Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Észak Dunántúl - Szlovákia
  2016-09-06 18:00:45, kedd
 
   
 


ÉSZAK DUNÁNTÚL - SZLOVÁKIA


Azt hinné az ember, ha csodás képződményeket, mesebeli tájakat, és elképesztő látványosságokat akar látni, messzire kell indulni. Pedig ez nem így van, kis hazánk is számtalan lenyűgöző geológiai jelenséggel, izgalmas vidékkel és elragadó nevezetességekkel büszkélkedhet. Idei szokásos Nyárvégi Kirándulásunk az elmúlt hónap végén ismét jó példa volt erre. Ezúttal a Dunántúl északi részén jártunk Szlovákiai szomszédolással.

Nem kedvezett a szerencse az indulásnál, mivel ahogy közeledtünk első célpontunk felé, eleredt az eső és sajnos egész nap nem is állt el. Első állomásunk Felcsút volt. Itt található a Makovecz Imre tervei alapján készült Pancho Aréna, ami a Puskás Ferenc Akadémiának is otthont ad. A stadionban tett látogatás után tovább utaztunk Tatára, ahol megtekintettük az Öreg-tó partján található, mocsarakkal és vízzel körülölelt sziklamagaslatra épült Tatai várat, ami ma kiemelt műemlék. Következő megállónk a MOL-LUB Kft telephelye volt, majd nosztalgialátogatás következett a volt Komáromi Kőolajipari Vállalat /KVV/ területén, ami annak idején sok kollégánk első munkahelye volt. A termelő üzemeket 1985-ben leállították, a kőolaj feldolgozás így megszűnt, a telephely jelenlegi állapotát autóbuszból tekintettük meg. Komárom következett. Komárom több mint az erődök városa, hisz 17 évszázados fürdőkultúrája és gyógyfürdője rendkívül kedvelt a külföldi turisták és a környékbeli fürdőzni vágyók körében. A komáromi erődök Közép-Európa legnagyobb, épen fennmaradt, újkori erődjei. A szlovák-magyar határ mentén található Komárno és Komárom erődrendszere szerepel az UNESCO Világörökség Várományosok listáján. Programunkban az építészeti és katonai szempontból is remekmű, a komáromi erődrendszer legnagyobb létesítménye, a monumentális méretű Monostori erőd meglátogatása szerepelt, amit a ,,Duna Gibraltájának" is neveznek. Az erőd megtekintése után szálláshelyünkre utaztunk, ami a helyi Gyógyfürdő közvetlen szomszédságában volt, és a fürdő területére saját bejárattal rendelkezett. A közvetlen kapcsolat által a gyógyfürdő összes létesítménye elérhető volt, amelynek a szolgáltatásait napközben korlátlan alkalommal vehettük igénybe.

Másnap már ragyogó időben indultunk a Felvidékre, Szlovákiába. Észak-Komárom belvárosában könnyed séta keretében megcsodálhattuk a történelmi városközpontot, a régi polgárházakat, a főbb látnivalókat: a Klapka téren a Városháza épületét és a tér közepén álló Klapka György tábornok szobrát, aki a komáromi vár védőjeként szerzett elévülhetetlen érdemeket; a főtéren található, a város egyik legrégibb emlékének számító Szentháromság szobrot, amit a várost sújtó katasztrófák és háborúk emlékére emeltek; a Szent András templomot, a Duna Menti Múzeumot Jókai Mór szobrával és az Európa udvart. A város jeles szülöttei: Jókai Mór és Lehár Ferenc. Ezután továbbutaztunk Ógyallára, ahol megtekintettük a Csillagvizsgálót és a Feszty kastélyt. A város szülötte Feszty Árpád, a felújított, a magyar honfoglalást ábrázoló hatalmas Magyarok bejövetele körkép festője. Tovább utazva Martos településre az 1975-ben megnyitott falumúzeumot tekintettük meg, majd a nemzetközi hírű Neszmélyi Hiltop borászatot kerestük fel, ami az ország egyik legnagyobb reduktiv pincészete, ahol vacsorával egybekötött borkóstoláson vehettünk részt és egyben a borkészítés technológiai folyamatába nyerhettünk bepillantást.

Következő nap Bábolnára buszoztunk. A település a lótenyésztéséről és a mezőgazdaságáról méltán híres. A bábolnai versenylovak nem csak Magyarországon, de az európai pályákon is kiváló eredményekkel öregbítették a ménes hírnevét. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok látogatása során lehetőségünk volt a Lovasmúzeum, a Ménesudvar, a Lovarda és a Kocsimúzeum megtekintésére is. Ezt követően győri séta következett a belvárosban. Győr Magyarország hatodik legnagyobb városa. Sétánkat a neobarokk stílusban épült Városháza elől kezdtük, amely a város legforgalmasabb pontján, a kelet-nyugati és az észak-déli tengely metszéspontján található. A Győri belváros jelentős része sétálóutcaként működik, szebbnél szebb épületekkel és üzletekkel. A város legnagyobb sétálóutcáján, a Baross úton végighaladva, az egykori Fehérvári-kapu és a fölé épült tűztoronyt érintve megcsodálhattuk a Széchényi teret, a Bazilikát, a Püspöki székesegyházat és Győr sok más turisztikai látványosságát.

Utolsó nap ellátogattunk Pannonhalmára. Pannonhalma legnevezetesebb intézménye a Pannonhalmi Bencés Főapátság. A Bazilika és az Altemplom megtekintése után megtekintettük a 400.000 kötetes könyvgyűjteményt őrző igen értékes Könyvtárat, és a Levéltárat, amelynek két legértékesebb darabja a Pannonhalmi és a Tihanyi apátságok alapítólevele. Innen a Bakonyon keresztül Zircen a ,,Bakony fővárosá"-ban megállva tovább utaztunk Veszprémbe. Zircen az Apátsági templom és a könyvtárat tekintettük meg. Veszprémben az Óváros térről, ahol a Városháza is található, a várnegyed felé vettük utunkat. Szinte mindenki járt már ezen a részen, a Vár biztosan mindenkinek biztosan szép emlékei között is szerepel, sok kollégánk végezte itt tanulmányait is, de Veszprém nem képzelhető el anélkül, hogy ha erre jár, ne keresse fel újra. A Szent Mihály székesegyház Gizella királyné ereklyéjével, a Szentháromság tér a Szentháromság oszloppal, Gizella kápolna a Várkúttal, a Várhegy Szent István és Gizella királyné szobrával és a ragyogó panorámával mindennél többet mond. A várlátogatás után a város legnyugodtabb és legcsaládiasabb kornyékén, a Jeruzsálem hegyen egy kisvendéglőben igen finom és ízletes ebéddel fejeztük be a napot.

Négy felejthetetlen nap után kissé elfáradva, de rengeteg új élménnyel gazdagodva, jó kedvűen indultunk haza. Az igen gazdag program, a történelmi, művészeti és kulturális bőség és sokszínűség, és az idilli környezet mind kellemessé tették ezt a néhány napot.


Link
Dvihally Károlyné/Oszuskó Sarolta/Sári néni: KOMÁROM


A Duna két partján
Fekszik két szép város.
Kettő van belőle,
Pedig csak egy város.

A trianoni átok
Miránk is lesújtott,
Ami egy volt egykor
Rögtön ketté válott.

Két ország városa lett
Egy-egy fele,
Szívünk azért
Csak egynek képzelte.

Egyikben születtem,
A másikban most élek,
Úgy,hogy a két partra
Mindig fájón nézek.

De jó lenne ha már
Végre eggyé válna!
S a Duna két partján
Mindenki,boldogan sétálna!

/Dvihally Károlyné Sári néni egy Ismerősöm általános iskolai matematika tanárának verse/PANCHO ARÉNA - PUSKÁS FERENC AKADÉMIA


Videó

Pancho Aréna

LinkKépek
TATA


Videó

Tata - légi videó 2012

LinkKépek
KOMÁROM


Videó

Happy Komárom

LinkKépek
ÉSZAK KOMÁROM


Videó

Észak Komárom

LinkKépek


ÓGYALLA (Hurbanovo)


Videó

Feszty Árpád nyomában

LinkKépek


MARTOS (Martovce)


Videó

LinkKépekNESZMÉLY


Videó

A neszmélyi borvidék - dunai panoráma, Borút

Link


Neszmély, Melegeshegy, Hilltop szőlőbirtok - 2016

Link


Neszmély Hilltop

LinkKépek

BÁBOLNA


Videó


Bábolna Rt.

Link


Bábolna 2016

LinkKépek


GYŐR


Videó


Győr, Hungary

Link


Szeretem Győrt!

LinkKépek
PANNONHALMA


Videó


Pannonhalmi Bencés Főapátság

Link


Pannonhalma - ezer év jelen idő

LinkKépekZIRC


Videó

Zirc

Link


Zirc - Lenyűgöző látvány a zirci apátságban

LinkKépek
VESZPRÉM


Videó

Veszprém

LinkKépek


Képgaléria /összes kép/

A Képtár az első képre kattintva indul, utána egyesével váltható, vagy a jobb felső részben a Vetítés jellel automatikus! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges, mivel ennek hiányában a Szolgáltató megtagadhatja a hozzáférést.

A blogbejegyzés képei jobb klikkel képernyő méretben is láthatók!

Link 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Címkék: mezőgazdaságáról, lótenyésztéséről, szálláshelyünkre, sziklamagaslatra, csillagvizsgálót, látványosságokat, könyvgyűjteményt, bejelentkezéshez, szomszédságában, szomszédolással, legcsaládiasabb, legnevezetesebb, megcsodálhattuk, legforgalmasabb, szolgáltatásait, kisvendéglőben, felejthetetlen, megtekintettük, fürdőkultúrája, megtekintésére, metszéspontján, székesegyházat, magyarországon, elévülhetetlen, továbbutaztunk, látványosságát, városközpontot, sétálóutcaként, képződményeket, blogbejegyzés, szentháromság, pannonhalmára, erődrendszere, meglátogatása, eredményekkel, gibraltájának, elmúlt hónap, stadionban tett, volt Komáromi, termelő üzemeket, kőolaj feldolgozás, telephely jelenlegi, erődök városa, külföldi turisták, környékbeli fürdőzni, komáromi erődök, szlovák-magyar határ, komáromi erődrendszer, monumentális méretű, erőd megtekintése, helyi Gyógyfürdő, fürdő területére, Észak Dunántúl, ÉSZAK DUNÁNTÚL, Nyárvégi Kirándulásunk, Makovecz Imre, Pancho Aréna, Puskás Ferenc Akadémiának, MOL-LUB Kft, Komáromi Kőolajipari Vállalat, UNESCO Világörökség Várományosok, Duna Gibraltájának”, Klapka György, Szent András, Duna Menti Múzeumot Jókai Mór, Jókai Mór, Lehár Ferenc, Feszty Árpád, Neszmélyi Hiltop, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, Győr Magyarország, Pannonhalmi Bencés Főapátság, Szent Mihály, Várhegy Szent István, Dvihally Károlyné, Oszuskó Sarolta, Dvihally Károlyné Sári, PANCHO ARÉNA, PUSKÁS FERENC AKADÉMIA, Happy Komárom, ÉSZAK KOMÁROM, Észak Komárom, Neszmély Hilltop, Bábolna Rt, Szeretem Győrt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.28. 21:43 Koronavírus - Sürgős forrásokkal segítik a rászorulók élelmiszer-vásárlását...
03.28. 21:33 Koronavírus - Trump három amerikai állam karanténjára készül, New Yorkban e...
03.28. 21:33 Koronavírus - Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
03.28. 21:13 Koronavírus - Franciaországban kétezer fölé emelkedett a halottak száma
03.28. 21:13 Koronavírus - Spanyol kormányfő: a nem létfontosságú ágazatok leállnak két ...
03.28. 21:03 Koronavírus - Nem szervezik meg a honvédelmi táborokat
03.28. 21:03 Koronavírus - Katonák is segítik a kijárási korlátozás betartását
03.28. 20:43 Egy órára lekapcsolták Budapest díszkivilágítását a Föld órája akcióhoz csa...
03.28. 20:43 Koronavírus - A Normafa mellőzését kéri a park igazgatója
03.28. 20:32 Volt egy telitalálatos szelvény az ötös lottón
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Képes üzenet !  Facebookon kaptam  Tulipánok  Balassi Bálint versei  Útravaló – 2020. március...  Facebookon kaptam  Hetvenöt év. Körülbelül ennyit...  Szép Ernő idézet  Tudjátok Ti is.......  Tavaszi csokor kalappal  Szép délutánt!  Mi ad erőt akkor, amikor az él...  Vásárlási korlátozás  Hervadó virágszál . . .  Ördög-puli  A legrosszabb állapot  Nő az ablaknál  A virágok szavak nélkül beszél...  Csak , mert nem mondunk ki dol...  Szép francia kép  Tavaszi kép  Szép Ernő idézet  Kijárási korlátozás  Óraátállítás.....  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Edzés  Útravaló – 2020. március...  A látszat csal  A látszat csal  Kellemes kávézást  Edzés  Látogatóimnak, szeretettel.......  A legrosszabb állapot  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vigyázzunk egymásra ! ......  Mai harmónia kártyám  Vihogó zebrák  Tavaszi kép  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  A tavasz a kedvenc évszakom  A Te szavad lélek és élet  Kellemes teázást!  Adjatok, adjatok!  Virág pillangókkal  Tartsunk ki az imádságban... 0...  Apostoli hitvallás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vásárlási korlátozás  Tavaszi virágok  Kökény  Piros rózsa  Piros rózsa  Vigyázzunk egymásra!  Maradjatok otthon.......  Facebookon kaptam  Ferenc pápa „Urbi et Orb...  Edzés  A nap gondolata  4. nagyböjti hét szombat esti ...  4. nagyböjti hét szombat  Facebookon kaptam  Ezüst párák fátyolában álmodó ...  Tulipánok  Tulipánok  Harmónia......  A tavasz a kedvenc évszakom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szombattalan szombat - Háromsz...  Kellemes délutánt kívánok  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Facebookon kaptam  Szép estét  Kellemes kávézást  Korlátozást rendelnek el Magya...  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Élj úgy........  Kellemes délutánt ! ..........  Látogatóimnak, szeretettel.......  Orchidea  Képes üzenet !  Képes üzenet !  Korlátozást rendelnek el Magya...  Facebookon kaptam  Vigyázzatok magatokra ! .........  Ferenc pápa rendkívüli Urbi et...  A virágok szavak nélkül beszél...  Adjatok, adjatok!  Boldogsághoz vezető út  Kellemes kávézást!  Megpróbáltatás  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
elmúlt hónap, stadionban tett, volt Komáromi, termelő üzemeket, kőolaj feldolgozás, telephely jelenlegi, erődök városa, külföldi turisták, környékbeli fürdőzni, komáromi erődök, szlovák-magyar határ, komáromi erődrendszer, monumentális méretű, erőd megtekintése, helyi Gyógyfürdő, fürdő területére, közvetlen kapcsolat, gyógyfürdő összes, szolgáltatásait napközben, történelmi városközpontot, régi polgárházakat, főbb látnivalókat, főtéren található, város egyik, várost sújtó, város jeles, város szülötte, magyar honfoglalást, 1975-ben megnyitott, nemzetközi hírű, ország egyik, borkészítés technológiai, mezőgazdaságáról méltán, bábolnai versenylovak, európai pályákon, ménes hírnevét, neobarokk stílusban, város legforgalmasabb, észak-déli tengely, város legnagyobb, egykori Fehérvári-kapu, fölé épült, könyvtárat tekintettük, várnegyed felé, ragyogó panorámával, várlátogatás után, város legnyugodtabb, kisvendéglőben igen, igen gazdag, idilli környezet, néhány napot, trianoni átok, volt egykor, másikban most, neszmélyi borvidék, zirci apátságban, első képre, jobb felső, bejelentkezéshez regisztráció, blogbejegyzés képei, mezőgazdaságáról, lótenyésztéséről, szálláshelyünkre, sziklamagaslatra, csillagvizsgálót, látványosságokat, könyvgyűjteményt, bejelentkezéshez, szomszédságában, szomszédolással, legcsaládiasabb, legnevezetesebb, megcsodálhattuk, legforgalmasabb, szolgáltatásait, kisvendéglőben, felejthetetlen, megtekintettük, fürdőkultúrája, megtekintésére, metszéspontján, székesegyházat, magyarországon, elévülhetetlen, továbbutaztunk, látványosságát, városközpontot, sétálóutcaként, képződményeket, blogbejegyzés, szentháromság, pannonhalmára, erődrendszere, meglátogatása, eredményekkel, gibraltájának, ellátogattunk, polgárházakat, , ,
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 70 db bejegyzés
Összes: 3911 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 196
  • e Hét: 196
  • e Hónap: 46503
  • e Év: 166316
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.