Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
XVI. Benedek pápa 90 éves
  2017-04-16 22:45:32, vasárnap
 
 







XVI. BENEDEK PÁPA 90 ÉVES


XVI. Benedek nyugalmazott pápa (Marktl, Bajorország, Németország, 1927. április 16. -) ma április 16-án kilencvenéves, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje. Az idős pápa 2013. február 11-én jelentette be, hogy a hónap végén lemond tisztségéről, döntését azzal indokolta, hogy elfáradt, nem bírja tovább a hivatal ellátásával járó terheket. Római pápa lemondására az évszázadok során igen ritkán került sor.


MTVA-PORTRÉ

Joseph Alois Ratzinger a felső-bajorországi Marktl am Innben született 1927-ben, nagyszombat napján, s mélységesen vallásos szülei még aznap megkereszteltették. Kamaszéveit a Salzburghoz közeli Traunsteinben töltötte, itt kezdett latinul és görögül tanulni, s itt iratkozott be 1939-ben a kisszemináriumba. A család mély ellenszenvvel viseltetett a nemzetiszocialista rendszerrel szemben, de semmit sem tehetett az ellen, hogy Josephet és testvérét tizennegyedik életévük betöltése után besorozzák a Hitlerjugendbe. Ratzingert tizenhat éves korában a légelhárítókhoz, a München melletti BMW gyár védelmére, később Magyarországra vezényelték. A hadseregből dezertált, rövid időre hadifogságba esett, majd 1945 júniusában bátyjával, Georggal együtt hazatért.

1946-tól filozófiát és teológiát tanult Freisingben és a müncheni egyetemen. Testvérével együtt 1951. június 29-én szentelték pappá, két évvel később Isten népe és háza Szent Ágoston egyháztanában című disszertációjával teológiai doktorátusi címet szerzett, 1957-ben Szent Bonaventura történetteológiájáról írt dolgozatával habilitált. Freisingben, majd a bonni, a münsteri és a tübingeni egyetemen tanított dogmatikát és teológiát. 1962 és 1965 között a kölni érsek teológiai tanácsadójaként részt vett a II. Vatikáni Zsinaton, 1972-ben egyik alapítója volt a befolyásos Communio című teológiai folyóiratnak. Ekkor még a reformerek közé számított, de nézetei - jóllehet a zsinat tanításai mellett mindig kitartott - egyre konzervatívabbá válták. Az egyházi hierarchiában egyre magasabbra jutott: 1977-ben VI. Pál pápa München és Freising érsekévé nevezte ki és bíborossá kreálta.

1981-ben II. János Pál pápa az egyházi tanítóhivatal, a vatikáni Hittani Doktrínák Szent Kongregációjának prefektusává nevezte ki a konzervatív nézeteiről ismert Ratzingert, aki aztán huszonnégy éven át vezette rendkívüli szigorral az egyik legbefolyásosabb vatikáni szervezetet. Ezzel egyidejűleg a Nemzetközi Teológiai Tanács és a Pápai Biblikus Tanács elnöke is volt. 1986 és 1992 között ellátta a Katolikus Egyház Katekizmusát összeállító pápai bizottság elnöki teendőit, ő terjesztette II. János Pál pápa elé a több mint 900 oldalas Új Katekizmust. 2004-ben ugyancsak az ő vezetésével készült el az Új Katekizmus mindössze 150 oldalas rövidítése, az egyszerű és világos formában megfogalmazott hittani összefoglaló.

1982-ben lemondott a müncheni érsekségről, 1993-ban Velletri-Segni bíboros-érseke lett. 2002-ben, hetvenötödik életévének betöltése után az egyházjog értelmében be kellett nyújtania lemondási kérelmét, ám II. János Pál pápa - élve a prorogatio, azaz a meghosszabbítás jogával - hivatalában tartotta egyik legfőbb tanácsadóját. Ratzinger bíborost még abban az évben megválasztották a bíborosok dékánjának, így a katolikus egyházi hierarchia második emberévé lépett elő, az egyetlen bíborossá, aki jogosult volt a pápához való állandó bejárásra, és aki felelős lett a pápaválasztás levezetéséért is.

II. János Pál 2005-ben bekövetkezett halála után a bíborosi konklávé alig 26 órás - az egyháztörténet egyik legrövidebb - tanácskozása után Joseph Ratzingert választotta meg a 265. pápává. Az új egyházfő, aki 1730 óta a legidősebben, hetvennyolc évesen ülhetett Szent Péter trónjára, az első világháború alatt regnáló XV. Benedek után választotta a XVI. Benedek nevet. Személyében nyolcadik alkalommal, s 480 év után került ismét német a katolikus egyház élére, és a pápák avignoni fogsága óta először fordult elő, hogy egymás után két nem olasz pápát választottak.

Bár sokan konzervatív fordulatot vártak, a "Cooperatores veritatis" (az igazság segítőtársai) jelmondatot valló pápa inkább fontolva haladó reformer egyházvezetőnek bizonyult. Tisztában volt azzal, hogy a katolikus egyháznak meg kell birkóznia a szekularizálódó világ kihívásaival, de úgy kell megreformálnia önmagát, hogy megőrizze identitását, évszázados hagyományait és értékeit. XVI. Benedek elődjéhez hasonlóan elutasította az abortuszt, a mesterséges születésszabályozást és az eutanáziát, ellenezte az egynemű párok együttélésének törvényesítését, a nők pappá szentelését és a cölibátus eltörlését. A pápa és egyháza számára is súlyos teher volt az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések napvilágra kerülése, amelyekért a katolikus egyházfő több alkalommal is bocsánatot kért.

Az idős pápa 2013. február 11-én jelentette be, hogy a hónap végén lemond tisztségéről, döntését azzal indokolta, hogy elfáradt, nem bírja tovább a hivatal ellátásával járó terheket. Római pápa lemondására az évszázadok során igen ritkán került sor. Először a 3. században, a keresztényüldözések idején a szardíniai bányamunkára ítélt Pontianus pápa cselekedett így. 1294-ben V. Celesztin pápa mondott le fél év után, mert a két évig ülésező konklávé által kompromisszumos jelöltként megválasztott idős bencés szerzetes nem tartotta magát alkalmasnak a hivatal terheinek viselésére. XII. Gergely pápa 1415-ben, a konstanzi zsinaton mondott le, hogy véget vessen a nagy nyugati egyházszakadásnak, a zsinat ezzel együtt az ellene fellépett két ellenpápát is megfosztotta trónjától.

A nyugalmazott pápa ma már csak ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. Szabadidejében szeret zongorázni, legszívesebben Beethovent játszik. Tíz nyelven beszélő, igen nagy műveltségű ember, enciklopédikus teológiai tudása, átfogó bibliai, skolasztikus, az egyházatyákra vonatkozó és a mai forrásanyagokkal kapcsolatos széles körű ismeretei vannak.

(mti)


Link



Isten éltesse még nagyon sokáig az épp ma 90 éves Benedek pápát!






 
 
1 komment , kategória:  Vallás  
Címkék: kisszemináriumba, legbefolyásosabb, kongregációjának, forrásanyagokkal, légelhárítókhoz, tanácsadójaként, törvényesítését, szekularizálódó, konzervatívabbá, kompromisszumos, egyházvezetőnek, meghosszabbítás, megválasztották, magyarországra, megfogalmazott, hitlerjugendbe, enciklopédikus, megreformálnia, együttélésének, szabadidejében, legszívesebben, egyháztörténet, levezetéséért, traunsteinben, bekövetkezett, pápaválasztás, tizennegyedik, ellenszenvvel, hierarchiában, tanítóhivatal, egyháztanában, megválasztott, kilencvenéves, egyházatyákra, tanácsadóját, katekizmusát, római katolikus, idős pápa, hónap végén, hivatal ellátásával, évszázadok során, család mély, hadseregből dezertált, müncheni egyetemen, tübingeni egyetemen, kölni érsek, befolyásos Communio, reformerek közé, zsinat tanításai, egyházi hierarchiában, egyházi tanítóhivatal, vatikáni Hittani, BENEDEK PÁPA, Joseph Alois Ratzinger, Szent Ágoston, Szent Bonaventura, Vatikáni Zsinaton, János Pál, Hittani Doktrínák Szent Kongregációjának, Nemzetközi Teológiai Tanács, Pápai Biblikus Tanács, Katolikus Egyház Katekizmusát, Joseph Ratzingert, Szent Péter,
Papp Györgyné (#1)   2017-04-17 08:21:05
Áldott Húsvéti Ünnepeket az egész családnak! L.



Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Pitypang szökőkút  Emlékezz  Isten hűségének mértéke  Ma van a magyar költészet napj...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan válunk hűségesekké?  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Egyszerű  Sorsunk miatt...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Egy barátság története  Borzasztó  Robert Merle tollából  IGEN így  Alvó cica  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Különleges  Mindig lesz olyan  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Martin Buber, A haszidim meséi  Robert Merle tollából  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Sík Sándor - Ha jő a perc  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 14  Magyar költészet napja  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Gebhardt Nóra versei II.  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  ajándék, mellyel meglepem  Sík Sándor - Ha jő a perc  Egy gondolat  Szabó T. Anna - Pitypang  Somlyó Zoltán - Orgonával  Egy párkányon  Mindig lesz olyan  Kertem  Otthon  Szívek  különleges  Jázmin  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 15  Kertem  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Nevelőszülőkhöz adták,  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Pitypang szökőkút  Esterházy Péterre emlékezünk  Somlyó Zoltán - Orgonával  Különleges  képre írva  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos mondta  Borzasztó  Esterházy Péterre emlékezünk  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából 
Bejegyzés Címkék
római katolikus, idős pápa, hónap végén, hivatal ellátásával, évszázadok során, család mély, hadseregből dezertált, müncheni egyetemen, tübingeni egyetemen, kölni érsek, befolyásos Communio, reformerek közé, zsinat tanításai, egyházi hierarchiában, egyházi tanítóhivatal, vatikáni Hittani, konzervatív nézeteiről, egyik legbefolyásosabb, több mint, müncheni érsekségről, egyházjog értelmében, meghosszabbítás jogával, évben megválasztották, bíborosok dékánjának, katolikus egyházi, egyetlen bíborossá, pápához való, pápaválasztás levezetéséért, bíborosi konklávé, egyháztörténet egyik, első világháború, katolikus egyház, pápák avignoni, igazság segítőtársai, katolikus egyháznak, szekularizálódó világ, egynemű párok, cölibátus eltörlését, egyházi személyek, katolikus egyházfő, szardíniai bányamunkára, hivatal terheinek, konstanzi zsinaton, nagy nyugati, zsinat ezzel, ellene fellépett, nyugalmazott pápa, nyilvánosság előtt, egyházatyákra vonatkozó, kisszemináriumba, legbefolyásosabb, kongregációjának, forrásanyagokkal, légelhárítókhoz, tanácsadójaként, törvényesítését, szekularizálódó, konzervatívabbá, kompromisszumos, egyházvezetőnek, meghosszabbítás, megválasztották, magyarországra, megfogalmazott, hitlerjugendbe, enciklopédikus, megreformálnia, együttélésének, szabadidejében, legszívesebben, egyháztörténet, levezetéséért, traunsteinben, bekövetkezett, pápaválasztás, tizennegyedik, ellenszenvvel, hierarchiában, tanítóhivatal, egyháztanában, megválasztott, kilencvenéves, egyházatyákra, tanácsadóját, katekizmusát, visszaélések, bajorországi, kihívásaival, összefoglaló, hagyományait, nyilvánosság, elutasította, nyugalmazott, folyóiratnak, megfosztotta, prefektusává, legidősebben, hetvenötödik, tisztségéről, bányamunkára, segítőtársai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 838
  • e Hét: 15163
  • e Hónap: 37651
  • e Év: 215526
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.