Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Képformátumok, mindenkinek
  2015-01-13 17:00:13, kedd
 
   
 KÉPFORMÁTUMOK, MINDENKINEK


Ez a leírás informatikában kevésbé jártas olvasóknak készült a digitális képformátumokról, ezért helyenként - az érthetőség kedvéért - nem a szakszerű kifejezéseket fogom használni.

- Gizike, mentse le inkább jépégébe, úgy küldje nekem, tudja a béempé nagyon nagy helyet foglal, és betelik a mélboxom.
- Nekáromkoggyon már Józsi! Tudja, hogy nem szeretem.


Időnként hasonló párbeszédeknek lehetünk fültanúi, netán részesei. A régi szép időkben, mikor még az MS-DOS volt a menő (vagy inkább az egyetlen lehetőség), mindenki tudta, hogy mi a különbség a képformátumok között. Legalábbis akinek voltak ún. "digitalizált" képei, az biztos tudta. A digitális médiák nem igazán voltak elterjedve akkoriban, még az mpeg kódolás is gyerekcipőben volt.

Manapság ez nem egészen így van, a média és az informatika összefonódott. Már rég messze kerültünk attól a korszaktól, amikor minden CD-ROM meghajtóval szerelt gépre nagy betűkkel azt írták: multimédiás.Készítsünk képeket!

De nézzük csak, miből is áll egy digitális kép...

A számítógép képpontok (pixelek) formájában tárolja a képeket. Rengeteg - megfelelően kicsi - képpontot a szemünk egy összefüggő formának lát (1. ábra). Minden képpont másmilyen színű lehet. Persze a színek száma függ a képformátumtól, sőt, a hőskorban a monitortól ill. a grafikus kártyától is függött. Hihetetlen manapság, de létezett olyan videokártya is, mely egyszerre csak 4 színt, és maximum 640x200-as felbontást kezelt (CGA). Valamint a DOS-os korszakban az sem volt természetes, ha egy monitor színes volt (többnyire fekete-fehér monitorok léteztek, a hasonló képességekkel bíró TV-k mintájára).

De a pixelekkel még mindig nem jutottunk el a legelemibb összetevőhöz. Mindegyik képpont, további 3 kisebb pontból áll össze, az egyik adja a vörös színösszetevőt, a másik a zöldet, a harmadik pedig a kéket. Tudom, hihetetlenül hangzik, de ebből a három színből - szinte - bármilyen színt ki lehet keverni (így működnek a színes monitorok és tv-k). A három összetevő angol nyelvű rövidítéséből kialakítva már el is érkeztünk az RGB színkeveréshez. Ez egy ún. additív színkeverési mód, vagyis minél több mennyiséget keverünk a 3 színből össze, annál világosabb lesz az eredményül kapott szín. Ha mindhárom pont maximum (255) intenzitással világít, fehéret kapunk. Ha minimum (0) intenzitással, feketét. Ha festékeket keverünk, akkor éppen ellenkező színkeverést használunk, amit szubtraktívnak nevezünk. Ismerős az általános iskolai rajzóráról? :) Utóbbit használják például a nyomtatásban, de akár a festők is.Additív (RGB) és szubtraktív (CMY) színkeverési mód.
A fenti okfejtésből világossá válik, hogy általában egy digitális kép egy képpontja 3 bájtból (vagyis 24 bitből) áll. Általában, mert léteznek egyéb formátumok is, de mi most maradjunk a hagyományos, 24 bites (vagy más néven truecolor) megjelenítési/tárolás módnál. A JPEG képek (hacsak nem szürkeárnyalatosként lettek elmentve), - mely az interneten a legelterjedtebb képformátum - mind ezt a módot használják.

Számoljunk kicsit. 1 bájt piros, 1 bájt zöld és 1 bájt kék, szorozva a kép méretével képpontokban kifejezve. Tegyük fel, hogy képünk jelen esetben 2 megapixeles, mely már nagyon kicsinek számít a jelenkor digitális fényképezőihez mérve. 1600x1200 pixel közelítőleg 2 megapixel, és ez épp megfelel egy szabványos képfelbontásnak. Ha mindezt összeszorozzuk (1600x1200x3), kapunk 5,7 MB adatot. Ez nem kevés, 4 megabites internet kapcsolattal kb. 12mp letölteni, és ez még csak egy darab kép, ráadásul manapság már kicsinek mondható felbontással. Képzeljük el, hogy barátainkkal meg akarjuk osztani a nyaralásunkon készült több száz képet. Egy lassabb (mondjuk 1 megabites, netán betárcsázós "és mit eszik?") internettel rendelkező haver megőszül, mire végignézi. Arról nem is beszélve, hogy ily módon 100 kép tárolásához 600MB tárhely kell, ennyi pedig még ma sem számít kevésnek. És ha 8 megapixeles képeket veszünk alapul, akkor mindezen számokat megszorozhatjuk néggyel...
Mindehhez hozzájön az is, hogy egyre elterjedtebb a mobil internet, mely ismérve, hogy nagyon lassú, és általában erősen korlátozott a forgalmazható adatmennyiség. Barátunk biztos nem örülne, ha már egy képünkkel betelne a havi adatforgalmi kvótája (aztán mi sem örülnénk a szavainak).Az LCD monitor fizikai felépítése. Ez látjuk, ha felnagyítjuk a monitor kijelzőjét.

Na de mi a megoldás?

A megoldás valamilyen tömörített képformátum használata. Rengeteg képformátum létezik, melyeket általában a kép kiterjesztése jelez is felénk. Nézzük végig ezeket, a formátumokat. Csak az átlagember számára jelentősebbeket fogom felsorolni, ezért senki se reklamáljon, hogy mi a helyzet mondjuk a TGA-val. De kezdjük először a tömörítetlen képformátumokkal.

Tömörítetlen formátumok

BMP
A BMP kiterjesztés Windows Bitmap formátumot jelent, mely tömörítetlen (létezik tömörített változata is, de nem használják). Tehát ha ebben mentjük el a képeket, akkor kerülünk szembe a fentebb ecsetelt helyzettel. Soha ne használjuk, nem érdemes! Feleslegesen foglalunk a képpel nagy tárhelyet, és csak bosszúságot okozunk vele másoknak, de hosszú távon akár maguknak is.

RAW
A legtöbb minőségi fényképezőgépnek van olyan módja, mely ilyen RAW (nyers) formátumban menti le a képeket. Erre azért van szükség, mert a másik - a fényképezésben általánosan elterjedt formátum -, a JPG veszteségesen tárolja a képeket. Hogy mit is jelent ez, majd később kitérek rá. A RAW formátummal sem érdemes foglalkozni, hiszen - mivel mindegyik gyártó máshogy specifikálta, nem egy általános szabványról van szó, ezért csak speciális célszoftverekkel lehet megnyitni ezeket a képeket. Ráadásul a képek ilyen formában való tárolásához, hatalmas tárhely szükséges (még rengeteg egyéb információt tárol a fent említett RGB színeken kívül).

Veszteségmentes, tömörített formátumok

Ezeknek az előnye az, hogy - mint a nevük is mutatja - tömörítve tárolják a képpontokat, vagyis jó esetben sokkal kisebbek lesznek fizikailag a képek az adattárolón. Ugyanakkor megtartják a képek minőségét, vagyis a képpontok nem változnak az eredeti képhez képest.

TIF (TIFF)
Eredetileg a scanner gyártók megegyezésével született, közösen specifikált képformátum. Scannelésen kívül egy átlagember nemigen találkozik ezzel a formátummal. Annyit érdemes róla megjegyezni, hogy ha veszteségmentesen akarunk scannelni, és nincs PNG formátum (erről később), akkor ebbe mentsük a képeket. A képnéző programok szinte 100%-a képes megnyitni ezt a formátumot, és némelyik program a tömörítés algoritmusát is engedi kiválasztani (az LZW a legjobb).Látkép a Magas Tátrában. Itt érdemes fotózni. Katt a teljes képért
A lent látható kép nagyjából 2 megapixeles (1600x1200 pixel). BMP-ben 7501 KB, TIFF-ben (LZW tömörítéssel) 2886 KB, PNG-ben (max. tömörítés) 2524 KB, GIF-ben 936 KB, és végezetül JPG-ben (95-ös minőség) 606 KB.

GIF
Ez is veszteségmentes, hátránya, hogy csak maximum 256 különböző színt képes tárolni egy képben, ezért manapság főleg rajzfilmszerű megjelenítésre használják. A maximum megjeleníthető színek számából következik, hogy csak abban az esetben lesz veszteségmentes, ha a használt színek száma nem több 256-nál. Az internet hőskorában ez volt a fő képtárolási mód a weblapokon, hiszen egy képponthoz csak egy bájtra van szükség (RGB-nél ugye háromra). Hozzátartozik az is, hogy akkoriban a monitorok felbontása és minősége is jelentősen rosszabb volt, ezért ez a formátum is megfelelt az igényeknek. A GIF még manapság is ideális lehet egy olyan kép tárolásához, ami max. 256 színt tartalmaz (pl.: szürkeárnyalatos). Érdekessége még, hogy támogatja az animációt, vagyis ugyanaz a fájl több, egymást követő képet (ún. frame-t) tartalmazhat. Ha az interneten látunk egy kisebb méretű animációt, filmrészletet, mely nagyon szemcsés, valószínűleg GIF formátumban töltötték fel a weboldalra. Figyelem! Amennyiben egy fényképet (vagy egy 16,7 millió színt tartalmazó bármilyen képet) konvertálunk GIF-re, az eredmény veszteséges lesz. A veszteség viszont nem a tömörítés, hanem a konvertálás közben lép fel. Minden képnéző szoftver ismeri a formátumot.

PNG
Az eddigi legfiatalabb formátum, mely évekkel ezelőtt azért jött létre, hogy megtörje a GIF dominanciáját (ennek főleg anyagi okai voltak). Manapság az egyik legelterjedtebb formátum a JPG mellett. Előnye, hogy ez is veszteségmentes, és viszonylag jó tömörítési hatásfokkal dolgozik. Azoknak, akik veszteségmentesen szeretnék tárolni a képeiket, mindenképpen ezt a formátumot ajánlom (kivéve a profi fotósok, ők maradjanak a RAW-nál :). Természetesen felesleges, egy már előzőleg veszteséges formátumba elmentett fotót átkonvertálni ebbe, mert nem lesz jobb a minősége. Ami egyszer elveszett, már nem lehet visszahozni. De, ne ezt a formátumot használjuk arra, hogy kidekoráljuk a cikkünket, mert sokkal nagyobbak a képek, mint a veszteséges tömörített formátumokban. Viszont tökéletes lehet olyan screenshotok tárolására, melyek nem tartalmaznak képeket (pl. egy felhasználói szoftver felülete). Némelyik képkonvertáló engedi, hogy állítsuk a tömörítés hatásfokát 1-9-ig (mint a ZIP-nél), mely természetesen - veszteségmentes lévén - nem befolyásolja a minőséget.JPEG tömörítés, 10-es, 50-es és 90-es minőséggel. Katt a teljes képért.

Veszteséges, tömörített formátum

JPG (JPEG)
Konkrétan csak erről az egyről fogok beszélni, hiszen ez a legelterjedtebb, más veszteséges formátum nem is igen fordul elő (nem azt jelenti, hogy nem létezik).
Miért veszteséges? Ahhoz, hogy a tömörítés hatásfoka minél jobb legyen, a tömörítő algoritmus bizonyos pixelek színét megváltoztatja. Fontos, hogy az eredeti szín elveszik, mikor kitömörítjük (megnézzük) a képet, már a változtatott színeket kapjuk vissza. Persze jó esetben ez észrevehetetlen. A tömörített kép minősége a tömörítés hatásfokától függ. Minél jobb hatásfokot szeretnénk, annál több pixelnek változik meg egyre jelentősebb mértékben a színe. Ez az eljárás arra épül, hogy az emberi szem nem képes megkülönböztetni minden egyes pixelt, és a kis változásokat sem veszi észre. A zenetárolásban elterjedt MPEG (MP3) formátum is ugyanígy működik. Módosítja a hanghullámot a jobb tömörítési hatásfok érdekében, melyet jó esetben - a tömörítés hatásfokától függően - ugyancsak nem hallunk meg.
A JPG kép minőségét 1 és 100 között állíthatjuk a kép mentése/konverziója esetén (ez alól is van kivétel, pl. a Windows Paint nem kérdez rá a minőségre, nagyjából 95-98-as minőséggel dolgozhat). Tapasztalatom szerint a 95-ös minőségnél a legtöbb ember már nem vesz észre minőségromlást. De a legjobb, ha mindenki saját maga kikísérletezi a megfelelő minőséget. Van, aki nem mentene el semmit 100 alatt. A képméret-minőség összefüggése fordítottan arányos. Egy 90-es minőségű kép mérete, hatoda-nyolcada lehet a tömörítetlen változatnak (BMP), de egy 10-es minőségű akár a 100-ad része is lehet, persze borzalmas minőséggel.
Ezt a formátumot minden képnéző ismeri, és ezt érdemes használni, ha fotókat küldünk ismerősnek, netán feltöltünk egy képet az internetre. Sőt, fontos megjegyeznem, hogy a Windows XP-ben található Paint már képes ebben a formátumban menteni a képeket. Remélem mindenki érti a célzást...

Ne pazaroljuk feleslegesen a sávszélességet, gondoljunk a kis sávszélességgel rendelkező emberekre is (betárcsázós és mobil)!

Összefoglalom:

1. BMP-t soha ne használjunk (legfeljebb köztes formátumnak), mivel túlságosan és feleslegesen nagy méretű
2. vonalas ábráknál (pl. táblázat, szöveg, grafikon) PNG, esetleg GIF ajánlott (veszteségmentes, és a jpg-vel szemben nem "maszatolja" szét a vonalakat)
3. fotóknál elsősorban JPG ajánlott, 90-95 körüli minőséget érdemes használni

Mindenki mondja utánam hangosan:

Soha többet nem fogok képet BMP formátumban feltölteni! Soha többet nem fogok képet BMP formátumban feltölteni! Soha többet nem fogok képet BMP formátumban feltölteni! Soha többet nem fogok ... 
 
0 komment , kategória:  Tudomány - technika  
Címkék: célszoftverekkel, szürkeárnyalatos, képformátumokról, képformátumokkal, fényképezőgépnek, megkülönböztetni, veszteségmentes, legelterjedtebb, sávszélességgel, megszorozhatjuk, észrevehetetlen, képfelbontásnak, jelentősebbeket, szubtraktívnak, zenetárolásban, fényképezésben, sávszélességet, megváltoztatja, megjelenítésre, megegyezésével, párbeszédeknek, színkeveréshez, minőségromlást, nekáromkoggyon, megjeleníthető, informatikában, színösszetevőt, fényképezőihez, képformátumtól, összeszorozzuk, hozzátartozik, átkonvertálni, természetesen, kiterjesztése, megjelenítési, tapasztalatom, leírás informatikában, digitális képformátumokról, érthetőség kedvéért, szakszerű kifejezéseket, béempé nagyon, régi szép, egyetlen lehetőség, képformátumok között, biztos tudta, digitális médiák, mpeg kódolás, informatika összefonódott, számítógép képpontok, összefüggő formának, színek száma, grafikus kártyától, Windows Bitmap, Magas Tátrában, Windows Paint, Windows XP-ben,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.19. 12:11 Nyitrai: a polgárőrök részt vesznek a határvédelemben, és ezáltal jelentőse...
01.19. 12:11 Hallássérülteket is vár koncertjeire a az Óbudai Danubia Zenekar
01.19. 12:11 Africa Eco Race - Kovácsék nyerték a kamionosok versenyét, összetettben más...
01.19. 12:11 Ukrán repülő - Hazaszállították Ukrajnába az Iránban lelőtt utasszállító uk...
01.19. 12:01 Völner: a kormány szerint elfogadhatatlan, hogy az áldozatok nem kapnak kár...
01.19. 11:41 Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett a tüdőgyulladást okozó koronav...
01.19. 11:41 Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - A Liu- és a Krueger-testvérek is csapattago...
01.19. 11:31 A magyar kultúra napja - Koncertek, filmvetítések és kiállítások Fejér megy...
01.19. 11:21 Ritkán hallható műveket ad elő Miranda Liu a Pesti Vigadóban
01.19. 11:02 Líbia - Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be Berlinben a Líbia-...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Visegrádi vár......  Csend kell ahhoz  Harmónia......  A spenótról jó tudni  Facebookon kaptam  Fázós január  Az ekcéma, a pikkelysömör és a...  Dr. Székely János megyéspüspök...  Mikler Roland férfi kézilabda ...  Tündöklik  Az ekcéma, a pikkelysömör és a...  Facebookon kaptam  Az ekcéma, a pikkelysömör és a...  Marcellus Hesperus: AZ ÚR SZÍN...  Harmonia kártya után......  Kaktusztorta  Taps  Macska -egér játék......  Árpád-házi Szent Margit szűz  Szèp estét kedves látogat...  Posertube  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Csend kell ahhoz  Macska -egér játék......  Visegrádi vár......  Mancs őrjárat........  Billy a koala......  Kombucha külsőleg  Harmonia kártya után......  Már nem kételkedem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Havas rózsa  Árpád-házi Szent Margit szűz  Taps  Isten győzelmi útja  Ausztrália.....  Hallom...  Kaktusztorta  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Acadia Nemzeti Park, Maine -Eg...  Facebookon kaptam  Rózsa csokor  Ahogy telet követ tavasz  Dr. Székely János megyéspüspök...  Posertube  Az ekcéma, a pikkelysömör és a...  Kellemes délutánt kívánok  Orchidea  Facebookon kaptam Krisztina...  Szívemben él!  Hallom...  Ejnye , anyu ! ........  Tudom a célomat..............  Szép estét  EGY NŐNEK KELL, HOGY LEGYEN...  Farkasboroszlán - a méhek kedv...  Akkor vagy szép Akkor vagy sz...  Szèp napot kívánok!  Dr. Székely János megyéspüspök...  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Téli kép  Még várok rád  Facebookon kaptam  Hóember  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mai harmónia kártyám  Derűvel viselni az öregedést  Tudom a célomat..............  Téli kép  Halál  Az Atlanti-óceáni út Norvégiáb...  Szent Antal apát 01.17  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Png virág  Téli képek  Jó éjszakát kívánok, szép álmo...  Orchidea  Harmónia......  Halál  Kellemes kávézást!  Kellemes délutánt kívánok  Feloldódás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Amikor valaki autóbaleset áldo...  EGY NŐNEK KELL, HOGY LEGYEN...  Sexy nő  Akárhová  Ausztrália.....  Kislány  Alvó kutya  Készüljünk együtt testben és l...  Facebookon kaptam Krisztina... 
Bejegyzés Címkék
leírás informatikában, digitális képformátumokról, érthetőség kedvéért, szakszerű kifejezéseket, béempé nagyon, régi szép, egyetlen lehetőség, képformátumok között, biztos tudta, digitális médiák, mpeg kódolás, informatika összefonódott, számítógép képpontok, összefüggő formának, színek száma, grafikus kártyától, monitor színes, hasonló képességekkel, legelemibb összetevőhöz, egyik adja, vörös színösszetevőt, harmadik pedig, három színből, színes monitorok, három összetevő, eredményül kapott, általános iskolai, fenti okfejtésből, legelterjedtebb képformátum, módot használják, jelenkor digitális, szabványos képfelbontásnak, nyaralásunkon készült, mobil internet, forgalmazható adatmennyiség, képünkkel betelne, havi adatforgalmi, monitor kijelzőjét, megoldás valamilyen, átlagember számára, helyzet mondjuk, tömörítetlen képformátumokkal, fentebb ecsetelt, képpel nagy, legtöbb minőségi, fényképezésben általánosan, általános szabványról, képek ilyen, fent említett, képek minőségét, eredeti képhez, scanner gyártók, átlagember nemigen, képnéző programok, tömörítés algoritmusát, teljes képért, lent látható, maximum megjeleníthető, esetben lesz, használt színek, internet hőskorában, képponthoz csak, monitorok felbontása, fájl több, interneten látunk, kisebb méretű, eredmény veszteséges, veszteség viszont, konvertálás közben, eddigi legfiatalabb, egyik legelterjedtebb, formátumot ajánlom, profi fotósok, formátumot használjuk, veszteséges tömörített, felhasználói szoftver, tömörítés hatásfokát, egyről fogok, tömörítés hatásfoka, tömörítő algoritmus, eredeti szín, változtatott színeket, tömörítés hatásfokától, eljárás arra, emberi szem, zenetárolásban elterjedt, jobb tömörítési, 95-ös minőségnél, legtöbb ember, megfelelő minőséget, képméret-minőség összefüggése, 90-es minőségű, tömörítetlen változatnak, 10-es minőségű, 100-ad része, formátumot minden, formátumban menteni, jpg-vel szemben, célszoftverekkel, szürkeárnyalatos, képformátumokról, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 15 db bejegyzés
Összes: 3870 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 943
  • e Hét: 943
  • e Hónap: 48183
  • e Év: 48183
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.