Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Imádunk útra kelni - A napsütötte Toscana
  2013-05-21 22:08:33, kedd
 
   
 
Imádunk útra kelni - A NAPSÜTÖTTE TOSCANA


LinkAz Olajipari Műszaki Nyugdíjasok Egyesülete május 12 és május 17 között szervezte idei első nagyobb terjedelmű 6 napos kirándulását. Úti célunk ezúttal a tavalyi évhez hasonlóan ismét Itália volt, de ezúttal Toscanába látogattunk el.

Toscana az olasz reneszánsz szülőföldje, kiemelkedő alkotásokkal az építészet, festészet és szobrászat területén. Ősi települések falai, templomok, tornyok, síremlékek tanúskodnak a kultúra egykori gazdagságáról.

Toscana a művészetek és az irodalom igazi kulturális központjává volt, ehhez olyan személyiségek járultak hozzá tevékenységükkel, mint Dante, Giotto, a humanista Petrarca és Boccaccio. A firenzei művészetek kiemelkedő korszaka a 13-16. századra tehető, kiváló mesterek sokaságát mutatta fel. Többek között Giotto, Leonardoda Vinci, Michelangelo, Raffaello Santi, Cimabue, Angelico, Lippi,.Botticelli, Ucello, Bartolomeo, Pisano, Robbia, Vecchio alkotásainak sokszínűségében gyönyörködhetünk Firenzében és szerte Itáliában.

Útban Toscana felé először Triestben terveztük az első programunkat, de ezt el kellett halasztanunk, mert félő volt hogy a szálláshelyünkre időben nem tudunk megérkezni. Ez rövidesen be is igazolódott, a hozzánk950 km-re fekvő csodálatosan szép és tüneményes kis üdülő és fürdővárosba, Montecattini Termébe csak este 8 körül érkeztünk meg.

Másnap Firenzében, a reneszánsz kor "Athénjében, a Mediciek városában kezdődött a már előre is látszódó zsúfolt programunk. Városnézésünk a varázslatos panorámájú Michelangelo téren kezdtük, majd az Arno folyó partján sétálva értünk el a Santa Groce /Szent Kereszt/ ferences rendi templomba, Firenze panteonjába. Michelangelonak, Dantenak, és más híres firenzeiek síremlékei láthatók itt, Dante szobra ugyancsak. Ódon házak között sétálva Piazza Signoria téren megtekintettük Firenze politikai központját, az egykori és mai városi előljárók épületét. Az Arno folyóra az aranykereskedőiről híressé vált hídról tekintettünk alá. Majd következett a Mercato firenzei kézműves piac, a nagypolgári palota és Dante egykori szülőháza, a Santa Maria székesegyház. a keresztelőkápolna, majd a középkori Itália leghíresebb családjának rezidenciája, a Medici palota és a családi kápolna.

A következő napon egész napos kirándulás során Sienába látogattunk el és megismerkedtünk a középkori hangulatát ma is őrző városkával. Siena egy szinte érintetlen reneszánsz kori város Toscana szívében. Meglátogattuk a San Domenico templomot, Sienei Szent Katalin szülőházát, majd a gótikus templomépítészet gyöngyszemét. A Duomo-t és a Keresztelőkápolnát. A középkori városépítészet egyik legnagyobb remeke Siena főtere. A kagylóformájáról és lovasversenyeiről ismert Il Campo, a Torre Mangia harangtorony és a gótikus Városháza megtekintése is a program része volt, sétáltunk a hangulatos és zegzugos utcákban, fagylaltoztunk a Nannini cukrászdában, bátrabbak megmászhatták a harangtornyot, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a városra és a környező dombokra. Sokunknak Siena tetszett a legjobban.
Délután hazafele ellátogattunk a középkori hangulatú tornyairól híres San Gimignano (Tornyok városa) egy dombtetőre emelt középkori városkába. A középkorban 72 torony védte a városkát, ebből 13 ma is látható. Tökéletes állapotban maradtak fenn a középkori építészet emlékei, a városfal, és a lakótornyok, melyek a város nevezetességei mind a mai napig. Sétánk során meglátogattuk a város Dómját is. Sátánk során mintha a középkorba csöppentünk volna vissza.

A 4. napon felkerestük Pisát, a sokak számára a ferde harangtornyáról ismert egykori tengeri kereskedő nagyhatalom központját. A méltán híres ferde tornyon kívül még számos csodát is rejt a város: a Ferde Torony tőszomszédságában a Dóm és a Keresztelőkápolna, vagy a Campo Santo - Temető. Mindez egy helyen, egy zöldellő fűvel borított téren várt ránk, a Csodák terén. (Campo dei Miracoli, azaz Csodák tere/
A délután folyamán Empoli környékén uzsonnával egybekötött bor és oliva kóstolás következett egy parasztgazdaságban, ahol megismerkedtünk az extra szűz oliva olaj készítésénak a technikájával, megkóstoltuk a híres toszkán borokat és a helyi specialitásokat /sonka, szalámi, cantucci/, a kóstoló végén vásárlási lehetőséggel.
Ezután még a városfalakkal körbezárt Luccába látogattunk. A városfalon belül kellemes sétát tettünk a különös hangulatu épületek között, a középkori gazdag kereskedőváros szűk utcácskáin. Meglátogattuk a 11.századi székesegyházát és ellátogattunk a híres zeneszerző Puccíni szülőházához.

Az 5 napon visszatértünk újból Firenzébe. Az első nap főleg a várossal ismerkedtünk, most lehetőségünk volt az Uffizi Képtér megtekintésére. A Képtár a világ leggazdagabb és legérdekesebb gyűjteménye, ahol a képeket és az alkotásokat kronológikus sorrendben találjuk, így mindenki számára nyomon követhető volt a festészet fejlődéstörténete olyan alkotók művein keresztül, mint Angelico, Verocchio, Giotto, Leonardo da Vinci, Michelengelo, Raffaello, Botticelli. Lippi , Mantegna... A Galleria dell Accademia-ban megcsodálhattuk Michelengelo híres Dávid szobrát és a művész néhány egyéb alkotását is, amelyek jelentős szerepet játszottak a 16.század történelmének alakításában...

Utolsó napunkon elköszöntünk ettől a szép toszkániai tájtól, aminek még külön érdekessége, hogy 65 %-át erdő borítja. Mi viszont valamennyien rengeteg új ismerettel gazdagodtunk. Mindenkinek azt kívánjuk, hogy legyen alkalma ide eljönni.Talán mások érdeklődését is kiválthatja - azokét, akik már jártak ezeken a csodálatos részeken és azokét is, akik még nem jártak erre.


TOSCANA

Toszkána (olaszul: Toscana) Észak-Olaszország közigazgatási régiója, az Appenninnek völgyeiben terül el, a hegyvonulat védi az északi szelek elől. Toszkána az olasz reneszánsz szülőföldje, kiemelkedő alkotásokkal az építészet, festészet és szobrászat területén. Az etruszk időszakból az egész régióban igen értékes kincsekre bukkanhatunk. Ősi települések falai, templomok, tornyok, síremlékek tanúskodnak a kultúra egykori gazdagságáról Fiésole, Cortona, Chiusi, Volterra, Pupolonia, Vetulonia, Sovana területén. Kevesebb emlék maradt fenn a római korból: Cosa falai Ansedonia mellett, Pisa thermái, Luni, Lucca és Arezzo amfiteátrumai, Volterra arénája és thermái, Fiésole temploma illetve színháza és fürdője.


Tuscany, Italy - Videó

LinkÚtban Toscana felé - át az Appennineken - képek
FIRENZE

Firenze Toszkána régió székhelye és kulturális központja. Az Arno folyó két partján, annak völgyében elterülő város nagyon hosszú múltra tekint vissza. Hosszú ideig a Medici család uralta. 1865-1870 között az Olasz Királyság fővárosa volt. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont. A várost a ,,reneszánsz bölcsőjeként" is emlegetik. Történelmi belvárosát 1982-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. 1986-ban Európa kulturális fővárosa volt.


Videó

LinkKépgaléria
SIENA

Siena Toszkána régióban, az azonos nevű megye székhelye; három összefüggő dombon fekszik, Firenzétől 70 kilométerre. A nagy idegenforgalmat lebonyolító kereskedő- és iskolaváros lakóinak száma 54 498. Európa legnagyszerűbb gótikus városa. Sienát a hagyomány szerint Senus, Romulus unokaöccse alapította. Bevárosát az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Az ősi város mai arculata ugyanolyan, amilyennek a 13. és 14. században tervezték és formálták.


Siena - Patrimonio UNESCO

LinkSIENA

LinkKépgaléria
SAN GIMIGNANO

San Gimignano (Tornyok városa) egy dombtetőre emelt középkori város, mely Toszkánában, Olaszországban Sienától északnyugatra, Firenzétől délnyugatra található. Tökéletes állapotban maradtak fenn a középkori építészet emlékei, a városfal, és a lakótornyok, melyek a város nevezetességei mind a mai napig. Gazdasága 1348-ig virágzott, mikor az európai pestisjárvány következményeként csaknem egészen elnéptelenedett, majd helyét és nagyságát Firenze vette át. A város fejlődésének megtorpanásának is köszönhető, hogy napjainkig fennmaradtak a középkori vár maradványai, konzerválódott a középkori városstruktúra, megőrződtek a több mint 600-700 éves templomok, lakóházak, lakótornyok és ennek következményeként San Gimignano mind a mai napig az Olaszországba utazó turisták egyik fő célpontja. A középkorban 72 torony védte a városkát, San Gimignano 13 lakótornyának sikerült túlélnie a történelem viharait, és így a város szimbólumaivá válniuk.


San Gimignano

LinkSan Gimignano, Italy: Towering Hill Town

LinkKépgaléria

PISA


Pisa az egyik legrégebbi olasz város. A tengertől 7,5 kilométerre fekszik az Arno folyó két partján. 2005-ben már 90 482 lakosa volt. Pisában született Galileo Galilei. A sokak számára a ferde harangtornyáról ismert Pisa, egykori tengeri kereskedő nagyhatalom központja. A méltán híres ferde tornyon kívül még számos csodát is rejt a város: a Ferde Torony tőszomszédságában a Dóm és a Keresztelőkápolna, vagy a Campo Santo - Temető. Mindez egy helyen, egy zöldellő fűvel borított téren vár ránk, a Csodák terén. (Campo dei Miracoli, azaz Csodák tere/


Pisa

Link

LinkKépgaléria

EMPOLI - MONTAIONCINO

Montaioncino Empolihoz közeli település. Hires borairól, borkulturájáról, és vendégszeretetéről. A parasztgazdaságban működő farmon kiváló borokat és olivaolajat készítenek. Uzsonnával egybekötött bor és oliva kóstoláson vettünk részt , ahol megismerkedtünk az extra szűz oliva olaj készítésénak a technikájával, megkóstoltuk a híres toszkániai borokat és a helyi specialitásokat /sonka, szalámi, cantucci/, a kóstoló végén vásárlási lehetőséggel.


Montaioncino - Florence Wine (eng) 37

LinkKépgaléria

LUCCA


Lucca közel százezer lakosú, nagyon hangulatos város Toszkána északi részén. Kevésbé ismert, mint Firenze és Siena, sokan úgy autóznak el mellette Pisába menet, hogy nem is tudják, milyen kis gyöngyszemet hagynak ki. Lucca történelmi városrészét egy 4 km hosszú, több száz éves fal veszi körül. A falon gyönyörű sétányt alakítottak ki, ahol a helyiek futnak, bicajoznak, görkoriznak, vagy éppen kutyát sétáltatnak. Luccában sok helyen lehet kerékpárt bérelni néhány euróért, így mindenkinek javaslom, hogy tekerjen körbe a falon. Egyébként a történelmi városközpont kis utcáin a helyiek többsége is kerékpárral közlekedik, így városnézésre is remek módszer, főleg a délutáni órákban, a szieszta idején, amikor szinte kihalnak az utcák. Az esti órákban viszont mozdulni sem lehet a fő bevásárló- és sétálóutcán,
Luccában nincsenek világhírű, gyerekkorunk óta ismert látnivalók. Inkább a város hétköznapi élete, történelmi hangulata, egységes arculata a megragadó. A sikátorszerű utcákon órákig lehet bolyongani, minden sarkon vár ránk valami meglepetés: elbűvölő kis piazzák, gyönyörű homlokzatú templomok, tornyok, helyi finomságokat áruló kis boltok, antik piac, eldugott kis éttermek.
Lucca egyik fő látnivalója a Piazza Amfiteatro, egy ovális alakú tér, melyet középkori épületek vesznek körül. A tér helyén eredetileg egy I. századi római amfiteátrum állt. A piazza ovális alakja jól látható a Guinigi toronyból (Torre Guinigi), ami Lucca másik fő látványossága. A torony érdekessége, hogy fák találhatók a tetején. A Piazza Amfiteatro mellett másik kedvenc terem a Piazza San Michele. Tulajdonképpen ez az igazi központi tér, Lucca szíve. Az itt található San Michele templom homlokzata egyszerűen gyönyörű, és a fehér márvány épület nagyon jól mutat a háttérben álló színes házakkal.
Legnevesebb szülötte Giacomo Puccini, a Turandot, a Bohémélet, a Pillangókisasszony komponistája. Háza egy pici utcában található, a Piazza San Michele közelében. A San Giovanni templomban minden este 7-kor Puccini koncertet tartanak, melynek során a szerző olyan híres operáiból hallhatunk áriákat, mint a Turandot, a Tosca, a Bohémélet és a Pillangókisasszony.


Videó

Lucca

Link

Link

Link
Link


Lucca Summer Festival 2013

LinkKépgaléria

Lucca, Piazza Anfiteatro

MONTECATINI TERME

A fürdőváros - ahol szálláshelyünk is volt közel egy hétig - Firenzétől alig 30 km-re található. A csodás kis fürdőváros rengeteg élményt kínál, igazi üdülőparadicsom hangulatos szép rendezett tiszta utcáival és parkjaival és csodálatos panorámájával. A fogaskerekűvel pedig felmehettünk rövid látogatásra Montecatinibe. Központi elhelyezkedése révén remekül alkalmas szinte az összes toszkanai város megtekintésére. Az a vendégszeretet pedig, amit a szálloda tanusított felénk, egyedülálló volt a maga neméb en. Utolsó esténken olyan meglepetést okoztak a vacsora során, hogy biztos nem felejtjük el majd egyhamar.

A Montecatini név az egész világon ugyanazt juttatja az emberek eszébe, szorosan összefonódik - szinte szinonímaként - a luxussal, a csillogással, a nagyvilági élettel. Egy időben ez a név valóban egyet jelentett a - sokak számára elérhetetlen - pompával. Ma egy teljesen ,,átlagos" pihenőhely, ahol a túlkínálatnak köszönhetően az árak szolidabbak lettek, a szolgáltatások színvonala is sokszínű, minden kategóriát betakar. Az átlagos persze még véletlenül sem akar negatív lenni, egyszerűen csak azt fejezi ki, hogy többé nem az álom kategóriája. A villák továbbra is csodálatosan elegáns építmények, a parkok, sétálóutcák rendezettek és tiszták, az éttermek különlegesek, a bevásárlóutcák a legjobb divattervezők butikjaitól csillognak. A hotelek a spa és wellness minden különlegességével várják a gyógyulni és újjászületni vágyókat.


Videó

Montecatini Terme - Tuscany - I Like Italy

LinkMontecatini Terme

Link2012 Giro Donne Stage 4 - Montecatini Terme - Montecatini Alto

LinkMiss Italia 2011 a Montecatini Terme

LinkVideó

Speciale Miss Italia 2011, Montecatini Terme. 2° video

LinkKépgaléria
Képgaléria /összes kép/
/A képtár az első képre kattintva indul, utána egyesével váltható, vagy a jobb felső részben a Vetítés jellel automatikus/

Link
 
 
1 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: templomépítészet, tevékenységükkel, kagylóformájáról, gyönyörködhetünk, szálláshelyünkre, specialitásokat, látványosságnak, üdülőparadicsom, elnéptelenedett, megcsodálhattuk, megismerkedtünk, harangtornyáról, borkulturájáról, sokszínűségében, megtorpanásának, idegenforgalmat, michelangelonak, megtekintettük, városépítészet, nevezetességei, szálláshelyünk, bevásárlóutcák, kereskedőváros, olaszországban, székesegyházát, szolgáltatások, megtekintésére, elhelyezkedése, tulajdonképpen, legnagyszerűbb, fogaskerekűvel, vendégszeretet, fagylaltoztunk, konzerválódott, városstruktúra, személyiségek, tavalyi évhez, olasz reneszánsz, kultúra egykori, irodalom igazi, humanista Petrarca, firenzei művészetek, első programunkat, szálláshelyünkre időben, hozzánk950 km-re, varázslatos panorámájú, nagypolgári palota, középkori Itália, családi kápolna, következő napon, középkori hangulatát, szinte érintetlen, NAPSÜTÖTTE TOSCANA, Olajipari Műszaki Nyugdíjasok Egyesülete, Leonardoda Vinci, Raffaello Santi, Útban Toscana, Montecattini Termébe, Másnap Firenzében, Santa Groce, Szent Kereszt, Piazza Signoria, Santa Maria, Sienei Szent Katalin, Torre Mangia, Sokunknak Siena, Ferde Torony, Campo Santo, Uffizi Képtér, Firenze Toszkána, Olasz Királyság, Siena Toszkána, Patrimonio UNESCO, Olaszországban Sienától, Towering Hill Town, Galileo Galilei, Montaioncino Empolihoz, Florence Wine, Piazza Amfiteatro, Torre Guinigi, Piazza San Michele, Giacomo Puccini, Lucca Summer Festival, Piazza Anfiteatro, MONTECATINI TERME, Montecatini Terme, Like Italy, Giro Donne Stage, Montecatini Alto, Miss Italia, Speciale Miss Italia,
Pálocska Lászlóné (#1)   2013-06-15 10:18:48
Gábor köszönöm ezt a csodás élményt !
Jól éreztem magam Toscanában !

Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Töltött dagadó recept  Facebookon kaptam  Áprilisi tréfa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó maci  Kellemes hétvégét kívánok!  Facebookon kaptam  Április 11 A költészet napja  Madarak világa.....  Pitty  Londoni szelet. Nagyon finom é...  Facebookon kaptam  Olimpiai bajnokunkat gyászolja...  Sorsunk minden fordulata  Szép estét kedves látogatóimna...  A recept az egybe sütött nyaka...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Menyecske ruha......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 11  Facebookon kaptam  Jó reggelt szép napot  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Sorsunk minden fordulata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitty  Jó reggelt szép napot  Facebookon kaptam  Ha félelemből élsz: kizársz, s...  Az Úr az én oltalmam  Facebookon kaptam  A jövő a múlt gondolataiból, s...  8053 az új fertőzött, elhunyt ...  Gyurkovics Tibor fogalmazza me...  Harmónia......  Rózsaszín kalcit kristály  Facebookon kaptam  Ozmium  Rózsa kosár  Facebookon kaptam  Zöld zafír  Lila eritrit kristály  Nagyon szép.......  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Szép estét kedves látogatóimna...  8053 az új fertőzött, elhunyt ...  Facebookon kaptam  Halhatatlanság Ekkortájt a sír...  Erzsébet és Fülöp.......  Sorsunk minden fordulata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ibolya illatos szép napot kívá...  Png kislány  Facebookon kaptam  Túrórudi szelet, le is fénykép...  Natur arany kvarckristályon  Rózsa kosár  E földön sok baj vesz körül  Lila turmalin  Kellemes délutáni pihenést  Jó kívánságom !  Aranyosi Ervin: Forog-e tovább...  Rossz döntés született  Aki azt mondja megvagyok, az n...  Helend kristály  Natur arany kvarckristályon  Szép napot kívánok Mindenkinek...  Árvai Emil versei  Ha félelemből élsz: kizársz, s...  Halhatatlanság Ekkortájt a sír...  Ozmium  Radnóti Miklós költő  Csak a szeretet szava ér az ég...  Png nő  Tavaszi csokor  Madarak világa.....  Facebookon kaptam  Levél József Attilához /Mentov...  József Attila - Anyám  Naplemente  Facebookon kaptam Krisztinától  Rózsaszín kalcit kristály  Sexy nő  Galenit ásvány  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Kellemes hétvégét kívánok!  Április 11  Kellemes hétvégét kívánok!  Szeszélyes Április  Rózsaszín kalcit kristály 
Bejegyzés Címkék
tavalyi évhez, olasz reneszánsz, kultúra egykori, irodalom igazi, humanista Petrarca, firenzei művészetek, első programunkat, szálláshelyünkre időben, hozzánk950 km-re, varázslatos panorámájú, nagypolgári palota, középkori Itália, családi kápolna, következő napon, középkori hangulatát, szinte érintetlen, gótikus templomépítészet, középkori városépítészet, gótikus Városháza, program része, környező dombokra, középkori hangulatú, dombtetőre emelt, középkori építészet, város nevezetességei, város Dómját, középkorba csöppentünk, sokak számára, ferde harangtornyáról, méltán híres, zöldellő fűvel, délután folyamán, extra szűz, híres toszkán, helyi specialitásokat, kóstoló végén, városfalakkal körbezárt, városfalon belül, különös hangulatu, középkori gazdag, híres zeneszerző, várossal ismerkedtünk, világ leggazdagabb, alkotásokat kronológikus, festészet fejlődéstörténete, művész néhány, szép toszkániai, csodálatos részeken, hegyvonulat védi, északi szelek, etruszk időszakból, egész régióban, római korból, azonos nevű, nagy idegenforgalmat, hagyomány szerint, európai pestisjárvány, város fejlődésének, középkori városstruktúra, több mint, történelem viharait, város szimbólumaivá, egyik legrégebbi, híres toszkániai, falon gyönyörű, helyiek futnak, történelmi városközpont, helyiek többsége, délutáni órákban, szieszta idején, esti órákban, város hétköznapi, sikátorszerű utcákon, piazza ovális, torony érdekessége, igazi központi, fehér márvány, háttérben álló, pici utcában, szerző olyan, fogaskerekűvel pedig, összes toszkanai, szálloda tanusított, maga neméb, vacsora során, egész világon, emberek eszébe, nagyvilági élettel, teljesen &#8222, túlkínálatnak köszönhetően, árak szolidabbak, szolgáltatások színvonala, átlagos persze, álom kategóriája, villák továbbra, éttermek különlegesek, legjobb divattervezők, első képre, jobb felső, templomépítészet, tevékenységükkel, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 102 db bejegyzés
Összes: 4091 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 422
  • e Hét: 1512
  • e Hónap: 9822
  • e Év: 157158
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.