaságról, megfeledkeznünk, erőfeszítéseket, megpróbálkoztak, jóhiszeműséget, megfogalmaztak, túlfogyasztást, kellemetlennek, rivaldafényben, rendelkeznének, erőforrásokban, megmutatkozott, képviselőjének, engedélyezésén, legfontosabbak, magasztosítsuk, kinyilvánítjuk, letartóztatták, kinyilvánított, végtelenségig, trimeszterben, változtatnunk, kihasználását, robbanásszerű, farmon lakik, világ legszegényebb, boldogságról beszél, világban alig, ország elnökeként, lelakott házban, hajléktalanok számára, 1987 –, szegényes látszattal, lelki gazdagság, világ nagyjai, nyilvánosság előtt, mások által, kubai forradalom, csoport mindig, szervezet igyekezete, URUGUAY ELNÖKÉNEK CSODÁLATOS BESZÉDE, Jose Mujica, José Alberto Mujica Cordano, José Mujicából, José Mujica, Luis Alberto Lecalle,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Robin Wight pitypang szobra  Tanmese  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Annyira tisztelem a szabadságo...  Jó éjszakát  Ma van a magyar költészet napj...  Zilahy Lajos gondolata  Walter Chrysler mondta  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Esterházy Péterre emlékezünk  Tanmese  James Allen  Pitypang szökőkút  Töröld le  Márai Sándor tollából  Bornyi Veronika haiku verse  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Bornyi Veronika haiku verse  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  40 felett  Szép estét kedves látogatóimn...  Egy gondolat  Ott van  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Ott van  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ott van  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Baranyi Ferenc - N i n c s  képre írva  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Előfordul, hogy  Jázmin  Annyira tisztelem a szabadságo...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  József Attila - Kopogtatás nél...  Robert Merle tollából  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Robert Merle tollából  Magyar költészet napja  39 ígéret  Segíts neki dicsérni Téged  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Egy barátság története  József Attila – Keresek ...  Mindig lesz olyan  Egy párkányon  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Mindent de mindent visszakap  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Jázmin  Esterházy Péterre emlékezünk 
Bejegyzés Címkék
farmon lakik, világ legszegényebb, boldogságról beszél, világban alig, ország elnökeként, lelakott házban, hajléktalanok számára, 1987 &#8211, szegényes látszattal, lelki gazdagság, világ nagyjai, nyilvánosság előtt, mások által, kubai forradalom, csoport mindig, szervezet igyekezete, rendőrség emberei, földbevájt lyukban, demokratikus kormány, politikai rabok, politikai életbe, parlamenti parkoló, robogóval érkezett, akkori elnök, tengerparti elnöki, havi fizetése, adományozás után, magánéletben nyilvánul, folyamat jelenleg, azonos neműek, radikális abortusz-törvényt, első trimeszterben, műtét végrehajtása, megújuló energiaforrások, tavaly júniusban, fenntartható fejlődés, közvélemény szempontjából, rivaldafényben feltűnni, brazil népnek, elnök asszonyuknak, országok vezetői, legbenső óhajunkat, fenntartható fejlődésről, szegénység karmaiból, fogyasztási modell, bővelkedő társadalmakat, emberek családonként, világon jelenleg, leggazdagabb nyugati, napon egész, verseny termékeit, piacgazdaság piacközösségeket, egész bolygót, globalizációt vagy, globalizáció irányít, könyörtelen versenyen, előttünk álló, nagy válság, emberek uralják, erők uralják, élet rövid, pillanat alatt, ujjaink közül, fogyasztói társadalom, fogyasztás megbénul, gazdaság leáll, stagnálás kísértete, bolygóra veszélyes, túlfogyasztást pedig, izzó élettartama, problémát okoz, gonosz csapdába, problémák politikai, barlangember idejébe, régi gondolkodók, ajmara indiánok, végtelenségig többre, végtelenségig többet, nagyon fontos, megkötött megállapodásokat, vízkészletek válságos, környezettel szembeni, civilizációs modell, élethez szükséges, világ legjobbjai, föld csaknem, emberi sors, boldogság kárára, emberi boldogság, földi szeretetet, emberi kapcsolatokat, gyermekek nevelését, alapértékek őrzését, legértékesebb kincs, környezetért harcolunk, környezet első, 2012-es riói, emberi élet, elnöki palotába, uruguayi elnök, testvériességünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3044
  • e Hét: 10966
  • e Hónap: 33454
  • e Év: 211329
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.