Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A pozsonyi csata
  2017-07-06 22:45:25, csütörtök
 
 










A POZSONYI CSATA


A magyar történelem talán egyik legfontosabb ünnepéhez, évfordulójához érkeztünk, a Pozsonyi csata 1110. évfordulójához. Ha nem is piros betűs, mégis arany betűkkel ég bennünk (kellene, hogy égjen), amikor Árpád vezér hatalmas túlerő ellen védte meg nemzetünket a végső pusztulástól, és elérte, hogy mind a mai napig megmaradhattunk itt, a Kárpát-medencében.

A pozsonyi csata 907. július 4. és 7. között zajlott, a mai Pozsony alatt. A kora középkor egyik legjelentősebb ütközetéről van szó, ugyanis a korhoz mérten hatalmas hadseregek csaptak össze.

1110 évvel ezelőtt, 907. július 4-én kezdődött meg a magyar történelem talán legmeghatározóbb ütközete, a pozsonyi csata, amelyben Árpád magyarjai döntő győzelmet arattak Liutpold bajor őrgróf seregei felett. Ez az ütközet a magyar hadtörténet egyik legfontosabb győzelme volt. A vereség akkora traumát jelentett a nyugatiak számára, hogy ezután az 1030-as támadásáig nem vállalkoztak Magyarország meghódítására.

Árpád hadának világra szóló győzelme biztosította a magyarság megmaradását a Kárpát-medencében. Ne feledjük a nyugati seregek jelszavát sem: "Decretum ... ugros eliminandos esse", vagyis "elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak!"

Oszd meg és emlékezz, mert a pozsonyi csata lényege nincs bent a történelemkönyvekben, holott ez volt egyik legfontosabb történelmi fordulópontunk. Emlékezzünk Árpád fejedelemre és mindazokra, akik a mi hazáért (és így értünk is) életüket adták!

907-ben egyesült európai haderő gyűlt össze a bécsi medencében (Bécs akkor még nem létezett). A hadjáratot német-római vezetéssel szervezték meg és az akkori német császár rendelete szerint azzal a céllal, hogy "... decretum..Ugros eliminandos esse.." azaz " elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak". Ezt a nemes célt extra adag erő koncentrálásával akarták megvalósítani mai szóval élve, "biztosra mentek". Az akkori Európa viszonyai között szinte elképzelhetetlen 100.000 fő körüli létszámban gyűlt össze a csapásmérő erő. Még a jóval későbbi keresztes hadjáratok idejére sem tudtak ilyen létszámú hadsereget megszervezni.

907 június derekán megindult a támadás, amely három oszlopban nyomult előre a Duna vonalán. A déli parton a 'gyengébb', kb. 40ezres szárny; a Dunán hajókon egy kb. 10-12 ezres inváziós csoport+hadtáp, míg az északi parton egy jó 45 ezres főerő, az elit.

Árpád, a törzsszövetség fejedelme az egész Európára kiterjedő felderítő hálózata miatt jó előre tudott a készülő pusztító háborúról. A törzsszövetség egyesült főerejét - 40.000 lovas - négy részre osztotta. Az elsőt Ő maga vezette, a többit pedig fiaira bízta: Tarhos, Üllő, Jutas. Emellett természetesen az egész hadműveletet irányította. Az ellenség átkelésének és ezzel egyesülésének megakadályozására elsőként az inváziós flotta sorsa pecsételődött meg: gyújtólövedékekkel, tűzijáték és víziparádé keretében technikában 100%-os, élőerőben kb. 95%-os veszteséget szenvedett a hajóhad.

Másnap az elsáncolt déli szárny kapott koncentrált, többirányú lovasrohamokat, amelyek hatására maradéktalanul elpusztult a 40.000 ember. A csata utáni éjjel Árpád elrendelte az átkelést teljes csendben. Tehát átkelés a Dunán kb. 35.000 lovassal az ellenséges sereg 'orra előtt' , éjszaka, tök csöndben!!! (A fantáziátokra bízom, ez mit jelenthetett mind egyéni, mind közösségi teljesítményben, két napnyi öldöklő csata után.)

Az átkelés annyira sikerült, hogy hajnalban az ellenség a felkelő napból záporozó több tízezres nyílfelhőre ébredt, majd túl ereje ellenére ismét két nap öldöklő ütközet után szó szerint halomra pusztult a Pozsony körüli síkságon. A néhány ezer fős túlélő csoport menekülés közben próbált rendeződni, de a magyar könnyűlovasság üldözésben is hatékony: Ennsburg váráig meglepően kevesen jutottak el. A vár alatti síkon felvonuló magyar haderőre rátört a királyi őrség és tartalék, de a magyar részről színlelt visszavonulással a német üldözők csőbe futottak, mert a környező erdőkből kitörő magyar lovasság a megforduló főerőkkel őket is legázolta. A német császár olyan gyorsan menekült, hogy minden értékét /még a trónszékét is!/ hátrahagyta, seregvezéreiből pedig a flottavezetőn kívül mindenki meghalt /grófok, püspökök tucatjai/.

A csata következménye, hogy a magyar határ az Enns folyó lett /Ober Enns - innen a meséink 'Óperenciás tengere'/ valamint hogy idegen sereg 130 évig nem mert Magyarország felé fordulni. /Szent István idején először, de akkor ugyanígy jártak, csak a Vértes hegységben. /

Árpád fejedelem két (három) fiát vesztette, és Ő maga is halálos sebet kapott és pár hét múlva meghalt - a hazáért. Eltemették tisztességgel titkos sírba, őse, Atilla közelébe - a mai Nagykevély hegy rejtett völgyébe - nyugodjék örök békében!

A 907 -es pozsonyi csata hivatalos tananyag az Egyesült Államok összhaderőnemi katonai akadémiáján, ismertebb nevén a West Point -on. Tehát minden amerikai hivatásos tiszt évtizedek óta vizsgázik belőle.

És a mi történelem tankönyveink...?







Pozsonyi csata

Link



Pozsonyi csata 907 - a "művelt nyugat" kegyelem döfése

Link



Pozsonyi csata - Árpád nyomában

Link



Történelmünk első nagy diadala: a pozsonyi csata (907 július 4-5.)

Link



A magyar történelem 1100 éve egyetlen kisfilmben - Nézd meg és büszke leszel, hogy magyar vagy!
/Egy magyar csapat elképesztő 3D-s kisfilmet hozott létre, amely a Magyar történelem főbb pillanatait mutatja be. Varga Roland ötletgazda és közel 50 ember dolgozott 2 éven keresztül, hogy ez létrejöhessen. A projektet teljes mértékben saját pénzből finanszírozták, most keresnek szponzorokat, hogy a 15 perces kisfilmből egy másfél órás egész filmet hozzanak létre, hiszen lenne még mit megmutatni.
Read more http://eztnezdmeg.com/a-magyar-tortenelem-1100-eve-egyetlen-kisfilmben-nezd-meg-e s-buszke-leszel-hogy-magyar-vag/

Link



Film készül a magyarok tervezett elpusztításáról

Link



"Irtsátok ki a magyarokat" - Teljes fim

Link








 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Címkék: koncentrálásával, visszavonulással, elképzelhetetlen, legmeghatározóbb, seregvezéreiből, megmaradhattunk, elpusztításáról, teljesítményben, legjelentősebb, évfordulójához, könnyűlovasság, finanszírozták, törzsszövetség, összhaderőnemi, maradéktalanul, lovasrohamokat, fordulópontunk, pecsételődött, természetesen, meghódítására, megvalósítani, egyesülésének, flottavezetőn, létrejöhessen, fantáziátokra, tisztességgel, következménye, legfontosabb, kiirtassanak, magyarország, biztosította, történelmünk, tankönyveink, megmaradását, pusztulástól, megszervezni, magyar történelem, végső pusztulástól, pozsonyi csata, kora középkor, korhoz mérten, magyar hadtörténet, vereség akkora, nyugatiak számára, 1030-as támadásáig, magyarság megmaradását, nyugati seregek, magyarok kiirtassanak, bécsi medencében, hadjáratot német-római, akkori német, nemes célt, POZSONYI CSATA, Emlékezzünk Árpád, Ober Enns, Szent István, Egyesült Államok, West Point, Varga Roland,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vannak emberek  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  40 felett  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Nagy és kis csodák  Vidámság  József Attila – Keresek ...  Csend  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szabó T. Anna - Pitypang  Esterházy Péterre emlékezünk  Ady Endre - Mindegy átka  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét  Facebookon kaptam  képre írva  Szeretem ujjad karcsuságait,  Emlékezz  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Müller Péter tollából  Csend  Nevelőszülőkhöz adták,  Paul David Tripp Április 15  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  IGEN így  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Emlékezz  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Különleges  Szép estét  Jó éjszakát  Szép estét  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Anyák napjára  képre írva  Egy párkányon  Minden tavaszból őrizz..  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Szép estét kedves látogatóimn...  Nevelőszülőkhöz adták,  Gebhardt Nóra versei II.  Zilahy Lajos mondta  Horváth Szilvia tollából  Jó éjszakát  Önmaga ellenére  Tanmese  Ismeretlen: Ikarusz monda  Anyámról való emlékek  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Hamvas Béla  Vito Giaquinto gondolata  Különleges  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  József Attila - Kopogtatás nél...  Jó éjszakát  Müller Péter tollából  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  A sorsod  Szép estét kedves látogatóimn... 
Bejegyzés Címkék
magyar történelem, végső pusztulástól, pozsonyi csata, kora középkor, korhoz mérten, magyar hadtörténet, vereség akkora, nyugatiak számára, 1030-as támadásáig, magyarság megmaradását, nyugati seregek, magyarok kiirtassanak, bécsi medencében, hadjáratot német-római, akkori német, nemes célt, akkori Európa, jóval későbbi, déli parton, északi parton, törzsszövetség fejedelme, egész Európára, készülő pusztító, törzsszövetség egyesült, többit pedig, egész hadműveletet, ellenség átkelésének, inváziós flotta, elsáncolt déli, csata utáni, átkelést teljes, ellenséges sereg, fantáziátokra bízom, átkelés annyira, felkelő napból, néhány ezer, magyar könnyűlovasság, királyi őrség, magyar részről, német üldözők, környező erdőkből, megforduló főerőkkel, német császár, flottavezetőn kívül, csata következménye, magyar határ, magyar csapat, projektet teljes, másfél órás, magyarok tervezett, koncentrálásával, visszavonulással, elképzelhetetlen, legmeghatározóbb, seregvezéreiből, megmaradhattunk, elpusztításáról, teljesítményben, legjelentősebb, évfordulójához, könnyűlovasság, finanszírozták, törzsszövetség, összhaderőnemi, maradéktalanul, lovasrohamokat, fordulópontunk, pecsételődött, természetesen, meghódítására, megvalósítani, egyesülésének, flottavezetőn, létrejöhessen, fantáziátokra, tisztességgel, következménye, legfontosabb, kiirtassanak, magyarország, biztosította, történelmünk, tankönyveink, megmaradását, pusztulástól, megszervezni, szponzorokat, jelenthetett, vállalkoztak, hadműveletet, elrendeljük, ütközetéről, hadtörténet, eliminandos, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 77 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 271
  • e Hét: 8193
  • e Hónap: 30681
  • e Év: 208556
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.