Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Oltás, szemzés
  2017-03-01 18:46:13, szerda
 
   
 
OLTÁS, SZEMZÉS - nemcsak kertbarátoknak!


Alig néhány napja odakint még reménytelenül hideg volt, zúzmarás volt minden és napot alig láttunk. Az egyetlen biztató jel, hogy amikor néhány napja beléptem a virágboltba - hideg ide vagy oda - megcsapott a tavaszillat, az a semmivel sem összekeverhető, mámorító csoda. Tulipán, jácint, nárcisz illatkeverék, harsányan pompázó színek. Miután hosszasan élveztem a váratlan találkozást, az eladó érdeklődött, hogy akkor most választok, vagy gondolkodok, de csak annyit tudtam mondani, hogy egyiket sem, egyelőre élvezem ezt az illatáradatot. Egyre többször emlegetjük, hogy "helló tavasz, várunk!" De most már úgy látszik, csak néhány nap és újra itt a tavasz.

Szép tavaszi napok jönnek, 20-25°C, szikrázó napsütés. Szépen süt majd a nap, kiülhetsz a nyitott teraszra, abba a nagyon kényelmes kerti székbe.

Elégedetten csodálod a kertedet, a frissen vágott pázsit zöldell, harmatos. Minden növény, virág egységben van a kerttel, minden részlet a kerti tavon keresztül a kis szökőkútig a béke szigete, a megtestesült harmónia. Igazán elfejted minden bajod ebben a megnyugtató környezetben. Kipihent vagy és feltöltődött.

Nem tudsz betelni a kerttel...

Élvezed, hogy kinyílt az élettered, örülsz annak, hogy idén már lesz néhány szem őszibarack a fán, örülsz az egy szem diónak a kis diófádon, örülsz annak, hogy a gyerekek reggelente szemezgetik az epret és a málnát, örülsz a nyíló rózsáidnak és az illatozó violáknak, levenduláknak, és boldogan és büszkén hozod be a kertből a napi 3-4 szem saját, édes paradicsomot.

Tavasszal végre langyos a szél, a levegő megtelik a föld és a nyíló virágok illatának a keverékével, ez maga az élet illata. Ilyenkor az ember nyújtózik egyet és vérében érzi, menni kell, közelről kiélvezni a felengedett föld jótékony leheletét.Engedjünk a kikelet csábításának, vegyük nyakunkba a kertet, segítsünk növényeinknek is kiszabadulni a tél fogságából.

Talán sokaknál kevésbé ismert az oltás és szemzés ismerete, így az alábbiakban kizárólag ennek igyekszem eleget tenni. A szemzés viszonylag könnyen elsajátítható, gyakran alkalmazott ivartalan szaporítási módszer. Az oltás és a szemzés precíz végrehajtása a magasabb szintű kertészeti gyakorlatok közé tartozik. Az éles kacor kezeléséhez ugyanis már kevés az elméleti tudás, ügyességre, bátorságra is szükség van.

A néphit Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, március 25-ét tekinti alkalmasnak a gyümölcsfák oltására és szemzéséreFÁS NÖVÉNYEK OLTÁSA
/ Egy film, amiből többet tanulhatsz, mint akárhány leírásból, nem feleslegesen tudományos, viszont alapos, részletes, átfogó. Az egyetlen igazán hasznos oltásról szóló kisfilm. A videó bemutatja az oltási szemzési módokat, és azok gyakorlati megvalósítását./

Link
SZEMZÉS A GYÜMÖLCSÖSKERTBEN


A szemzés viszonylag könnyen elsajátítható, gyakran alkalmazott ivartalan szaporítási módszer. Ennél egy meghatározott kis szövetcsoportot ültetünk át a kiszemelt alanyba. Ezt követően a sejtek gyorsan osztódva minden szempontból az anyanövény tulajdonságaival megegyező növényegyedet hoznak létre.

Tudnunk kell, hogy csak származásilag és rendszertanilag egymáshoz közel álló gyümölcsfajok szövetei forrnak össze. A kajszi például szemezhető vörös és besztercei szilvára, mirobalánra, sőt kökényre is. Az őszibaracknak egyaránt jó alanya az édes és a keserű mandula.
Célszerű szemzésre felhasználni a vadalma- és a vadkörtemagoncot, valamint a meggyből kikelt magoncokat is. A szemzés nagy előnye, hogy sikertelenség esetén megismételhető. A szemzést július közepétől szeptember közepéig végezzük. Az ilyenkor végzett szemzést alvószemzésnek nevezzük, mivel az alanyba ültetett szemek megerednek ugyan, de nem hajtanak ki, alva maradnak a következő tavaszig. A magoncok a művelet előtt némi előkészítést igényelnek.

A szemet a gyökérnyakba célszerű berakni, ezért az alanynak ezt a részét kell az esetleges oldalhajtásoktól és levelektől megtisztogatni. Az eredés annál jobb lesz, minél életerősebb az alany. Ha élénk a nedvkeringés, az alany héja könnyen felválik, és a szem zavar nélkül behelyezhető. A nedvkeringést száraz időben öntözéssel serkentjük. Az idősebb fák koronahajtásait is beszemezhetjük.

A szemzéshez szemzőhajtást használunk. Ezt félfás állapotban szedjük. Azt, hogy megfelelő-e a hajtás érettsége, ki kell próbálni - hajlításra kissé roppannia kell és a levelek hónaljában lévő szemeknek már jól kell látszaniuk. A teljes hosszúságú hajtás középső harmadáról kell a szemet venni. Az első és felső fejletlen szemek ugyanis nem alkalmasak erre a célra. A leszedett hajtásról a leveleket úgy vágjuk le, hogy körülbelül 1 cm-es csonkjuk a hajtáson maradjon. Ha több szemzőhajtást is szedünk, akkor azokat burkoljuk nedves újságpapírba, a köteget pedig műanyag zacskóba téve védjük a kiszáradástól.

Hűtőszekrényben a szemzőhajtások akár egy hétig is károsodás nélkül tárolhatók. A szemzés csak jó éles, tiszta késsel végezve lehet eredményes. Az előkészített alanyon először egy T alakú bemetszést készítünk, majd kétoldalt a héjat felhajtjuk. Ezután a szemzőhajtást bal kézbe fogjuk, úgy, hogy a hajtás csúcsa felénk essen, és egyetlen biztos késhúzással kimetszünk egy szempajzsot. A szemet tehát úgy vágjuk le, hogy felette és alatta legalább egy-egy centiméteres héj maradjon, s a szem alatt lévő farész hártya vékonyságú legyen. Nem szabad a vágást részletekben végezni, mert akkor a szem nem ered meg. A szempajzsot úgy toljuk a T alakú nyílásba, hogy maga a szem a T vízszintes szára alá kerüljön.

Minél gyorsabban végezzük el a műveletet, annál biztosabb lesz az eredés. A szem behelyezése után kötözőanyaggal simán és szorosan az egész sebfelületet bekötözzük. Kötözőanyagként műanyag zacskóból vágott 1 cm széles szalagot is használhatunk. A kötözés célja az, hogy a sebfelület kiszáradását megakadályozzuk. Arról, hogy sikerült-e a szemzés, 6-8 nap múlva győződhetünk meg. Ha a levélnyél csonkja könnyed nyomásra leválik és a szem már kissé duzzad, a szemzés sikerült Ha azonban a levélnyél barnul és a szemre rászárad, akkor a munkánk nem volt sikeres. A megeredt szemzés alanya ősszel tovább vastagodik. Hogy a kötés az alanyba ne vágjon be, a megeredt szemzések kötését vágjuk fel. A megeredt alvószemzés tavasszal, a nedvkeringés indulásakor kihajt.T SZEMZÉS, CHIP szemzés


Fás növények szaporításánál a szemzést használják a legnagyobb arányban, mivel gyors és egyszerű módszer. Rendkívül eredményes, a legnagyobb szaporítási arányt adja. A szemzéshez egy, vagy két éves alanycsemetéket neveljünk, de idősebb fák hajtásaiba, egy - két éves vesszőibe is lehet szemezni.

Akkor szemezzünk, amikor az alany adja a héját, vagyis április közepétől szeptember közepéig. Június elején már az azévi hajtásokon is találunk érett nyári rügyeket. A tavaszi, nyár eleji szemek még abban az évben kihajtanak, ők a hajtószemek. Minél későbbi a szemzés, annál rövidebb a hajtás vegetációs ideje, és egyre gyengébb a hajtás-növekedés. A túl kései hajtások már nem biztos, hogy beérnek, és a fagyérzékeny fajok könnyen elfagynak. Június elmúltával már hajtószemzést nem érdemes elvégezni (pl. rózsa, őszibarack), esetükben ajánlatos az alvószemzés.


Hónap . . . . . . . Szemzés . . . . . . . . Kihajtás . . . . . . . . . . Nemes rügy származás

Március . . . . . rügylapozás .. . . . . . hajtó szemzés . . . . . hűtőben tárolt
Április . . . . . . . chip szemzés . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .oltóvessző

Május . . . . . . . rügylapozás, . . . . . . hajtó szemzés . . . . . . szemzőhajtás
Június . . . . . . . . chip szemzés
. . . . . . . . . . . . . T szemzés

Július . . . . . . . . T szemzés . . . . . . . . hajtó-, alvó szemzés. . szemzőhajtás
Augusztus . . . . Ablakos szemzés
. . . . . . . . . . . . . Sípolás
. . . . . . . . . . . . . Vesszős szemzés

Szeptember . . .chip szemzés . . . . . . . alvó szemzés . . . . . . .szemzőhajtás


Lássuk képekben hogyan is történik mindez

T SZEMZÉS KÉPEKBEN:A T szárának vízszintes, függőleges megvágása, háncslapok szétnyitása:
Szempajzs kivágása:
Szempajzs metszfelülete, szempajzs becsúsztatása a résbe:
Szempajzs becsúsztatva, kötözés:

Bármelyik oltási módot választjuk, a szerszámokat fertőtlenítsük, mielőtt megkezdenék a munkát. Egy esetleges fertőzés tönkre teheti a munkánkat, és a nehezen beszerzett "nemes"-t kidobhatjuk. A fertőtlenítésre alkalmas a háztartásban található fertőtlenítőszerek bármelyike.


CHIP SZEMZÉS KÉPEKBEN


Előnye, hogy bármikor végezhető, függetlenül, hogy az alany adja-e a héját.


Az alanyon ejtett vágás oldalnézetből és szemből és a szempajzs:
Szempajzs
Szempajzs beillesztése, kötözése, a kötözött és már kihajtott szem


Pajzsos, ablakos szemzés

LinkZöldoltás

LinkRózsa szemzése

Link


Forrás:

Link


 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Címkék: oldalhajtásoktól, vadkörtemagoncot, tulajdonságaival, nvnyekszaporodsa, koronahajtásait, alanycsemetéket, megakadályozzuk, hűtőszekrényben, kötözőanyagként, fertőtlenítésre, rendszertanilag, szövetcsoportot, szemzőhajtások, beszemezhetjük, fertőtlenítsük, kötözőanyaggal, szaporításánál, kertbarátoknak, megtisztogatni, összekeverhető, megvalósítását, megismételhető, alvószemzésnek, levenduláknak, gyümölcsfajok, reménytelenül, kiszáradástól, őszibaracknak, szemzőhajtást, használhatunk, slidesharecdn, származásilag, elsajátítható, metszfelülete, becsúsztatása, sikertelenség, egyetlen biztató, váratlan találkozást, eladó érdeklődött, nyitott teraszra, nagyon kényelmes, frissen vágott, kerti tavon, béke szigete, megtestesült harmónia, megnyugtató környezetben, gyerekek reggelente, nyíló rózsáidnak, illatozó violáknak, levegő megtelik, nyíló virágok, élet illata, Gyümölcsoltó Boldogasszony, NÖVÉNYEK OLTÁSA, SZEMZÉS GYÜMÖLCSÖSKERTBEN, SZEMZÉS KÉPEKBEN, CHIP SZEMZÉS KÉPEKBEN,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
10.24. 07:20 Devizapiac - Vegyesen alakult a forint árfolyama
10.24. 07:05 Republikánusok szerint hazugság, hogy Trump ellenszolgáltatást kért az Ukra...
10.24. 07:04 Még mindig több mint egymillió gépjárművet érint az év végi kgfb-kampány
10.24. 07:04 A tavalyi zárszámadásról tárgyal a Ház
10.24. 07:04 A Facebook elnök-vezérigazgatója kitart a cég Libra nevű kriptovalutájának ...
10.24. 07:04 GKI: negatív irányú trendfordulóhoz érkezett a lakáspiac
10.24. 07:03 TOTÓ-eredmények
10.23. 23:22 Bécsi tenisztorna - Fucsovics a nyolcaddöntőben búcsúzott
10.23. 22:42 Több ezer futó és olimpikonok sora a Kolonics György Emlékfutáson
10.23. 21:51 Női kosárlabda EK - Vereségek Spanyolországban
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
Kicsi Kati szerelme és 1956  Jó éjszakát  Sose feledd  Facebookon kaptam  Az ’56-os forradalom és ...  Balatonfüred ősszel is gyönyör...  Png nő  2. 1956-tal kapcsolatban ideje...  Png virág  Isten békessége  Szép estét  Jó éjszakát  Gyerekek őszi képeken  Png rózsa  Vidám, szép napot  Ciróka hiány  Szép estét  Örökkévalóság  Facebookon kaptam  Vidám, szép napot  Aztán a kert - Kettőszázkilenc...  Névnapi üdvözlet  Gyerekek őszi képeken  Nő őszi levelekkel  Jöjj térj meg Jézushoz, Add né...  Őszi kép  Facebookon kaptam Krisztina...  Vidám, szép napot  8. Az én 1956-om, és titkosszo...  Szívünk maga a Fény. A Fény ma...  Isten békessége  Szèp napot kívánok!  A belül hordott haza - Kétszáz...  Örökkévalóság  Szèp estét kedves látogat...  Egy fény gyúlt a mennyből.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Mikor már nincs hová menni  Házi botox  Csak Jézus  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Holnap  Igazság tava  Aranyosi Ervin: Ne keseregj!  Szèp estét  Jó éjszakát  Kisfiú  Igazi lelki imádság  Facebookon kaptam  Keresztutak  Bármilyen utat...  Mosolygós szép napot  Isten békessége  Ciróka hiány  Harmónia......  Kicsi Kati szerelme és 1956  Esti kép  Facebookon kaptam  1882. október 22-én Budapesten...  Ciróka hiány  Facebookon kaptam  Aki egyszer ráérez  Naplemente  Rossz dolog  Cél és ügy  Hazugság, igazság, gonoszság  Egy kirándulás emléke  Seregély István rövid elmélked...  Szent II. János Pál pápa emlék...  Szèp estét kedves látogat...  Pünkösdi ima  Lelkünkben gyújts pici gyertyá...  1956-os forradalomra emlékezün...  Templommegáldás Zalaboldogfán  Kisfiú  Facebookon kaptam  Szőlő  Váci Mihály Ha itt nem találsz...  Déli napsütés  Emlékezés Kinizsi Pálra  Tetovált kar - japán  Bármilyen utat...  Facebookon kaptam  Isten békessége  Szívünk maga a Fény. A Fény ma...  29. évközi hét kedd 10.22  Szép új hetet  Bognár Barnabás versei  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Őszi csendélet  Jó reggelt , szép napot  Az ’56-os forradalom és ...  A sírokra krizantémok zokognak  Esti kép  Facebookon kaptam  Vidám, szép napot  Balatonfüred ősszel is gyönyör... 
Bejegyzés Címkék
egyetlen biztató, váratlan találkozást, eladó érdeklődött, nyitott teraszra, nagyon kényelmes, frissen vágott, kerti tavon, béke szigete, megtestesült harmónia, megnyugtató környezetben, gyerekek reggelente, nyíló rózsáidnak, illatozó violáknak, levegő megtelik, nyíló virágok, élet illata, ember nyújtózik, felengedett föld, kikelet csábításának, alábbiakban kizárólag, szemzés viszonylag, szemzés precíz, magasabb szintű, éles kacor, elméleti tudás, néphit Gyümölcsoltó, gyümölcsfák oltására, egyetlen igazán, videó bemutatja, oltási szemzési, kiszemelt alanyba, sejtek gyorsan, anyanövény tulajdonságaival, kajszi például, őszibaracknak egyaránt, keserű mandula, meggyből kikelt, szemzés nagy, szemzést július, ilyenkor végzett, alanyba ültetett, következő tavaszig, művelet előtt, gyökérnyakba célszerű, részét kell, esetleges oldalhajtásoktól, eredés annál, alany héja, szem zavar, nedvkeringést száraz, szemzéshez szemzőhajtást, hajtás érettsége, levelek hónaljában, teljes hosszúságú, szemet venni, leszedett hajtásról, hajtáson maradjon, köteget pedig, szemzőhajtások akár, szemzés csak, előkészített alanyon, héjat felhajtjuk, hajtás csúcsa, szemet tehát, szem alatt, vágást részletekben, szem behelyezése, egész sebfelületet, kötözés célja, sebfelület kiszáradását, levélnyél csonkja, szemzés sikerült, levélnyél barnul, szemre rászárad, megeredt szemzés, megeredt szemzések, megeredt alvószemzés, nedvkeringés indulásakor, szemzést használják, legnagyobb arányban, legnagyobb szaporítási, azévi hajtásokon, évben kihajtanak, hajtás vegetációs, fagyérzékeny fajok, szerszámokat fertőtlenítsük, esetleges fertőzés, nehezen beszerzett, fertőtlenítésre alkalmas, háztartásban található, alany adja-e, alanyon ejtett, oldalhajtásoktól, vadkörtemagoncot, tulajdonságaival, nvnyekszaporodsa, koronahajtásait, alanycsemetéket, megakadályozzuk, hűtőszekrényben, kötözőanyagként, , ,
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 219 db bejegyzés
Összes: 3855 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 256
  • e Hét: 3234
  • e Hónap: 24722
  • e Év: 343897
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.